Висівки — компоненти здорового харчування, їх користь і шкода
У вісімнадцятому столітті відбулася одна подія, що показала, наскільки важливі для людського організму нешліфовані крупи, та й взагалі так звана груба їжа.
У ті часи практично вся знати східних країн, де культ зведений рис, стала масово відмовлятися від приготування страв з «плебейских» зерен (тобто неочищених).
Адже очищений рис був більш м'яким, більш смачним, більш дорогим – відповідав усім вимогам аристократичних шлунків і гаманців.
А через деякий час тамтешні медики забили тривогу: панове хворіли «пачками», і у всіх була подібна симптоматика: слабкість, галюцинації, стан марення, у багатьох наступав параліч.
Хворобу назвали «бери-бери» (слабкість), але її причину встановити не змогли.
І тільки в 20-му столітті голландцеві Эйкману вдалося довести взаємозв'язок між ослабленим станом і відмовою від неочищеного рису: нестача тіаміну згубила знати китайську.
А цей вітамін якраз міститься в рисової оболонці, від якої аристократія так необачно відмовилася.
Види висівок, їх склад та енергетична цінність
Висівками називають оболонки зерен – грубі і неапетитні, вони, тим не менш, не залежуються в аптеках або спеціалізованих відділах супермаркетів.
Оскільки злаків на полях вирощують багато і різних, то і висівки, відповідно, бувають різними.
Найбільш поширені і вживаються: пшеничні, вівсяні і житні.
Менш відомі – гречані та рисові.
Є й рідкісні види – гірчичні (їх використовують для «пекучого» покриття гірчичників) і лляні (ці більше знайомі кулінарам, оскільки входять до складу різних приправ).
Більш цікавою для всіх бажаючих схуднути або змінити спосіб харчування (читайте: спосіб життя), безумовно, буде інформація про тих видах висівок, які найбільш популярні і затребувані для цих цілей.
Всі, без винятку, вони складаються з зерновий шкірки (або це може бути квіткова оболонка), алейронового шару і зернового зародка.
Всі в різних кількостях містять клітковину, жири, амінокислоти, мікроелементи і комплекс вітамінів:
- Пшеничні містять: калій, магній, хром, цинк, залізо, провітамін А, вітаміни груп В і Є. З таким цінним складом пшеничні висівки можуть принести тільки користь, а про яку-небудь шкоду навіть дивно говорити.
- Рисові багаті фосфором і залізом, містять значну кількість ніацину і тіаміну (більш відомого як вітамін В1).
- Вівсяні — самі унікальні за складом – жоден вид не містить стільки цінного клітковини, як ці висівки, її рівень просто зашкалює. 15,4 г харчових волокон на 100 г продукту – це переконливий рекорд серед висівок. Але і кількість клітковини не настільки дивно, як її склад: волокна, в основному, представляє природний полісахарид. Його особливість – розчинність і в'язкість (хто пробував вівсянку – той знає). Полисахаридная клітковина – досить рідкісний вид, а тому один із цінних.
Корисні властивості
Висівки – ніяк не окрему страву, ними неможливо насолоджуватися, але в помірних кількостях можна вживати всім: котрі худнуть і худеньким від природи, абсолютно здоровим і не дуже впевненим у відмінному здоров'я, молодим і літнім.
Сприймайте їх як природну харчову добавку, створену на противагу всіляким підозрілим Бадів.
Найцінніший компонент будь-якого з видів злаків – харчові волокна.
Саме вони беруть на себе працю коригувати фігуру і весь організм у бік здоров'я та краси.
Вживаючи їх, ви гарантуєте собі:
- повне оздоровлення кишечника, швидке і якісне виведення шлаків;
- профілактику запорів і їх страхітливого наслідки – геморою;
- попередження дисбактеріозу;
- посилення перистальтики і значне поліпшення мікрофлори кишечника;
- швидке насичення і тривалий період відчуття ситості (для тих, що худнуть);
- ефективну втрату ваги;
- налагоджене жовчовиділення.
Пшеничні висівки більше «спеціалізуються» по шлунково-кишковому тракту, усуваючи дисбактеріоз і сприяючи виведенню шлаків.
Житні висівки несуть користь тим, що відмінно справляються з «виселенням» з організму радіонуклідів і солей важких металів, які завдають організму шкоди.
Відеозапис програми, в якій розглядаються всі властивості цих злаків нижче:
Денна норма: правильне вживання і дозування
Залишаючи собі 90% усіх корисних речовин і мікроелементів, що містяться в злаку, висівки набувають масу корисних і деякі шкідливі властивості, тому їх, як кашу, не вийде.
Правила вживання цього продукту мають свої особливості, пов'язані з дозуванням, способом приготування і тривалістю вживання.
Спочатку про денній нормі: виробник обов'язково вказує на упаковці добову дозу та інструкцію приготування отрубевой суміші.
Для кожного типу висівок вона різна, але завжди залишається в межах 30-60 г при дотриманні правильного питного режиму (не менше двох літрів води).
І це у випадку, якщо ситуація зі здоров'ям некритична.
В окремих випадках дозволено збільшувати дозу до 200, а то й 400 р.
Введення злаків в раціон має бути поступовим – почати можна з чайної ложки (без гірки) в день.
Приймати і спостерігати за реакцією організму: якщо з його боку «заперечень» немає, до початку наступного тижня норму збільшіть до двох чайних ложок.
Хоча «тиждень» — умовне позначення.
Приймати висівки більше 10 днів поспіль не рекомендовано лікарями і дієтологами.
Тому конкретний період, відведений на вживання цього продукту такий: п'ять днів приймати по чайній ложці + ще п'ять днів – по дві.
Після деякої перерви прийом можна повторити за цією ж схемою.
Різне застосування висівок розглянуто у відео:
Схуднення за допомогою висівок
Страждають надмірною вагою як за останню надію, хапаються за кожне засіб, здатне хоч трохи впливати на процес схуднення.
Так, висівки відносяться до таких засобів.
Так, від них є ефект.
Але, щоб за їх допомогою скинути десяток кілограмів за тиждень – це з області фантастики.
Їх можна і потрібно використовувати для зменшення ваги, але в комплексі з іншими засобами, включаючи фізичну активність.
Основна роль цієї природної харчової добавки в процесі позбавлення від зайвих кілограмів полягає в гарантованому і тривале відчуття ситості, і позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт.
Вживаючи злаки, ви забудете про запорах, зашлакованості і дискомфорт.
З ними легко витримувати дієти – хоч продукт не можна назвати корисним, свою лепту в угамування голоду він вносить.
А якщо вживати їх з іншими корисними продуктами (йогуртом, кефіром, овочами), то посилення ефекту гарантовано.
Корисні рецепти
- При запорах і дисбактеріозі. Додавайте висівки в яке завгодно готову страву з тих, які ви вживаєте в цей період, або приймайте, як ліки: 1 ст. ложку набряклих у воді зерен перед їжею.
- Для схуднення. 2 ст. ложки набряклих злаків за 20 хвилин до їжі.
- При подагрі. Використовувати потрібно виключно пшеничні висівки: 200 г продукту засипте в киплячу воду і проварити протягом години. Коли маса трохи охолоне, її потрібно двічі процідити (це обов'язково!) – перший раз цедите з віджимом, другий – без. Кількість готового відвару має становити не менше склянки. Отрубевый відвар додайте у всі рідкі страви.
- При алергії і чутливості шкіри. Періодично, хоча б 1-2 рази на тиждень, готуйте собі ванну з висівками. Зшийте марлевий мішечок, в який насипте 2 склянки гранульованих злаків і помістіть в теплу воду на півгодини. Потім долийте ванну гарячою водою, відіжміть набряклі зерна і приймайте оздоровчу процедуру.
- Маска для молодою і сяючою шкіри. Змішайте 5 чайних ложок пшеничних виробів самого дрібного помелу, яєчний жовток і трохи води і дайте постояти до набухання. Потім нанесіть масу на обличчя, шию і зону декольте на чверть години. Після змийте проточною водою.
Олена Малишева зі своїми експертами теж вивчила цей корисний продукт:
Шкода від висівок
Хоч злаки і допомагають вирішувати найскладніші проблеми зі здоров'ям, надмірно захоплюватися ними не варто, так як в деяких випадках висівки можуть принести не тільки користь, але і шкоду.
Як і кожен корисний продукт, вони мають зворотний бік «медалі»: якщо пити їх місяцями, то можна замість отримання організмом необхідної мінерально-вітамінного комплексу домогтися виведення вітамінів через їх надлишку.
І, що найнебезпечніше, контроль над процесом відновити досить важко.
Ще один нюанс, пов'язаний з очисними властивостями продукту: дуже старанне і тривале очищення може призвести до виникнення неприємних побічних ефектів: анемії, гіповітамінозу, різних проблем з шлунком і кишечником (здуття живота, гази).
Шкода висівок, на відміну від користі, не залежить від їх різновиду: вівсяні або пшеничні, ролі не грає.
Протипоказання до застосування
Навіть при критичному стані здоров'я порадитися з лікарем про прийом висівок буде зайвим, якщо ви вирішили взяти їх в свій раціон всерйоз і надовго.
Але від ідеї доведеться відмовитися, якщо страждаєте деякими захворюваннями, серед яких:
- виразка шлунка;
- гастрит;
- коліт;
- энерит;
- непереносимість білка;
- холецестит.
Висівки протипоказані вагітним жінкам і дітям ясельного віку.
Все найважливіше про застосування соди для схуднення, її воздествии на організм, протипоказання та відгуках.
З часом деякі рецепти застарівають. Наприклад, до таких відносяться мочені яблука. Давайте знову запустимо традицію і, слідуючи покрокового рецептом, приготуємо це чудове блюдо на зиму.
Купівля та зберігання
Продукт, хоч і пов'язаний з крупами і злаками, шукати його у відділах супермаркетів, які торгують подібним товаром, – нічого.
Висівки – специфічний товар, він представлений не у всіх торгових точках, а лише в тих, де організовані відділи продукції здорового харчування.
Також висівки можна придбати в аптеках – тут їх можна знайти набагато легше і набагато більшому асортименті, ніж в супермаркеті.
Доставивши заповітну коробочку додому, відразу ж подбайте про умови зберігання.
На упаковці зазначено, що термін їх придатності дорівнює 12 місяцям.
Але це, якщо зберігати правильно – не в коробці від виробника, а у зручній, щільно закритій скляній банці.
При виборі звертайте увагу на запах зерен – вони його просто не мають, тому аромат з коробки говорить про несумлінності виробника, «задобрившего» продукт який-небудь добавок, або про зіпсувалися злаках.
Так як у статті мало інформації саме про рисовий вид висівок, то ми заповнюємо цей пробіл відеозаписом: