22 июнь 2019 5 689

Як приготувати сирний пудинг в духовці

Пудинг прийшов до нас з Туманного Альбіону. Це традиційний англійський десерт, приготований з борошна, цукру, молока та яєць на водяній бані. Коли слава десерту поширилася далеко за межі Британії, і його стали готувати господині по всьому світу, рецепти стали зазнавати різні зміни і доповнення.

Інгредієнти могли замінюватися і перемішуватися в інших пропорціях, змінювалась технологія приготування, пудинг міг запікатися без водяній лазні або взагалі в мікрохвильовці, або рецепт міг набувати колорит окремої кухні.

Найчастіше заміняють в рецепті борошно, наприклад на манку, рис або навіть... хліб. Але самий корисний замінник борошна – це сир.

Сирні пудинги виходять ніжними, смачними, насичені вітамінами. Це зручний спосіб нагодувати діток сиром, який зазвичай вони не дуже люблять. Але відмовитися від десерту, який так популярний в казках, вони точно не зможуть!
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сир 11%-жирності - 800 г
яйця - 5 шт.
вершкове масло - 100 г
борошно - 50 г
цукор - 80 г
родзинки - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Спекти сирний пудинг будинку досить легко. Для цього знадобиться духовка, наявність в холодильнику необхідних інгредієнтів, гарний настрій і щіпка любові. Основною складовою, зрозуміло, стане сир.

Можна використовувати магазинний або сільський, можна приготувати його самостійно навіть на міській кухні, озброївшись літром молока і половиною літра кефіру і жменею солі.

  1. Сир необхідно ретельно пропустити через сито. Щоб не було грудочок;
  2. У підготовлений сир вбити яйця, додати цукор, потім – сильно розм'якшене масло і борошно. Все ретельно перемішати і розтерти в однорідну м'яку масу;
  3. Ізюм на 15 хвилин залити окропом;
  4. Коли буде готова гладка сирна маса, можна додати родзинки (попередньо промитий і обсушенный);
  5. Серветку просочити вершковим маслом і перекласти в неї тісто». Краї загорнути і зв'язати ниткою;
  6. Помістити майбутній пудинг і ємність з водою і відправити в духовку на 1,5-2 години.

Сирний пудинг за класичним рецептом виходить м'яким і тане в роті, з красивою рум'яною скоринкою і молочним смаком.

Читайте як приготувати дієтичні страви з сиру — пропонуємо вам кілька рецептів на кожен день.

Як приготувати наваристий, смачний супчик з заморожених грибів читайте тут.

Читайте, як зробити фрукти в шоколаді — фото і покрокові рекомендації в наших рецептах допоможуть вам приготувати смачний десерт.

Сирний пудинг з манкою в духовці для дитини

Пудинги часто зустрічаються в різних казках. Наприклад, герої книг про Гаррі Поттера ласували в їдальні школи Хогвартс йоркширським пудингом, а Алісу в Країні Чудес знайомили з великим сливовим пудингом. Не дивно, що дітям дуже цікаво спробувати десерти, якими пригощаються їхні улюблені казкові персонажі.

Щоб приготувати пудинг з сиру і на основі манки, який сподобається дітям, знадобиться:

  • свіжий сир (для дитячих страв краще брати домашній) – 400 г;
  • сільське вершкове масло – 70 г;
  • цукор – половина склянки;
  • манна крупа (використовується в даному випадку як загусник маси) – 3 ст. л.;
  • яйця – 3 шт.;
  • молоко (так само краще домашнє) – половина склянки;
  • родзинки за смаком;
  • сметана – 100 р.

Час приготування: 1 годину + 20 хвилин на підготовку.

Калорійність: 215 ккал / 100 р.

  1. Необхідно заздалегідь замочити в молоці манну крупу і залишити на 20 хвилин;
  2. Вершкове масло слід розм'якшити до кімнатної температури. Це можна зробити в мікрохвильовці;
  3. Жовтки відокремити від білків;
  4. В окремому посуді збити м'яке масло з жовтками і цукром;
  5. Не вимикаючи міксер, додати в масу сир, протертий через сито, і сметану. Все ретельно перемішати до однорідності;
  6. Окремо збити до стійкої піни білки;
  7. Додати в сирну масу і акуратно, щоб білки не опало перемішати;
  8. Потім додати родзинки, манку і молоко. Все змішати;
  9. Форму, краще скляну, покрити шаром вершкового масла і викласти в неї тісто»;
  10. Духовку розігріти до 190 градусів і відправити туди майбутній пудинг на 30-40 хвилин.

Прикрасити десерт при подачі можна ягодами і фруктами. Він буде яскравий, соковитий і обов'язково сподобається дітям.

Дієтичний рецепт десерту з випіканням в духовці

Дієтичний пудинг з сиром – це справжня палочка-виручалочка для тих, хто береже фігуру або за станом здоров'я дотримується дієти. Їх можна готувати кожен раз по-новому, з додаванням різних фруктів або цукатів.

Для дієтичного пудингу в духовці знадобиться:

  • сир з мінімальним відсотком жирності – 200 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • манна крупа (для якісної густоти тіста) – 2 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л. (можна зменшити кількість за смаком);
  • ванільний цукор (або ванілін на кінчику ножа) – 1 ч. л.;
  • сіль – щіпка, для смакового відтінку.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 168 ккал / 100 р.

  1. За допомогою міксера або віночка збити з цукром яйця;
  2. Щоб уникнути грудочок в «тісті», сир найкраще перетерти через дрібне сито;
  3. Додати до сиру яєчно-цукрову суміш. І знову перемішати;
  4. Додати в масу манку, обидва цукру (або цукор і ванілін) і сіль. Ретельно вимішати, краще всього це робити міксером;
  5. У цьому рецепті можна використовувати порційні форми, наприклад, як для кексів, а можна взяти і велику силіконову форму. «Тісто» розлити по формах;
  6. Поставити в духовку, розігріту до 180 градусів;
  7. Випікати сирний пудинг до утворення золотистої скоринки.

Такий десерт можна прикрасити ягодами, м'ятою, карамельними нитками або скибочками фруктів. Він буде красиво виглядати навіть на святковому столі.

Рекомендації в допомогу господиням

  1. Готувати будь пудинг краще трохи заздалегідь. Щоб у нього був час настоятися, щоб всі смаки з'єдналися і заграли;
  2. Для пудингів більше підійде молоко з низькою жирністю. Тоді у цього англійської десерту буде дуже м'який вершковий смак;
  3. Не можна додавати велику кількість родзинок, фруктів або цукатів в «тісто», воно не підніметься, і зовнішній вигляд буде безнадійно зіпсований;
  4. Ні в якому разі не можна відкривати духовку, коли печеться пудинг. Він опаде;
  5. Чим більш гладким буде «тісто» — тим правильніше вийде десерт.

Готувати сирні пудинги в духовці одне задоволення. Можливість гри з інгредієнтами відкриває нескінченне поле для експериментів. Пудинги можна готувати солодкими і подавати як десерт, а можна готувати їх без солодкої складової, як доповнення до м'яса або риби.

Що ще почитати: