08 май 2019 2 371

Як приготувати традиційні налисники з сиром

Налисники з сиром є традиційною стравою української кухні і, більш того, її гордістю. Ні одна важлива подія, будь то весілля, хрестини чи іншої званий обід не обходяться без нього. У таких ситуаціях їх подають після основних страв, але до десерту, так що налисники це свого роду підготовка до завершення трапези.

У повсякденному ж житті вони, звичайно ж, можуть поїдати за настроєм, тут немає ніяких ритуалів. Так, на перший погляд може здатися, що це просто млинці з сиром. А ось не зовсім!

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
молока - літр
просіяного борошна - 6 ст. ложок
цукру - стакан
курячих яєць - 6 середніх
сиру - 1 кг
вершкового масла - пачка
сметани - 200 мл
родзинок - 100 г
соняшникової рафінованої олії - 2 ст. ложки
солі - щіпка
ванілі - щіпка
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Насправді налисники готують з різними начинками: від м'ясного фаршу на свята до капусти в будні, але найбільш класичними і національними вважаються сирні. Приготуємо традиційні налисники з сиром по-українськи.

Спочатку готується тісто, від якості якої багато в чому залежить смак налисників:

  1. 4 яйця розтерти з третиною склянки цукру, додати сіль, трохи молока, всю муку і замісити тісто, яке повинно вийти по густоті, як на типові оладки;
  2. Залишити тісто настоюватися у теплому місці приблизно на півгодини. Потім влити туди молоко, що залишилося і добре перемішати тісто так, щоб не залишилося грудочок;
  3. Влити в тісто олію, щоб не змащувати кожен раз сковорідку. Випекти з нього тонкі млинчики, які повинні бути досить таки блідими.

Для приготування начинки до налистникам краще всього брати домашній жирний сир:

  1. Розтерти сир з цукром (двома третинами склянки), вбити 2 яйця (або одні жовтки, так буде більш автентично), додати ваніль і родзинки, все вимішати;
  2. Якщо маса вийде рідкуватий, то краще відкинути на сито, дати стекти рідині);
  3. Викладати на кожен млинець начинку по столовій ложці, розмазуючи по ньому;
  4. Згорнути млинці трубочками і розрізати кожну на два або навіть три шматочки.

Залишається викласти налисники в глибоку і жаростійкий (краще всього керамічну форму, перекладаючи їх шматочками вершкового масла. Закрити кришкою і відправити в духовку на слабкий вогонь приблизно на годину. За цей час налисники распарятся і вберуть в себе вершкове масло, але не пересушаться. Готові їх належить подавати зі сметаною.

Грибний соус з печериць з грибами — відмінне доповнення до будь-якої страви.

М'ясні їжачки в томатному соусі, приготовані в мультиварці — дуже просте і смачне блюдо.

Як приготувати скумбрію на грилі читайте в нашій статті.

Налисники з сиром та родзинками, запечені в духовці

Млинцеве тісто на молоці вважається примхливим – не у всіх господинь відразу виходить на ньому піч. Більш безпрограшний варіант – млинці, приготовані на кефірі і окропі.

Необхідні інгредієнти (для тіста, начинка – як і в попередньому рецепті):

  • 2 склянки кефіру;
  • 2 склянки окропу;
  • 4 середніх курячих яйця;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 4 ст. ложки соняшникової рафінованої олії;
  • 0,5 кг просіяного пшеничного борошна;
  • щіпка солі;
  • щіпка соди.

Час приготування страви: близько години плюс ще годину на радість.

Калорійність: приблизно 190 Ккал/100 гр.

Розглянемо докладно, як приготувати налисники з сиром та родзинками, запечені в духовці. Як вже було зазначено, начинка для налисників готується як у традиційному рецепті цієї страви, тоді як кефірний тісто готується вже дещо іншим способом:

  1. Розтерти яйця з цукром, сіллю, содою і рослинним маслом. Додати кефір і добре збити всю масу разом – найзручніше це робити за допомогою міксера;
  2. Всипати все борошно і добре вимісити до утворення густої маси без грудочок;
  3. Влити склянку крутого окропу, не перестаючи перемішувати або збивати тісто.

З отриманого тесту треба випекти млинці (бажано робити це на чавунній сковороді без змазування її маслом) середнього ступеня рум'яності.

Далі налисники з них робляться колишнім способом: кожен млинець змащується начинкою з сиру і родзинок з ваніллю, розрізається на дві-три частини і вкладається в глибоку посуд з вершковим маслом.

Потім підготовлені налисники відправляються запікатися в духовку на годину при маленькій температурі. Подавати їх так само належить зі сметаною – поки ще гарячі!

До речі, налисники можна запекти відразу зі сметаною – промазуючи їх в процесі кладки. Так вийде вже полтавський варіант страви. А в начинку можна додати мак і курагу.

Що ще почитати: