23 апрель 2019 1 276

Каймак — що це таке, як його готують і з чим їдять?

Мало хто чув про таку страву, як каймак. Багато хто навіть не здогадуються про його існування. Що це таке? Каймак — унікальний кисломолочний продукт, який являє собою вершки такої високої жирності, що в них може стояти ложка. Він містить в собі величезну кількість корисних і поживних речовин, важливих для правильної роботи організму.

Готують його люди різної національності: таджики, башкири, кримські татари, жителі Кавказу, поволжцы. Всі ці народи вважають себе авторами цього цікавого і неймовірно смачного страви. Описати його не так і просто. Страва може мати різну консистенцію: густої сметани, сиру, вершкового масла. Все залежить від технології приготування.

Незважаючи на настільки широке поширення каймаку, його справжньою батьківщиною вважають Балкани, де досі не розкривають всі секрети його приготування.

Каймак: види, склад і калорійність

Приготування здійснюється з молочних вершків. У різних народів страва може відрізнятися не тільки за технологією приготування, а і за кольором. Каймак може бути білим, світло-жовтого або світло-коричневим, кремовим або жовтим. Смак буває солоним, кисло-солоним, нейтральним або солодким.

Виділяють 3 види каймаку:

  1. Старий. Його витримують протягом 1 або 2-х місяців. В результаті виходить продукт жовтого кольору, щільної консистенції, має кисло-солоний смак;
  2. Середній каймак витримують не більше доби. Він має жовтуватий колір, легкий пікантний смак та щільну текстуру;
  3. Молодий каймак – свіжоприготоване блюдо, має білий колір, солонуватий смак і м'яку консистенцію.

Всі різновиди страви містять велику кількість необхідних організму вітамінів і корисних речовин. Серед вітамінів виділяють такі, як: В12, В1 і В2, В6. Серед мінеральних компонентів важливо відзначити наступні: калій, кобальт, фосфор, молібден, йод, кальцій.

Калорійність продукту досить висока. Вона становить 242 ккал на 100 грамів. Цифра приблизна, все залежить від рецепту. При деяких рецептурах приготування калорійність каймаку може досягати 750 ккал.

У чому користь і шкоду?

Блюдо володіє багатьма корисними властивостями, містить чимало вітамінів і амінокислот. Серед них важливо звернути увагу на такі:

  1. Великий вміст кальцію, без якого не обійтися ні одній людині. Він впливає на стан волосся, від нього залежить міцність зубів, правильна робота опорно-рухового апарату і серцево-судинної системи. Кальцій-життєво необхідний літнім людям, дітям і вагітним жінкам;
  2. Наступне корисна властивість – великий вміст фосфору. Його вплив на організм людини не обмежується кістковою тканиною. Відома користь страви для нирок, метаболізму та нервової системи;
  3. У складі є калій. Він несе відповідальність за електролітний баланс в організмі і правильну роботу серця;
  4. Продукт містить йод, без якого не зможе правильно функціонувати ендокринна система. Крім цього, йод корисний для здоров'я шкіри, волосся, м'язової тканини, правильної роботи імунної і нервової систем.

Завдяки такому наповнення корисними речовинами, вживання продукту необхідно для:

  • спортсменів;
  • людей похилого віку;
  • дітей;
  • вагітних жінок.

Блюдо поліпшить роботу таких органів і відділів організму:

  • шкіру, волосся і нігті;
  • зміцнить імунітет;
  • дозволить підтримувати гостроту зору;
  • сприяє правильній роботі шлунка;
  • підвищить апетит;
  • поліпшить роботу мозку;
  • посилить концентрацію;
  • нормалізує утворення білих кров'яних клітин.

Незважаючи на таку кількість корисних речовин, страва має деякі протипоказання. Не варто вживати в їжу каймак тим, хто страждає від зайвої ваги, має підвищений холестерин. Також не варто вживати в їжу велику кількість каймаку людям з хворобою підшлункової залози або печінки.

Грудинка варено-копчена з цибулевої лушпинням або рідким димом — закуска дуже смачна і ароматна.

Як замаринувати сьомгу для шашлику читайте в нашій статті.

Читайте що можна приготувати з ячної крупи.

Як роблять вершки в Чорногорії
Інгредієнти Кількість
свіже молоко - 3 літра
Час приготування: 1440 хвилин Калорійність на 100 грам: 244 Ккал

Готують каймак не тільки в Чорногорії, і єдиного рецепту не існує.

Незважаючи на тривалість процесу, готувати страву дуже просто.

По-перше, необхідно прокип'ятити незбиране молоко на протязі 2-х хвилин.

По-друге, потрібно дати молоку охолонути і поставити його в холодильник на добу.

По-третє, необхідно зняти вершки з поверхні молока, які можна відразу подавати до столу.

Готуємо каймак в домашніх умовах

Приготування такого продукту в домашніх умовах не викличе труднощів. В рецепті не обійтися без таких складових:

  • півсклянки живого кефіру;
  • 1 літра жирних вершків.

Час приготування: добу.

Калорійність на 100 грамів: 750 ккал.

Як приготувати продукт? Приготування страви відбувається в кілька етапів.

1 етап – розігріваємо духовку до 180 градусів. На сковороду виливаємо вершки товщиною не більше 1,5 сантиметра. Ставимо її в духовку. Вершки повинні там знаходитися до тих пір, поки не набудуть скоринку коричневого кольору.

2 етап — отримана плівка кладе на тарілку. Після цього приступаємо до приготування наступного шару вершків. Викладаємо поверх першої пінки. Якщо є необхідність, вершки доливають. Викладаємо плівки до тих пір, поки не залишиться вершків.

3 етап – для запуску процесу скисання використовуються вершки і кефір (кефір повинен прокиснуть). Змішують їх з отриманими пінками і ставлять на добу в холодильник.

Як використовують каймак, з чим його їдять?

Каймак нерідко використовують під час приготування курки або баранини. Його їдять в чистому вигляді, часто підсолоджують медом або варенням. Можна подавати каймак до млинців, пампушків, вареників або оладок. Блюдо відмінно підходить і до сирній запіканці. Смачним буде каймак з розсипчастою гречаною кашею.

Цікаві факти про каймаку

  1. Не варто плутати каймак зі сметаною, так як він вважається кисломолочним продуктом;
  2. Страву можна готувати як з кип'яченого, так і з парного молока;
  3. Нерідко каймак використовують для приготування гур'ївської каші;
  4. Незважаючи на високу жирність, каймак – корисне блюдо. Це навіть стверджують дієтологи;
  5. Вчені підрахували, що приблизно 75-80% людей на планеті здатні засвоювати молоко і молочні продукти. До них відносяться жителі Європи. Представники монголоїдної раси рідко вживають в їжу молочні продукти, так як їх організм не може перетравлювати продукти з молока;
  6. У Туреччині каймак з медом – традиційний сніданок;
  7. У Сербії таке блюдо вважається дуже оригінальним.

Приготування каймаку не потребує багато зусиль. Потрібно лише терпіння, яке буде винагороджено позитивними відгуками тих, хто його спробує. Подають його з різними стравами, використовують при приготуванні м'яса і не тільки. Кожен може пофантазувати і вживати його в їжу так, як хочеться. Головне – не зловживати, так як продукт дуже калорійний. Може погіршити стан людей з хворобами печінки.

Що ще почитати: