06 июнь 2019 143

Як варити тушонку з свинини в домашніх умовах

Всі звикли купувати тушонку в магазині, адже її можна зробити самостійно. Тим більше в домашніх умовах вона виходить набагато смачніше. Та й про якість ви не будете думати, бо будете впевнені, що все зроблено із свіжої сировини.

При покупці не завжди можна бути впевненим у вмісті банки, іноді буває, так що замість м'яса там можуть бути одні прожилки і вода. А ось з домашньої тушонкою таких неприємностей вже точно не буде.

Давайте ж скоріше дізнаємося, як зробити тушонку з свинини своїми руками.

Тонкощі і хитрощі

Перш ніж приступити до приготування тушкованого м'яса з свинини, необхідно правильно вибрати і підготувати м'ясо. Саме від правильно обраного м'яса буде залежати весь смак тушонки.

Правила вибори і підготовки свинини готуванні до тушкованого м'яса:

  1. М'ясо краще вибирати з частини стегна, шиї;
  2. Свинина повинна бути свіжою і жирної. За кольором повинна бути яскраво червоною, не заветренной;
  3. Якщо жиру мало, то можна додати трохи внутрішнього жиру;
  4. Якщо є кістки, то їх обов'язково потрібно зрізати;
  5. Далі шматок м'яса промивається, розрізається на середні шматочки;
  6. Бажано перед гасінням, шматочки і обсмажити до золотистої скоринки. Це потрібно для того, щоб після гасіння м'ясо зберегло свій апетитний вигляд;
  7. Гаситься м'ясо має близько 5 годин. Весь процес приготування обов'язково повинен проводитися на повільному вогні.

Для того щоб в подальшому тушонка могла зберігатися тривалий час, її обов'язково потрібно стерилізувати і герметично запакувати. Обов'язково потрібно додавати сіль, спеції – це природні консерванти, які зберігають смак тушонки.

Зберігати тушонку можна в банках об'ємом від 500 мл до 3 літрів. Зверху банки закочуються металевими кришками.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свинина - 3 кілограми
сало свиняче - 0,5 кілограма
сіль - 75 г
запашний перець горошком - 7-8 штук
чорний перець в молотом вигляді - за смаком
лаврушка - кілька листочків
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 485 Ккал

Приступаємо до приготування свинячої тушонки в домашніх умовах:

  1. Для початку свинину потрібно гарненько промити, нарізати невеликими шматочками. Також потрібно додатково нарізати сало невеликими брусочками;
  2. Для приготування необхідно використовувати досить містку ємність з товстими стінками, ідеально підійде казанок. Викладаємо на дно казанка шматочки сала;
  3. Ставимо казан на повільний вогонь і залишаємо нудитися. З сала повинен вытопиться жир;
  4. Як тільки буде достатня кількість жиру, їм потрібно облити стінки казанка;
  5. Далі кладемо свинину з приправами. Обов'язково всі підсолюємо, приправляємо перцем;
  6. На один кілограм м'яса потрібно 1 маленька ложка солі;
  7. У процесі гасіння м'ясо потрібно кожні півгодини перемішувати дерев'яною лопаткою. Вогонь при цьому повинен бути виставлений на повільний режим;
  8. Приблизно через 4 години м'ясо буде готове;
  9. Баночки для зберігання тушонки потрібно попередньо простерилізувати, для цього їх треба потримати над парою або помістить в духовку на кілька хвилин;
  10. Викладаємо готову свинину по банкам. Краще всього використовувати невеликі баночки об'ємом 500-700 мл;
  11. Після цього стерилізуємо кришки. Їх можна прокип'ятити протягом 5 хвилин;
  12. Закочує банки кришками і прибираємо на зберігання в прохолодне місце;
  13. Зберігається зазвичай така тушонка протягом 2-3 місяців.

Як варити тушонку з свинини в духовці

Які компоненти потрібні для 12 півлітрових баночок:

  • м'ясо з лопатки на 3 кілограми;
  • 2,5 кілограм свинячого окосту;
  • кілограм свинячої пашини;
  • 60 горошків чорного перцю;
  • 12 листочків лаврушки;
  • 12 горошин запашного перцю;
  • 6 великих ложок повареної солі;
  • трохи чорного меленого перцю.

Час приготування – 5 годин.

Калорійність – 489 ккал.

Приступаємо до приготування домашньої тушонки в духовці:

  1. Першим ділом треба промити свинину під прохолодною водою і протерти паперовими серветками;
  2. Якщо на м'ясі є плівка або шкірка, то її краще зрізати;
  3. Нарізаємо м'ясо крупними шматочками, їх ширина повинна становити приблизно 6-7 см;
  4. Викладаємо всі шматочки свинини у велику ємність;
  5. Свинину перчимо і солимо. Всі шматочки добре перемішуємо;
  6. Закрити ємність кришкою і залишаємо маринуватися протягом години;
  7. Тим часом потрібно простерилізувати баночки. Їх можна простерилізувати над парою;
  8. В окремій ємності кип'ятимо кришки протягом 5 хвилин;
  9. У кожну банку викладаємо по листку лаврушки, горошини запашного перцю, 5 горошин чорного перцю;
  10. Далі викладаємо в баночки м'ясо, зверху кожної банки кладемо шматочок пашини;
  11. Тару прикривають кришками, але закручуємо їх не дуже сильно;
  12. На поверхню листа висипаємо кілограм солі і розподіляємо її у вигляді рівномірного шару;
  13. Ставимо банки на деко в сіль, важливо щоб їх дно не стикалося з металевою поверхнею листа;
  14. Прибираємо деко з банками на нижній ярус духовки і залишаємо там готуватися при температурі 200 градусів;
  15. Як тільки жир розтопиться і почне кипіти, температуру потрібно зменшити до 140 градусів і залишити готуватися протягом 4 годин;
  16. Після цього виймаємо тушковане м'ясо з духовки, даємо постояти хвилин 15, щоб весь жир перестав кипіти;
  17. Після цього закутуємо банки теплим рушником і залишаємо стояти 1-2 дні;
  18. На зберігання можна прибрати в прохолодне приміщення. Зберігатися ця тушонка може протягом 1 року.

Як приготувати страви з курячого філе на сковороді читайте в нашій статті.

Як приготувати смачний сирний суп з грибами читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти свинячих відбивних на сковороді в клярі.

Приготування м'ясної заготовки в мультиварці

Які компоненти потрібні для приготування:

  • 4 кілограми свинячого м'яса;
  • лавровий лист – 4 штуки;
  • 4 великі ложки кухонної солі;
  • 15 горошин чорного перцю;
  • 1 маленька ложка майорану.

Час приготування – 5 годин;

Калорійність – 495 ккал.

Як потрібно готувати домашню тушонку з свинини в мультиварці:

  1. Для початку потрібно добре промити м'ясо під прохолодною водою і протерти паперовим рушником;
  2. Якщо на поверхні свинини є плівка, прожилки, то їх слід зрізати;
  3. Розрізаємо м'ясо середніми шматочками. Розмір кожного скибочки повинен бути 5 см в ширину і довжину;
  4. Далі викладаємо свинячі шматочки в ємність мультиварки;
  5. Вибираємо режим «Гасіння» і час 5 годин. Тушкуємо тільки м'ясо, до нього не потрібно додавати води, солі, перцю. У процесі гасіння з свинини виділиться весь необхідний жир, який не дасть м'ясу пересихати;
  6. Приблизно за годину до готовності, потрібно відкрити ємність мультиварки і додати до м'яса сіль, лавровий лист, горошок перець та інші спеції;
  7. Сіль має бути не надто багато, але й не мало. Саме за рахунок цього компонента забезпечується термін зберігання;
  8. Закриваємо каструлю і продовжуємо далі тушкувати;
  9. Тим часом промиваємо баночки і стерилізуємо їх над парою або в духовій шафі;
  10. Якщо ви вирішили стерилізувати банки в духовку, то ставимо туди тару шийкою вниз, вибираємо температуру 150 градусів і залишаємо стерилізуватися протягом 15 хвилин;
  11. Кришки потрібно прокип'ятити протягом 5 хвилин;
  12. Далі розкладаємо по банках м'ясо, заливаємо рештою жиром;
  13. Прикриваємо кришкою, але не занадто щільно закриваємо;
  14. Ставимо тару в духовку, залишаємо там нудитися при 200 градусів протягом 20 хвилин;
  15. Потім виймаємо, закатуємо кришки;
  16. Як тільки тушонка охолоне, її потрібно прибрати в холодильник або льох на зберігання. Можна винести на балкон;
  17. Зберігається така м'ясна тушонка протягом 6 місяців.

Тушонка з свинини в домашніх умовах виходить м'якою, соковитою, ароматною. Для різноманітності в неї можна додати зелень, різні спеції, запашні трави. Її можна використовувати для приготування будь-яких страв – супів, каш, картоплі, макаронів.

Крім цього, вона зберігається досить довго, тому її можна сміливо заготовлювати на зиму. Зберігати її можна в прохолодному місці на балконі, у погребі, в коморі, в холодильнику. У середньому м'ясо зберігається від 3 місяців до одного року.

Що ще почитати: