28 июнь 2019 18 789

Як приготувати домашні консерви з карася

Всі звикли їсти карася в смаженому вигляді, адже це не єдиний спосіб приготування цієї риби. Його можна не тільки смажити, але запікати, тушкувати. Звичайно, юшку з цієї риби не варто готувати, тому що вона може вийти досить кістлявою.

А адже є ще один гарний і смачний спосіб приготування цієї риби – домашні консерви. При цьому консерви можуть бути з овочами, томатом і різними соусами. А от як зробити з карася консерви, варто уважно розглянути.

Особливості приготування

Як приготувати консерви з риби в домашніх умовах, щоб вони вийшли не менш смачними, ніж в магазині? Це не зовсім складно, головне потрібно точно виконувати всі рекомендації в рецепті. Також варто враховувати кілька головних особливостей приготування:

  • для приготування домашніх консервів з риби можна використовувати практично будь-яку рибу – морську і річкову. Але багато господинь шляхом проб і помилок виділили основні види риби, і якої консерви виходять дуже смачними – щука, плітка, карась, короп, лин, лящ та інші види риб, які проживають у великих водоймах. А ось з морської для консервів варто використовувати мойву, кільку, скумбрію;
  • обов'язково перед приготуванням добре огляньте рибу. На поверхні риби не повинно бути пошкоджень. Для консервації потрібно використовувати тільки свіжу продукцію;
  • при приготуванні додається кукурудзяна, соняшникова або оливкова олія. Завдяки цьому компоненту поліпшується смак страви, а також збільшується строк зберігання;
  • іноді додатково додаються томатні соуси, різні приправи, прянощі;
  • закатування рибних консервів виробляється в скляні банки. Обсяг банок повинен бути невеликий – від 0,3 до 1 літра. Перш ніж в тару викладати консерви і закочувати банки слід простерилізувати, це забезпечити тривале зберігання. Стерилізувати можна за допомогою методу водяній лазні. Для цього у велику каструлю, на дно потрібно постелити рушник, далі на нього встановлюються банки і заливаються водою. Потім ємність потрібно поставити на вогонь і прокип'ятити протягом 15 хвилин.
Як зробити домашні консерви з карася
Інгредієнти Кількість
карась - 4 кілограми
рослинна олія - стакан
сіль - 1,5 великої ложки
чорний перець горошком - 40 штук
перець духмяний в горошинах - 8 штук
гвоздика - 7 штук
цибулю - 4 головки
вода - 1,6 л
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал

Приступаємо до приготування:

  1. Для початку потрібно зчистити з риби луску і ретельно промити;
  2. Далі виймаємо серединку, і знову промиваємо від чорної плівки;
  3. Великих карасів варто розрізати на кілька частин, більш дрібніші можна залишити в цілому вигляді;
  4. Далі рибу потрібно укласти в казан, обсипати сіллю, додати горошини чорного і духмяного перцю, гвоздику;
  5. Потім чистимо цибулю від шкірки і ріжемо на кільця;
  6. При бажанні можна натерти кілька морквин;
  7. Викладаємо овочі до риби і гарненько перемішуємо;
  8. Далі заливаємо воду, рослинне масло і ставимо на вогонь;
  9. Зверху казанок необхідно прикрити кришкою;
  10. Спочатку варто готувати на сильному вогні;
  11. Після того як з казанка піде пар, необхідно зменшити вогонь до мінімуму;
  12. Готувати рибу потрібно протягом 2-2,5 годин;
  13. Після цього знімаємо казанок з вогню і залишаємо остигати. Краще прибрати в холодне місце;
  14. Як тільки консерви стануть холодними, їх можна подавати на стіл.

Конвертики з лаваша з сиром і зеленню — чудова закуска на святковий стіл або на пікнік.

Як приготувати ароматну шарлотку з бананами читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачною маринованої скумбрії, яка вийде дуже ніжною і пряної.

Консерви з річкової риби в духовці

Які компоненти будуть потрібні:

  • карасі дрібного розміру – 3 кілограми;
  • півтора склянки рослинного масла;
  • склянка оцту 9 %;
  • 2 склянки томатної пасти;
  • сіль на свій смак;
  • 300 грам цукрового піску;
  • кілька листочків лаврушки;
  • чорний перець у вигляді горошку – 20-30 штук.

Час приготування – 4 години 10 хвилин.

Калорійність – 136 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Карасів слід очистити від луски і випатрати від нутрощів. Обов'язково ретельно промиваємо;
  2. Якщо карасі великі, то їх можна нарізати на середні шматочки;
  3. Далі складаємо рибу в казан або каструлю з товстим дном і стінками;
  4. У чашку заливаємо олію, додаємо до маслу оцет, томатну пасту;
  5. Потім засипаємо в соус сіль, цукровий пісок і додаємо горошини чорного перцю, кілька листочків лаврушки;
  6. Соус добре перемішуємо, якщо потрібно, то необхідно підлити трохи кип'яченої води;
  7. У казан або каструлю з рибою необхідно налити соус;
  8. Прогріваємо духовку до 150 градусів і поміщаємо туди ємність з рибою;
  9. Як тільки соус почне кипіти, температуру слід знизити до 120 градусів;
  10. Нудитися консерви в духовки повинні протягом 3-4 годин. За цей період риба повністю протушкувати, а кістки стануть м'якими;
  11. Якщо ви плануєте консерви закатати в банки, то поки готується риба слід підготувати банки;
  12. Банки потрібно промити і простерилізувати над парою або в духовці;
  13. Готову рибу слід розкласти по банках і закатати кришками;
  14. Після цього банки прибираємо під теплий плед до повного охолодження;
  15. Потім консерви потрібно прибрати в льох або в комору на зберігання.

Як готувати консерви в мультиварці і скороварці

Які інгредієнти потрібні для приготування:

  • два кілограми карасів середнього розміру, але бажано використовувати дрібну рибу;
  • масло рослинне – 130 мл;
  • 120 грам томатної пасти;
  • морквина – 3 штуки;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • половина великої ложки оцту;
  • половина великої ложки цукрового піску;
  • стакан води;
  • сіль на свій смак;
  • перець на свій розсуд.

Час приготування – 6 годин.

Калорійність – 142 ккал.

Як потрібно готувати:

  1. Першим ділом треба промити карасів, очистити від луски і випатрати;
  2. Далі ще раз добре промиваємо рибу від чорної плівки;
  3. Якщо карасі великого розміру, то їх слід розрізати середніми шматочками;
  4. Після цього рибу складаємо в ємність мультиварки;
  5. Моркву слід ретельно промити, очистити від шкірки і порізати кубиками. Засипаємо морквину в ємність мультиварки;
  6. З лука знімаємо шкірку і шаткуємо його півкільцями;
  7. Викладаємо цибулю в каструлю до риби і моркви;
  8. У чашку наливаємо рослинне масло, додаємо томатну пасту і розмішуємо;
  9. Додаємо до соусу сіль, перець, цукровий пісок, укусу;
  10. при необхідності можна підлити близько склянки холодної води;
  11. Заливаємо в каструлю соус;
  12. Вибираємо програму «Гасіння» і виставляємо час 6 годин;
  13. Після цього готові консерви потрібно остудити і охолодити;
  14. Готові консерви подаються на стіл в охолодженому вигляді.

Консерви з карася в томаті в автоклаві

Які інгредієнти будуть потрібні для приготування:

  • відро свіжої риби;
  • пачка запашного перцю;
  • лавровий лист – пачка;
  • 4 великі ложки рослинного масла;
  • сіль на свій смак.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 138 ккал.

Процес приготування:

  1. Спочатку очищається риба від луски і виймаються всі нутрощі;
  2. Промиваємо карасів з усіх боків від плівок;
  3. Голови і плавники варто зрізати, ці непотрібні частини не знадобляться;
  4. Для приготування будуть потрібні невеликі баночки об'ємом по пів літра;
  5. Всі банки варто добре промити, стерилізувати не потрібно;
  6. В кожну баночку викладаємо по лавровому листу, кілька горошин запашного перцю;
  7. Рибу слід обсипати сіллю і перемішати;
  8. Після цього викладаємо в банки рибу, вона повинна їх заповнювати до плічок;
  9. Укладати варто щільно, обов'язково утрамбовуємо, тому що під час приготування все осяде;
  10. В кожну баночку слід налити по 1 ч. ложці рослинного масла;
  11. При бажанні можна додати цибулі, моркви;
  12. Потім всі банки потрібно закатати кришками;
  13. Після цього всі баночки прибираємо в ємність автоклава;
  14. Заливаємо в автоклав воду до самого верху;
  15. Закручуємо кришку і виставляємо тиск;
  16. Включаємо вогонь і залишаємо готуватися;
  17. У процесі приготування обов'язково потрібно контролювати тиск;
  18. Приблизно через 25 хвилин вимикаємо вогонь і залишаємо остуджуватися;
  19. Остуджуватися автоклав повинен до 30 градусів, а вже після цього його можна відкривати;
  20. Після цього баночки можна виймати;
  21. Готові консерви виходять точно такими ж, як у магазині.

Консерви з риби на зиму

Які компоненти будуть потрібні:

  • кілограм карасів;
  • 4 моркви;
  • 700 грам ріпчастої цибулі;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • кілька листочків лаврушки;
  • рослинна олія;
  • сіль на свій смак.

Час приготування – 12 годин.

Калорійність – 147 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Першим ділом зчищають луску з риби і потрошимо її;
  2. Далі ретельно промиваємо карасів від плівок;
  3. Після цього нарізаємо карасів на тонкі шматочки, викладаємо в каструлю, обсипаємо сіллю і залишаємо постояти протягом години;
  4. Банки для консервування промиваємо і стерилізуємо над парою;
  5. Морква споліскуємо, чистимо шкірку і натираємо теркою;
  6. Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо півкільцями;
  7. Рибу змішуємо з овочами;
  8. У кожну банку заливаємо по 3 великі ложки рослинного масла;
  9. Далі викладаємо в баночки рибу разом з овочами, укладати все слід щільно;
  10. На дно каструлі кладемо рушник, ставимо банки з усіма інгредієнтами і заливаємо воду до плічок тари;
  11. Зверху тару прикриваємо кришкою і залишаємо все нудитися на повільному вогні протягом 12 годин;
  12. Готові консерви закатуємо кришками, ставимо остигати під плед;
  13. На зберігання варто прибрати в підвал або комору.

Корисні поради

  • для приготування консервів краще використовувати дрібних карасів;
  • голови, плавники, хвости варто зрізати, ці елементи будуть зайвими;
  • додатково можна додавати овочі, кукурудзу, квасолю;
  • замість томату можна використовувати свіжі помідори.

Приготування консервів з карасів досить тривалий процес, але варто потерпіти стільки часу. Тим більше не у всіх є автоклава. Домашня консервована риба все одно виходить набагато смачніше.

Так що не варто відкладати ці рецепти надовго, обов'язково приготуйте карасів за допомогою цих способів консервування і порадуйте себе і своїх близьких.

Що ще почитати: