17 июнь 2019 34

Як зварити компот з чорниць, зберігши всю користь ягід

Збирають чорницю, починаючи з середини липня. Це смачна і корисна ягода, з якої можна приготувати на зиму компоти і на літо, зі стерилізацією і без, додавши для аромату спеції і прянощі.

«Літні» компоти з чорниці

Традиційний

Варити напій можна зі свіжих або заморожених плодів.

Рецептура проста і складається з:

  • Води – 3 л;
  • Чорниці – 400 гр.;
  • Цукру – 50 гр.

Виготовлення компоту з чорниці:

  1. Закип'ятити воду в каструлі. Всипати цукровий пісок, повністю його розчинити;
  2. Додати перебрану і промиту ягоду. Якщо вона заморожена, то розморожувати не треба;
  3. Кип'ятити 1 хвилину при закритій кришці. Вимкнути вогонь і залишити настоюватися, не відкриваючи;
  4. Дочекатися, поки напій охолоне. Потім перелити, за бажанням, в іншу ємність і поставити в холодильник;
  5. Пити компот охолодженим.

Чорнично-полуничний

Склад компоту:

  • Вода – 1,5 л;
  • Чорниця – 150 гр.;
  • Полуниця – 4 великих ягоди;
  • Цукор – 60 гр.

Приготування:

  1. Закип'ятити воду, потім покласти ягоди і цукровий пісок;
  2. Варити близько 1 хв.;
  3. Вимкнути вогонь і охолодити при накритою кришці.

Прості рецепти на зиму

Варіант 1

Інгредієнти для компоту з чорниці на зиму:

  • Вода – 1 л;
  • Чорниця – 700 гр.;
  • Цукор – 400 гр.;
  • Лимонна кислота (за бажанням).

Простий рецепт приготування напою за етапами:

  1. Перебрати і ретельно помити ягоду. Плоди повинні бути цілими і неушкодженими;
  2. Відкинути промиті ягоди на друшляк для видалення надлишків рідини;
  3. Додати ягоди у окріп, ще раз закип'ятити, зменшити вогонь і всипати цукровий пісок;
  4. Прибрати з вогню через 25 хв., почекати охолодження. Засипати за смаком трохи лимонної кислоти. Якщо потрібно залишити напій на зиму, то:
  • Покласти ягоди в чисті банки;
  • Влити трохи охолодженого сиропу, виходячи з кількості цукру 500 гр. на 1 л води;
  • Стерилізувати ємності з напоєм не менше 5 хвилин в киплячій воді.

Варіант 2

Складові елементи:

  • Вода – 800 мл;
  • Чорниця – 600 гр.;
  • Цукор – 2 склянки.

Приготування компоту з чорниці на зиму за іншим варіантом виглядає так:

  1. Ягоди перебрати і ретельно промити;
  2. Цукор повністю розчинити в окропі;
  3. Покласти чорничні ягідки в окріп з розчиненим цукром і варити близько 1 хв.;
  4. Прибрати компот з вогню і охолодити. А далі слідувати інструкції з рецепту вище.

Рецепт приготування зі стерилізацією

Складові частини компоту:

  • Вода – 1 л;
  • Чорниця – 700 гр.;
  • Цукор – 500 гр.

Виготовлення:

  1. Очистити чорницю від домішок і зіпсованих частин. Промити кілька разів;
  2. Воду закип'ятити в емальованій каструлі;
  3. Додати ягоди і цукор, кип'ятити протягом 20 хвилин;
  4. Розлити напій по стерилізованим банкам, закатати простерилизованными кришками;
  5. Ємності поставити денцем вгору, перевірити, що ніде не підтікають і в такому вигляді залишити до охолодження;
  6. Тримати в темному і прохолодному місці.

Консервуємо без стерилізації

Склад компоту з чорниці без стерилізації на зиму (вихід – 1 л):

  • Вода (окріп) – 600 мл;
  • Чорниця – 300 гр.;
  • Цукор – 120 гр.;
  • Лимонна кислота – 2 щіпки. Альтернатива лимонної кислоти – сік лимона.

Виготовлення:

  1. Промити і очистити ягідку. Вимити банки для компоту. У процесі приготування використовується спосіб дворазової заливки, як найбільш оптимальний з варіантів закупорки;
  2. Всипати в банки рівні порції ягідної маси;
  3. У каструлі Довести воду до кипіння. Залити її в банки. При цьому необхідно підставляти лопатку з дерева або ніж, щоб уникнути розколу банок з-за різниці температур. Залити до горла так, щоб окріп покрив ягоди;
  4. Накрити банки жерстяної кришкою або тарілкою і дати чорниці настоятися 10 хв.;
  5. Зняти кришки (або тарілки) і злити рідину;
  6. Всипати цукор з лимонною кислотою (або лимонним соком);
  7. Знову довести до кипіння і наповнити банки. Накрити ошпареними кришками і з допомогою закочувального ключа закатати;
  8. Ємності з напоєм на зиму перевернути на бік і залишити до охолодження. Поставити в прохолодне і затемнене місце. Вживати можна протягом півтора років.

Компот з чорниць і смородини на зиму

У рецепт входять такі компоненти (вихід напою складе 3 л):

  • Вода – 2,5 л;
  • Чорниця й чорна смородина;
  • Цукор – 300 гр.

Як зварити компот з чорниць і смородини на зиму? Все просто::

  1. Ретельно помити, очистити чорницю і смородину;
  2. Простерилізувати банки і покласти в них ягоди (приблизно 6-я обсягу);
  3. Закип'ятити воду, розчинити в ній цукор;
  4. Залити фрукти сиропом до повного їх покриття;
  5. Ємності закатати і залишити вгору денцем, поки не охолоне;
  6. Тримати в темному прохолодному місці.
Пропонуємо вашій увазі підбірку статей з рецептами консервації на зиму. Як варити варення з полуниць на зиму. Це ласощі виручить вас при застуді взимку, та й просто добре підійде для намазування на хліб.

А тут ви зможете дізнатися, як варити варення з морошки. Розкриваємо всі секрети його приготування.

Способи варіння компоту з черешні читайте тут. Робіть сезонні заготовки разом з нами!

Корисні поради

Чорничний необхідно варити компот з хороших, свіжих, не зіпсованих ягід.

Збирати краще в гумових рукавичках, так як ягода має властивість фарбування.

Ягоди необхідно ретельно мити (можна, наприклад, під душем) і перебирати перед приготуванням пиття. Для того щоб злити залишилася від миття чорниці рідина, її відкидають на друшляк на кілька хвилин.

Найкраща пропорція води і плодів приблизно 2:1.

Найкраще компот з чорниць на зиму виходить, якщо дотримуватися простого правила варіння. Після закипання зменшити температуру і варити ще 3 хвилини. Вимкнути і дати настоятися.

При варінні пиття із замороженої чорниці розморожувати її не потрібно.

В компоти для аромату можна додати трави і спеції. Наприклад, м'яту або мелісу, корицю, ваніль, імбир, гвоздику, лимонну цедру або часточки апельсина. Також додасть аромату додавання невеликої кількості коньяку або рому.

Для того, щоб банки з готовим чорничним компотом не вибухали, їх стерилізують. Для цього спочатку потрібно промити кожну банку у воді з додаванням соди, а потім повністю в неї занурити, і кип'ятити 5 хвилин.

Якщо ємності невеликі, то підійде прогрівання в духовці. Для цього потрібно їх ставити не в гарячу духовку, поступово підвищуючи температуру до 180°. Трилітрові банки можна надіти на чайник, прогріваючи їх таким чином над парою.

Компоти з чорниці є смачною і корисною альтернативою купівельними соків і напоїв. Приготування не займає багато часу, а різноманітність рецептів приємно радує.

Що ще почитати: