03 март 2019 4 172

Рецепти і секрети приготування шашлику з овочів

Шашлик – улюблене блюдо величезної кількості людей. Приготувати його можна не тільки м'яса, але й з овочів. Комбінування інгредієнтів може бути самим різним: кабачки, помідори, баклажани, картоплю і не тільки.

До овочевої суміші додають і гриби. Плюс овочевого шашлику в тому, що він не потребує тривалому маринуванні. На приготування ласощів теж не піде багато часу.

Секрети вдалого страви

Як же замаринувати і приготувати шашлик, щоб він був верхи кулінарного мистецтва?

По-перше, необхідно ретельно промити всі овочі. Баклажани радять на деякий час замочити в холодній воді, щоб прибрати гіркоту.

По-друге, щоб овочевий шашлик не став кашею, перед приготуванням його не можна солити.

По-третє, шашлик з овочів не обов'язково маринувати. Орієнтуйтеся на свої побажання і смакові переваги.

По-четверте, час приготування строго не регламентована. Єдине правило, овочі не слід готувати занадто довго. Оптимальний час – 5/10 хвилин.

По-п'яте, для поліпшення смаку в овочевий шашлик додають і інші продукти: сир, сало і не тільки.

Як смачно замаринувати овочі

Шашлик з овочів маринується багатьма способами. Кожен вибирає собі той, який відповідає особистим смаковим уподобанням.

Читайте як приготувати ніжний заварний крем із згущеним молоком, який підійде для багатьох рецептів.

Скільки мілілітрів в склянці води — навчитеся вимірювати рідина підручними засобами.

Візьміть на замітку рецепт соковитих котлет з річкового карася.

Рецепт 1
Інгредієнти Кількість
баклажани - 1 кг
болгарський перець - 1 кг
печериці - 1 кг
соєвий соус - 150 мл
оливкова олія - 250 мл
яблучний і бальзамічний оцет - 190 мл і 60 мл відповідно
мелена паприка - 2 ч. л.
часник - 5-6 зубчиків
перець і сіль - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 г: 78 Ккал

Приготування страви виконується наступним чином:

  1. Для приготування маринаду необхідно змішати оцет (яблучний і бальзамічний) і оливкове масло. Для цього можна використовувати півлітрову банку. Не завадить спеціальний пакет під назвою «маринатор».
  2. Овочі нарізаємо часточками, гриби – пластинами. Всі нарізані інгредієнти кладемо в пакет. Не забуваємо видавлювати в маринад часник.
  3. Тепер необхідно додати в маринад паприку, чорний перець і соєвий соус. Приготовану суміш виливаємо в пакет з овочами.
  4. Пакет рекомендується ретельно загорнути на кілька хвилин. Далі овочі викладаються на решітку і смажимо на гарячих вугіллі протягом 10 хвилин. Овочі повністю готові!

Рецепт 2

Для приготування такого рецепта маринаду знадобляться такі продукти:

  • 3 болгарських перцю середніх розмірів;
  • 2 баклажана;
  • 2 ст. л оливкової олії для гриля і 3 ст. л (для приготування маринаду);
  • 2 ст. л коричневого або білого цукру;
  • чилі;
  • 3-4 часникового зубчики;
  • сіль (можна замість солі додати соєвий соус);
  • чорний перець (рекомендується помолоти перед приготуванням маринаду);
  • не більше 1 ч. л. спеції (прованські трави і мелені зерна коріандру).

Час приготування: 2-3 години.

Калорійність на 100 г: 68 калорій.

Приготування маринаду виконується в кілька етапів.

Етап 1 – моєму, чистимо й нарізаємо овочі на пластини. Солимо їх і скроплюємо оливковою олією. Смажимо овочі з двох сторін на сковороді в певному порядку: спочатку перець, потім баклажани.

Етап 2 – викладаємо овочі на тарілку і приступаємо до створення смачної маринаду.

Етап 3 – нарізаємо великими кубиками часник і обсмажуємо її на рослинній олії 5 хвилин. Кладемо в сковороду спеції (перець, сіль, «прованські трави», бальзамічний оцет, лимонний сік і коріандр). Доводимо суміш до кипіння і заливаємо нею продукти.

Етап 4 – ставимо маринуватися в прохолодному місці на 2 години.

Рецепт 3

Розглянемо ще один варіант маринаду. Для його приготування нам знадобиться мінімальну кількість продуктів:

  • соєвий соус (150 грамів);
  • прованські трави;
  • 4 часникового зубчики;
  • 0,5 склянки будь-якого рослинного масла;
  • кабачки, баклажани, помідори – 0,5 кг;
  • печериці – 200 грамів.

Час приготування овочів в маринаді: 3 години.

Калорійність на 100 г: 85 калорій.

Для приготування овочів в маринаді необхідно:

  1. Промити й очистити овочі.
  2. Викласти їх у велику ємність і залити водою. Рівень води повинен бути таким, щоб всі овочі були покриті.
  3. Вливаємо в ємність соєвий соус і масло, засипаємо прованські трави і часник.
  4. Залишаємо овочі маринуватися приблизно на 2,5 години. Після закінчення часу приступайте до їх смаження на грилі або в духовці.

Рецепт шашлику і овочів на решітці

Шашлик на решітці – смачне і корисне блюдо, яке сподобається кожному члену сім'ї. Воно може стати відмінною альтернативою м'ясному шашлику або відмінним доповненням до нього. Запікають шашлик з овочів різними способами. Одним з найпоширеніших є запікання на решітці.

Потрібні такі інгредієнти:

  • 1 кабачок;
  • 1 морква;
  • оливкова олія: 100 мл;
  • 10 печериць;
  • біла частина цибулі-порею (1 шт);
  • 1 картоплина;
  • сіль.

Процес приготування триває від 3 до 5 годин.

Калорійність на 100 грамів: 127 калорій.

Готувати потрібно так:

  1. Промиваємо молоду картоплю, нарізати поперек (гуртками по 1 см). Опускаємо в киплячу воду і варимо протягом 3-4 хвилин.
  2. Очищаємо інші овочі та гриби. Все нарізаємо великими довільними шматочками.
  3. Викладаємо в блендер часник, масло і петрушку. Збиваємо все до отримання однорідної маси.
  4. Отриманим маринадом заливаємо очищені овочі. Ставимо їх у холодильник на кілька годин (від 3 до 5).
  5. Після того, як овочі будуть готові, необхідно викласти їх на решітку і смажити на вугіллі не більше 10 хвилин.

Рецепт овочевого шашлику без маринування на шампурах

Смачний овочевий шашлик можна отримати і без маринування. Він має величезну кількість варіантів приготування. При бажанні можна доповнити овочевий шашлик шматочками будь-якого м'яса.

Будуть потрібні наступні продукти:

  • солодкий перець (3 шт.);
  • таку ж кількість помідорів;
  • стільки ж невеликих цибулин;
  • 1 невеликий баклажан;
  • четверта частина лимона;
  • рослинне масло.

На приготування піде не більше 1,5 годин.

Кількість калорій в 100 грамах: 80 калорій.

Готувати овочевий шашлик можна на шампурах. Для цього спочатку необхідно очистити цибулю і розрізати на три частини баклажан, відрізавши у нього плодоніжку.

Місце зрізів баклажана змащується олією. Нанизувати овочі рекомендується в такому порядку:

  1. Перець.
  2. Баклажан.
  3. Цибуля.
  4. Томат.

На представлене кількість продуктів має вийти три порції.

Нанизані овочі необхідно промазати рослинним маслом. Готується страва не на палаючому вогні, а на тліючих вугіллях. Після закінчення маринування, перед подачею до столу, овочі рекомендується збризнути соком лимона.

Овочевий шашлик з салом

Ще один спосіб, яким можна урізноманітнити овочевий шашлик – додати до нього шматочки сала. Такий варіант здивує гостей і різноманітить смачні, але трохи приїлися страви.

Приготуйте такі продукти:

  • шість великих баклажанів;
  • курдючний жир — приблизно 300 грамів;
  • мелену зіру;
  • чорний перець і сіль.

Час приготування: 30-40 хвилин.

Калорійність страви: 210 калорій на 100 грамів.

Для приготування необхідно виконати наступне:

По-перше, промийте баклажани і наріжте їх на часточки завтовшки не більше 1,5 см. Посолити їх.

По-друге, через 20 хвилин необхідно промокнути баклажани рушником з паперу. За цей час сіль витягне з овочів всю гіркоту.

По-третє, розріжте жир на квадратики розміром шматочки баклажана, начиніть ними овочі. Натріть отримані фаршировані шматочки зірою і перцем.

По-четверте, необхідно нанизати овочі на шампур. Рекомендується взяти шампур трикутної форми. Вона не дозволить овочів зісковзнути.

Смажать страву на гарячому вугіллі до повного потемніння шкірки. Вогонь, який може з'явитися тане від шкірки, гасять водою.

Подавати страву необхідно гарячим. Не завадить доповнити його вірменським лавашем або зеленню.

Асорті з м'яса і овочів на мангалі

Рецептів шашлику величезна кількість. Пропонований варіант сподобається багатьом гурманам високою швидкістю приготування і незабутнім смаком.

Інгредієнти:

  • баклажан середнього розміру;
  • куряче філе (300 грам);
  • два болгарських перцю;
  • зелень.

Для маринаду потрібно 2 ст. л. аджики, стільки ж рослинного масла, сіль і перець.

Готується шашлик дуже швидко. Час приготування складе не більше 40 хвилин.

Калорійність страви: 120 калорій.

Готується все дуже просто:

  1. Очищається і нарізати невеликими кубиками баклажан.
  2. Шматочками такого ж розміру нарізати куряче філе і болгарський перець.
  3. Подрібнюємо півпучка петрушки або кропу.
  4. Робимо маринад: змішуємо аджику, рослинна олія, сіль, перець.
  5. Поливаємо маринадом овочі і курку. Ретельно перемішуємо.
  6. По черзі нанизуємо на шампур м'ясо і овочі.
  7. Обсмажуємо шашлик на гарячому вугіллі до повної готовності. Страва готова!

Овочевий шашличок з сиром в духовці

Для приготування знадобиться:

  • 2 середніх баклажана;
  • невеликий кабачок або цукіні;
  • 3 рожевих середніх помідора;
  • солодкий болгарський перець;
  • 300 грам вершкового сиру;
  • оливкова олія (для змащування листа);
  • прованські трави, сіль, перець і пару часникових зубчиків;
  • шпажки для нанизування шашликів.

На приготування піде 50-60 хвилин.

Калорійність на 100 грамів складе 85 калорій.

Спочатку необхідно промити і обсушити всі овочі. Баклажани, помідори і кабачок нарізати шматками середньої товщини. Таким же способом нарізають перець, попередньо очистивши його від насіння. Сир нарізають пластинами середньої товщини, а часник слід дрібно порубати ножем.

Підготовлені продукти нанизують на шпажки в такій послідовності: помідор, кабачок, баклажан, перець і сир. Послідовність повторюється до тих пір, поки не закінчиться місце на шпажці.

Шашлики кладуть на деко, ретельно змащене оливковою або іншим рослинним маслом. Зверху необхідно присипати їх часником, покласти шматочок сиру і зелень.

Шашлики з овочів запікаються в духовці протягом 40 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Корисні поради

Кожна страва має свої особливості приготування. Овочевий шашлик не є винятком. Щоб блюдо вийшло соковитим і смачним, слід звернути увагу на наступні принципи приготування:

  • овочі маринують безпосередньо перед смаженням. Заздалегідь можна промаринувати тільки гриби;
  • для маринаду можна взяти будь-яку зелень;
  • солити овочі потрібно тільки перед смаженням. Це потрібно для того, щоб вони не пустили сік.

Такий шашлик стане відмінним доповненням до традиційних сімейних страв.

Що ще почитати: