Кількість вуглеводів у продуктах
Не можна не відзначити, що в останні роки поширилася мода на правильне харчування.
У зв'язку з цим і кількість всіляких дієт, що гарантують здоров'я й стрункість фігури, просто вражає різноманітністю.
Дієвість і корисність багатьох з них вельми сумнівні, однак деякі все ж дозволяють досягти бажаного ефекту.
Особливо популярними і, не можна не відзначити, що ефективними для зниження ваги, є дієти, основний принцип яких – повне виключення або значне зниження споживання вуглеводів.
Але ж всі ми знаємо, що вуглеводи (іменовані так само «сахара») – це основне джерело енергії для нашого організму.
Крім того, ці елементи важливі для забезпечення нормального протікання багатьох фізіологічних процесів.
І ті, хто пробував дотримуватися безвуглеводної дієти, напевно, відзначали уповільнення розумових процесів, зниження концентрації, неуважність.
До того ж, такий режим харчування загрожує швидкою стомлюваністю і загальною слабкістю, перепадами настрою, дратівливістю, порушенням функцій печінки.
Таким чином, недолік сахаридів негативно впливає на здоров'я і самопочуття людини.
Однак не слід забувати, що надмірне споживання продуктів, багатих цукрами, може призвести не тільки до збільшення ваги, але і до захворювань шлунково-кишкового тракту, а також до розвитку цукрового діабету.
При наявності таких суперечливих характеристик, пропонуємо детальніше розібрати, що ж таке вуглеводи, так вони шкідливі і слід все-таки включати їх в свій раціон.
Що таке вуглеводи?
Отже, вуглеводи – це органічні сполуки, що є важливими складовими клітин всіх живих організмів, які дозволяють накопичувати енергію і беруть участь в обміні речовин.
Тобто, вони важливі для забезпечення нормальної життєдіяльності організму людини.
В основному ми отримуємо ці елементи з продуктів харчування.
Але не всі споживані сахариди благотворно впливають на наше здоров'я.
Види вуглеводів
В цілому, всі вуглеводи можна розділити на прості і складні.
Крім цього, іноді в окрему групу виділяють так звані волокнисті, до яких належать клітковина.
До простих (моносахаридам і дисахаридам) відносяться глюкоза, фруктоза, сахароза і лактоза.
Слід зазначити, що саме в глюкозу в процесі розпаду перетворюються всі цукру.
Складні (олігосахариди і полісахариди) – це крохмаль, глікоген, целюлоза.
Волокнисті вуглеводи – це харчові волокна, які не засвоюються. В основному вони містяться в овочах і фруктах.
«Погані» і «хороші» вуглеводи
Раніше багато дієтологи в залежності від швидкості розпаду сахаридів до глюкози відносили прості вуглеводи до швидким, а складні – до повільним.
На основі цього робився висновок, що прості вуглеводи шкідливі, а складні – корисні, адже прості в результаті швидкого розпаду швидше підвищують рівень цукру в крові, а чим вище рівень цукру, тим гірше і для нашого здоров'я, і для нашої фігури.
Однак це помилкове судження, адже кількість цукру не залежить від швидкості розпаду вуглеводів.
Доведено, що на рівень цукру впливає глікемічний індекс.
У свою чергу, ГІ цукрів залежить не тільки від їх простоти або складності.
Також важливо враховувати спосіб обробки продукту (чим глибше термічна обробка продукту, тим вище ГІ), кількість клітковини в ньому (високий вміст клітковини благотворно впливає на рівень цукру в крові) і кількість спожитих разом з вуглеводами білків (більше білка – менше рівень цукру).
Отже, можна зробити висновок, що не можна ділити сахариди на «погані» і «хороші».
Звичайно, система харчування, що включає більше овочів і круп (складних вуглеводів) корисніше, ніж вживання борошняних виробів, цукерок (простих вуглеводів).
Однак і складними вуглеводами можна істотно підвищити рівень цукру, якщо споживати їх в необмежених кількостях.
Тому краще дотримуватися рекомендованої норми споживання – 2-3 г на кожен кілограм маси тіла.
А також враховувати час споживання того чи іншого виду цукрів.
Простим найкраще віддавати перевагу після фізичного навантаження (тренування, важка фізична праця).
Продукти, що містять вуглеводи
В цілому, цукру містяться в більшості продуктів, які ми їмо.
Виняток становлять тварини і рослинні жири, м'ясо птиці, морепродукти.
Тепер давайте визначимося, які продукти містять в собі той або інший вид сахаридів.
Пропонуємо Вашій увазі таблицю, в якій вказано загальний список продуктів харчування, багатих вуглеводами.
Прості вуглеводи:
- фрукти і ягоди: виноград, черешня, малина, полуниця, кавун, яблука, груші, дині і т. д.;
- деякі овочі, наприклад, буряк, гарбуз, білокачанна капуста;
- молочні продукти: молоко, кефір, йогурт, сметана, сир;
- мед;
- цукор;
- кондитерські вироби та кондитерські вироби (цукерки, морозиво, джеми, торти, тістечка);
- солодкі напої;
- білий хліб.
Складні вуглеводи:
- овочі: картопля, огірки, помідори, шпинат;
- крупи, наприклад, перловка, гречка, бурий або дикий рис;
- бобові: квасоля, горох, сочевиця;
- макаронні вироби з твердих сортів пшениці;
- горіхи;
- у невеликій кількості містяться в м'ясі і печінці.
Клітковина:
- фрукти і ягоди (в т. ч. і сушені): яблука, сливи, родзинки, персики, чорниця, малина та інші;
- овочі: солодка кукурудза, капуста, селера, цибуля, морква та інші;
- зернові та макаронні вироби, наприклад, овес, коричневий рис, цільнозерновий хліб;
- бобові;
- горіхи;
- насіння (лляні, гарбузові).
Які є низькокалорійні продукти харчування, корисно знати кожному.
Чим цікавий в плані здоров'я такий фрукт як груша? Ця стаття допоможе Вам розібратися з цим питанням.
У нашому житті важливу роль відіграє корисний сніданок, яка користь від вівсяної каші на молоці, читайте в цій статті:#deletetag#/pitanie/pravilnoe-pitanie/polza-i-vred-ovsanoy-kashi.html
На замітку
Продукти, насичені вуглеводами:
- цукор, випічка, кондитерські вироби, крупи (манна і гречана), джеми, мед, цукерки (дуже високий рівень вмісту сахаридів);
- халва, деякі бобові (квасоля, горох), шоколад, хліб (високий рівень вмісту сахаридів).
Помірно насичені вуглеводами:
- фрукти і овочі (середній рівень вмісту сахаридів);
- молочні продукти, гриби, зелень (низький рівень вмісту сахаридів).
Продукти, що не містять вуглеводи:
В даній таблиці ми вкажемо частина продуктів, які не містять дане харчове речовина.
- риба і морепродукти;
- м'ясо птиці;
- яйця;
- рослинні олії та тваринні жири;
- напої: вода, зелений або трав'яний чай.
Відео десерт
У цьому відео ми розглянемо прості і складні вуглеводи, а також глікемічний індекс.