28 март 2019 2 204

Як приготувати маринад для шашлику з свинини

Літній сезон завжди асоціюється з шашликами. І хочеться приготувати м'ясо від початку до кінця самому. Однак м'ясо для шашлику треба маринувати. Можна вибрати вже мариноване м'ясо в магазині, або маринувати самим.

Від останнього варіанту багатьох зупиняє невпевненість в результаті. Однак, досить слідувати декільком простим правилам, і тоді ваш шашлик не зрівняється з купівельними.

Секрети вдалого і смачного маринаду для свинини

Найголовніше: для шашлику потрібно вибирати свіже м'ясо. Найкраще м'ясо молодої тварини. Підійде і охолоджене з магазину. Чим менше жиру, тим краще. Не використовуйте заморожене м'ясо для шашлику. Смакові властивості м'яса після заморозки змінюються і сильно поступаються свіжому.

При будь-якому способі маринування в інгредієнти входить цибуля. Його варто нарізати кільцями. Не тонкими і не товстими. Так, щоб вони не вибухнули, і їх можна було в подальшому нанизати на шампур. Кількість цибулі додають за смаком.

Для тих, хто не переносить цибулю, варто зменшити його кількість, але, все ж, додати хоча б трохи. Крім того, додається часник. Його зазвичай нарізають тонкими пластинками. Не варто пропускати через прес.

Середній час маринування – від 7-8 годин до 12 годин настоювання в холодильнику, або при звичайній кімнатній температурі приблизно 3 години. Для швидкого маринування слід використовувати рецепт з мінеральною водою або чаєм.

Рецепти приготування маринаду для свинячого шашлику в розрахунку на 1 кг м'яса

Маринад з оцтом і лимоном
Інгредієнти Кількість
Оцет 9% - 50 мл
Цибулина - 2-3 шт
Чиста вода - 100 мл
Лимон цілий - 1 шт
Сіль - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Слід заздалегідь нарізати м'ясо шматочками. Оцет необхідно спершу розвести у воді, після чого влити в м'ясо. Всю суміш необхідно добре перемішати.

Маринад з лимоном і цибулею

  • Лимон – 2 шт;
  • Чорний перець – 4-6 горошин;
  • Червоний перець горошком додавати за смаком
  • Гвоздика – 2 суцвіття;
  • Насіння коріандру;
  • Цибулина – 1-2 шт;
  • Ароматні трави за смаком (наприклад, петрушка, чебрець, розмарин, орегано);
  • Сіль за смаком.

Тривалість маринування: до 8 годин.

Приблизна калорійність: 175 – 185 ккал/100 р.

З лимона необхідно або видавити сік, або нарізати його тонкими часточками.

Цибулю порізати кільцями.

Нарізати часник, але не продавлювати через ручний прес. Перець і гвоздику теж подрібнити, але не тиснути в ступі. Якщо додається зелень, то її теж тільки подрібнити. Все ретельно перемішати. Додати в маринад заздалегідь нарізане м'ясо.

Маринад з майонезом

  • Будь майонез – 150-200 г;
  • Цибулина – 2-3 шт;
  • Важливо: солі додавати небагато.

Тривалість маринування: 3, краще 4 години настояти при звичайній кімнатній температурі, потім в холодильнику 10-12 годин.

Приблизна калорійність: 258 ккал/100 р.

Дуже важливо дотримуватися пропорції. Спосіб досить довгий. Важливо не пересолити. Не варто забувати, що в майонезі міститься багато солі. За смаком можна додати різні трави і спеції.

Рожевий маринад

  • Будь Майонез – 200-250 м;
  • Кетчуп за смаком;
  • Цибулина – 2-3 шт;
  • Сіль – трохи.

Тривалість маринування: при кімнатній температурі витримати близько 3 або, краще, 4 годин, далі в холодильнику близько 10-12 годин.

Приблизна калорійність: 265 ккал/100 р.

Рожевий маринад готується таким же чином, що і маринад з майонезом. Тобто, треба бути обережним з сіллю і не пересолити. Кетчуп забарвлює маринад в рожевий колір. Звідси і назва. Додатково додаються спеції за смаком.

Маринад з вином

  • Вино сухе (біле) – 150 мл;
  • Цибулина – 2-3 шт;
  • Лист сушений лавровий – 3-4 шт;
  • Мелений барбарис – ¼ чайної ложки;
  • 9% винний оцет (білий) – 3 ст. ложки, можна 4;
  • Чорний горошок перець з сіллю додавати за смаком.

Тривалість маринування: мінімум 12 годин настоювання в холодильнику.

Приблизна калорійність: 210-225 ккал/100 р.

Заздалегідь нарізати м'ясо на шматочки. Потім додати перераховані вище інгредієнти і ретельно перемішати. Оцет надає м'ясу жорсткості, тому з ним не варто переборщувати. Однак так шашлик виходить дуже ароматним.

Червоне сухе вино теж підходить для приготування маринаду. Під час маринування м'ясо слід притиснути тарілкою з вантажем. Таким чином, м'ясо краще промаринується.

Шашлик з коньяком по-вірменськи

  • Лимон цілий – 1 шт;
  • Коньяк – 100 мл;
  • Винний оцет 9% розчин – 2-2,5 ст. ложки;
  • Мелена гвоздика;
  • Сіль і спеції додати за смаком.

Тривалість маринування: не менш, ніж 3-4 години.

Приблизна калорійність: 270-290 ккал/100 р.

Видавити сік з лимона. Змішати всі інгредієнти і додати нарізане шматочками м'ясо. Історично цей рецепт застосовувався для шашлику з баранини. Гвоздика ж стала додаватися, оскільки свинина вважалася менш чистим м'ясом.

Передбачається, що гвоздика має знезаражувальні властивості. Однак, насправді це швидше фантазія. Насправді гвоздика надає тонкий і вишуканий аромат, тому про неї не варто забувати.

Маринад з мінеральною водою

  • Мінеральна вода (сильногазована) – від 0,5 до 0,6 л;
  • Цибулина – 2-3 шт;
  • Середземноморські трави – чайна ложка;
  • Цілий лимон – 1 шт;
  • Сіль додавати за смаком.

Тривалість маринування: 1 год.

Приблизна калорійність: 170-185 ккал/100 р.

Нарізати шматочками м'ясо. Добре посолити. Додати всі інгредієнти, крім води. Ретельно перемішати. Залити мінеральною водою і ще раз перемішати. Чим сильніше газирована вода, тим більш пухким і ніжним вийде м'ясо завдяки кількості бульбашок.

Маринад на кефірі

  • Кефір з будь-яким % жирності – від 0,5 до 0,6 л;
  • Цибулина – 2-3 шт;
  • Різні приправи;
  • Сіль за смаком.

Тривалість маринування: мінімум 3 години.

Приблизна калорійність: 192-220 ккал/100 р.

Жирність кефіру для маринаду залежить тільки від ваших смакових уподобань. Але важливо пам'ятати, що це – швидкопсувний продукт. Тому після того, як м'ясо настоїться в холодильнику, його потрібно як можна швидше готувати.

Якщо до місця смаження потрібно довго добиратися, цей варіант маринаду не підійде. У даному рецепті може використовуватися не тільки кефір, але і молочна сироватка або йогурт.

Маринад з пивом

  • Світле/темне пиво – 300 мл;
  • Цибулина – 3-5 шт;
  • Сіль і різні приправи додавати за смаком.

Тривалість маринування: від 2 до 3 годин при звичайній температурі в кімнаті, якщо в холодильнику, то від 6 до 12.

Приблизна калорійність: 268 ккал/100 р.

Для маринаду частіше використовують світле пиво. Але можна і поекспериментувати. Хорошим варіантом вважається живе непастеризоване пиво. Рекомендується спершу додати до нарізання шматочками м'яса всі спеції і приправи, перемішати і залишити так на годину. Потім залити пивом і ретельно перемішати.

Маринад з томатного соку

  • Цибулина – 4 або 5 шт;
  • Томатний сік – від 0,5 до 0,6 л;
  • Свіжі помідори – 2-3 шт;
  • Чорний і червоний перець за смаком;
  • Цукор – половина чайної ложки;
  • Інші спеції за смаком;
  • Оцет 9% розчин – 1 (не більше) ст. ложка;
  • Сіль за смаком.

Тривалість маринування: мінімум 2, а краще – 3 години в холодильнику.

Приблизна калорійність: 190-210 ккал/100 р.

Порізати помідори і половину цибулі кільцями. Половину подрібнити і змішати з іншими інгредієнтами. Добре перемішати. Маринад готовий. Викласти в емальовану ємність шарами м'ясо та цибулю. Потім залити отриманим маринадом.

Маринад з чаєм

  • Чорний листовий чай заварний – 3-4 ст. ложки;
  • Окріп – 300-350 мл;
  • Чорний перець додати за смаком;
  • Сушений кріп додати за смаком;
  • Соєвого соусу додавати не більше 2 чайних ложок;
  • Сіль – близько 2 чайних ложок.

Тривалість маринування: 1 год.

Приблизна калорійність: 170-180 ккал/100 р.

Чай заварювати в окропі приблизно 10 хвилин. Далі необхідно процідити чай. Після додати інші інгредієнти. Соєвого соусу додавати за смаком. Але краще зовсім небагато.

Тістечко картопля класичний рецепт — страва, яка подобається всім.

Простий рецепт минтая в клярі на сковороді — запам'ятайте нашу добірку рецептів.

Запечіть яблука з сиром за нашим рецептом. Цікаві рецепти в нашій статті.

Кілька корисних порад

  1. Зручніше і практичніше нарізати м'ясо упоперек волокон;
  2. Для соковитості, свинину, приготовлену для маринування, нарізають шматками побільше. Перед смаженням їх можна буде ще раз порізати безпосередньо перед тим, як нанизати на шампур. Але не варто дрібнити;
  3. Якщо маринувати шашлик на молочних продуктів, то не будуть засвоюватися організмом білки і залізо, що містяться в м'ясі;
  4. Слідкуйте за тим, щоб під час маринування всі шматочки м'яса були повністю окунуты в маринад;
  5. Шашлик не маринують в алюмінієвому посуді. Вибирають емальований, скляний або глиняний посуд. Підходить посуд з харчового пластику;
  6. При маринуванні шашлик накривають кришкою;
  7. Надлишок оцту і солі робить м'ясо сухим;
  8. Промийте м'ясо після того, як нарежете на шматочки і перед тим, як покласти в маринад. Після промивання м'ясо можна додатково промокнути паперовими серветками;
  9. При виборі часу настоювання шашлику, слід вибирати в більшу сторону;
  10. Під час смаження на мангалі, щоб м'ясо не пересохло, його періодично обливають пивом, вином або водою;
  11. Щоб м'ясо не втратило своєї соковитості, в маринад часто додають трохи гірчиці в кількості 1-2 столових ложок;
  12. Якщо для приготування шашлику на мангалі додавати вишневі гілки до звичайних вугіллю, шашлик буде дуже ароматний;
  13. Шашлик нанизується на шампур поперек волокон;
  14. При смаженні на вугіллі не допускайте відкритого вогню, інакше м'ясо дуже швидко обвуглиться. Шашлик готується на тліючих вугіллях.

Відмінного відпочинку і смачних шашликів!

Що ще почитати: