04 апрель 2019 2 653

Як приготувати пишні пончики на згущеному молоці

Рецепт цієї випічки не рясніє важкодоступними інгредієнтами, а готуються пончики на згущеному молоці при наявності певної вправності за 20 хвилин. Якщо мова не йде про дріжджовому тесті, яким потрібно трохи більше часу. Тому коли хочеться порадувати домашніх чимось смачним до чаю з ароматом молока, можна випекти пампушки зі згущеним молоком або з начинкою із згущеного молока.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
згущеного молока з цукром - 380 г
яєць - 3 шт.
розпушувача для тіста - 1 чайна ложка
борошна - 400-500 г
ванільного цукру - 10 г
рослинного масла для обсмажування - 500 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 318 Ккал
Пончики на згущеному молоці за цим рецептом виходять з тонкою хрумкою скоринкою, яка вбирає в себе мінімум жиру. Всередині м'якуш випічки виходить ніжним і добре пропекшимся. А готується вся ця смакота з мінімального набору інгредієнтів за невеликий відрізок часу.

Алгоритм роботи:

  1. Спочатку потрібно збити (точніше розбовтати) яйця з ванільним цукром. Маса повинна стати однорідною, а крупинки цукру повністю розчинитися;
  2. Потім в яєчну суміш вилити згущене молоко і розмішати суміш;
  3. Якщо використовується сода, то її потрібно погасити оцтом або лимонним соком і відправити до рідкої складової. Якщо замість соди взяти розпушувач, то його для рівномірного розподілу в тесті слід змішати і просіяти з борошном;
  4. Останньою в тісто невеликими порціями всипають і вмішують борошно (з розпушувачем або без нього). В залежності від величини курячих яєць, жирності згущеного молока та якості самої муки її кількість може варіювати. Тісто у результаті повинно вийти дуже м'яким і трохи буде липнути до рук;
  5. З готового тіста потрібно зробити пласт товщиною 1 см і вирізати колечка заготовок пончиків. Для цього можна скористатися склянкою і чаркою;
  6. Підготовлені колечка тесту обсмажити в киплячому маслі з обох сторін по 2-3 хвилини. Якщо хтось любить корочку на пампушках більш карамельного кольору, то час обжарювання можна збільшити до 4 хвилин.
  7. Готові пончики з фритюру потрібно викласти на папір або паперовий рушник, а коли вбереться зайвий жир, їх можна прикрасити, обсипати цукровою пудрою.

Шоколадні пончики на згущеному молоці

Красивий шоколадний колір і смак цієї випічці додають какао-порошок і варене згущене молоко. Звичайно, можна скористатися для випічки шоколадних пончиків попереднім класичним рецептом, додавши в тісто какао і відповідно змінити у меншу сторону кількість борошна, але на варено згущеному молоці їх смак виходить більш насиченим.

Для шоколадного тіста знадобляться:

  • 250 г вареного згущеного молока;
  • 2 курячих яйця;
  • 1 щіпка солі;
  • 90 г какао-порошку;
  • 10 г розпушувача для тіста (можна замінити такою ж кількістю гашеного соди);
  • близько 400 г борошна;
  • 300-500 мл рослинного масла для фритюру.

Час приготування складе не більш півгодини.

Калорійність випічки 332,6 ккал в 100 г готових виробів.

Рецепт покроково:

  1. Спочатку потрібно збити міксером яйця, щіпку солі, потім викласти в суміш варену згущенку і знову збити;
  2. Змішати борошно, какао-порошок і розпушувач, просіяти все через сито, щоб інгредієнти добре перемішалися;
  3. В рідку складову невеликими частинами вмішати сухі продукти, замісити м'яке тісто;
  4. Сформувати з тіста пончики і обсмажити їх на рослинній олії з обох сторін близько 3 хвилин;
  5. Готові пончики можна посипати сухим Несквиком або покрити шоколадною глазур'ю.

Читайте як приготувати смачну тушковану капусту з овочами або м'ясом.

Візьміть на замітку рецепт ніжного крему зі згущеним молоком для медового торта.

Скільки готувати манти в пароварці — спробуйте наш варіант цієї страви.

Дріжджові пончики зі згущеним молоком всередині

Згущене молоко може бути не тільки одним із інгредієнтів у складі тесту, але й дуже смачною начинкою. Пончики з начинкою відрізняються від звичайних ще й своєю формою. Зазвичай це кульки-колобки або пухкенькі гуртки.

Для дріжджових пончиків з начинкою із згущеного молока потрібно взяти:

  • 250 мл молока;
  • 15 г сухих дріжджів;
  • 100 г цукру;
  • 40 мл рослинного масла (і ще 250-300 мл для обсмажування);
  • 5 г кухонної солі;
  • 500 г борошна;
  • 250 г згущеного молока.

Використання дріжджового тіста збільшує пишність готових виробів, але збільшує загальний час приготування випічки до 2 годин, з-за часу, необхідного для вистоювання тіста.

Калорій в 100 г дріжджових пончиків буде 304,8.

Етапи випічки:

  1. Замішування тіста починається з процесу активації дріжджів. Для цього в теплому молоці (його температура повинна бути не більше 37 градусів) розчинити дріжджі з 20 г цукру і залишити на 5-10 хвилин;
  2. До активних дріжджів додати сіль, цукор, що залишився, рослинна олія. Розмішати інгредієнти ручним віночком;
  3. Потім поступово всипати просіяне і збагачену киснем борошно. За допомогою ложки вимісити густе тісто;
  4. Трохи грудочку тесту подмесить на столі, присипаному борошном, потім покласти його в миску, змащену рослинним маслом, і залишити підходити в теплі годину – півтора;
  5. Расстоявшееся тісто качалкою розкотити товщиною 10 мм, вирізати з нього гуртки і обсмажити їх на рослинній олії рівномірно з обох сторін;
  6. Кондитерським шприцом або мішком з насадкою для наповнення еклерів і профітролей зробити прокол з боку пончика і наповнити кожен згущеним молоком.

Рецепт пончиків на молоці з вареним згущеним молоком всередині

У цьому рецепті пончиків для начинки використовується більш густа начинка – варена згущене молоко, яку видавити через кондитерський шприц буде складно, тому і шлях, по якому вона потрапить всередину, буде трохи іншим. До речі, таким способом можна формувати і пончики з густим повидлом, шоколадом або шматочками мармеладу всередині.

Для тесту на молоці і начинки використовуються:

  • 1,5 склянки молока;
  • 3 курячих яйця;
  • 6 столових ложок цукру;
  • 7 столових ложок рослинного масла в тісто, а ще 1 склянку для фритюру;
  • 1 чайна ложка соди, гашене 2 чайними ложками оцту;
  • 2-2,5 склянки борошна;
  • 380 г вареного згущеного молока.

На приготування цієї випічки доведеться затратити приблизно 80 хвилин, у зв'язку з тим, що процес формування пончиків займе трохи більше часу, ніж зазвичай.

Калорійність пончиків з вареним згущеним молоком буде дорівнює 295,3 кілокалорії на 100 грамів.

Послідовність дій:

  1. Яйця збити ручним віночком з цукром, потім влити молоко, рослинне масло, ще раз розмішати вінчиком. Додати гашену соду, просіяти борошно і замісити не туге тісто;
  2. Розкачати тісто в тонку ковбаску. Її ножем розрізати на шматочки. Сформувати руками з кожного шматочка корж діаметром близько 4 див. В центр коржі покласти 1 чайну ложку вареного згущеного молока і защипнути краю, як при формуванні біляшів. Трохи покатати пончик між долонями, щоб надати йому більш круглу форму;
  3. Сформовані пончики рівномірно обсмажити в киплячому маслі до красивої скоринки карамельного кольору. Подавати після того, як полежавши на паперовому рушнику, вони позбудуться від зайвого жиру.

Поради кондитерів

Тісто для пампушок на згущеному молоці обов'язково повинно бути дуже м'яким і не тугим, оскільки в іншому випадку вони втратять свою пухнастість, легкість і м'якість, а стануть просто гумовими.

З-за того, що пончики обсмажують у фритюрі, це досить калорійна випічка. Зменшити кількість калорій можна за рахунок використання не соняшникової, а кукурудзяної олії, так як воно менш калорійне.

Температура масла при смаженні не повинна бути занадто високою або низькою, оскільки в першому випадку вони можуть згоріти зовні, але виявитися сирими всередині, а у другому – їх скоринка вбере занадто багато масла і перестане бути хрусткою.

Під час випікання пампушків зі згущеним молоком масло повинно постійно перебувати в стані кипіння. Після охолодження холодний фритюр не можна повторно нагрівати і використовувати.

Готову випічку зазвичай посипають цукровою пудрою, але можна покрити різнобарвною глазур'ю і посипати різними топінгами і кондитерськими посипками.

Що ще почитати: