23 март 2019 8 951

Як правильно готувати класичний борщ з м'ясом

Борщ – національний український суп, який, тим не менш, дуже популярний і в нашій країні. Головною його особливістю є насичений червоний колір, який досягається шляхом додавання в бульйон буряків.

Стандартно борщ вариться на бульйоні з м'ясних продуктів, вибір м'яса при цьому обирається кожним кухарем суто індивідуально. Крім того, суп можна готувати без використання м'яса, виключно на овочевому бульйоні.
Класичний рецепт з яловичиною
Інгредієнти Кількість
м'ясо яловичини - 600 грам
буряк - 2 штуки
морквина - 1 штука
капуста - 300 грам
цибулина ріпчаста - 1 головка
паста з томатів - 2 столові ложки
оцтова кислота - 1 ст. ложка
зелень - на свій смак
сіль, спеції - на свій смак
вода - 3 л
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 29 Ккал

В першу чергу, потрібно відварити м'ясний бульйон. Після закипання потрібно постійно стежити за бульйоном і знімати з поверхні утворилася пінку. Накрити киплячий бульйон кришкою, зменшити газ до мінімуму і залишити м'ясо варитися хвилин на 15-20.

Тим часом готуємо овочі. Капусту шаткуємо на дрібну соломку, моркву і буряк тремо на крупну тертку, цибулю нарізаємо.

Моркву, буряк та цибулю викладаємо на розігріту сковороду, і, постійно помішуючи, доводимо до золотистого кольору.

Після піджарки овочів викладаємо на сковороду пасту з томатів, додаємо оцет і накриваємо всю суміш кришкою, даючи овочів хвилин 10 потушиться.

Через 20 хвилин з моменту закипання бульйону викладаємо в нього нашатковану капусту, солимо, перчимо, і залишаємо нудитися ще хвилин на 20.

У готовий бульйон викладаємо овочі зі сковороди, вимикаємо газ під каструлею, і залишаємо постояти суп в такому стані хвилин на 10.

Готовий суп можна присипати зверху свіжою зеленню і заправити ложкою майонезу або сметани.

Борщ зі свинячим м'ясом

Для приготування супу, об'ємом 3 л, потрібно таке кількість інгредієнтів:

  • м'ясо свинини – 500 грам;
  • буряк – 2 штуки;
  • морква велика – 1 штука;
  • цибулина велика – 1 штука;
  • капуста – 1 невеликий качан;
  • зелень на свій смак;
  • сіль з перцем на свій смак;
  • листя лаврушки – 2 штуки;
  • паста томатна – 2 ложки.

Приблизний час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Енергетична цінність борщу з м'ясом свинини на 100 гр: 40,9 ккал.

Насамперед необхідно підготувати м'ясо. Промиваємо свинину і кришимо не великими кубиками. Кладемо в каструлю разом з лавровими листами і варимо хвилин 30, постійно знімаючи ложкою утворювався накип.

Нашинковываем качан капусти на дрібну соломку і після проварки м'яса викладаємо її в каструлю з бульйоном. Додаємо за смаком сіль і приправи. Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо варитися на повільному вогні 20 хвилин.

Тим часом готуємо зажарку. Моркву і буряк протираємо через крупну тертку, а цибулину кришимо невеликими кубиками. Викладаємо овочі на розігріту з маслом сковороду і підсмажуємо на невеликому вогні, періодично помішуючи, щоб не підгоріло. Перед готовністю додаємо в овочі пасту з томатів, гарненько перемішуємо, вимикаємо газ і залишаємо настоятися засмажки з овочів під кришкою.

Готову зажарку викладаємо в каструлю з бульйоном. Вимикаємо газ під супом. Даємо постояти борщу ще хвилин 10-15 і подаємо на стіл, присипавши зверху свіжою зеленню, приправивши ложкою майонезу або сметаною.

Візьміть на замітку рецепт з покроковими фото дитячих капкейків які можна подати до солодкого столу.

Рецепт класичних щей з щавлю тут.

Що приготувати на друге швидко і смачно — найбільш оригінальна добірка рецептів.

Як зварити борщ в мультиварці

На мультиварку з об'ємом чаші в 5 л потрібні наступні продукти:

  • м'ясо (яловичина, грудинка) – 800 грам;
  • картопля – 500 грам;
  • буряк – 100 грам;
  • морква – 100 грам;
  • цибулина ріпчаста – 100 грам;
  • капуста – 200 грам;
  • масло рослинне – 4 столові ложки;
  • сік лимона – 3 чайні ложки;
  • паста томатна – 1 ст. ложка;
  • сіль – 1 ст. ложка;
  • перець і зелень на свій смак.

Приблизний час приготування: 60 хвилин + 30 хвилин – час підготовки продуктів.

Енергетична цінність борщу на 100 грам: 24,5 ккал.

Вибране м'ясо потрібно добре промити і очистити від дрібних прожилок і залишилися кісточок, після чого порізати на невеликі порційні кубики.

Капусту потрібно нашаткувати соломкою, картоплю нарізати кубиками, скибочками або брусочками – як більше подобається. Моркву і буряк тремо на тертці або ріжемо соломкою – тут вибір також залежить від смакових уподобань. Цибулю ріжемо на маленькі кубики.

У чашу мультиварки виливаємо соняшникова олія, і, включивши режим «смаження», висипаємо в неї цибулю. Обсмажуємо до утворення золотистої скоринки, після чого додаємо в чашу моркву і обсмажуємо її протягом трьох хвилин. Додаємо буряк і поливаємо овочі лимонним соком, щоб буряк зберегла свій колір. Смажимо ще 2-3 хвилини, після чого додаємо пасту з томатів, все добре перемішуємо і вимикаємо режим «смаження».

На готову овочеву суміш викладаємо кубики м'яса, картоплю і капусту. Черговість шарів можна не дотримуватися, все одно при варінні все перемішається. Заливаємо в чашу 2,5 літра води, додаємо листи лаврушки, сіль з перцем, прикриваємо кришку мультихоттера і ставимо її в режим варіння супу на 50 хвилин, встановивши максимальну потужність тиску. За цей час м'ясо повинно добре проваритися.

Після сигналу про готовність даємо супу настоятися хвилин 10. Подавати борщ можна приправивши його сметаною або майонезом, при бажанні притрусивши свіжою зеленню або часником.

Покроковий рецепт пісного страви

Смачний борщ можна приготувати і без використання м'яса. На каструлю в 2,5 літра необхідно наступне кількість інгредієнтів:

  • картопля – 4 середніх штуки;
  • капуста – 200 грам;
  • рослинне масло – 5 столових ложок;
  • буряк – 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • цибулина ріпчаста – 1 штука;
  • паста з томатів – 2 столових ложки;
  • сіль з перцем на свій смак;
  • зелень свіжа.

Приблизний час приготування: 40 хвилин.

Енергетична цінність борщу на 100 грам: 37,8 ккал.

Овочі попередньо потрібно помити й очистити. Капуста шинкуется невеликою соломкою, картоплю ріжемо на соломку або кубиками. Моркву і буряк тремо теркою, ріпчасту цибулину ріжемо на маленькі кубики.

Наступним етапом готується овочева зажарка. На нагріту з соняшниковою олією сковороду викладаємо цибулю. Прожарюємо його до придбання золотистого відтінку, після чого закладаємо до нього моркву з буряком і смажимо хвилин 10, не припиняючи періодично помішувати. У готову овочеву суміш викладаємо пасту з томату, все ще раз перемішуємо і вимикаємо газ.

У каструлю наливаємо воду, приправляємо сіллю і перцем, і ставимо на вогонь. Після закипання додаємо в каструлю картоплю, зменшуємо газ і варимо картоплю приблизно 10 хвилин. Наступним етапом засипаємо в бульйон капусту і варимо ще приблизно 5 хвилин.

Як стане видно, що капуста проварилася, викладаємо в готовий бульйон овочеву зажарку і прибираємо вогонь. Залишаємо готовий суп постояти хвилин 10, після чого подаємо його на стіл, присипавши зеленню і заправивши на смак сметаною або майонезом.

Кулінарні тонкощі

У приготуванні смачного наваристого борщу є деякі тонкощі.

Щоб суп був ситніше, в каструлю, перед викладенням засмажки, можна додати 2-3 бульби картоплі, порізаного кубиками або соломкою.

Для додання борщу яскравого червоного кольору, в бульйон, перед додаванням капусти, можна викласти 1 буряк, порізану на невеликі шматки. Перед тим, як додати в бульйон зажарку, буряк рекомендується дістати з бульйону.

Щоб буряк не втрачала свій колір, і суп залишався насичено червоним, можна додати в бульйон пару чайних ложок лимонного соку. Крім того, це додасть смаку супу легку кислинку.

Для додання борщу більшого смаку, можна в бульйон додати ложку цукру. Головне – не переборщити.

Що ще почитати: