Як приготувати домашні консерви з карася
Всі звикли їсти карася в смаженому вигляді, адже це не єдиний спосіб приготування цієї риби. Його можна не тільки смажити, але запікати, тушкувати. Звичайно, юшку з цієї риби не варто готувати, тому що вона може вийти досить кістлявою.
А адже є ще один гарний і смачний спосіб приготування цієї риби – домашні консерви. При цьому консерви можуть бути з овочами, томатом і різними соусами. А от як зробити з карася консерви, варто уважно розглянути.
Особливості приготування
Як приготувати консерви з риби в домашніх умовах, щоб вони вийшли не менш смачними, ніж в магазині? Це не зовсім складно, головне потрібно точно виконувати всі рекомендації в рецепті. Також варто враховувати кілька головних особливостей приготування:
- для приготування домашніх консервів з риби можна використовувати практично будь-яку рибу – морську і річкову. Але багато господинь шляхом проб і помилок виділили основні види риби, і якої консерви виходять дуже смачними – щука, плітка, карась, короп, лин, лящ та інші види риб, які проживають у великих водоймах. А ось з морської для консервів варто використовувати мойву, кільку, скумбрію;
- обов'язково перед приготуванням добре огляньте рибу. На поверхні риби не повинно бути пошкоджень. Для консервації потрібно використовувати тільки свіжу продукцію;
- при приготуванні додається кукурудзяна, соняшникова або оливкова олія. Завдяки цьому компоненту поліпшується смак страви, а також збільшується строк зберігання;
- іноді додатково додаються томатні соуси, різні приправи, прянощі;
- закатування рибних консервів виробляється в скляні банки. Обсяг банок повинен бути невеликий – від 0,3 до 1 літра. Перш ніж в тару викладати консерви і закочувати банки слід простерилізувати, це забезпечити тривале зберігання. Стерилізувати можна за допомогою методу водяній лазні. Для цього у велику каструлю, на дно потрібно постелити рушник, далі на нього встановлюються банки і заливаються водою. Потім ємність потрібно поставити на вогонь і прокип'ятити протягом 15 хвилин.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
карась - | 4 кілограми |
рослинна олія - | стакан |
сіль - | 1,5 великої ложки |
чорний перець горошком - | 40 штук |
перець духмяний в горошинах - | 8 штук |
гвоздика - | 7 штук |
цибулю - | 4 головки |
вода - | 1,6 л |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
Приступаємо до приготування:
- Для початку потрібно зчистити з риби луску і ретельно промити;
- Далі виймаємо серединку, і знову промиваємо від чорної плівки;
- Великих карасів варто розрізати на кілька частин, більш дрібніші можна залишити в цілому вигляді;
- Далі рибу потрібно укласти в казан, обсипати сіллю, додати горошини чорного і духмяного перцю, гвоздику;
- Потім чистимо цибулю від шкірки і ріжемо на кільця;
- При бажанні можна натерти кілька морквин;
- Викладаємо овочі до риби і гарненько перемішуємо;
- Далі заливаємо воду, рослинне масло і ставимо на вогонь;
- Зверху казанок необхідно прикрити кришкою;
- Спочатку варто готувати на сильному вогні;
- Після того як з казанка піде пар, необхідно зменшити вогонь до мінімуму;
- Готувати рибу потрібно протягом 2-2,5 годин;
- Після цього знімаємо казанок з вогню і залишаємо остигати. Краще прибрати в холодне місце;
- Як тільки консерви стануть холодними, їх можна подавати на стіл.
Конвертики з лаваша з сиром і зеленню — чудова закуска на святковий стіл або на пікнік.
Як приготувати ароматну шарлотку з бананами читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачною маринованої скумбрії, яка вийде дуже ніжною і пряної.
Консерви з річкової риби в духовці
Які компоненти будуть потрібні:
- карасі дрібного розміру – 3 кілограми;
- півтора склянки рослинного масла;
- склянка оцту 9 %;
- 2 склянки томатної пасти;
- сіль на свій смак;
- 300 грам цукрового піску;
- кілька листочків лаврушки;
- чорний перець у вигляді горошку – 20-30 штук.
Час приготування – 4 години 10 хвилин.
Калорійність – 136 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Карасів слід очистити від луски і випатрати від нутрощів. Обов'язково ретельно промиваємо;
- Якщо карасі великі, то їх можна нарізати на середні шматочки;
- Далі складаємо рибу в казан або каструлю з товстим дном і стінками;
- У чашку заливаємо олію, додаємо до маслу оцет, томатну пасту;
- Потім засипаємо в соус сіль, цукровий пісок і додаємо горошини чорного перцю, кілька листочків лаврушки;
- Соус добре перемішуємо, якщо потрібно, то необхідно підлити трохи кип'яченої води;
- У казан або каструлю з рибою необхідно налити соус;
- Прогріваємо духовку до 150 градусів і поміщаємо туди ємність з рибою;
- Як тільки соус почне кипіти, температуру слід знизити до 120 градусів;
- Нудитися консерви в духовки повинні протягом 3-4 годин. За цей період риба повністю протушкувати, а кістки стануть м'якими;
- Якщо ви плануєте консерви закатати в банки, то поки готується риба слід підготувати банки;
- Банки потрібно промити і простерилізувати над парою або в духовці;
- Готову рибу слід розкласти по банках і закатати кришками;
- Після цього банки прибираємо під теплий плед до повного охолодження;
- Потім консерви потрібно прибрати в льох або в комору на зберігання.
Як готувати консерви в мультиварці і скороварці
Які інгредієнти потрібні для приготування:
- два кілограми карасів середнього розміру, але бажано використовувати дрібну рибу;
- масло рослинне – 130 мл;
- 120 грам томатної пасти;
- морквина – 3 штуки;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- половина великої ложки оцту;
- половина великої ложки цукрового піску;
- стакан води;
- сіль на свій смак;
- перець на свій розсуд.
Час приготування – 6 годин.
Калорійність – 142 ккал.
Як потрібно готувати:
- Першим ділом треба промити карасів, очистити від луски і випатрати;
- Далі ще раз добре промиваємо рибу від чорної плівки;
- Якщо карасі великого розміру, то їх слід розрізати середніми шматочками;
- Після цього рибу складаємо в ємність мультиварки;
- Моркву слід ретельно промити, очистити від шкірки і порізати кубиками. Засипаємо морквину в ємність мультиварки;
- З лука знімаємо шкірку і шаткуємо його півкільцями;
- Викладаємо цибулю в каструлю до риби і моркви;
- У чашку наливаємо рослинне масло, додаємо томатну пасту і розмішуємо;
- Додаємо до соусу сіль, перець, цукровий пісок, укусу;
- при необхідності можна підлити близько склянки холодної води;
- Заливаємо в каструлю соус;
- Вибираємо програму «Гасіння» і виставляємо час 6 годин;
- Після цього готові консерви потрібно остудити і охолодити;
- Готові консерви подаються на стіл в охолодженому вигляді.
Консерви з карася в томаті в автоклаві
Які інгредієнти будуть потрібні для приготування:
- відро свіжої риби;
- пачка запашного перцю;
- лавровий лист – пачка;
- 4 великі ложки рослинного масла;
- сіль на свій смак.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 138 ккал.
Процес приготування:
- Спочатку очищається риба від луски і виймаються всі нутрощі;
- Промиваємо карасів з усіх боків від плівок;
- Голови і плавники варто зрізати, ці непотрібні частини не знадобляться;
- Для приготування будуть потрібні невеликі баночки об'ємом по пів літра;
- Всі банки варто добре промити, стерилізувати не потрібно;
- В кожну баночку викладаємо по лавровому листу, кілька горошин запашного перцю;
- Рибу слід обсипати сіллю і перемішати;
- Після цього викладаємо в банки рибу, вона повинна їх заповнювати до плічок;
- Укладати варто щільно, обов'язково утрамбовуємо, тому що під час приготування все осяде;
- В кожну баночку слід налити по 1 ч. ложці рослинного масла;
- При бажанні можна додати цибулі, моркви;
- Потім всі банки потрібно закатати кришками;
- Після цього всі баночки прибираємо в ємність автоклава;
- Заливаємо в автоклав воду до самого верху;
- Закручуємо кришку і виставляємо тиск;
- Включаємо вогонь і залишаємо готуватися;
- У процесі приготування обов'язково потрібно контролювати тиск;
- Приблизно через 25 хвилин вимикаємо вогонь і залишаємо остуджуватися;
- Остуджуватися автоклав повинен до 30 градусів, а вже після цього його можна відкривати;
- Після цього баночки можна виймати;
- Готові консерви виходять точно такими ж, як у магазині.
Консерви з риби на зиму
Які компоненти будуть потрібні:
- кілограм карасів;
- 4 моркви;
- 700 грам ріпчастої цибулі;
- 10 горошин чорного перцю;
- кілька листочків лаврушки;
- рослинна олія;
- сіль на свій смак.
Час приготування – 12 годин.
Калорійність – 147 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Першим ділом зчищають луску з риби і потрошимо її;
- Далі ретельно промиваємо карасів від плівок;
- Після цього нарізаємо карасів на тонкі шматочки, викладаємо в каструлю, обсипаємо сіллю і залишаємо постояти протягом години;
- Банки для консервування промиваємо і стерилізуємо над парою;
- Морква споліскуємо, чистимо шкірку і натираємо теркою;
- Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо півкільцями;
- Рибу змішуємо з овочами;
- У кожну банку заливаємо по 3 великі ложки рослинного масла;
- Далі викладаємо в баночки рибу разом з овочами, укладати все слід щільно;
- На дно каструлі кладемо рушник, ставимо банки з усіма інгредієнтами і заливаємо воду до плічок тари;
- Зверху тару прикриваємо кришкою і залишаємо все нудитися на повільному вогні протягом 12 годин;
- Готові консерви закатуємо кришками, ставимо остигати під плед;
- На зберігання варто прибрати в підвал або комору.
Корисні поради
- для приготування консервів краще використовувати дрібних карасів;
- голови, плавники, хвости варто зрізати, ці елементи будуть зайвими;
- додатково можна додавати овочі, кукурудзу, квасолю;
- замість томату можна використовувати свіжі помідори.
Приготування консервів з карасів досить тривалий процес, але варто потерпіти стільки часу. Тим більше не у всіх є автоклава. Домашня консервована риба все одно виходить набагато смачніше.
Так що не варто відкладати ці рецепти надовго, обов'язково приготуйте карасів за допомогою цих способів консервування і порадуйте себе і своїх близьких.