08 июнь 2019 41

Як приготувати скумбрію з овочами на сковороді і в духовці

Скумбрія – дуже корисна і смачна риба, яку, як правило, готують допомогою засолу або ж маринування. А чи пробували ви коли-небудь скумбрію, приготовану не традиційним способом? Ось, наприклад, тушковану або ж запечену з овочами?

Якщо ні, то обов'язково спробуйте! Блюдо виходить дуже смачне, ніжне та апетитне. Ця рибка хороша тим, що вона не має великої кількості кісток, які згодом необхідно було б виймати з неї. Та й філе у скумбрії досить ніжне і соковите.

У процесі гасіння або ж запікання ви можете самостійно для себе вибирати список використовуваних інгредієнтів. Ми представимо вам базові набори, а ви цілком можете варіювати ними, відкриваючи все нові й нові смакові нотки.

На гарнір до приготовленої таким чином скумбрії, як правило, подається картопляне пюре або ж макаронні вироби.

Рецепт приготування скумбрії з цибулею та морквою
Інгредієнти Кількість
скумбрія свіжоморожена - 2 шт.
цибуля червоний болгарський - 3 шт.
морква - 2 шт.
сіль кам'яна - за смаком
суміш перців - за смаком
мелений коріандр - щіпка
сметана - 150 мл
лавровий лист мелений - щіпка
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 139 Ккал

Опис:

  1. Тушки скумбрії умийтесь під струменем проточної води (ще не розморожені!), а потім обробіть. Видаліть голови, хвости, плавники і нутрощі. Кожну тушку розрізати на 3 шматочки;
  2. Натріть шматочки риби невеликою кількістю солі, перець і меленого коріандру. Потім помістіть на дно товстостінної сотейника і збризніть рослинним маслом. Відставте в сторону;
  3. Підготуйте овочі: цибуля довільно нашаткуйте, а моркву наріжте соломкою. Викладіть цибулю з морквою поверх риби і після цього можете ставити сотейник на вогонь;
  4. Додайте сметану, акуратно перемішайте, накрийте сковороду кришкою і зменшивши рівень вогню до середнього, приступайте до гасіння;
  5. За 5 хвилин до готовності додайте в сотейник зі скумбрією і овочами щіпку меленого лаврового листа;
  6. Скумбрія, тушкована з овочами, подається до столу в гарячому вигляді в якості доповнення до картопляних страв.

Тушкована риба з овочами на сковороді

Необхідні інгредієнти:

  • тушки свіжомороженої скумбрії – 2 шт.;
  • цибуля біла – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • рафінована рослинна олія – 75 мл;
  • сіль поварена;
  • мелений перець;
  • суміш спецій «Для риби» — 20 р.

Час приготування: 30 хв.

Харчова цінність страви на 100 г: 137 кКал.

Поетапне опис приготування:

  1. Насамперед, займіться підготовкою риби. Якщо ви будете використовувати заморожену скумбрію – дочекайтеся, поки вона трохи розморозиться (повністю розморожувати немає потреби). Відріжте у рибін голову і хвіст, а тушки наріжте на кілька порціонних шматочків. Очистіть від нутрощів, а потім промийте під проточною водою і осушіть;
  2. Натріть підготовлені шматочки сіллю і сумішшю спецій «Для риби». Потім викладіть на розігріту, з додаванням рослинної олії, сковороду і починайте обсмажувати з усіх боків, до появи апетитною скоринки;
  3. Тим часом, поки рибка обсмажується, підготуйте овочі. Цибулю наріжте четвертинками, а морква подрібніть за допомогою терки. Додайте подрібнені овочі до риби, акуратно перемішайте, долийте трохи води (не більше 100 мл) і, накривши кришкою, тушкуйте;
  4. Через 10 хвилин гасіння, приправте скумбрію з овочами свіжомеленим чорним перцем, акуратно перемішайте і продовжуйте гасити до повної готовності страви (ще 15-20 хвилин);
  5. Готову страву можна подавати до столу в гарячому вигляді і в охолодженому. Особливо добре воно як доповнення до картопляного пюре.

Скумбрія, запечена з овочами в духовці

Необхідні інгредієнти:

  • тушки скумбрії – 2 шт.;
  • помідори свіжі – 2 шт.;
  • баклажан – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сметана – 150 мл;
  • олія соняшникова;
  • сіль, запашний перець.

Тривалість приготування: 30 хвилин.

Харчова цінність на 100 г: 133 кКал.

Етапи приготування:

  1. Тушки скумбрії очистити від нутрощів, відріжте голови і хвости. Розріжте кожну тушку навпіл (уздовж), а потім видаліть у них хребти – має залишитися тільки філе. Наріжте філе кубиками середнього розміру;
  2. Свіжі томати, а так само баклажан наріжте кубиками такого ж розміру, як і рибне філе. Цибулину довільно нашаткуйте;
  3. Змішайте рибу, томати, цибулю і баклажани. Приправте їх сіллю, перцем, а так само сметаною. Перемішайте і викладіть на змащене маслом деко;
  4. Помістіть деко в розігріту до 1900С духовку і випікайте протягом 20-25 хвилин;
  5. Скумбрія, тушкована з овочами в духовці – готова. Приємного апетиту!

Рецепт кексу з цукатами — дуже смачний і цікавий варіант десерту, який сподобається ласунам.

Смачна випічка з дріжджового тіста — візьміть на замітку найсмачнішу добірку рецептів.

Читайте як приготувати смачний суп з курячої грудки. Рецепт тут.

Скумбрія, фарширована овочами

Необхідні інгредієнти:

  • скумбрія свіжоморожена – 1 шт.;
  • картопля – 2 шт.;
  • болгарський цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • майонезний соус – 50 г;
  • сіль;
  • перець чорний мелений;
  • лавровий лист мелений;
  • хмелі-сунелі.

Час, витрачений на приготування: 30 хв.

Кількість кКал на 100 г: 139 кКал.

Опис етапів приготування:

  1. Скумбрію очистити від нутрощів, голови і хвоста. Натріть підготовлену тушку сіллю, перцем, дрібкою хмелі-сунелі, а потім майонезом;
  2. Картопля очистіть і наріжте часточками невеликого розміру;
  3. Моркву наріжте тонкою соломкою, а цибулю наріжте четвертинками;
  4. Викладіть скумбрію на відріз харчової фольги і нафаршируйте овочами. Ті, що не помістяться всередину, розкладіть навколо. Приподымите краї фольги (загортати не потрібно) і покладіть на деко;
  5. Надішліть скумбрію з овочами запікатися в розігріту до 2000С духовку на 25 хвилин;
  6. Дане блюдо подається до столу як самостійне і не вимагає ніяких доповнень.

Скумбрія з овочами у фользі в духовці

Інгредієнти:

  • скумбрія свіжоморожена – 1 шт.;
  • плоди томатів – 1 шт.;
  • часник – 2 зубки;
  • лимон – ½ частину;
  • сіль поварена;
  • суміш перців;
  • оливкова олія;
  • кінза;
  • петрушка.

Активна готування блюда: 30 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 135 кКал.

Приготування:

  1. Свіжоморожену скумбрію необхідно розморозити, а потім підготувати до запіканню. А саме: відрізати голову, плавники і хвіст, очистити від нутрощів, а потім ретельно промити і обсушити. До речі, обсушувати дуже зручно і швидко за допомогою кухонних паперових рушників;
  2. Розітріть В ступці очищені часникові зубчики з дрібкою солі, перець і лимонним соком. Потім додайте оливкову олію і подрібнену зелень кінзи і петрушки;
  3. Натріть приготовленої ароматною сумішшю тушку скумбрії. В животик її помістіть лимонні дольки;
  4. Помідори наріжте кільцями і укладіть на подвійний шматок фольги для запікання. Поверх томатів покладіть тушку скумбрії. Загорніть фольгу і покладіть на деко;
  5. Деко з рибою надішліть на 20-25 хвилин запікати при 1900С;
  6. По закінченні відведеного часу розгорніть верх фольги, дочекайтеся, поки риба трохи охолонути, а потім подавайте до столу. Страва подається до столу в якості доповнення до гарніру з відвареного або запеченого картоплі. Приємного апетиту!

Корисні поради

Одним з головних секретів приготування красивою, апетитною і соковитою скумбрії, запеченої в духовці, є те, що починати процес її приготування необхідно, не чекаючи, поки вона повністю розморозиться.

Краще, якщо ви почнете її запікати злегка підмороженого. Тоді вона збереже свою форму і не деформується. До речі, це ж правило стосується і процесу обробки риби. Починайте її обробляти в підмороженому стані.

Якщо ви хочете прикрасити святковий стіл – запікайте рибу цілісної і, не відрізаючи у неї голови. Така рибка має більш презентабельний зовнішній вигляд.

Запікаючи скумбрію у фользі, варто пам'ятати про те, що на поверхню фольги необхідно спершу покласти овочеву подушку (цибуля, морква, томати або що-небудь ще), а лише потім рибу. В іншому випадку риба може «пристати» до фользі і трохи підігріти.

Для того, щоб тушкована скумбрія вийшла ще більш соковитою і смачною, додайте до неї в процесі гасіння трохи сметани, кисляку або ж майонезу.

При приготуванні скумбрії можна зовсім обійтися без використання солі. Просто замініть її використання лимонним соком. Смак у такої риби виходить ще більш смачним і, навіть пікантним.

Якщо ви хочете зберегти цілісність рибних шматочків в процесі її гасіння з овочами, то готуйте її, зовсім не помішуючи. Для цього, спочатку викладіть на дно сотейника або ж сковороди половину використовуваних овочів, потім поверх них викладіть шматочки риби, а їх, у свою чергу накрийте другою половиною овочів. Залийте інгредієнти невеликою кількістю води і тушкуйте до готовності під щільно закритою кришкою.

Для додання пікантності в процесі гасіння можете додати в сотейник з рибою невелика кількість білого напівсолодкого вина.

Що ще почитати: