22 июнь 2019 186

Як приготувати капустяний пиріг в духовці

Ніжний пиріг з капустою – випічка, яка займає одне з найголовніших місць на столі у багатьох сім'ях. Для його приготування потрібні прості, універсальні продукти, а результат радує всіх членів сім'ї.

Рецепт капустяного пирога з дріжджового тіста
Інгредієнти Кількість
борошно - 0,6 кілограма
сіль - 15 г
цукор - 15 г
сухі дріжджі - 10 грам
яйця - 3 шт.
молоко - 0,25 літра
масло пісне - для смаження
капуста - 1 невеликий качан
цибулина - 2 шт.
морква - 2 шт.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 133 Ккал

На дріжджовому тесті виходить дуже красива і ароматна випічка, а начинка з капусти дуже корисна, ніжна і соковита.

  1. У глибоку ємність половину борошна просіяти, всипати в неї дріжджі, цукор, влити тепле молоко і збите з сіллю, невеликою кількістю рослинного масла одне яйце, перемішати;
  2. До масі поступово додати решту борошна, замісити еластичне тісто, яке необхідно добре обім'яти і відбити, кидаючи на стіл, накрити рушником і залишити на півгодини;
  3. Обсмажити на рослинному маслі кубики цибулі, додати до нього натерту моркву, протушкувати кілька хвилин, покласти сіль, спеції, нашатковану тонкими смужками і добре обмятую капусту, влити трохи води, посолити і готувати 10 хвилин;
  4. Начинку перекласти в друшляк, дати стекти зайвої рідини, додати до неї зварені і натерті на тертці яйця, перемішати;
  5. Трохи піднялося тісто розділити на дві рівні частини, одну з них за допомогою качалки розкотити, викласти у форму, трохи посипану манною крупою;
  6. Начинку викласти зверху, рівномірно розподіливши її і накрити розкатаним тістом, защипнути краї пирога, зробити кілька проколів виделкою, змастити збитим яйцем, накрити рушником і залишити на 25 хвилин;
  7. Випікати в духовці 1 годину при 200 градусах.

Щоб пиріг був не тільки смачним, але і красивим, його можна прикрасити різними завитками, косичками, зробленими із залишків тіста.

Читайте як приготувати неймовірно смачний шашлик в аерогрилі. Пропонуємо вам кілька рецептів шашлику з різного м'яса.

Читайте як приготувати салат з курячих грудок з печерицями — закуска виходить соковитою і смачною.

Десерт сметанний торт «День і ніч» — це смачне і ароматне блюдо з ванільним і шоколадним смаком.

Лінивий пиріг з капустою без дріжджів з яйцем

Один з найпростіших пирогов, який можна приготувати всього за годину – лінивий. Потрібно тільки замісити тісто і зробити легку начинку.

Інгредієнти:

  • маргарин – 80 грам;
  • сіль;
  • сода – 0,5 чайної ложки;
  • яйця – 4 штуки;
  • борошно – 7 столових ложок;
  • 0,3 кілограма капусти;
  • 70 мілілітрів майонезу.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 130 ккал.

  1. Капусту помити, дрібно нашаткувати, посипати сіллю, добре перетерти і викласти у форму;
  2. Розтопити маргарин, полити їм капусту, перемішати, поставити на 15 хвилин у духовку, розігріту до 160 градусів, час від часу помішувати;
  3. Яйця збити з майонезом, сіллю, содою, додати борошно, перемішати, цю суміш перелити в деко, все перемішати, поставити на півгодини запікатися.

Випічка має дуже приємний і ніжний смак, подавати її до столу краще всього у гарячому вигляді, нарізавши на порційні шматочки.

Заливний капустяний пиріг на кефірі в духовці

Якщо часу на готування випічки зовсім немає, а побалувати себе чимось смачним хочеться, можна спекти заливний пиріг з капустою.

Інгредієнти:

  • 1 склянку кефіру;
  • 150 грам маргарину;
  • сіль;
  • 1 чайна ложка соди;
  • приправи;
  • 0,5 кілограма капусти;
  • зелень;
  • борошно.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 137 ккал.

  1. У глибоку миску налити кефір, всипати до нього соду, дати постояти хвилин 10;
  2. М'який маргарин додати в ємність, перемішати, всипати борошно, приготувати тісто, яке за консистенцією буде нагадувати сметану;
  3. Капусту порізати дуже дрібними смужками, додати до неї подрібнену зелень, трохи солі і спеції за смаком, трохи обім'яти;
  4. Половину тіста вилити в змащену форму, викласти начинку, залити залишками рідини;
  5. Випікати в духовці 65 хвилин, поки не утворюється красива корочка.

Подавати такий пиріг краще всього у гарячому вигляді, він дуже ніжний, а кірочка хрустка і рум'яна.

Відкритий пиріг з фаршем і капустою

Випічка з фаршем і капустяної начинкою користується величезною популярністю в багатьох сім'ях. Готується вона досить легко, тому навіть недосвідчена господиня зможе порадувати своїх рідних її смаком.

Інгредієнти:

  • 400 грам борошна;
  • 0,25 кілограма сиру;
  • порошок пекарський – 5 грам;
  • сіль;
  • 3 яйця;
  • 0,2 кілограма маргарину;
  • капуста – 600 грам;
  • 0,3 кілограма курячого фаршу;
  • морква – 200 грам;
  • приправи.

Час приготування: 110 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 165 ккал.

  1. Розпушувач, маргарин, сіль і борошно змішати в мисці, додати розтертий сир, збиті яйця, приготувати тісто, накрити плівкою і поставити на годину в холодильник;
  2. Обсмажити на рослинному маслі нашатковану капусту з тертою морквою, додати воду і протушкувати 10 хвилин;
  3. Фарш викласти на сковороду з маслом, витримати на сковороді 10 хвилин постійно помішуючи;
  4. З'єднати капусту з фаршем, посолити, додати за смаком приправи;
  5. Тісто розкачати, викласти у одну велику або дві маленькі форми, покласти начинку і поставити на 25 хвилин випікатися при 210 градусах.

Такий відкритий пиріг обов'язково сподобається навіть маленьким дітям, він поживний і смачний.

Листковий пиріг з цвітною капустою брокколі

Листкові пироги завжди виходять дуже ніжними, легкими і ніжними. Для їх приготування можна використовувати вже готове листкове тісто, куплене в магазині або ж зробити його самостійно.

Інгредієнти:

  • 0,4 кілограма листкового тіста;
  • шинка – 200 грам;
  • 200 грам сиру;
  • яйця – 3 штуки;
  • капуста цвітна – 0,3 кілограма;
  • 200 грам брокколі.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 144 ккал.

  1. Брокколі і цвітну капусту помити, розділити на суцвіття і пробланшировать 5 хвилин в трохи підсоленій воді;
  2. Викласти капусту з допомогою шумівки в крижану воду, охолодити, відкинути на друшляк і просушити;
  3. Шинку порізати маленькими шматочками;
  4. Сир і варені яйця натерти на тертці;
  5. Змішати всі інгредієнти начинки в мисці, перемішати;
  6. Розкачати тісто, за розміром форми, викласти його, покласти начинку, а зверху закрити другим шаром тіста, защипнути краю, зробити невеликі надрізи з допомогою ножа, змастити збитим яйцем з двома столовими ложками води;
  7. Готувати 25 хвилин при 180 градусах.

Якщо для приготування пирога листкове тісто купується, то в такому випадку краще брати у вигляді квадратиків – так набагато зручніше і простіше працювати з ним.

Поради кулінарів

Пиріг з капусти — випічка, до якої не зможе залишитися байдужим ні одна людина. Готувати його можна на дріжджовому, листковому, пісочному та інших видах тіста і кожного разу результат буде перевершувати всі очікування.

Капусту потрібно вибирати тільки хорошу і свіжу, без пошкоджень і чорних листя. Можна використовувати ранні або пізні сорти, залежно від пори року. Ранні овочі відрізняються легкістю, ніжністю, а пізні сорти – пружністю і вони більш грубі, тому таку капусту обов'язково потрібно гасити з додаванням рідини, щоб вона не пригоріла.

Начинка буде більш ароматною, якщо додати до неї інші овочі – моркву, цибулю, свіжу зелень. Насичений і приємний смак їй нададуть також спеції – мелений перець, паприка, хмелі-сунелі, але їх повинно бути не дуже багато.

Шаткувати капусту краще всього за допомогою спеціального ножа, який нарізає її тонкими смужками. Перед гасінням, нарізаний овоч обов'язково потрібно добре пом'яти руками, посипавши сіллю, – так вона стане м'якою і швидко приготується.

Якщо капустяний пиріг в духовці пропікся більше, ніж потрібно, його можна трохи розм'якшити, змастивши олією і укривши пергаментним папером і рушником. Постоявши в такому вигляді 20 хвилин, він стане м'яким і ніжним.

В якості начинки можна використовувати не тільки білокачанну капусту, але і кольорову, а також брокколі. Овочі обов'язково повинні бути свіжими, без пошкоджень. Нещодавно зрізана цвітна капуста відрізняється молочним цвітом, великою вагою і привабливим зовнішнім виглядом. Для порівняння можна взяти кілька качанів і вибрати той, який за розміром буде невеликим, але з великою вагою.

Що ще почитати: