27 март 2019 106

Як правильно варити домашній борщ з буряком

Смачний, ароматний і смачний борщ з буряком – одне з найулюбленіших перших страв у багатьох людей. Для його приготування використовуються прості і недорогі продукти, які присутні в холодильнику у кожної людини. Варіантів його приготування існує величезна безліч, тому потрібно вибрати для себе той рецепт, який найбільше відповідатиме вашим смаковим уподобанням.

Класичний рецепт борщу з буряками й капустою
Інгредієнти Кількість
м'яса - 0,4 кілограма
часнику - 15 грам
капусти - 300 грам
буряків - 1 шт.
моркви - 1 шт.
цибулин - 1 шт.
томатної пасти - 20 мілілітрів
картоплі - 400 грам
солі - за смаком
лаврушки - 2 штуки
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал
Борщ, приготовлений за класичним рецептом, виходить одним із самих смачних і ситних. Готується він не дуже швидко, але результат порадує всіх членів сім'ї.

Для приготування борщу можна використовувати як курку, так і інше м'ясо, яке є в холодильнику. Дуже насиченим за смаком він виходить зі свининою.

  1. М'ясо миється, ріжеться шматочками, перекладається в каструлю середнього розміру, заливається водою і вариться 45 хвилин;
  2. Овочі добре миються, чистяться;
  3. Картоплю і цибулю нарізати кубиками, моркву разом з буряком треться на тертці, капуста шинкуется тонкими смужками;
  4. Коли м'ясо буде майже готовим, до нього додається капуста, сіль, після цього – капуста;
  5. Поки овочі варяться 10 хвилин, робиться піджарка з моркви, буряків, цибулі і томатної пасти. Цибуля смажиться до золотистого кольору, додається морква, буряк, овочі трохи підсмажуються, додається томатна паста, 0,5 склянки бульйону і все тушкується ще 20 хвилин, потім викласти в каструлю, вариться 5 хвилин;
  6. Вміст каструлі в самому кінці потрібно досолити, якщо є необхідність, і покласти в неї лаврове листя, подрібнений часник, накрити кришкою і вимкнути.

Подавати борщ найкраще зі сметаною і свіжою зеленню. Його ніжний смак сподобається не тільки дорослим, але і маленьким діткам.

Як приготувати борщ з буряком і квашеною капустою

Готувати український борщ не так складно, як це здається на перший погляд. Для цього потрібно лише трохи натхнення, бажання і терпіння.

Інгредієнти:

  • 0,4 кілограма яловичини;
  • картопля – 4 штуки;
  • 400 грам квашеної капусти;
  • 1 буряк;
  • 2 моркви;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 40 мл соняшникової олії;
  • 1 лавровий лист;
  • сіль.

Час приготування страви: 2,5 години.

Калорійність на 100 грам: 156 ккал.

Борщ із квашеної капусти – для багатьох незвичайне блюдо, але незважаючи на це, воно виходить досить смачним і ситним.

  1. М'ясо добре миється, перекладається в каструлю, заливають прохолодною водою і поставити на сильний вогонь;
  2. Коли бульйон закипить, вогонь потрібно зменшити і з допомогою шумівки видалити накип;
  3. Квашена капуста перекладається в глибоку миску, заливається водою і залишають на 10 хвилин, потім віджимається від вологи і додається в каструлю до м'яса;
  4. Картопля добре миється, чиститься, нарізається соломкою і викладається в бульйон;
  5. Морква треться на тертці, цибуля ріжеться кубиками і все смажиться на олії до золотистого кольору, викласти в каструлю;
  6. Буряк миється, чиститься, ріжеться соломкою і гаситься в бульйоні і томатної пасти 20 хвилин;
  7. У каструлю викласти буряк, додати лаврові листки, прокип'ятити все ще 5 хвилин і зняти з вогню.

Незважаючи на те, що на приготування такої страви потрібно витратити трохи свого часу, результат здивує і порадує.

Як посмажити курячі відбивні з філе в духовці читайте в нашій статті.

Як заготовити зелений горошок на зиму, щоб він залишався соковитим і смачним читайте в нашій статті.

Ароматна курочка з часничком і приправами приготовлена з засмаженою скоринкою — всі секрети страви в нашій статті.

Як зварити вегетаріанський борщ з буряком і квасолею

Під час посту, багато людей готують пісні страви, в яких немає м'яса. Борщ, приготовлений без цього одного з найголовніших інгредієнтів, може бути навіть дуже смачним, якщо до нього додати квасолю.

Інгредієнти:

  • 1 склянку червоної квасолі;
  • 1 буряк;
  • морква – 1 штука;
  • картопля – 300 грам;
  • 2 помідори;
  • 1 цибулина;
  • 60 грам часнику;
  • 0,4 кілограма капусти;
  • 2 лаврових листа;
  • 1 столова ложка томатної пасти;
  • 1 солодкий болгарський перець;
  • зелень;
  • сіль.

Час приготування страви: 2 години.

Калорійність на 100 грам: 105 ккал.

  1. Квасоля ретельно промивається, заливається водою і залишають на 4 години, щоб вона швидше приготувалася;
  2. Квасоля промивається, викладається у каструлю, заливають водою і починає варитися спочатку на сильному, а потім на повільному вогні;
  3. Картопля чиститься, миється, нарізають невеликими шматочками і викласти в каструлю;
  4. З буряка зрізати шкірку, вона миється, нарізається соломкою, викласти на сковорідку з олією, смажиться до готовності пару хвилин і перекладається в борщ;
  5. Цибулю нарізати кубиками, обсмажити до золотистого кольору і додати до нього порізану соломкою моркву, протушкувати кілька хвилин і перекласти в каструлю;
  6. Капусту нашаткувати, перець порізати соломкою і відправити все в борщ;
  7. Помідори помити, видалити плодоніжки, зняти з них шкірку і нарізати кубиками;
  8. Перекласти помідори на сковорідку, додати до них подрібнений часник, протушкувати, покласти томатну пасту, а також інші спеції, якщо є бажання, витримати на вогні ще пару хвилин і відправити в борщ;
  9. Блюдо солиться, перчится, додаються до нього лаврове листя, все добре перемішується і кип'ятити ще кілька хвилин.

Вегетаріанський борщ виходить дуже наваристим, смачним і одночасно дієтичним.

Корисні поради

Борщ з буряком – унікальне блюдо, яке можна готувати за різними рецептами. Щоб воно завжди виходило смачним, потрібно враховувати невеликі хитрощі.

Щоб колір борщу був насиченим, буряки треба обов'язково готувати окремо і додавати в каструлю перед закінченням варіння, так само, як і лаврове листя, часник та інші спеції. Потрібно тільки накрити каструлю кришкою і відставити страву на 20 хвилин, щоб все настоялося і просякло пахощами.

Подавати борщ найкраще зі сметаною, порізаної зеленню, а також зі свіжоспеченими пампушками, які зверху можна натерти часником.

Що ще почитати: