04 март 2019 18 975

Рецепти приготування консерви з риби в домашніх умовах

Багато хто з дитинства пам'ятають смак рибних консервів, хто любить їх і досі. Але в даний час непросто знайти натуральний продукт, який не містив би різні добавки і підсилювачі смаку.

Але можна робити рибні консерви і самостійно в домашніх умовах. Це не тільки смачно і корисно, але й цікаво. Особливо, коли в сім'ї є завзятий рибалка, і питання — куди дівати рибу — стоїть дуже гостро.

Правила приготування

Консервація риби в домашніх умовах – справа відповідальна, тому варто ознайомитися з основними правилами, яких слід дотримуватися:

  1. Риба для консервів може використовуватися будь-яка, річкова та морська, незалежно від розмірів. Але в більшості випадків постає питання, як можна переробити дрібненьку річкову рибу, яка має багато кісток. У консерви часто використовується щука, карась, лящ, короп та інші представники прісних водойм;
  2. Для виготовлення консервів бажано використовувати рибу з непошкодженою шкірою і тільки свіжу. При цьому масло можна додавати тільки натуральне. Дуже смачно і пікантно рибка виходить в томатній заливці;
  3. Обробка продукту виробляється в чистоті, посуд і матеріали постійно миються. Варто суворо дотримуватися рецептури, щоб не виникло проблем із зберіганням консервів. Час стерилізації складає не менше 8-10 годин, але воно може скорочуватися за рахунок повторення процедури кілька разів;
  4. Важливий момент: необхідно забезпечити правильне зберігання продукту. Якщо дотримані всі необхідні вимоги при виготовленні консервів, то вони легко зберігаються при кімнатній температурі довгий термін.

Якщо не виконані вимоги щодо стерилізації або нещільно закриті кришки, то можливо здуття кришок і з'являється ризик, що банки просто вибухнуть. Здуття пояснюється тим, що в консервах починають розмножуватися бактерії, які призводять до їх псування. Варто відзначити, що неприємний запах може бути відсутнім взагалі, але при цьому такі консерви вживати вкрай небезпечно для здоров'я.

У разі, якщо ви не впевнені в якісності стерилізації банок і герметичності закупорювання немає, то зберігати консерви слід тільки в холодному місці не більше тижня.

Приготування консервів з риби в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
великої риби - 1 кілограм
крупної солі - 1 їдальня ложка
рослинна олія - трохи
лаврове листя, запашний перець - за смаком
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 65 Ккал

Рибу очищають від нутрощів і шкірки, видаляються всі плавники і хвіст, тушку розрізають на дві частини. Риба щедро посипається сіллю. Після закінчення 1,5 годин при кімнатній температурі її закладають в підготовлені банки.

На дно кладуть лавровий лист і запашний перець, шматки риби закладаються вертикально. Від верхньої частини банки повинно залишатися не менше 2 сантиметрів.

У каструлю встановлюється решітка, на яку розміщуються банки. Наливається вода, до країв банок має залишатися близько 3 сантиметрів. Обов'язково варто ємності прикрити кришками, але не закривати до кінця.

Вода доводиться до кипіння і на повільному вогні банки прогріваються близько 1часа. В цей час повинна виділитися рідина, яка зливається в окрему ємність. Попередньо кип'ятиться рослинне масло, яке після зливу соку залити в банки. На одну ємність потрібно 5-6 столових ложок олії.

Банки прогріваються ще одну годину, після чого їх закочують. Подальша стерилізація проводиться протягом 8-10 годин на самому повільному вогні, після чого консерви охолоджуються, не вынимаясь з каструлі, в якій гарячкували.

 

Щоб скоротити час стерилізації банок, можна її поетапно. Після того, як масло залито в банки, герметично закриваються і ставляться на 1,5 години на повільний вогонь в каструлі. Після чого остуджувати протягом доби. Цю процедуру слід проводити тричі.

Кожен раз, починаючи фінальну стерилізацію, необхідно перевіряти, наскільки герметично закриті кришки. Варто врахувати, що вода в каструлю для стерилізації заливається підігрітою до 25-30 градусів.

Готову рибу з консерви можна подавати до столу, посипавши свіжою зеленню.

Рецепт консерви з річкової риби в домашніх умовах

Консервація річкової риби дозволить забезпечити сім'ю рибними консервами на всю зиму. Це особливо актуально, якщо рибалити доводиться тільки в літній період. Заготовки з річкової риби стануть відмінним перекусом або доповненням до основної страви свята. Брати для консервації можна будь-яку рибу, але варто враховувати її жирність.

Для приготування консерви з річкової риби можна взяти:

  • 1 кілограмів лящів;
  • По 0,7 кілограма тертої моркви і ріпчастої цибулі;
  • Мелений чорний перець і сіль.

Риба очищається від нутрощів, плавників, хвоста і голови, ретельно промивається і розрізається на невеликі шматочки. Після натирання кожного шматка сіллю, вони залишаються для просочення. Потім риба складається щільно в каструлю і вариться 15 хвилин.

Готові шматки виймаються з бульйону і змішуються з тертою морквою, нарізаною півкільцями цибулею. Додається перець, суміш перекладається в банки. Залишається простерилізувати їх в скороварці.

Банки зручніше використовувати ємністю 0,25 і 0,5 літрів, краще з гвинтовими кришками.

Ставити банки прямо на дно скороварки не слід, в іншому випадку банки просто тріснути. Зазор між дном каструлі і банками може забезпечити складена в кілька разів чиста ганчірка або піддон.

Звичайна скороварка вміщує до 4 банок. Воду наливати туди слід злегка нагріту, рівень води закінчується трохи нижче, ніж банкові кришки. Скороварка закривається і ставиться на середній вогонь.

Після того, як вода закипить, це стане ясно по характерному шипению скороварки, вогонь зменшується і засікається 30 хвилин. Після закінчення цього часу слід вимкнути вогонь. Пар з скороварки випускається поступово протягом 3-5 хвилин.

Увага! Пар не можна випустити швидше, це призведе до того, що вміст банок виллється.


Банки акуратно дістаються з скороварки. Тільки тепер можна в консерви додати сіль із розрахунку чайної ложки на 0,5 літра і рослинне масло – на банку приблизно столову ложку. Риба заливається окропом, і банки закручуються, після чого їх знову необхідно помістити в скороварку.

Оскільки банки ще гарячі, можна просто долити туди окропу і знову закрити кришку. Кип'ятити на повільному вогні після закипання (початку шипіння) одну годину. На цей раз скороварка не відкривається, просто вимикається вогонь. Остигати банки повинні протягом доби.

Можна спробувати відкрити скороварку, але робити це слід дуже акуратно і не відразу. Якщо поквапитися, кришки з банок може зірвати. Зберігаються готові консерви кілька місяців.

Домашні консерви з дрібної рибки

Часто виникає питання, куди дівати дрібненьку річкову рибу, адже возитися з нею, як правило, ніхто не хоче. Проблем немає, можна приготувати смачні консерви, які гості з'їдять в один присід.

Для їх приготування знадобиться:

  • Дрібні карасі;
  • Морква;
  • Ріпчаста цибуля;
  • Рослинна олія;
  • Спеції і вода.

Підготувати скляні банки по 0,5 і 1 літра, простерилізувати.

Карасів ретельно випатрати і гарненько промити, щоб не залишилося гіркоти. Потім їх обсмажують на сковороді, щоб вони плавали у великій кількості рослинного масла, поки не утвориться приємна золота скоринка.

Далі готується соус: обсмажити подрібнену цибулю та моркву, після того, як піджарка придбає приємний золотий колір, в неї слід влити води, додати перець і сіль, щіпку цукру. Якщо подобається зелень, можна додати і її. Овочева маса нудиться на сковороді близько 25-30 хвилин, потім знімається з вогню.

Підготовлену рибу закладають в стерилізовані банки, заливають соусом і закочують. Зберігають консерви в холодильнику. Але, як показує досвід, довго ця смакота не зберігається!

Смачні консерви в мультиварці

Для приготування консервів з рибки цілком згодиться і мультиварка. Для приготування можна придбати дрібну рибку, типу мойви або кільки. Тим більше, що багато часу на їх очищення витрачати не потрібно, варто тільки відірвати голови і хвости, а також ретельно промити рибу в проточній воді.

Приготувати:

  • 1кг риби;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 5-6 помідорів;
  • Одну велику морквину;
  • Спеції та сіль;
  • Рослинна олія для смаження.

Моркву подрібнити на крупній тертці, а цибулю дрібно порізати, помідори найкраще перетворити в кашу з допомогою блендера. У чашу мультиварки обсмажується на олії цибулю, можна використовувати режим «Випічка» або «Смаження», через 5-7 хвилин додається моркву.

Підготовлена мойва викладається на овочі, не перемішуючи, зверху суміш заливається подрібненими помідорами. Можна додати спеції (перець горошком, лавровий лист, сіль). Під кришкою рибки тушкують до готовності, для цього потрібно близько 4 годин на режимі «Гасіння». Після – закочуються в банки.

Річкова риба запечена у фользі в духовці — хороший рецепт для будинку і для пікніка.

Як смачно приготувати рибу минтай, читайте цікаві і прості рецепти, які вам точно сподобаються.

А ви знаєте як запекти скумбрію в духовці без фольги правильно і смачно? Читайте тут рецепт.

Корисні поради

Риба готується завжди на повільному вогні. Кістки, як правило, не видаляються, в цьому немає потреби. Після обробки в консервах вони просто не відчуваються.

Доцільніше для консервації вибирати банки невеликого обсягу. Так процес приготування не затягнеться, і є продукт буде зручніше.

Готовий продукт у відкритому вигляді зберігається в холодильнику не більше 2-3 днів.

Що ще почитати: