23 март 2019 249

Як приготувати фаршировану рибу по-єврейськи

Фарширована риба по-єврейськи — це святкове частування, яке не тільки красиво виглядає, але і дуже цікаве на смак. От якщо вам набридли стандартні способи приготування риби і хочеться скуштувати чогось смачного і незвичайного, то можна приготувати це блюдо.

Нехай вас не бентежить те, що воно здається таким складним у приготуванні, це зовсім не так. А переконатися в цьому вам допоможуть наші покрокові рецепти.

Секрети і традиції приготування

Фарширована риба ще з давніх часів посідає головне місце на столі європейських євреїв, але при цьому вона і в наші дні не втратила своєї популярності в багатьох єврейських містах. Адже не дарма це частування відомо у всьому світі своїм чудовим смаком.

Але все-таки, перш ніж приступити до приготування цього частування обов'язково потрібно знати кілька секретів і традицій його приготування:

  • у відповідності з традиціями єврейської кулінарії готують цю страву в основному з коропа. У рідкісних випадках може використовуватися щука, кефаль, сиг;
  • в Ізраїлі пізніше з'явився рецепт фаршированої риби, яку готували з лосося. Цей вид риби часто використовують і сьогодні;
  • при приготуванні може залишитися зайвий фарш. Його часто застосовують для приготування котлет, які подають разом з фаршированою рибою;
  • перед приготуванням рибу потрібно ретельно підготувати, очистити, розпотрошити. Далі з неї акуратно знімається шкіра, важливо зберегти її цілісність, тому що саме шкіра буде застосовуватися для фарширування;
  • подавати можна з відварними овочами, картоплею, різними соусами.

Пиріг з листкового тіста з сиром — ми пропонуємо вам кілька рецептів як закусочних так і десертних.

Смачний рецепт пісного пирога з ягодами на сторінках нашого порталу.

Як приготувати курку з овочами в мультиварці читайте покрокові рекоментации і фото підказки в нашій статті.

Рецепт фаршированої риби по-єврейськи цілком
Інгредієнти Кількість
риби короп - 1200 г (1 шт)
яєць - 2 шт.
солі, перцю - за смаком
крекеру з цибульним смаком - 40 г
лука - дві головки
Для цибульного повидла: -
лука - 400 г
соняшникової олії - 3 великі ложки
води - 3 великі ложки
харчової соди - одна неповна чайна ложка
Для овочевої подушки: -
лука - 200 г
моркви - 300 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 215 Ккал

Як потрібно готувати:

  1. Для приготування потрібно використовувати карпа. Бажано щоб він був великий з вагою більше 1 кілограма;
  2. Потім потрібно очистити з поверхні риби луску, вирізаємо зябра і очі;
  3. Зрізаємо голову з боку черевця, але не до кінця;
  4. Після того як ніж торкнеться хребта виймаємо ніж, голову різко піднімаємо вгору, але не відриваємо. При цьому хребет повинен змінитись;
  5. Далі починаємо акуратно знімати шкіру. Краще всього невеликим ножем з гострим кінцем надрізати шкіру над м'ясом, щоб в ці отвори можна було помістити пальці. Робимо надрізи з обох сторін;
  6. Обережно пальцями відокремлюємо шкіру з двох сторін і починаємо її знімати як панчоха;
  7. У місцях, де є плавці потрібно відрізати шкіру спеціальними ножицями;
  8. Як тільки шкіра досягне області хвоста, перерезаем хребет і знімаємо шкіру разом з хвостом;
  9. У результаті повинно вийти окремо шкіра з головою і хвостом, м'ясо з кістками;
  10. Всі нутрощі потрібно вийняти, вони не знадобляться;
  11. М'ясо потрібно відділити від хребта, а також з нього слід вийняти реберні кістки великого розміру;
  12. У підсумку виходить м'ясо, кістки і шкіра;
  13. Родзинка цієї страви полягає у використанні повидла з лука. Для цього потрібно очистити цибулю і нарізати півкільцями;
  14. Викладаємо шматочки цибулі в ємність, підливаємо воду, соняшникова олія і засипаємо харчову соду;
  15. Ставимо ємність з усіма компонентами на вогонь, відварюємо до закипання, зменшуємо вогонь. Далі потрібно варити на невеликому вогні до загусання, повидло за кольором має стати схожим на варення з яблук;
  16. Викладаємо крекер зі смаком цибулі в ємність блендера і перемелюємо до дрібної крихти;
  17. У чашу блендера викладаємо філе коропа, додаємо до нього жовтки курячих яєць;
  18. Ретельно подрібнюємо рибу до однорідного стану. Якщо ви будете її пропускати через м'ясорубку, то робити це потрібно три рази. В рибі є багато дрібних кісточок, важливо їх перемолоти як можна ретельніше;
  19. Викладаємо в рибний фарш повидло з лука;
  20. Перекладаємо перемелений крекер, додаємо сіль, чорний перець;
  21. Всі компоненти ретельно розмішуємо у блендері до утворення однорідної рибного фаршу;
  22. Викладаємо фарш в окрему ємність;
  23. Залишився яєчний білок потрібно збити до стану стійкої піни;
  24. Викладаємо по частинах білкову піну до фаршу з риби;
  25. Під рибу потрібно зробити подушку з овочів. Очищаємо цибулю від лушпиння і ріжемо кільцями;
  26. Викладаємо кільця цибулі на змащену маслом поверхню листа;
  27. Морквину споліскуємо, очищаємо і шаткуємо кружечками, кладемо поверх кілець цибулі;
  28. По боках викладаємо хребет з реберними кістками, накриваємо все марлевою тканиною;
  29. Шкіру коропа потрібно заповнити рибним фаршем, але не дуже туго, інакше в процесі приготування шкіра може лопнути;
  30. Викладаємо коропа на марлю, заливаємо в деко теплу воду з невеликою кількістю води. Рідина повинна доходити до половини висоти риби;
  31. Закриваємо верх фольгою, ставимо на вогонь;
  32. Вогонь потрібно зменшити на найповільніший. Після закипання вода повинна слабо кипіти і не сильно булькати;
  33. Після закипання готуємо протягом 1,5 години;
  34. Після цього рибу потрібно залишити остигати прямо в листі;
  35. Теплого карпа викладаємо на велику плоску тарілку, верх можна трохи надрізати упоперек;
  36. Прикрашаємо на свій розсуд і подаємо на стіл з будь-яким соусом і овочами.

Риба, фарширована шматочками за старовинним рецептом

Компоненти для приготування:

  • один короп на 2 кілограми;
  • 300 грам цибулі;
  • 200 грам моркви;
  • шматочок коров'ячого масла на 30 грам;
  • 3 шматочки білого хліба або батона;
  • одне куряче яйце;
  • два листочків лаврушки;
  • сіль на свій смак;
  • перець чорний в горошинах – половина маленької ложки;
  • суміш перців.

Період приготування – 3 години.

Калорійність – 220 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Для початку потрібно підготувати карпа. Зчищаємо всю луску, розрізаємо черевце і виймаємо серединку;
  2. Гарненько промиваємо зверху і всередині прохолодною водою;
  3. Всі плавці обов'язково зрізаються;
  4. Нарізаємо впоперек на шматочки з розмірами завширшки по 2 см;
  5. З кожного шматочка слід вирізати філе, яке знаходиться між шкірою і хребтом;
  6. При вирізуванні м'ясо не пошкодите шкіру, вона буде потрібна для фарширування;
  7. З голови видаляємо зябра, вирізаємо очей;
  8. Для приготволения фаршу будемо використовувати тільки м'якоть батона або хліба без скоринки;
  9. Викладаємо м'якоть в ємність, заливаємо теплим молоком, залишаємо розмокати;
  10. Одну головку потрібно очистити від лушпиння і порізати середніми кубиками;
  11. У жаровню викладаємо коров'яче масло, ставимо на вогонь і розігріваємо;
  12. Як тільки масло все розтопитися, засипаємо на нього цибулю, перемішуємо і засмажуємо;
  13. У блендер потрібно викласти шматочки риби, вимочений батон або хліб, обсмажений цибулю, додаємо яйце;
  14. Всі компоненти потрібно перемолоти до однорідності;
  15. Рибу з іншими компонентами можна пропустити через м'ясорубку кілька разів;
  16. Потім у готовий фарш викладаємо сіль, суміш перців і ще раз перемішуємо;
  17. Готовий Фарш викладаємо всередину шкіри з хребтом. В результаті повинні вийти шматочки риби фаршировані начинкою;
  18. Залишився цибулю нарізаємо прямо в лушпинні на великі кільця, викладаємо на дно широкої ємності;
  19. Морквину споліскуємо, очищаємо від шкірки і рубаємо кружечками;
  20. Викладаємо на дно каструлі до цибулі;
  21. Додаємо до овочевій подушці лаврушку, горошини перцю;
  22. Поверх овочів викладаємо фаршировані шматочки коропа;
  23. Заливаємо в ємність гарячу воду, вона повинна трохи покривати карпа;
  24. Поміщаємо ємність на вогонь і залишаємо отвариваться. Обов'язково потрібно зверху шумівкою зняти піну;
  25. Після закипання зменшуємо вогонь і відварюємо протягом 2 годин;
  26. Як тільки короп буде готовий, викладаємо шматочки на плоску тарілку, при цьому формуємо цілу рибу;
  27. Прикрашаємо зеленню, свіжими овочами;
  28. Подаємо на стіл з картоплею або тушкованими овочами.

Корисні поради

  • шкіру з риби знімаємо акуратно, при цьому її потрібно піддягати гострим ножем. Вона повинна бути цілою, без пошкоджень;
  • залишки фаршу можна використовувати для приготування котлет, які можна відварити з рибою;
  • подавати страву краще з гарніром з відвареної картоплі або тушкованих овочів.

Фарширована риба по-єврейськи виходить дуже смачною і ароматною. Звичайно, при приготуванні з цим блюдом доведеться трохи повозитися, але воно цього варто. В результаті ви отримаєте відмінне частування, яке підійде для сімейної вечері або для прикраси будь-якого святкового столу.

Що ще почитати: