01 апрель 2019 4 041

Хліб з висівками: користь і шкода, калорійність, рецепти

Висівки по суті є лушпинням зерна. Борошно перед використанням у хлібопекарському виробництві очищають від домішок. Але корисні речовини, які містяться в лушпинні, не тільки не завдають шкоди організму людини, але й приносять користь.

Мода на здорове харчування і схуднення зробила висівки затребуваним продуктом. Біологія підтверджує, що оболонки таких круп, як пшениця, гречка і овес, набагато корисніше, ніж їх ядра.

Дієтологи підтверджують, що якщо регулярно харчуватися хлібом з додаванням висівок, то можна поліпшити травлення, очистити шлунково-кишковий тракт і перистальтику кишечника.

Склад, користь і шкода

Аналіз складу висівкового хліба дозволяє виділити наступні корисні компоненти цього продукту:

  • клітковина. Здійснює процес очищення кишечника. Проходячи по ШКТ, очищає його стінки, збирає на себе непотрібні продукти життєдіяльності і виводять їх;
  • рослинні харчові волокна сприяють зменшенню холестерину;
  • вітамінна група В нормалізує діяльність нервової системи;
  • вітамін Е є натуральним антиоксидантом;
  • велика кількість мінералів сприяє активізації процесів обміну та підтримання водного балансу;
  • липоминовая кислота є унікальним речовиною, необхідною для регулювання процесів життєдіяльності і зміцнення імунної системи;
  • цинк сприяє поліпшенню мозкової діяльності та активізує синтез статевих гормонів.

Хліб з висівками користується попитом. На ринку хлібопекарської продукції представлено понад 20 різновидів хлібних продуктів з висівками. Відрізняються види висівкового хліба за смаком і складом.

Калорійність хліба з додаванням висівок: на кілограм ваги припадає 2480 калорій.

Корисність висівкового хліба, на думку фахівців з дієтичного харчування, полягає в наступному:

  • відбувається зміцнення серцевих м'яз, судини приходять в норму, стають більш еластичними;
  • імунна система зміцнюється, організм починає активно боротися з шкідливими факторами зовнішнього середовища;
  • у чоловіків середнього віку підвищується потенція, активізується репродуктивна функція;
  • висівковий хліб за рахунок високого вмісту клітковини дає відчуття насичення. Така якість високо цінується тими, хто переживає дієту і прагнути зберегти фігуру;
  • є відмінним профілактичним засобом при атеросклерозах;
  • хлібобулочні вироби з висівками мають відмінні смакові властивості і допомагають у боротьбі зі стресами;
  • антиоксиданти, що наявні у складі випічки сприяють продовженню молодості;
  • органи травлення починають працювати активніше, тим самим позбавляючи організм від шлаків і токсинів;
  • висівки впливають на суглоби, очищають печінку і покращують її функції.

Дієтологи рекомендують використовувати в харчуванні таку випічку тим, хто страждає підвищеним рівнем цукру.

У складі тесту для висівкового хліба має бути не менше третини висівок. Але користь залежить не тільки від складу хліба з висівками, але і від того, наскільки правильно його застосовують в їжу.

Шкоди може завдати зловживання продуктом. Надмірна кількість споживаних хлібобулочних виробів з висівками негативно впливає на ШКТ, спровокувавши коліт, загострення гастриту або панкреатиту, «розбудити» виразкову хворобу і навіть геморой. Груба текстура може пошкодити слизові оболонки шлунка.

Золоте правило – все в міру – слід застосовувати і при вживанні в їжу хліба з висівками.

Рецепт домашнього хліба з висівками в духовці
Інгредієнти Кількість
проста вода - 1 склянка
борошно - до 2 склянок
висівки - 3-4 ст. л. (з верхом)
будь-яке рослинне масло - 2 ст. л.
сіль - третина ч. л.
цукор - 2-3 ст. л.
сухі дріжджі - 18 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал

Якщо в розпорядженні господині немає спеціальної хлібопічки, а є тільки духовка, побалувати сім'ю чудовим і корисним хлібом з додаванням висівок їй цілком до снаги. Виходить смачний хліб з висівками. А аромат свіжої випічки не залишить байдужим жодного члену родини.

Процес приготування досить простий, особливих навичок не вимагає. Головне, всі дії виконувати з почуттям і задоволенням.

  1. У глибокій мисочці з теплою водою (гаряча не підійде) розчиняють дріжджі і додають цукор. Суміш повинна постояти не менше чверті години в теплому місці. Після закінчення часу вона злегка спіниться.
  2. Додати сіль, перемішати.
  3. Додати висівки, перемішати.
  4. Додати просіяне борошно, перемішати. Відразу всю муку додавати не треба. Спочатку висипати півтора склянки, а потім поступово додавати, контролюючи, щоб тісто не стало надто густим.
  5. Додати рослинне масло і зігнати тісто. Місити до тих, поки маса не перестане прилипати до рук.
  6. Тісто накривають тканиною і залишають в теплому місці, щоб підійшло. Маса тіста повинна збільшитися вдвічі і навіть більше.
  7. Важливо! Зверніть увагу на якість дріжджів – чим свіже, тим краще.
  8. Для випічки треба підготувати жароміцний посуд, рясно змастити вершковим маслом і обсипати борошном. Тісто добре обім'яти і викласти в посуд. Залишити на півгодини в теплі – воно підійде вдруге.
  9. Духова шафа прогрівають до 190-200 градусів.
  10. Як тільки тісто збільшиться в об'ємі, відразу ж ставте випікатися.

Готовий хліб з висівками повинен покритися золотистою скоринкою. По готовності випічка виймається з духовки і накривається тканиною.

Незважаючи на спокуса поласувати свіжою хрусткою скоринкою, наберіться терпіння і не турбуйте коровай, поки він не охолоне.

Хліб на сироватці в хлібопічці

Сироватка в хлібопекарській справі використовується з давніх часів. Піч його можна з пшеничного борошна і з житнього. Смачним виходить хліб з суміші борошна цих видів.

З більш кислої сироватки буханець виходить більш щільною. Тому на свіжій сироватці краще пекти хліб із пшеничного борошна, а кисла підходить для житнього хліба.

Інгредієнти:

  • сирих дріжджів — 20 г;
  • сироватка — 1 склянка;
  • простої води — 2/3 склянки;
  • висівки — 80 г;
  • борошно — 450 г;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • масло рослинне — 2 ст. л.

Час для приготування: 6 годин.

Калорійність: близько 220 ккал на 100 р.

У ємність хлібопічки викладають дріжджі, вливають туди сироватку і воду (можна додавати тільки сироватку, тоді хліб буде щільніше), потім засипають борошно і висівки.

Професійні пекарі дають рада не класти відразу всю кількість борошна, а за необхідності додавати, оскільки борошно буває різна.

Тісто для короваю з висівками готують за програмою для пельменів (програма може залежати від моделі і виробника).

Після того, як колобок з тіста по консистенції вас влаштував, програма замішування тіста перемикається програму випічки хліба. Рекомендується вибирати варіант з середньою скоринкою.

Таймер, найчастіше, за даною програмою показує час 4 години. Треба додати ще додаткові кілька годин для того, щоб почали працювати дріжджі (не забуваємо, що мова йде про сирих дріжджах. Для сухих додаткового часу не знадобиться).

Увага! На багатьох моделях є варіант – французький. Там додатковий час не виставляють – програма працює 6 годин.

Функції пекаря на цьому закінчено. Залишається тільки чекати на результат.

По готовності (за сигналом таймера) хліб виймають і охолоджують.

Хліб, приготовлений на сироватці кілька днів буде, як свіжоспечений.

За бажанням можна додати в хліб насіння, горішки, зверху посипати кунжутом.

Спробуйте приготувати шашлик з овочів на найближчому пікніку — страва відрізняється своїми смаком і крім того калорій в ньому дуже мало.

Спробуйте приготувати ароматний пиріг з консервованими ананасами — десерт неймовірно смачний.

Любите фаст-фуд? Жити не можете без хот-догів? Але ж зовсім не обов'язково купувати їх при цьому — візьміть на замітку рецепт ароматних булочок, які стануть основою для майбутньої закуски.

Хліб з Дюкану

Дієта Дюка – одна з найпопулярніших. Відповідно, рецепти приготування страв, також популярні. Рецептура висівкового хліба з Дюкану – це класичний варіант.

Інгредієнти:

  • вівсяні висівки — 4 ст. л.;
  • пшеничні висівки — 2 ст. л.;
  • молоко – 100 р.;
  • сирі яйця – 2 шт.;
  • сирі дріжджі — 10 г;
  • сіль – щіпка.

Час приготування: 2,5 години.

Калорійність: близько 120 ккал на 100 р.

Яйця треба збити з сіллю. Дріжджі розчиняються в молоці (злегка підігрітому). Через 15 хв. суміш починає підніматися. Додаються висівки, і маса ставиться в тепло.

Після того, як тісто підніметься, перекладають всю масу у форму і знову ставлять в тепло на годину.

Після того, як маса підніметься вдруге, її викладають у форму і пекти в розігрітій духовці близько години.

Особливості вживання для схуднення

При надмірній вазі дієтологи призначають випічку і хліб з додаванням висівок. Це пов'язано з тим, що крім насичення організму корисними речовинами, висівковий хліб дає прекрасне почуття насичення. Процес перетравлення хліба з висівками тривалий – вуглеводи спрямовуються на поповнення організму енергією.

Дієтологи стверджують, що якщо цілий рік їсти висівковий хліб замість звичного, то можна позбавитися від 5 залежаних кілограмів.

Худнуть не повинні їсти хліба більше 150 г на добу.

Рекомендації

  1. Для запобігання підгоряння в духовці розміщують ємність з водою.
  2. Якщо хочеться отримати пористий коровай, то борошно треба просіяти і додати в неї висівки відразу ж.
  3. По готовності буханець виймається і опускають в гарячу воду. Потім знову ставиться в піч, де підсушується. При такому способі впливу висівки віддадуть в коровай всі корисні речовини.

Хліб з висівок, в порівнянні з пшеничними або здобними булками, можливо, програє за смаком. Але користі для здоров'я від висівкового хліба набагато більше.

Що ще почитати: