28 май 2019 119

Як смачно приготувати борщ без капусти

Борщ – страва, відома кожному з дитинства. Густий суп з капусти і буряків вважається традиційною стравою української кухні, але зараз його можна знайти в кухнях практично всіх народів світу в різних варіаціях. У цій статті ми поділимося рецептами приготування борщу без додавання капусти.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
свинини - 700 г
моркви - 1 шт.
цибулин - 1 шт.
середній буряків - 1 шт.
середніх картоплин - 7-9 шт.
лимона - 1⁄2 шт.
зелені - 1 пучок
лавра - 3 шт.
суцвіть гвоздики - 3 шт.
базиліка, перцю духмяного молотого, орегано - по дрібці
солі - за смаком
соняшникової олії - для піджарки
Час приготування: 110 хвилин Калорійність на 100 грам: 80 Ккал

Борщ без капусти зі свининою готується так:

  1. Ретельно моєму м'ясо викладаємо в каструлю, додаємо холодну воду. Чекаємо, поки закипить, знімаємо пінку, якщо утворюється, варимо на слабкому вогні до готовності м'яса, близько 1 години;
  2. Картоплю чистимо, полощіть в проточній воді, ріжемо кубиками;
  3. Готуємо борщову заправку. Чистимо коренеплоди (цибулю, морковину, буряк), моєму проточною водою, нарізаємо невеликими кубиками;
  4. У сковороді розігріваємо олію, підсмажити цибулю до золотистого відтінку. Додаємо моркву і буряк. Тушкуємо овочі на середньому вогні до розм'якшення, в завершенні солимо і додаємо лимонний сік;
  5. У готовий бульйон кладемо картоплю з усіма прянощами, проварюємо 5 хвилин, додаємо заправку. Поки все кипить – моєму і рубаємо зелень, додаємо в каструлю. Варимо ще хвилин 5. Вимикаємо вогонь, залишаємо настоятися.
  6. Можна подавати!

Рецепт борщу з буряками без капусти

Складові:

  • 1 шт. курячого філе;
  • 1 шт. моркви;
  • 2 шт. буряка;
  • 1 шт. цибулини;
  • 7 шт. картоплин;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 3 шт. лаврових листа;
  • 3 шт. зубчиків часнику;
  • на кінчику ножа мелений чорний перець;
  • сіль;
  • олія соняшникова для засмажки.

Час приготування: 50 хв.

Калорійність: 60 кКал на 100 р.

Приготування:

  1. Філе добре миємо, ріжемо середніми шматочками;
  2. Картоплю чистимо від шкірки, промиваємо у воді, ріжемо середньої соломкою;
  3. Складаємо в каструлю м'ясо з картоплею, додаємо воду, близько 1,7 л, доводимо до кипіння, варимо на слабкому вогні до готовності, в кінці солимо. Курка вариться дуже швидко, так що буде готова разом з картоплею;
  4. Поки бульйон вариться, зробимо піджарку. Чистимо цибулю, дрібно шаткуємо, смажимо до рум'яного кольору в олії, потім додаємо в сковороду терту на дрібній тертці моркву і різану дрібною соломкою буряк, обсмажуємо до випаровування зайвої води. Додаємо пасту, добре перемішуємо, тушкуємо під кришкою, поки не розм'якшиться буряк;
  5. У готовий бульйон кладемо зажарку, лавр, перець мелений, даємо покипіти 5-10 хв. До закінчення готування пропускаємо через прес часник прямо в каструлю, розмішуємо і відключаємо. Даємо настоятися перед подачею.

Читайте як приготувати бутерброди з червоною ікрою — кілька смачних рецептів з незвичайною подачею.

Візьміть на замітку рецепти простих і смачних кексів на кефірі.

Читайте як приготувати корисні зелені коктейлі та смузі в блендері — наша добірка рецптов допоможе вам у цьому.

Борщ без капусти з яловичиною в мультиварці

Складові:

  • 400 р яловичини на кісточці або реберець;
  • 2,5 л води;
  • 2 шт. моркви;
  • 2 шт. цибулі;
  • 3-4 шт. буряка;
  • 2 шт. помідорів;
  • 4-5 шт. картоплі;
  • 3 шт. зубчиків часнику;
  • 1⁄2 лимона;
  • 1 ч. л. цукрового піску;
  • 1 пучок зелені;
  • 3 шт. лавра;
  • олія для смаження;
  • сіль.

Час приготування: 1 година 30 хв.

Калорійність: 25 кКал на 100 р.

Приготування:

  1. Чистимо, миємо моркву, буряк та цибулю. Цибулину дрібно шаткуємо ножем, морковину і буряк натираємо на крупній тертці;
  2. Бланшируем (обдаємо окропом) помідори, швидко знімаємо з них шкірку, ріжемо брусочками. Часник очищаємо від лушпиння, пропускаємо через прес;
  3. В гущавину мультиварки наливаємо трохи олії, кладемо моркву і цибулю, виставляємо режим «смаження» (вибираємо овочі) або «випічка» на 5 хв. Смажимо овочі помішуючи, не накриваючи кришкою;
  4. Потім у чашу додаємо вимиті і нарізані м'ясо і помідори, обсмажуємо ще 5 хв;
  5. Далі додаємо очищений, нарізаний середніми брусочками картоплю, цукровий пісок і 1,5 шт буряків, перемішуємо, солимо, заливаємо гарячу воду з чайника. Перемикаємо мультиварку в режим «гасіння» на 60 хвилин під закритою кришкою;
  6. Тим часом залишилася буряк заливаємо окропом, близько 250 мл, додаємо сік половини лимона, доводимо до кипіння в маленькій посудині. Готовий відвар проціджуємо, макуха викидаємо;
  7. У готовий суп виливаємо буряковий відвар, додаємо часник, лавр, рубану зелень. Включаємо режим «підігрів» залишаємо на 10 хв нудитися. Готового борщу даємо настоятися близько півгодини.

Кулінарні поради

  1. Щоб зварити пісний борщ, можна замість м'ясного бульйону використовувати овочевий. Для його приготування можна використовувати цибулю, моркву, перець болгарський, корінь селери і різні сухі спеції;
  2. Під час варіння бульйону, щоб перевірити готовність м'яса, необхідно дістати 1 шматочок і наколоти його виделкою або ножем, якщо сік прозорий – м'ясо готове, якщо червонувата сукровиця – варто ще трохи проварити;
  3. При довгому варінні буряк втрачає свій колір, страва виходить рудим, а не насичено червоним. Щоб цього уникнути, коренеплід необхідно підготувати заздалегідь, наприклад, злегка запекти в духовці. Так само уникнути втрати кольору можна збризнувши подрібнений буряк лимонним соком або оцтом перед додаванням в каструлю;
  4. Щоб борщ без капусти був ароматним, можна використовувати будь-які сушені спеції. Але найважливішими в ньому є: стебла й корінь петрушки в сухому або свіжому вигляді, мелений або горошком, чорний і запашний перець, лавровий лист і, звичайно ж, часник. Останнє краще класти на завершальному етапі готування попередньо подрібнивши пресом або на тертці;
  5. Щоб відчути всі барви смаку борщу, навіть якщо він без капусти, рекомендується подавати зі сметаною і свіжими пампушками з часником або без.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: