16 июнь 2019 2 580

Правила і меню хлібної дієти для схуднення

Хочете схуднути, але не можете знайти більш щадний спосіб? Дієта на хлібі — прекрасний варіант. На неї не потрібно голодувати і обмежувати себе у вживанні улюбленої їжі. Детальніше про її властивості, правила і меню ви зможете дізнатись нижче.

Всі звикли вважати, що випічка, різноманітні хлібобулочні вироби чинять шкоду на фігуру. Адже, дійсно, борошняні вироби складаються з простих вуглеводів, які швидко засвоюються і перетворюються на жирові складки.

Однак є дієта на хлібі, яка здатна знизити зайву вагу за короткий час. Що ж це за таке цікаве дієтичне харчування? Як воно працює? Давайте розглянемо всі нюанси хлібної дієти для схуднення найбільш докладно.

Трохи історії

Засновником дієти на хлібі є ізраїльський дієтолог Ольга Раз Кестнер. Початок розробки цієї дієти почалося ще в 90 роках, саме в той період ізраїльський дієтолог разом зі своєю командою почала працювати над дослідницькою програмою.

В основі цієї програми лежить встановлення зв'язку між їжею і гормоном щастя – «серотоніном». В результаті було встановлено, що при вживанні білків гормон щастя знижується, а при вживанні хліба він моментально підвищується.

Ольга Раз Кестнер стверджує, що у людей, які вживають хліб, виникає відчуття ситості і захищеності. Це доводить те, що у людей, схудлих на хлібній дієті, майже в 100 % випадків після неї не повертається втрачену вагу, на відміну від інших дієт.

Дієта на хлібі складається з 2 етапів, які тривають близько 2-3 місяців. Під час цього живлення не потрібно себе в чомусь обмежувати.

Головне — потрібно прибрати жирну і смажену їжу, а також солодощі, випічку і кондитерські вироби. Також, спільно з дієтою, потрібно виконувати фізичні вправи, хоча б по 20-30 хвилин в день.

Суть дієти для схуднення

Суть цієї дієти полягає в підвищенні гормону радості – серотоніну. Під час його підвищення, виникає почуття впевненості, радості, організм починає сам себе налаштовувати на схуднення.

Що цікаво, під час цієї дієти ніколи не виникає почуття голоду, та й звідки воно виникне, адже за день можна з'їдати до 16 скибочок хліба.

Також не варто забувати про споживанні рідини, автор цієї дієти відводить їй важливу роль. Жінки за день повинні випивати до 8-10 склянок, чоловіки до 10-12 склянок. Не варто забувати про полівітаміни і кальції.

Який хліб можна вживати

Вибираючи хліб для цього раціону, слід запам'ятати наступні рекомендації:

  • В основному для живлення під час цієї дієти потрібно використовувати чорний хліб з цільнозернового виду. Цей продукт володіє лікувальними властивостями. Він очищає організм від шкідливих речовин, радіоактивних компонентів і солей важких металів. Рівень калорійності в 1 шматочок житнього хліба становить близько 35-40 ккал, це майже в 2 рази менше калорійності біля білого хліба. Також він має високий рівень складних вуглеводів, які на відміну від легких, довго розщеплюються і насичують організм глюкозою на довгий період;
  • Для різноманітності можна використовувати дієтичні хлібці. Обов'язково зверніть увагу на їх харчову цінність. Чомусь багато хто вважає, якщо вони називаються дієтичними, значить у них низький рівень калорій, але це не так. У 100 грамах продукту міститься такий же рівень калорій, як і в білому хлібі. Тому їх споживання варто скоротити в 2 рази;
  • Білий і хліб з висівками необхідно прибрати з меню.
Запам'ятайте, що денна норма споживання хліба для чоловіків повинна становити від 12 до 16 скибочок, для жінок від 8 до 12 скибочок. Вживати їх слід у вигляді бутербродів.

Покривати можна невеликою кількістю гірчиці, анчоусами, знежиреним сиром, шаром кетчупу, тофу, шаром з баклажанної ікри, пастою з часнику, оливок або авокадо, а також шматочками риби, курки і нежирного м'яса.

Будь-який продукт слід нарізати на тонкі пластинки. Якщо використовується гірчиця, кетчуп, сир, паста з часнику, то шар також накладається тонко.

Правила

  1. У день слід їсти від 4 до 5 разів. Інтервал між прийомами повинен становити близько 3-4 годин;
  2. Час прийомів їжі потрібно проводити щодня в один і той же час, навіть якщо голод ще не настав;
  3. Овочі можна їсти в сирому, відвареному, вареному і тушкованому вигляді;
  4. Кількість споживаної рідини, включаючи каву, чай, соки, повинна становити для чоловіків – 2,5 літра, для жінок – 2 літри;
  5. Крім хліба, у день слід їсти трохи фруктів, випивати стакан йогурту або кефіру, а також приймати полівітаміни;
  6. 3 дні в тиждень замість 3-4 шматочків хліба можна з'їдати рибу, або нежирне м'ясо чи птицю з гарніром з овочів, а інші 3 дні по 1 відварного курячого яйця.

Переваги і недоліки

Дана дієта для схуднення — мрія кожної жінки, адже вона має чимало позитивних сторін:

  • Вона може легко стати видом харчування на постійній основі;
  • Це харчування забезпечує високим рівнем макро-і мікронутрієнтів;
  • Дієта підтримує в нормі гормон серотонін, який забезпечує прекрасний настрій;
  • Не потрібно витрачатися на придбання дорогих продуктів;
  • Здатна швидко позбавити від зайвих жирових відкладень;
  • Запобігає ефект «бумеранга», тобто скинуті кілограми після дієти не повернуться знову.

Проте, крім позитивних характеристик, є і негативні сторони. Це харчування має протипоказання:

  • Не можна дотримуватися вагітним і годуючим матерям;
  • Не варто починати худнути за цим методом людям, у яких є хронічний коліт;
  • Якщо є шлунково-кишкові захворювання, то потрібно пройти обстеження у лікаря.
Очистити кишечник вам допоможе просте блюдо. Салат «Щітка» для схуднення : корисні і смачні рецепти. Приємного апетиту!

Про жиросжигающие дієті читайте тут. Ви знайдете найактуальнішу інформацію.

Як правильно використовувати ефірні масла для схуднення? Навчитися всім прийомам можна в черговій статті. Удачі!

Етапи і меню

1 етап

У цей період щоденний раціон повинен складатися для жінок з 12 шматочків хліба, для чоловіків — з 16 шматочків. Початковий етап передбачає м'яке схуднення.

Вживати слід бутерброди з хліба з різними соусами іл шматочками риби, м'яса, овочів, сиру. Якщо використовується м'ясо або риба, то бажано брати нежирні сорти. Попередньо з м'яса або риби потрібно видалити шкірку, жир.

Овочі можна їсти будь-які, крім тих, які містять високий рівень крохмалю. Їх можна їсти в будь-якій кількості, але головне — не переїдати.

Овочі також можна класти на хліб або готувати з них салати, парити, варити, тушкувати, варити, але головне — не смажити. Салати з овочів заправляють оливковою олією, соєвим соусом або соком лимона.

3 рази в тиждень можна готувати м'ясо або рибу нежирних сортів з гарніром з овочів, також в інші 3 дні слід вживати по 1 вареному яйцю в день.

Обов'язково кожен день потрібно випивати стакан йогурту або кефіру.

Не варто забувати про фрукти. У день необхідно з'їдати по 1 фрукти – яблуко, груша, хурма, ківі, апельсин, червоний виноград, слива.

Як приймається їжа:

  • Прийом їжі повинен здійснюватися через кожні 3-4 години;
  • Можна пити чай, каву, але без цукру;
  • 1 раз в 2 тижні можна з'їдати порцію морозива;
  • Солодощі слід замінити цукерками з цукрозамінниками;
  • Перший етап має тривати 1-2 тижні.

2 етап

Цей період триває за бажанням. Якщо дієта сподобається, то так можна харчуватися постійно.

На цьому етапі 2 шматочки хліба можна замінити склянкою макаронів, бобів або 2-3 склянками каші. Якщо вам подобається картопля чи кукурудза, то їх також можна їсти в відвареному вигляді замість 2 шматочків хліба.

У раціон слід ввести вівсянку. Цю кашу бажано їсти на сніданок. Замість неї можна з'їдати 1-2 ст. ложки мюслі.

Овочі також можна в необмеженій кількості і в будь-якому вигляді, крім смажених. Фрукти потрібно збільшити до 3 порцій на день. Кефір або йогурт вживаються так само, як на 1 етапі.

Меню на тиждень:

Можливий результат хлібної дієти, як правильно виходити з неї

Для того щоб правильно вийти з дієти, запам'ятайте наступні поради:

  1. 1-2 хлібних перекусів слід поступово заміняти іншими продуктами – овочі, м'ясо, риба, фрукти, кисломолочні продукти, ягода;
  2. Обов'язково потрібно вводити в мене курячі яйця і десерти з натуральних компонентів – гіркий шоколад, домашній мармелад, зефір, ягідний мус, сирні запіканки, манний пудинг;
  3. Приблизно через 2-3 тижні можна повертатися до звичного меню, але бажано обмежити вживання смаженої, жирної їжі;
  4. Обов'язково в наступний період дотримуйтеся дробового харчування і режиму.

Приблизно за 1 етап дієти можна схуднути на 5 кг, а за 2-3 місяці до 15 кг.

Відгуки про дієту на хлібі для схуднення

Худла на хлібній дієті протягом 2 місяців. Мені вона сподобалася. Немає ніяких обмежень, немає почуття голоду, завжди гарний настрій. Так і результатом я задоволена! За весь період схудла майже на 10 кілограм! При цьому я ні в чому собі не відмовляла, головне дотримуватися правила!

Ольга, Калінінград

Дієта на хлібі – це приголомшлива методика. Мало того, що їси все, що хочеш, так ще і худнеш. Я на ній сиділа 3 місяці. За весь період схудла на 12 кілограм. Ось планую знову почати!

Марина, Кримськ

Дієта на хлібі – дійсно, унікальна система схуднення. Вона не має особливих обмежень, все цілком здійснимо. Не потрібно в чомусь себе обмежувати. Головне, що на ній дійсно можна схуднути без особливих жертв і ризиків для здоров'я.

Що ще почитати: