25 март 2019 2 210

Як варити гороховий суп з копченою ковбасою

Більшість з нас звикло до того, що в супах обов'язково повинна бути м'ясна складова, але, виявляється, і без м'яса можна зварити смачне, поживне і ситне перше блюдо.

Варіантом такого частування є гороховий суп з копченою ковбасою. Його можна приготувати в каструлі на плиті або в помічниці мультиварці, з сушеним або ніжним зеленим горошком, які пройшли заморозку або консервацію.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
копченої ковбаси - 200 г
горохової крупи - 120 г
картоплі - 300 г
ріпчастої цибулі - 120 г
моркви - 130 г
соняшникової або іншої рослинної олії - 30 мл
сіль, мелений перець (чорний) і зелень - за смаком
очищеної води - 2,5 л
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 46 Ккал

Це перше блюдо відноситься до нескладних супів, з приготуванням яких впорається кулінар будь-якого рівня підготовки, а фінальний смак страви не буде поступатися будь-якому іншому супу, приготовленого на повноцінному м'ясному (свинячий, яловичому або курячому) бульйоні.

Рецепт горохового супу з копченою ковбасою покроково:

  1. У каструлю з киплячою водою відправити підготовлену горохову крупу і варити до готовності, оскільки картоплі потрібно небагато, щоб зваритися і готовий горох за цей час лише злегка розвариться. Такий трюк додасть страві більшої насиченості смаку. Під час варіння слід не забувати видаляти з поверхні води піну, яка раз у раз буде з'являтися у вигляді шапки;
  2. Поки вариться горох саме час зайнятися іншими інгредієнтами. Овочі потрібно почистити, помити і нашаткувати: морква – з допомогою терки, використовуючи ніж нарізати цибулю (кубиками) та картоплю (будь-яким звичним способом);
  3. На рослинному маслі обсмажити спочатку цибулю, а потім додати до нього моркву;
  4. З копченої ковбаси зняти неїстівну оболонки і подрібнити її невеликими кубиками;
  5. До сварившемуся гороху відправити нашатковані картопляні бульби, через 10-15 хвилин слідом за ним в каструлю відправляються пасеровані овочі і копчена ковбаса. Все має добре прокипіти і проваритися трохи менше 5 хвилин;
  6. Фінальні дії: посолити, поперчити і додати в суп подрібнену зелень, накрити каструлю кришкою і дати трохи страві настоятися.

Метод приготування страви в мультиварці

Особливість горохового супу, який господиня зварила в мультиварці, полягає в тому, що всі овочі зберігають цілісність своєї нарізки, при цьому горох добре розварюється.

Способів приготування цієї страви в мультиварці існує досить багато. Деякі господині додають в нього плавлений сирок, тварини вершки або томатний соус (пасту).

Розглянемо класичний варіант супчика з копченою ковбасою і горохової крупою, на основі якого кожна господиня зможе створювати свій шедевр.

В процесі приготування на 3-3,5 літра води будуть використовуватися такі інгредієнти:

  • 300 г улюбленої копченої ковбаси;
  • 2 мультистакана гороху;
  • 300 г картопляних бульб;
  • 150 г цибулі ріпчастої;
  • 150 г моркви;
  • 35-40 мл рослинного масла;
  • сіль і спеції за смаком.

Щоб смак страви вийшов найбільш насиченим, суп буде нудитися 2 години в режимі «Гасіння», а загальна тривалість приготування буде близько 2,5-3 годин.

Харчова і енергетична цінність горохового супу з ковбасними виробами з мультиварки в середньому складе 56,6 ккал/100 р.

Як варити гороховий суп з копченою ковбасою в мультиварці :

  1. Використовуючи опцію «Смаження» або «Випічка» на невеликій кількості рослинного масла обсмажити нарізану дрібними кубиками ріпчасту цибулю і морквину;
  2. Коли овочі обсмажаться викласти до них кубики копченої ковбаски і обсмажувати деякий час всі разом. Такий прийом зробить копчений смак готового блюда більш вираженим;
  3. Після того, як овочі і ковбаса обжарились, викладаємо в мультикастрюлю підготовлений промитий горох і нарізані кубиками очищені бульби картоплі, сіль і спеції;
  4. Залити вміст мультиварки гарячою водою в необхідній кількості і запустити програму гасіння на 2 години;
  5. Готовий суп в тарілці перед подачею можна посипати рубаною зеленню і задобрити сметаною або вершками.

Як приготувати курчати тютюну на сковороді — спробуйте приготувати це смачне блюдо, яке до нас прийшло з Кавказу.

Тушкована свинина з овочами — ситне блюдо, яким так легко нагодувати всю сім'ю. Візьміть цей рецепт на замітку.

Читайте як приготувати смачні тюфтельки з курячого фаршу в духовці.

Як приготувати гороховий суп із зеленого горошку з копченою ковбасою

Виявляється, і гороховий суп можна приготувати за рекордно короткий (для таких супів) час. Таким першим блюдом на швидку руку може стати суп із зеленого горошку. Його можна взяти як заморожений, так і консервований.

Для цієї страви на кухні повинні бути:

  • 150 г копченої або копчено-вареної ковбаси;
  • 200 р зеленого (замороженої або консервованого) горошку;
  • 400 г картоплі;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 30 мл рослинного масла для засмажки;
  • 3000 мл питної води;
  • зелень, сіль і спеції за смаком.

Швидкість приготування такого супчика складе в середньому 40-50 хвилин.

За рівнем калорійності – це самий ситний варіант із запропонованих (110,4 ккал/100 г).

Як зварити такий смачний гороховий суп:

  1. На соняшниковій олії без запаху приготувати засмажку з нарізаної ріпчастої цибулі, пропущеної через крупну тертку моркви та ковбаси. Останній продукт можна нарізати кубиками або тоненькою соломкою;
  2. Каструлю з необхідною кількістю води, поставити на вогонь і після закипання відварити в ній до готовності картоплю;
  3. Після чого викласти засмажку в каструлю, дати покипіти кілька хвилин;
  4. Слідом за овочами в каструлю відправляється зелений горошок. Якщо використовується заморожений, то його не потрібно розморожувати. Консервований горошок відправляється разом з соком;
  5. Додати смаку, використовуючи сіль, спеції і подрібнену зелень. Після того, як вміст каструлі трохи покипить, суп буде готовий.

Замітки в допомогу господиням

Часто господині не люблять готувати суп гороховий з-за тривалого процесу варіння гороху, але є невеликі хитрості і секрети, які допоможуть скоротити час приготування:

  1. Вибираючи горох для супу потрібно віддавати перевагу колотої крупі, такого продукту буде потрібно в рази менше часу, щоб зваритися;
  2. Перед тим, як почати варити горох, його потрібно обов'язково занурити в холодній воді. Тривалість замочування не повинна бути менше двох годин, а ще краще залишити крупу у воді на всю ніч;
  3. Ще один важливий момент – горох обов'язково потрібно промити, і чим краще це буде зроблено, тим смачніше буде готове блюдо. До того ж, така процедура допоможе звести до мінімуму можливість газоутворення в кишечнику, що теж дуже важливо.

Що стосується інших інгредієнтів, то копчена ковбаса для цього супчика може бути абсолютно будь-який на ваш смак.

Готуючи суп, не варто забувати і про зелень, яка додасть смаку страви більше насиченості. Деякі кулінари рекомендують разом з звичними кропом і петрушкою додати кілька листочків м'яти.

Якщо готовий суп вийшов густуватим, його можна розвести водою, але вона не повинна бути холодною. Такий термічний шок погано позначиться на горосі. Краще взяти киплячу або теплу воду.

Готового блюда перед подачею необхідно дати трохи постояти – приблизно чверть години, щоб всі інгредієнти встигли потоваришувати одне з одним.

Ідеальним доповненням до такого першого страви будуть гарячі хрусткі грінки з часником або сухарики з білого хліба.

Що ще почитати: