02 март 2019 217

Як приготувати борщ з часниковими пампушками

Існує легенда, що винахідниками цього супу були українські козаки, які опинившись практично без провізії під час облоги Азовської фортеці, зварили суп з кислої капусти, старого сала і буряків.

Сучасній людині важко зрозуміти, чому така дивна юшка сподобалася не тільки простого люду, і як вона трансформувалася у сучасний борщ, який інакше як королем овочевих супів не величають.

Борщі бувають різні, як не буває двох однакових господинь, так не буває двох однакових борщів. І кожна з господинь буде стверджувати, що її рецепт самий правильний і найбільш український.

Єдине в чому зійдеться їх думку, так це в тому, що смачніше всього подавати борщ з теплими і ароматними часниковими пампушками. Ці маленькі круглі булочки з дріжджового тіста збагатять смак супу і не залишать нікого байдужими.

Український борщ з пампушками
Інгредієнти Кількість
свинини на кістці - 600 г
капусти - 400 г
картоплі - 300 г
лука - 100 г
моркви - 100 г
буряків - 100 г
солодкого болгарського перцю - 50 г
томатної пасти - 2 столові ложки
рослинної олії - 3-4 столові ложки
томатного соку - 1 склянка
зелені кропу - 30 г
сіль і спеції - за смаком
Для часникового пампушок: -
борошна - 350-400 г
води - 250 мл
сухих швидко діючих дріжджів - 15 г
цукру - 15 г
солі - 3 р
рослинної олії - 3 столових ложки
солі - 1 чайна ложка
часнику - 2-3 зубки
кропу - 30 г
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал
Український борщ – це густе наваристое перше блюдо, в якому, як кажуть, може ложка стояти. Завдяки великій кількості інгредієнтів, які використовуються для його приготування, на виході виходить багато супу.

Але не варто дуже переживати з цього приводу, оскільки кажуть, що борщ, зварений вчора і навіть не позавчора, смачніше свіжого. Так, що, приготувавши його у вихідний, господиня може не ламати голову над тим, що готувати в першу половину наступного тижня.

Покроковий рецепт:

  1. Першим ділом потрібно зварити бульйон. Для цього в 5 літрах води відварити м'ясо на кості. Наваристий борщ вийде на свинині, але можна для бульйону взяти і яловичину;
  2. Поки вариться бульйон, слід зайнятися пампушками, щоб до того моменту, коли суп звариться, вони теж прийшли. З води, борошна, цукру, дрібки солі і дріжджів швидкодіючих замісити пухнасте і дуже м'яке тісто;
  3. Тісто для пампушок вимісити протягом 10 хвилин на подпыленом борошном столі, паралельно вмесив рослинну олію в кількості, що дорівнює 2 столових ложок. Готове тісто викласти в миску і відправити на 1 годину підходити в тепле спокійне місце;
  4. Після тесту необхідно почистити і помити картоплю, приготувати заправку. Для заправки спочатку на рослинному маслі пасерувати кубики цибулі, потім до нього додають натерту моркву і порізаний соломкою болгарський перець. Коли ці овочі стануть м'якими, до них відправляється буряк;
  5. Буряк та інші овочі повинні добре протушкувати приблизно 4-5 хвилин, потім у сковороду влити томатний сік і покласти томатну пасту. Паста зробить колір борщу більш насиченим, а томатний сік додасть потрібну кислинку;
  6. До цього часу тісто встигне підійти і збільшиться в два рази в об'ємі. Його слід ще раз обім'яти, сформувати з нього 7-9 колобків і укласти їх на деко на 6-8 хвилин, щоб вони ще раз підійшли;
  7. Расстоявшиеся пампушки спекти в духовці при 200 градусах і гарячими змастити часниковою заправкою. Для неї розтерти подрібнений часник, зелень, сіль у суміші з 1 столової ложки соняшникової олії і води в кількості 2 столових ложок;
  8. Коли буде готовий бульйон, потрібно дістати з нього м'ясо, яглиця його з кістки, розібрати на дрібні шматочки і знову відправити в бульйон;
  9. Слідом за м'ясом у бульйон відправляється нарізану картоплю. До сварившейся картоплі потрібно викласти заправку і нашатковану капусту. Все повинно покипіти 5, але не більше 7 хвилин, після цього борщ солять, додають спеції (перець чорний мелений, лавровий лист) і подрібнену зелень кропу, ще хвилинку кипить суп і після цього він вже готовий.
  10. Готовий борщ подають, заправивши сметаною, разом з теплими пампушками.

Козацький борщ з пампушками

Цей рецепт відрізняється від попереднього тим, що в ньому використовуються інгредієнти з борщу, приготованого козаками під час облоги Азовської фортеці: кисла капуста, старе сало і буряк.

Цінителі цієї страви в один голос скажуть, що саме старе пожелтевшее сало додасть страві «той самий смак», але якщо хтось боїться, що таке сало все зіпсує, його можна замінити більш свіжим.

До складу козацького борщу входять:

  • 500 г м'яса на кістці (свинина, яловичина або птах);
  • 500 г свіжої білокачанної капусти;
  • 200 г квашеної капусти;
  • 200 г маринованих грибів;
  • 100 г квасолі;
  • 100 г старого сала;
  • 300 г картоплі;
  • 100 г моркви;
  • 100 г буряків;
  • 100 г цибулі;
  • 500 мл томатного соку;
  • 2-3 зубки часнику;
  • 50 г свинячого смальцю (або кулінарного жиру);
  • сіль, спеції і зелень за смаком.

Для пампушок і часникового соусу слід взяти:

  • 400 мл теплого молока;
  • 50 г пресованих дріжджів;
  • 20 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 4 столові ложки соняшникової олії (3 – в тісто і 1 в соус);
  • 1 яйце;
  • 500-600 г борошна;
  • 3-4 зубки часнику;
  • 60 г кропу або петрушки.

Щоб зварити козацький борщ і спекти до нього пампушки, часу піде стільки ж, скільки і для приготування класичного українського борщу, від 3 до 3,5 годин.

Калорійність козацького борщу – 71,1 ккал/100 г, а пампушок – 260,7 ккал/100 р.

Алгоритм дій:

  1. У каструлю з чотирма літрами води покласти м'ясо і квасоля, оскільки вона буде довго вариться, то можна об'єднати процес варіння бульйону і відварювання квасолі;
  2. Каструля з бульйоном стоїть на вогні, пора зайнятися пампушками. З молока, цукру, пресованим дріжджів, солі, олії та борошна замісити м'яке, трохи липнущее до рук тісто. Воно повинно підходити протягом 40 хвилин;
  3. Повертаємося до процесу приготування борщу. На смальці трохи обсмажити кислу капусту. Потім додати до неї подрібнену цибулю, моркву і буряк, обсмажити все разом деякий час (5-7 хвилин). Після чого до овочів відправляються мариновані гриби, і всі вже смажиться приблизно 20-25 хвилин;
  4. Обсмажені овочі з грибами залити томатним соком і тушкувати помішуючи, поки маса не стане густою, як ікра або паста;
  5. Коли тісто на пампушки підійшло і збільшилася в обсязі з нього треба зробити кульки, діаметр яких дорівнює 5-6 см, викласти їх на 10 хвилин на деко для вистоювання на відстані 2-3 см один від одного. У цей час можна розігріти духовку;
  6. Підійшли пампушки змастити збитим яйцем і відправити в духовку (температура 180 градусів на 15 хвилин. Через чверть години змастити пампушки залишилися збитим яйцем і випікати ще 30-40 хвилин;
  7. Часу, що пампушки проведуть духовки, вистачить, щоб зібрати борщ і приготувати часниковий соус. У готовий бульйон до сварившейся квасолі покласти нарізану картоплю і варити 15 хвилин, потім – нашатковану капусту, а через 5 хвилин – смажені в томатному соку овочі і розтерте з часником сало. Вміст каструлі, посолити, поперчити і через 10 хвилин вогонь вимкнути;
  8. Для соусу зелень помити і дрібно порубати, часник пропустити через прес-землянку, все змішати, заправити олією і посолити. Солі вистачить 1 щіпки;
  9. Готові пампушки скласти в каструлю, зверху полити соусом, накрити кришкою і кілька разів енергійно струснути. Тепер залишається тільки насипати борщ в тарілку і подати його з гарячими пампушками.

Свинина у вершковому соусі — спробуйте це ніжне блюдо, яке обов'язково потрібно приготувати.

Читайте як приготувати смачні кексики в силіконових формочках з різноманітними начинками.

Сирники без яєць — спробуйте приготувати страву за нашим рецептом, вони вийдуть набагато корисніше так і менш калорійними.

Як спекти часникові пампушки до борщу в мультиварці

Часникові пампушки до борщу, якщо немає духовки, можна спекти, використовуючи можливості мультиварки.

Для тесту на пампушки знадобляться:

  • 450 г борошна;
  • 250 мл питної води;
  • 20 г сухих дріжджів;
  • 20 г цукру;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 1 щіпка солі.

Для часникового соусу використовуються:

  • 85 мл рослинного масла;
  • 1 пучок кропу;
  • 3 зубки часнику;
  • 1 чайна ложка солі.

Процес приготування від початку замішування тіста до змазування пампушок часниковим соусом займе 3 години.

Калорійність цієї часниковою випічки – 280,6 ккал/100 р.

Етапи приготування:

  1. Дріжджі змішати з цукром і залити теплою водою. Залишити на 10 хвилин до початку процесу активного утворення бульбашок на поверхні рідини;
  2. На наступному етапі до дріжджів додати дрібку солі, рослинна олія і невеликими порціями вмішати муку;
  3. Вимішене тісто сформувати в кулю і залишити підходити в мисці, накритій чистим рушником, в теплому місці близько години;
  4. Із підійшов тіста сформувати невеликі колобочкі і укласти їх на дно чаші мультиварки. Включити програму «Випічка» і випікати 1 годину, потім перевернути на іншу сторону і випікати ще 20 хвилин;
  5. Коли пампушки вже печуться з іншого боку можна зайнятися часниковим соусом. Перетерти з сіллю, подрібнений пресом часник і рубану зелень, після чого долити олію, розмішати все добре;
  6. Пампушки «з пилу-жару» перемазати соусом і подавати до борщу гарячими.

Корисні поради

Щоб борщ вийшов більш густим і наваристим, можна відварити одну середню картоплю, розім'яти її і додати вийшло пюре в борщ.

Варто пам'ятати, що томати додають у борщ не для кольори, а для смаку, тому навіть якщо до пассированным овочів додається томатна паста, все одно у складі страви повинен бути томатний сік або бланшовані помідори без шкірки.

Традиційно до складу борщу входять картопля, капуста, цибуля, морква, буряк, болгарський, перець, томати, квасолю, але можна експериментувати і додавати інші овочі (наприклад, кабачки, кукурудзу, ріпу, корінь селери) і навіть гриби.

Не варто забувати про спеції і салі, розтертому з часником. У борщ можна покласти мелений перець чорний або червоний, лавровий лист, сухі пряні трави.

Що ще почитати: