19 март 2019 5 474

Як правильно посмажити яєчню в мультиварці

Яєчня – традиційне блюдо на сніданок, тому що вона швидко і легко готується. А мультиварка – улюблена сучасними господинями кухонна техніка, тому що вона швидко і легко готує різні страви.

Природно, виникає питання, чи можна якось поєднати яєчню і мультиварку? І на нього є відповідь: звичайно, можна. Тим більше, що в мультиварці можна приготувати яєчню з мінімальною кількістю масла в складі.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
середніх курячих яєць - 2 шт.
рослинної олії - 1 ст. ложка
сіль і мелений чорний перець - по своєму смаку
Час приготування: 8 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Звичну яєчню з тим же успіхом можна приготувати в мультиварці, та й часу це займе нітрохи не більше, ніж у випадку звичайного приготування страви на сковорідці.

Отже, спочатку в чашу мультиварки потрібно влити олію і включити режим «Випічка», щоб воно добре розігрілися – для цього буде достатньо 3 хвилин. Тепер у нього потрібно вбити яйця, посолити їх і поперчити і закрити кришку мультиварки.

Почекати ще 3 хвилини (або встановити такий час на панелі), відкрити кришку і викласти яєчню на тарілку.

Яєчня з помідорами в мультиварці

Хто не любить яєчню з помідорами? Раніше її готували тільки влітку, але зараз можна робити це цілий рік, радуючи себе і домашніх пікантним сніданком. Або ж вечерею.

Необхідні інгредієнти:

  • 5 середніх курячих яєць;
  • 2 середніх помідора;
  • 1 ст. ложка рослинної олії;
  • четверта частина середньої цибулини;
  • сіль і мелений чорний перець – за смаком.

Час приготування страви: 20-25 хвилин.

Калорійність: приблизно 160 Ккал/100 гр.

Помідори треба нарізати кружечками, а цибулю – дрібними кубиками. Чашу мультиварки помазати маслом і викласти на дно кружечки помідорів разом з цибулею. Встановити режим «Смаження» на 15 хвилин і готувати помідори, не закриваючи кришку.

В цей час яйця розбити в миску, посолити, поперчити і злегка перемішати їх виделкою.

Залишиться перевернути смажені помідори, залити їх яйцями, закрити кришку мультиварки і дати яєчні приготуватися ще протягом приблизно трьох хвилин.

Готову посипати зеленню.

Як приготувати яєчню з ковбасою в мультиварці

Дуже багато хто любить робити яєчню з ковбасою, тому що це робить трапезу набагато більш ситної і в цілому урізноманітнює повсякденний стіл. Ну і ще це чоловічий сніданок.

Необхідні інгредієнти:

  • 4 середніх курячих яйця;
  • кілька шматочків копченої або вареної ковбаси;
  • 1 ст. ложка рослинної олії;
  • сіль і мелений чорний перець – за смаком.

Час приготування страви: 15 хвилин.

Калорійність: приблизно 200 Ккал/100 гр.

Ковбасу потрібно нарізати маленькими шматочками і покласти в чашу мультиварки разом з рафінованою олією, активувавши при цьому режим «Смаження» на 5 хвилин, помішуючи її періодично.

Потім розбити зверху яйця, намагаючись не порушити жовтки, закрити кришку мультиварки, переключитися на режим «Випічка» і встановити час 10 хвилин. При бажанні страву можна приготувати з помідором, всипати шматочки разом з ковбасою.

Як посмажити яйця з беконом і сиром

Традиційний британський сніданок, який дуже любить сама королева – яйця з беконом. А бекон часто поєднується в рецептах з сиром. Так що можна приготувати таку яєчню.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 середніх курячих яйця;
  • 60 гр. бекону;
  • 30 гр. будь-якого твердого сиру (краще всього гострого);
  • пара гілочок петрушки або кропу.

Час приготування страви: 20 хвилин.

Калорійність: приблизно 210 Ккал/100 гр.

Мультиварку відразу потрібно поставити на режим «Випічка», вказавши час 20 хвилин. На дно чаші викласти бекон, порізаний тонкими шматочками і обсмажувати 5 хвилин.

Потім розбити на бекон яйця, намагаючись залишити жовтки цілими і посипати їх натертим на терці сиром. Готувати яєчню, поки не пролунає звуковий сигнал, не закриваючи кришку.

Дієтична яєчня на пару в мультиварці

Як не крути, але яєчня – смажене блюдо. І не всі можуть дозволити собі смажене по тим чи іншим причинам, але це не привід відмовлятися від такої страви в цілому. Вихід – пар!

Необхідні інгредієнти:

  • 4 середніх курячих яйця;
  • маленький шматочок розм'якшеного вершкового масла;
  • 4 ст. ложки нежирної сметани;
  • сіль, мелений чорний перець, зелень – за смаком.

Час приготування страви: 25 хвилин.

Калорійність: приблизно 120 Ккал/100 гр.

Для приготування цієї страви потрібні силіконові формочки для кексів – 4 штучки. Кожну з них необхідно злегка намастити вершковим маслом і викласти на їх дно по 1 ст. ложці сметани. Поверх розбити по 1 яйцю, посолити, поперчити і посипати зеленню.

На дно чаші в мультиварці потрібно влити 1 склянку води і виставити сітку для пароварки. Туди поставити формочки з яйцями і активувати на 10 хвилин режим «Варка на пару».

Візьміть на замітку рецепт скумбрії в цибулинні — риба виходить дуже ніжно, і приємною на смак. Це один з варіантів приготування домашньої скумбрії «а-ля копчена».

Як приготувати курячу грудку на сковороді швидко і смачно читайте в нашій статті.

Що можна приготувати з свинини — рецепти святкових та повсякденних страв на будь-який смак.

Як посмажити яєчню-бовтанку з овочами

Банальні смажені яйця можуть стати повноцінним стравою з претензією на шедевр, якщо приготувати їх з овочами. Це вже не сніданок і навіть не вечеря, а самий справжній обід.

Необхідні інгредієнти:

  • 5 середніх курячих яєць;
  • 1 середній помідор;
  • 1 великий болгарський перець;
  • 1 середня цибулина;
  • 3 зубки часнику;
  • пучок свіжої петрушки;
  • 1 ст. ложка рослинної олії;
  • сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Час приготування страви: 25-30 хвилин.

Калорійність: приблизно 170 Ккал/100 гр.

Нарізати дрібними кубиками цибулю, помідор і болгарський перець і відправити овочі в чашу мультиварки разом з рослинним маслом, встановивши при цьому режим «Смаження» на 12 хвилин.

Поки овочі смажаться, яйця розбити в миску, посолити, поперчити і трохи збити виделкою. Коли пролунає звуковий сигнал, вилити їх поверх овочів і встановити час ще на 7 хвилин на тому ж режимі «Смаження».

За 3 хвилини до кінця всипати часник. Коли страва буде повністю готове, його залишиться рясно посипати різаною зеленню.

Кулінарні секрети

Здавалося б, що може бути простіше яєчні в мультиварці? Навіть якщо з різними добавками. Звичне для всіх холостяків блюдо. Але це здавалося б. Адже скрізь є свої секрети й тонкощі.

  1. Щоб яйця ввібрали в себе меншу кількість жиру, масло повинне бути добре розігріте. До речі, вдалим вважається поєднання вершкового і оливкового масел;
  2. Страви в мультиварці ніколи не підгорають, тому, якщо хочеться зробити яйця максимально дієтичними, можна змастити її чашу маслом за допомогою пензлика;
  3. Не потрібно виймати яєчню з мультиварки відразу, як тільки прозвучить сигнал. Краще почекати кілька хвилин, не відкриваючи даху і потім викласти;
  4. Для приготування страви потрібно використовувати тільки найсвіжіші і домашні яйця, якщо є така можливість. А ще їх можна замінити на перепелині;
  5. Начинку і добавки для яєчні важливо обсмажувати спочатку, а вже потім заливати їх яйцями – так страва не набере зайвої рідини і потім збереже форму;
  6. Якщо готується брехуха, то сіль бажано додавати відразу, тоді як у випадку з яєчнею краще солити страву вже після того, як в ньому злегка схопиться жовток;
  7. Готову бовтанку можна викладати не на тарілку, а на гарячі житні тости, подавши їх потім з салатом зі свіжих овочів або просто присипавши зверху зеленню;
  8. Не зайвим для бовтанки буде додавання невеликої кількості тертого сиру в яйця на етапі збивання. Це ущільнить їх консистенцію і додасть ніжний смак;
  9. Бовтанку можна приготувати без попереднього збивання яєць – їх досить інтенсивно замішувати дерев'яною лопаткою вже в чаші до повної готовності;
  10. Для дітей в мультиварці можна приготувати «Квіти» — зробивши на сосисках надрізи і повернувши отримані пружинки в гурток, закріпивши кінці зубочисткою. Смажити отримані «квіти» у чаші мультиварці і потім викласти в їх середину по 1 сирому жовтку. На тарілці до «квітів» можна приробити стебла з різної зелені.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: