07 апрель 2019 33 418

Кількість вуглеводів у продуктах

Не можна не відзначити, що в останні роки поширилася мода на правильне харчування.

У зв'язку з цим і кількість всіляких дієт, що гарантують здоров'я й стрункість фігури, просто вражає різноманітністю.

Дієвість і корисність багатьох з них вельми сумнівні, однак деякі все ж дозволяють досягти бажаного ефекту.

Особливо популярними і, не можна не відзначити, що ефективними для зниження ваги, є дієти, основний принцип яких – повне виключення або значне зниження споживання вуглеводів.

Але ж всі ми знаємо, що вуглеводи (іменовані так само «сахара») – це основне джерело енергії для нашого організму.

Крім того, ці елементи важливі для забезпечення нормального протікання багатьох фізіологічних процесів.

Особливо потребує в даному харчовому речовині мозок.

І ті, хто пробував дотримуватися безвуглеводної дієти, напевно, відзначали уповільнення розумових процесів, зниження концентрації, неуважність.

До того ж, такий режим харчування загрожує швидкою стомлюваністю і загальною слабкістю, перепадами настрою, дратівливістю, порушенням функцій печінки.

Таким чином, недолік сахаридів негативно впливає на здоров'я і самопочуття людини.

Однак не слід забувати, що надмірне споживання продуктів, багатих цукрами, може призвести не тільки до збільшення ваги, але і до захворювань шлунково-кишкового тракту, а також до розвитку цукрового діабету.

При наявності таких суперечливих характеристик, пропонуємо детальніше розібрати, що ж таке вуглеводи, так вони шкідливі і слід все-таки включати їх в свій раціон.

Що таке вуглеводи?

Отже, вуглеводи – це органічні сполуки, що є важливими складовими клітин всіх живих організмів, які дозволяють накопичувати енергію і беруть участь в обміні речовин.

Тобто, вони важливі для забезпечення нормальної життєдіяльності організму людини.

В основному ми отримуємо ці елементи з продуктів харчування.

Але не всі споживані сахариди благотворно впливають на наше здоров'я.

Види вуглеводів

В цілому, всі вуглеводи можна розділити на прості і складні.

Крім цього, іноді в окрему групу виділяють так звані волокнисті, до яких належать клітковина.

До простих (моносахаридам і дисахаридам) відносяться глюкоза, фруктоза, сахароза і лактоза.

Слід зазначити, що саме в глюкозу в процесі розпаду перетворюються всі цукру.

Складні (олігосахариди і полісахариди) – це крохмаль, глікоген, целюлоза.

Волокнисті вуглеводи – це харчові волокна, які не засвоюються. В основному вони містяться в овочах і фруктах.

«Погані» і «хороші» вуглеводи

Раніше багато дієтологи в залежності від швидкості розпаду сахаридів до глюкози відносили прості вуглеводи до швидким, а складні – до повільним.

На основі цього робився висновок, що прості вуглеводи шкідливі, а складні – корисні, адже прості в результаті швидкого розпаду швидше підвищують рівень цукру в крові, а чим вище рівень цукру, тим гірше і для нашого здоров'я, і для нашої фігури.

Однак це помилкове судження, адже кількість цукру не залежить від швидкості розпаду вуглеводів.

Доведено, що на рівень цукру впливає глікемічний індекс.

Чим вище глікемічний індекс (ГІ), тим більше споживаний продукт підвищує рівень цукру в крові.

У свою чергу, ГІ цукрів залежить не тільки від їх простоти або складності.

Також важливо враховувати спосіб обробки продукту (чим глибше термічна обробка продукту, тим вище ГІ), кількість клітковини в ньому (високий вміст клітковини благотворно впливає на рівень цукру в крові) і кількість спожитих разом з вуглеводами білків (більше білка – менше рівень цукру).

Отже, можна зробити висновок, що не можна ділити сахариди на «погані» і «хороші».

Звичайно, система харчування, що включає більше овочів і круп (складних вуглеводів) корисніше, ніж вживання борошняних виробів, цукерок (простих вуглеводів).

Однак і складними вуглеводами можна істотно підвищити рівень цукру, якщо споживати їх в необмежених кількостях.

Тому краще дотримуватися рекомендованої норми споживання – 2-3 г на кожен кілограм маси тіла.

А також враховувати час споживання того чи іншого виду цукрів.

Простим найкраще віддавати перевагу після фізичного навантаження (тренування, важка фізична праця).

Продукти, що містять вуглеводи

В цілому, цукру містяться в більшості продуктів, які ми їмо.

Виняток становлять тварини і рослинні жири, м'ясо птиці, морепродукти.

Тепер давайте визначимося, які продукти містять в собі той або інший вид сахаридів.

Пропонуємо Вашій увазі таблицю, в якій вказано загальний список продуктів харчування, багатих вуглеводами.

Прості вуглеводи:

  • фрукти і ягоди: виноград, черешня, малина, полуниця, кавун, яблука, груші, дині і т. д.;
  • деякі овочі, наприклад, буряк, гарбуз, білокачанна капуста;
  • молочні продукти: молоко, кефір, йогурт, сметана, сир;
  • мед;
  • цукор;
  • кондитерські вироби та кондитерські вироби (цукерки, морозиво, джеми, торти, тістечка);
  • солодкі напої;
  • білий хліб.

Складні вуглеводи:

  • овочі: картопля, огірки, помідори, шпинат;
  • крупи, наприклад, перловка, гречка, бурий або дикий рис;
  • бобові: квасоля, горох, сочевиця;
  • макаронні вироби з твердих сортів пшениці;
  • горіхи;
  • у невеликій кількості містяться в м'ясі і печінці.

Клітковина:

  • фрукти і ягоди (в т. ч. і сушені): яблука, сливи, родзинки, персики, чорниця, малина та інші;
  • овочі: солодка кукурудза, капуста, селера, цибуля, морква та інші;
  • зернові та макаронні вироби, наприклад, овес, коричневий рис, цільнозерновий хліб;
  • бобові;
  • горіхи;
  • насіння (лляні, гарбузові).

Які є низькокалорійні продукти харчування, корисно знати кожному.

Чим цікавий в плані здоров'я такий фрукт як груша? Ця стаття допоможе Вам розібратися з цим питанням.

У нашому житті важливу роль відіграє корисний сніданок, яка користь від вівсяної каші на молоці, читайте в цій статті:#deletetag#/pitanie/pravilnoe-pitanie/polza-i-vred-ovsanoy-kashi.html

На замітку

Продукти, насичені вуглеводами:

  • цукор, випічка, кондитерські вироби, крупи (манна і гречана), джеми, мед, цукерки (дуже високий рівень вмісту сахаридів);
  • халва, деякі бобові (квасоля, горох), шоколад, хліб (високий рівень вмісту сахаридів).

Помірно насичені вуглеводами:

  • фрукти і овочі (середній рівень вмісту сахаридів);
  • молочні продукти, гриби, зелень (низький рівень вмісту сахаридів).

Продукти, що не містять вуглеводи:

В даній таблиці ми вкажемо частина продуктів, які не містять дане харчове речовина.

  • риба і морепродукти;
  • м'ясо птиці;
  • яйця;
  • рослинні олії та тваринні жири;
  • напої: вода, зелений або трав'яний чай.

Відео десерт

У цьому відео ми розглянемо прості і складні вуглеводи, а також глікемічний індекс.

Що ще почитати: