16 май 2019 155

Як зварити домашній суп з галушками

По суті, галушка – просто шматочок тесту, який відварюють в бульйоні або воді. Супи з галушками люблять усі без винятку. Особливо популярні вони в українській кухні. Під іншими назвами вони поширені в чеської, польської, словацької, угорської кухнях і у нас на Північному Кавказі.

Простий покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна (просіяти) - 160 р
грибів - 50 грам
цибулин - 1 шт.
яєць - 1 шт.
рафінованої олії - 60 г
води - ¼ Тонкого склянки
картоплі - 300 г
петрушки - 1 корінець
моркви - 1 шт.
селери - половинка кореня
дрібної солі - 1 чайна ложка
спецій і зелені - за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 92 Ккал

Першим розглянемо грибний суп з галушками. Домашні галушки з прісного тіста додають супу абсолютно новий смак.

Приготування буде наступним.

Крок 1

Гриби вимочити протягом 2 годин в одному літрі води, відварити в цій же воді. Відкинути гриби на сито, потім дрібно нарізати і обсмажити в соняшниковій олії, приправити сіллю. Грибний відвар залишити.

Крок 2

Ріпчасту цибулю, коріння (петрушка, селера) нашаткувати тонкою соломкою, злегка тушкувати в маслі.

Крок 3

Борошно посолити, розбити в неї яйце, влити чверть склянки води. Вимісити туге тісто. З нього зробити ковбаску, приблизно в 1 см завтовшки. Сформувати з «ковбасок» галушки, нарізавши шматочками.

Крок 4

Картоплю почистити, промити, нашаткувати скибочками. У проціджений бульйон відправити картоплю, гриби, обсмажені цибулю і коріння. Після закипання додати галушки, сіль, прянощі і довести суп до готовності.

Спосіб приготування домашнього курячого супу з галушками

З домашньої курки вийде наваристий і ароматний бульйон красивого золотистого кольору.

Знадобиться:

  • половина тушки домашньої курки;
  • цибулина;
  • 1 морквина;
  • петрушка – 1 корінь;
  • 3 гілочки кропу.

Для галушок:

  • половина склянки молока;
  • 30 г вершкового масла;
  • 80 г борошна;
  • 3 гілочки петрушки;
  • 2 щіпки розпушувача;
  • 1 щіпка солі.

Час готування — 1 годину. У кожній порції 120 ккал.

Цінність страви «Домашній курячий суп» в розрахунку на 100 г:

жири білки вуглеводів
8,9 6,3 5,1

Як приготувати курячий суп з галушками:

  1. М'ясо добре промити і покласти в підходящу каструлю, туди ж опустити головку цибулі. Залити прохолодною водою. Довести на повільному вогні до кипіння. Цей момент постаратися не пропустити, щоб вчасно прибрати піну. Після цього полум'я пальника треба зробити ще менше, додати моркву і корінь петрушки цілком;
  2. Варити куряче м'ясо до готовності (приблизно 50 хвилин). Перевірити курку на готовність можна, якщо проткнути м'ясо ножем з м'яса повинен виділятися прозорий сік;
  3. Готове м'ясо курки дістати з каструлі, розкласти для охолодження на тарілці. Потім розібрати м'якоть і поділити на порції, які викласти назад в курячий бульйон;
  4. Приготувати галушки: петрушку подрібнити, з'єднати з борошном, сіллю, розпушувачем і розм'якшеним маслом, вимісити і поступово влити молоко. За консистенцією тісто має бути не густе, щоб його зручно було брати ложкою;
  5. Ложкою брати трохи тіста і класти його в бульйон. Акуратно перемішувати, щоб галушки між собою не злипалися. Викласти все підготовлене тісто, готувати суп ще 10 хвилин. Подавати курячий суп з галушками гарячим, додавши нарізану зелень.

Рецепт картопляного супу

Поміняйте спосіб приготування звичного картопляного супу, додайте новий інгредієнт, наприклад, галушку з гречаного борошна.

Необхідні інгредієнти:

  • курячий бульйон – 2 л;
  • середня морква;
  • 7 картоплин;
  • 40 г масла рослинного;
  • 1 велика головка цибулі;
  • приправляти за смаком.

Для галушок:

  • борошно гречана — ½ тонкого склянки;
  • яйце куряче;
  • 60 мл окропу.

На готування піде 60 хвилин. Калорійність порції становить 115 ккал.

Цінність страви «Картопляний суп з галушками» на 100 г:

вуглеводів жирів білків
5,0 7,7 3,9

Рецепт приготування:

  1. Зварити курячий бульйон. Не варто варити цілу птицю, тому що хороший бульйон чудово виходить з потрухів, шиї, крилець і спинки;
  2. Поки бульйон вариться, треба зайнятися картоплею. Ретельно промити і очистити її.
  3. Цибулю, корінь петрушки, моркву порізати соломкою. Всі ці інгредієнти злегка підрум'янити на рослинному маслі;
  4. За півгодини до закінчення варіння бульйону, покласти в нього нарізану брусочками картоплю. Через 15 хвилин всі обсмажені овочі. Ще через 5 хвилин – галушки, лавровий лист. Окремо подати дрібно нарізану зелень і сметану;
  5. Приготувати галушки до картопляного супу: гречане борошно (можна змолоти в кавомолці звичайну гречку) розвести окропом. Робити це треба поступово, додаючи борошно маленькими порціями, розмішувати швидко і ретельно, тоді грудок не буде. Додати 1 яйце.
  6. Готове тісто по зовнішньому вигляді схоже на густу сметану. Його набирають ложкою, опускають в киплячий бульйон.
  7. Суп готовий.

Як ще можна зробити галушки: рецепти тіста

Для супу найчастіше готують галушки з прісного тіста. Причому використовують не тільки пшеничне борошно.

З кукурудзяного борошна

Продукти для тіста:

  • 250 мл гарячого м'ясного бульйону;
  • 500 грам кукурудзяного борошна;
  • 2 щіпки дрібної солі.

На приготування тіста піде 15 хвилин.

Обов'язково просіяти борошно. Скласти її в миску, посипати сіллю і заварити гарячим м'ясним бульйоном, перемішати. Дати борошняний масі трохи охолонути, після чого вимісити тісто. Від нього відщипнути маленький шматочок, скачати в невелику ковбаску, придавити, щоб утворилась плоска овальна галушка.

З черствого хліба

Необхідні продукти:

  • 35-40 грам розтопленого масла селянського;
  • 2 курячих яйця;
  • 1 щіпка цукрового піску;
  • 150 г хлібних сухарів;
  • 250 мл свіжого молока;
  • 4 грама солі.

Тісто можна приготувати за 15 хвилин.

Розбити яйця в миску, всипати цукор і все добре розтерти. Туди ж додати сухарі, молоко, розтоплене вершкове масло, сіль. Гарненько перемішати інгредієнти і залишити тісто «відпочити» на столі. З приготовленого тіста сформувати джгути, розрізати їх на шматочки. Галушки готові до варіння.

Візьміть на замітку рецепт смачного, наваристого борщу з квасолею. Навчіться готувати цю страву за нашими рецептами.

Читайте як приготувати неймовірно смачні вареники з капустою.

Подивіться відео як легко і правильно приготувати жовток від білка.

З картоплі

Потрібні продукти:

  • 6 картоплин середньої величини;
  • яйця сирі – 2 штуки;
  • 50 г борошна пшеничного;
  • 2 гілочки зелені кропу;
  • 2 пера зеленої цибулі;
  • 1 гілочка петрушки;
  • 10 грам дрібної солі.

Тісто готується 20 хвилин.

Приготування:

  1. Картоплю ретельно вимити щіткою. Включити мультиварку в режимі «мультиповар», вибрати температуру 160 градусів. У чашу покласти картоплю, додати води, відварити до повної готовності. Зазвичай вистачає 25 хвилин.
  2. Всі пряну зелень помити під проточною водою, струсити зайву рідину і нарізати дрібно.
  3. Картоплю трохи остудити, зняти шкірку і приготувати пюре. В нього додати яйця, борошно, сіль. Ретельно змішати.
  4. Присипати борошном робочу поверхню на столі, викласти картопляне тісто. Його за допомогою качалки розкотити. Отриманий пласт нарізати квадратиками. Картопляні галушки готові, можна відправляти в суп.

Підказки досвідчених кулінарів

  1. Галушки для супу можна приготувати не тільки з пшеничного борошна. Відмінно підійде житнє, гречана і кукурудзяна;
  2. Тісто зазвичай готують на воді з додаванням вершкового або рослинного масла. У деяких рецептах використовують молоко або кисломолочні продукти;
  3. В галушках частину пшеничного борошна можна замінити манною крупою. Структура і смак буде набагато цікавіше;
  4. Якщо тісто вийде дуже крутим, в нього можна додати води.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: