11 апрель 2019 35

Як смачно приготувати картоплю на мангалі

Якщо м'ясні шашлики вже набридли, а влаштувати пікнічок і зробити що-небудь на мангалі хочеться, то візьміть на озброєння наші рецепти овочевих шашликів з картоплі.

Рецепт картоплі на шампурах на мангалі
Інгредієнти Кількість
картоплі свіжого врожаю - 1 кг
солі - за смаком
свіжих листочків лаврушки - 10 шт.
спеції - за бажанням
сала (свинячого або курдючного) - 250 грам
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 278 Ккал

Картопля, приготовлена на мангалі, може бути відмінним гарніром до м'ясного або рибного шашлику, але вона сама по собі хороша, особливо молода з тонкою шкіркою.

Перший варіант приготування:

  1. Спочатку треба вибрати картоплю: бульби рівної форми, дрібні, але длинненькие;
  2. Наконечником шампура висвердлити всередині кожної бульби наскрізну поздовжню дірочку. У цей отвір додати сіль і начинити салом (курдючним, свинячий). Нанизати картоплю на шампур поперек виконаних отворів. Між картоплинами свіжі лаврове листя;
  3. Смажити овочевий шашлик на мангалі. Слід врахувати, що картопля, на відміну від інших овочів пропікається найдовше, щоб уникнути підгоряння, треба постійно вертіти шампур;
  4. Перед подачею на стіл картоплю зняти з шампурів, викласти на блюдо і гарнірувати свіжими овочами та зеленню. Добре подати соус на основі майонезу або сметани.

Другий варіант приготування:

  1. Акуратно, щоб не здерти шкуру молоду картоплю помити, відварити її протягом 4 хвилин;
  2. Шавлія промити водою, обсушити паперовими серветками, зняти листочки з гілочки;
  3. Свиняче сало порізати на тонкі, але широкі смужки і обернути кожен бульба;
  4. Перед смаженням обгорнені шматочки картоплі надіти на шампур упереміж з листям шавлії або лаврушки;
  5. Смажити овочевий шашлик на мангалі приблизно 15 хвилин. Вугілля повинні бути гарячими, але без полум'я;
  6. Повертати шампур, щоб картопля рівномірно обсмажилася;
  7. Готовий овочевий шашлик зняти з шампура, покласти на блюдо, гарнірувати помідорами або огірками, нарізаними скибочками, зеленою цибулею і петрушкою.

Шашлик з картоплі у фользі

Для приготування знадобиться особливо міцна фольга для гриля, вона товстіша за звичайну. Якщо її немає, тоді загорніть в звичайну фольгу, але в два шари.

Необхідний набір продуктів:

  • 500 г картоплі;
  • 150 г розм'якшеного масла;
  • 3 пучки сухого базиліка;
  • будь-які спеції для картоплі по своєму смаку.

Приготування займе 55 хвилин, в 100 грамової порції – 260 ккал.

Як готувати картоплю на мангалі у фользі:

  1. Для шашлику краще вибирати не великі бульби, інакше вони будуть довго запікатися;
  2. Картопля ретельно промити, можна використовувати губку або щітку;
  3. В м'яке масло додати спеції, базилік, сіль. Рясно промазати бульби цією сумішшю;
  4. Обернути кожен декількома шарами фольги;
  5. Згортки розкласти на решітці, готувати над розжареним вугіллям без полум'я), приблизний час готування від 15 до 25 хвилин;
  6. Можна зробити по-іншому: покласти картоплю, загорнуту у фольгу у гарячу золу в мангалі, присипати зверху золою і запікати півгодини.

Вершковий крем для торта — спробуйте його ніжну консистенцію, це стане для вас кращим рецептом.

Візьміть на замітку кілька рецептів маринаду для лука.

Спробуйте приготувати оригінальний, яскравий торт «Божа корівка» з мастики.

Картопля, запечена з салом за рецептом Сталика Ханкишиева

Молоду картоплю можна запекти просто з сіллю і вершковим маслом, буде смачно. Але абсолютно особливий смак додає картоплі інший продукт – свиняче або курдючне сало.

Знадобиться:

  • картопля свіжого врожаю – 1 кг;
  • курдючне або свиняче сало – 200-300 грам;
  • за 3 щіпки перцю, крупної солі;
  • розмарин або куркума – за бажанням.

Час готування загальна: 55 хвилин, в готовому блюді на одну порцію припадає не більше 310 ккал.

Як готувати шашличок з картоплі з салом на мангалі:

  1. Помити картоплю, якщо овоч молодий шкірку знімати не треба, зі старої картоплі краще зняти;
  2. Картоплю нарізати кружечками і нанизати на шампур, чергуючи її з солоним салом або курдючним жиром;
  3. Всі рекомендовані спеції розтерти в мисці разом з крупною сіллю;
  4. Викласти шашличок на прямокутний аркуш фольги відповідного розміру, приправити розтертими спеціями;
  5. Щільно затиснути фольгу навколо овочевого шашлику, на кінцях закрутити. Смажити на мангалі, приблизний час від 15 хвилин до 20. За цей час картопля стане м'якше і просочиться салом;
  6. Розгорнути і прибрати фольгу. Картопля майже готова, треба надати їй красивий золотистий колір;
  7. Покласти картоплю ще раз на вугілля (без фольги), повертати шампури з картоплею, щоб вона прожаривалась рівномірно;
  8. У готовому шашлику картопелька має апетитну скоринку, а сало за смаком і виглядом нагадує засмажені на сковорідці шматочки сала, в деяких регіонах їх називають «шкварочка».

Як приготувати картоплю в маринаді на грилі на мангалі

Картоплю для смаження на грилі краще маринувати в оливковому маслі, змішаному з сіллю, подрібненим часником і пряними травами. Смажити картоплю на решітці гриля по 15 хвилин з кожної сторони.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг довгастої молодої картоплі;
  • по 2-3 гілочки базиліка, кінзи, м'яти, кропу;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • ½ Склянки рослинного масла (краще оливкового);
  • половина головки часнику;
  • солити за смаком.

Щоб запекти картоплю, буде потрібно 50 хвилин, калорійність в 100 грамах готового страви — 289 ккал.

Приготування:

Крок 1. Картоплю помити, очистити від вічок. Шкірку з молодої картоплі можна не знімати;

Крок 2. Нарізати бульби великими кружечками завтовшки 1,5 см, посолити і залишити в чашці на 15 хвилин, потім обсушити;

Крок 3. Ножем розчавити часник, потім його порубати, зелень дрібно нарізати, додати оливкове масло, перемішати;

Крок 4. Нанизати кільця картоплі на шампури. Отримані шашлики рясно змастити маслом;

Крок 5. Смажити на решітці гриля, в процесі весь час перевертати і змащувати маслом.

Хрустка картопля, запечений на решітці на мангалі

Щоб приготувати хрусткий картопля на відкритому вогні, знадобиться решітка і самий мінімум продуктів, а шашличок вийде прекрасний.

Необхідний набір продуктів:

  • 600-700 г рівного і довгого картоплі;
  • ½ Склянки оливкової олії;
  • велика сіль;
  • спеції – за смаком.

На приготування потрібно 55 хвилин, в готовому блюді — 289 ккал.

1 варіант приготування:

  1. Картоплю розрізати вздовж на дві частини, трохи відварити;
  2. Влити в глибоку чашку 4 столові ложки олії, додати сіль, спеції і відварену картоплю, перемішати;
  3. На решітку розкласти овоч і підсмажити з двох боків до появи красивою золотистої скоринки.

2 варіант приготування:

  1. Картоплю нарізати гуртками;
  2. Часник і гілочку розмарину подрібнити в блендері (або просто дрібно порізати), змішати з оливковою олією і отриманим соусом залити картоплю. Залишити на 20 хвилин;
  3. Смажити кружечки картоплі на решітці з усіх боків по 10 хвилин. Під час процесу кілька разів полити картоплю ароматним маслом;
  4. Подавати з соусом із сметани, змішаної з подрібненою зеленню.

Корисні поради

  1. Молода картопля на мангалі краще запікати в шкірці. Вона надає овочу особливий смак. Крім того печена картопля ще і найкорисніше з усіх картопляних страв в ній зберігається велика кількість вітамінів;
  2. Можна запікати цілком. Щоб така картопля пропеклась, зробити на ній поперечні надрізи;
  3. В якості соусу можна використовувати нежирну сметану або несолодкий йогурт, збитий з рубаним кропом;
  4. Замість сала можна взяти курячий підшкірний жир. А замість соусів – просто посипати картоплю сіллю – вийде смачно і недорого;
  5. Смажити овочевий шашлик треба над розпеченими в мангалі вугіллям, але без полум'я;
  6. Щоб при потраплянні крапельок жиру не відбувалося загоряння, потрібно рясно засипати жар дрібною сіллю.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: