07 апрель 2019 32

Як зварити ароматне варення з винограду

Виноград вважається смачною і корисною ягодою, яку використовують для приготування різних заготовок. З нього можна зробити відмінний компот з приємним ароматом і чудовим смачним, ігристе вино, а також чудове варення.

Ось варення з нього виходить справді смачним, його навіть неможливо порівняти з варенням з інших видів ягід. Всі ягідки при відварюванні не втрачають форми, просочуються сиропом і власним ароматом, навіть кісточки анітрохи не заважають, навпаки вони роблять смак варення більш насиченим, а також надають своєрідний аромат. Нижче ми розглянемо кілька рецептів приготування варення з винограду.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
винограду - 1 кг
цукрового піску - 5 склянок
води - 750 мл
лимонної кислоти - ½ Ч. ложки
вишневих листя - 5 шт.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 210 Ккал

Як правильно готувати варення з винограду з кісточками:

  1. Насамперед слід вибрати стиглі та соковиті грона винограду, прибираємо з них зіпсовані або побиті виноградинки;
  2. Стиглі і міцні ягідки зриваємо, добре промиваємо в прохолодній воді;
  3. У ємність наливаємо воду, насипаємо в неї цукор і ставимо на вогонь;
  4. Варимо сироп до кипіння, поки повністю не розійдуться всі цукрові крупинки;
  5. У гарячий сироп засипаємо виноградинки і знову ставимо на газ;
  6. Відварюємо виноград в сиропі хвилин 10;
  7. Після цього знімаємо ємність з вогню і залишаємо стояти при кімнатній температурі протягом 6 годин;
  8. Через 6 годин в ємність з варенням викладаємо вишневі листочки, ставимо на вогонь і відварюємо. Після того як варення закипить необхідно його проварити 3 хвилини;
  9. Потім знімаємо з вогню, залишаємо стояти при кімнатній температурі протягом 10 годин;
  10. Далі повторюємо всі 2 рази, перед останньою варінням додаємо лимонну кислоту;
  11. Тару для зберігання заздалегідь споліскуємо і стерилізуємо над парою;
  12. Далі в неї складаємо варення, закорковуємо кришками;
  13. На зберігання можна помістити в прохолодне місце.

Варення з винограду без кісточок

Для варення нам потрібні компоненти з наступного списку:

  • білий виноград — близько кілограма;
  • цукор – 800 грам;
  • один лимон;
  • 60 мл лікеру Амаретто.

Скільки варити 1 годину.

Калорійність – 217 ккал.

Процес правильного приготування:

  1. Вибираємо для приготування варення кілька гарних грон зі стиглими виноградинками;
  2. З гілочок знімаємо всі ягідки, ретельно обполіскуємо їх над холодною водою;
  3. Далі розрізаємо виноградинки на дві частини і витягуємо всі кісточки;
  4. Очищений виноград викладаємо в каструлю, присипаємо його цукром;
  5. Лимон промиваємо, розрізаємо його на кілька частин і віджимаємо сік;
  6. Заливаємо соком виноград з цукром і прибираємо в холодильник на 4 години;
  7. Далі наливаємо Амаретто і ставимо отвариваться;
  8. Вичікуємо моменту закипання і проварюємо близько 20 хвилин. Потім прибираємо з газу;
  9. Остигле варення необхідно знову помістити на газ і відварити приблизно півгодини;
  10. Якщо воно буде рідким, то після охолодження можна проварити ще раз;
  11. Після того як варення стане густим, його можна розкласти по банках;
  12. Баночки попередньо промиваємо і стерилізуємо над парою;
  13. Варення кладемо в тару, зверху прикривають кришками і ставимо в холодне приміщення на зберігання.

Десерт з винограду Кишмиш на зиму

Для варення підготуємо інгредієнти зі списку:

  • 500 грам винограду сорту Кишмиш;
  • 400 грам цукру;
  • 70 мл води;
  • половина лимона.

На приготування піде 70-80 хвилин.

Калорійність – 210 ккал.

Процес приготування:

  1. Для початку слід приготувати сироп. У сотейник заливаємо воду, пересипаємо цукор і ретельно вимішуємо;
  2. Далі ріжемо лимон на дві частини, з одою половинки зрізаємо цедру і ріжемо м'якоть на маленькі скибочки;
  3. Викладаємо в сироп, шматочки лимона і ставимо на вогонь;
  4. Варимо сироп поки всі цукрові крупинки повністю не розчинятися;
  5. Для варення варто використовувати стиглу гроно з рівними і великими виноградинками;
  6. Відокремлюємо всі ягоди від гілочок і ретельно споліскують у холодній воді;
  7. Викладаємо в сироп ягоду, сироп повинен повністю покривати її;
  8. Ємність з усіма компонентами прибираємо на газ і відварюємо;
  9. Як тільки закипить, зменшуємо вогонь і залишаємо отвариваться протягом 40-60 хвилин;
  10. Потім знімаємо з вогню і залишаємо на деякий час, щоб охололо;
  11. Банки, в які будемо складати наше ласощі, добре миємо, стерилізуємо над парою;
  12. Розкладаємо по банках варення, герметично закриваємо;
  13. Зберігати краще всього в коморі або підвалі.

Як приготувати смачний салат з куркою і чорносливом читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти смачного кляру для риби.

Прості страви з курячих грудок. Читайте як правильно приготувати м'ясо смачно.

Варення з темного винограду Ізабелла

Список необхідних компонентів:

  • півтора кілограма винограду Ізабелла;
  • вода – 300 мл;
  • 5 склянок цукру.

Процес приготування займе близько години.

Калорійність – 210 ккал.

Етапи приготування:

  1. Грона винограду промиваємо, знімаємо з гілочок виноградинки;
  2. Викладаємо ягоди в друшляк і залишаємо на деякий час, щоб стекла вся вода;
  3. У ємність наливаємо воду, засипаємо 300 грам цукру і ставимо на вогонь;
  4. Проварюємо сироп поки всі цукрові крупинки не розчиняться;
  5. Далі в сироп викладаємо ягоди винограду і залишаємо кип'ятитися близько 5-7 хвилин;
  6. Потім знімаємо з вогню і залиште остигати;
  7. Після цього засипаємо інший цукор і ставимо на вогонь;
  8. Варимо варення приблизно півгодини;
  9. Зберігати краще в банках із скла, зверху можна закатати металевими кришками або закрити кришками з капрону.

Варення із чорного винограду з прянощами

Які інгредієнти будуть потрібні:

  • виноград чорний – 4,5 кілограма;
  • цукор – 3,5 кілограма;
  • оцет винний – ½ склянки;
  • горіхи волоські у перемолотом вигляді – 200 грам;
  • невеликий шматочок кориці;
  • гвоздика – 5-10 штук;
  • вода – 1 стакан.

На приготування піде 80-90 хвилин.

Калорійність – 220 ккал.

Процедура приготування:

  1. Грона винограду слід добре промити в холодній воді;
  2. Всі виноградинки зриваємо з гілочок, пом'яті і уражені прибираємо;
  3. Викладаємо ягоду у велику ємність, засипаємо цукром;
  4. Заливаємо винний оцет і воду;
  5. Далі поміщаємо на вогонь і залишаємо отвариваться;
  6. Варити потрібно до того моменту, поки конфітюр не почне загусати. У середньому весь процес займе хвилин 40;
  7. Горіх і прянощі необхідно скласти в мішечок з марлевої тканини, добре зав'язуємо;
  8. Опускаємо мішечок в конфітюр і залишаємо отвариваться ще близько 10-15 хвилин;
  9. Після цього готове варення можна знімати з плити. Залишаємо його остигати;
  10. Зберігати варення потрібно у банках скляних основи, але тару попередньо треба підготувати;
  11. Зверху закатуємо металевими або капроновими кришками.

Варення з яблук і зеленого винограду

Які інгредієнти потрібні:

  • 800 грам яблук кисло-солодкого сорту;
  • 300 грам винограду;
  • півтора склянки волоських горіхів або фундука;
  • цукровий пісок – 800 грам;
  • один лимон;
  • 150 мл води.

Скільки потрібно варити 45 хвилин.

Калорійність – 219 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Для початку необхідно очистити від шкаралупи горіхи. Викладаємо ядра в чашку, заливаємо гарячою водою і залишаємо на хвилин 20, щоб вся шкіра злізла;
  2. Далі потрібно зробити сироп. У сотейник наливаємо воду, засипаємо цукровий пісок;
  3. Протираємо цедру одного лимона і викладаємо в майбутній сироп;
  4. Віджимаємо сік з лимона і виливаємо в сотейник;
  5. Проварюємо сироп на середньому вогні до повного розчинення всіх цукрових крупинок;
  6. Яблука очищаємо від шкірки за допомогою спеціальної овочечистки;
  7. Нарізаємо м'якоть яблук соломкою або протираємо їх за допомогою великої терки;
  8. Грона винограду добре промиваємо прохолодною водою і знімаємо з гілочок всі виноградники;
  9. Перекладаємо в ємність виноград, нарізані яблука і заливаємо все киплячим сиропом;
  10. Викладаємо горіхи, закриваємо кришкою і залишаємо постояти при кімнатній температурі протягом 5-7 годин;
  11. Далі поміщаємо на вогонь і відварюємо до кипіння. Після закипання проварюємо хвилин 5 і знімаємо з вогню;
  12. Потім знову наполягаємо близько 7 годин і проварюємо 5-7 хвилин після закипання;
  13. Повторюємо також ще один раз, варення повинно стати густим і прозорим;
  14. Баночки промиваємо, стерилізуємо над парою;
  15. Викладаємо варення по банках і прибираємо на зберігання в підвал або комору.

Корисні поради

  • для приготування варення можна використовувати будь-виноград, але перевагу варто віддавати сортам без кісточок;
  • щоб ягода в процесі відварювання не втратила форму, скривилася, її краще перед відварюванням проколоти зубочисткою;
  • для поліпшення смаку можна додати ванілін, сік лимона, корицю, гвоздику.

Виноградне варення стали готувати не так давно, але воно встигло завоювати популярність. І це не дивно! Як таке ласощі може не подобатися? Ароматний сироп з ягодами просто заворожує своїм красивим і апетитним виглядом. Цей десерт буде відмінним доповненням до міцного чаю з лимоном або молоком, який багато п'ють зимовими вечорами для зігрівання.

Що ще почитати: