29 июнь 2019 1 157

Як смачно зварити суп харчо з баранини

Від інших супів харчо відрізняє велика густота, пряний, іноді кислувато-солодкий смак. Це блюдо дуже ситне. Приготувавши його до обіду, можна обмежитися замість трьох страв двома (наприклад, супом і салатом), і при цьому до самої вечері ви не будете відчувати голод.

Що важливо, в баранині практично немає холестерину, тому цей суп можуть вживати ті, кому потрібно стежити за вмістом цієї речовини в крові. Особливу увагу при приготуванні слід приділити якості м'яса.

Як вибрати гарне м'ясо

Смакові якості баранини дуже залежать від віку тварини. М'ясо дуже старих баранів і овець краще не вибирати для приготування супів. Чим світліше м'ясо і чим більше білі прожилки жиру – тим молодше було тварина.

Це основний спосіб, як можна визначити вік м'яса. Якщо є можливість оглянути кістки, то у молодих овець вони білі, а у ягнят – трохи рожеві. Жовтий відтінок кісток і прожилок говорить про те, що це м'ясо старої особини, від покупки якого краще відмовитися.

Самі підходящі для супу ділянки:

  • грудинка;
  • голяшка;
  • лопатка;
  • шийка.

На м'ясі не повинно бути крові, його поверхня на дотик буде трохи вологою, блискучою. Гарне м'ясо – пружне, приємно пахне, однорідного забарвлення. На баранині в будь-якому випадку буде жир, але його не повинно бути занадто багато. Якщо він ламається або кришиться в руках, то м'ясо, швидше за все, переморожено. Приготувати з нього смачне блюдо не вийде.

Не можна купувати м'ясо з відчутним запахом гнилі чи хімічних речовин. Липкий слиз на поверхні говорить про те, що баранина почала псуватися. Потемнілі місця, плями на м'ясі також свідчать про те, що воно погане. Якщо натиснути на м'ясо пальцем, вона повинна повернутися в колишню форму, тобто повинне бути пружним.

Класичний грузинський рецепт
Інгредієнти Кількість
баранини - 0,5 кг
часнику - ціла головка
цибулин - 2 шт.
рису (будь-якого, але не пропареного) - 150 г
пюре та пасти з томатів і ткемалі - по 50 мл
лаврушки - 2 аркуша
перцю горошком, червоного меленого перцю, солі, хмелі-сунелі - по 5 г
зелені - пучок
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал

Для традиційного харчо, яким його готують в Грузії (хоча в різних областях країни рецепт може відрізнятися) знадобиться досить велика кількість різних інгредієнтів. Купити деякі з них можна не в кожному магазині.

Але варто один раз приготувати цей суп за всіма правилами, щоб відчути його неповторний незвичайний смак, який складно забути.

Розглянемо докладно класичний рецепт приготування супу харчо з баранини по-грузинськи. Отже, м'ясо варять у воді, не забуваючи позбуватися з'являється на поверхні піни.

Коли вода досягне температури кипіння, температуру плити потрібно зменшити і залишити варитися бульйон далі. Чим старше м'ясо, тим більше часу потрібно щоб воно зварилося і стало м'яким і ніжним. Зазвичай молодий баранини вистачає години, щоб зваритися.

М'ясо після того, як воно буде готове, витягують з бульйону. Якщо в ньому були кістки, то в цей момент їх уже можна відокремити, щоб потім суп було зручніше є. Бульйон краще процідити перед тим як приступити до наступних стадій варіння.

М'ясо ріжеться на шматочки (їх розмір залежить від смаку і звичок того, хто готує). Ці шматочки відправляються назад в каструлю, де вариться на невеликому вогні проціджений бульйон.

Цибулю ріжуть кубиками, часник дрібно розтирають або кришать з допомогою ножа.

Зелень нарізати дрібно і відправляється в бульйон разом з добре промитим рисом, цибулею. Бульйон тепер потрібно варити ще півгодини.

За 10 хв. до кінця додають ткемалі (або розчинений у бульйоні тклапі (береться 150 г цієї сливової пластини)), томатне пюре, часник.

Всі приправи додають практично під кінець готування (включаючи лавр. аркуш).

Волоські горіхи в супі

Деякі класичні рецепти харчо можуть містити волоський горіх. Він збільшує калорійність супу до 75 ккал в 100 р. Як готувати суп харчо з баранини і волоськими горіхами?

Та дуже просто, все робиться так само, як і в рецепті вище, але до складу додаються горіхи. На одну каструлю потрібно додати 100 г товчених горіхів практично наприкінці варіння харчо.

Можна додатково посипати ними блюдо в тарілці для прикраси. Використання цих горіхів також збільшує корисність супу.

Харчо з баранини і чорносливом

Якщо кислуватий присмак ткемалі вам не подобається, можна надати харчо більше солодощі, використавши при його приготуванні чорнослив. Як приготувати суп харчо з баранини з чорносливом? Зараз ви всі дізнаєтеся!

Продукти:

  • баранина — 750 г;
  • 1-2 цибулини;
  • 1 морквина;
  • 100 г будь-якого виду рису (але не пропареного);
  • 8 шт. чорносливу (якщо в ньому є кісточки, їх видаляють);
  • 5 зубчиків часнику;
  • 1 ст. л. попередньо перетертих волоських горіхів;
  • 2 ст. л. пюре та пасти з помідорів;
  • по 5 г декількох різних видів сушених трав, солі (краще морської);
  • 1 лавр. лист;
  • 4 горошини перцю.

Час приготування: 1,5 ч.

Калорійність 100 г харчо: 75 ккал.

Звичайним чином готується бульйон з баранини. Потім, коли він буде готовий і проціджений, каструлю з ним і м'ясом ставлять на невеликий вогонь. До бульйону додають: цибулю з морквою (дрібно порізати), подрібнені горіхи, часник.

Через 5 хв. засипають рис, чорнослив (його можна розрізати на половини або дрібніше, якщо він досить великий), всі спеції, сіль і трави. Бульйон повинен досягти кипіння, потім його відставляють від плити і перед вживанням дають постояти ще 10-15 хв.

Як зробити смачні сухарики в духовці читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати соковите різотто з курки з овочами — це чудове блюдо готується просто, але потрібно знати кілька секретів.

Класичний рецепт штруделя з вишнею допоможе приготувати вишуканий, але дуже смачний десерт.

Як приготувати смачний суп в мультиварці

Мультиварка дозволяє істотно спростити готування страв, у тому числі супів. Багато стадії варіння можуть проходити без участі людини, і в цей час можна зайнятися іншими справами.

Щоб блюдо вийшло таким же смачним, як і при звичайному способі готування, потрібно дотримуватися простих правил приготування їжі за допомогою цього пристрою.

Продукти:

  • 0,5 кг баранини;
  • близько 1 склянки будь-якого рису, який більше подобається;
  • 0,5 склянки подрібнених в кашку волоських горіхів;
  • 2 ст. л. томатного пюре;
  • 3 зубчики часнику;
  • по 1 шт. цибулі і моркви;
  • по 5 г будь-яких видів зелені і приправ, солі.

Час, потрібний на готування: 1,5 ч.

Калорійність на 100 г: 75 ккал

Ну а тепер детальніше про те, як смачно варити суп харчо з баранини в мультиварці. З м'яса зрізати жир, кладеться в чашу мультиварки і на режимі «Випічка» розтоплюється.

Потім до нього додають моркву (дрібно порізати або натерти), цибулю (порізати, як більше подобається) і в тому ж режимі готують, поки цибуля не набуде золотистий відтінок. Потім додають тому. пюре, шматочки м'яса при відкритій кришці, помішуючи, готують 10-15 хв.

Засипають чистий рис, всі спеції, горіхи. Смажать 2-3 хв. Після цього додають воду (в залежності від бажаної густоти супу). Можна залити чашу аж до максимально допустимого обсягу (він зазвичай позначений спеціальним знаком на її стіні).

Поставити режим «Гасіння» на годину. Потім, коли включиться режим «Підігрів», додають зелень з часником (подрібненим) і залишають на 15 хв., після чого страву можна розкласти в тарілки.

Корисні поради від кухарів

У ресторанах люблять готувати харчо на реберцях. На них зазвичай дуже ніжне м'ясо. Блюдо виходить смачним, насиченим. Від кістки м'ясо відокремлювати необов'язково, оскільки воно виглядає цікавіше. Від ще сирого м'яса перед приготуванням відокремлюють всі плівки.

Спеції слід підбирати акуратно і не переборщити з кількістю. Додавати в суп їх варто потроху і пробувати отриманий результат. Смак супу повинен бути гармонійним, ні один інгредієнт не повинен переважати над іншими.

Суп харчо з баранини зазвичай містить велику кількість приправ. Якщо ви не любите гострі страви, можна підібрати оптимальне їх зміст.

Якщо ж гострота вас не лякає, то в якості прикраси до вже готового супу в тарілку можна додати шматочки нарізаного гострого перцю (червоного або зеленого). Також прикрашають суп: горіхами, зеленню (у традиційному варіанті – кінзою).

Страва має кращими смаковими якостями, коли воно свіже, тому порцію розраховують на один раз.

Стандартна кількість води на каструлю – 1,5 л, але якщо дуже густі супи не подобаються, можна використовувати 2 л.

Що ще почитати: