25 июнь 2019 11 349

Як приготувати шинку з свинини в домашніх умовах

Шинка – це улюблене багатьма м'ясне блюдо, яке буде доречно на будь-якому святковому столі. Купуючи в магазині, неможливо знати, в яких умовах вона готувалася, які інгредієнти використовувалися. Та й ніхто не вгадає смакові якості м'ясного продукту.

Так чи варто витрачати гроші на те, що, можливо, полетить в смітник? Вихід є: спробувати приготувати шинку вдома самостійно.

Самостійне приготування шинки має багато плюсів.

По-перше, буде відомо з якого м'яса і спецій приготовлений продукт.
По-друге, домашня шинка не буде містити ніяких консервантів і барвників, що безпечно для всієї родини.

По-третє, м'ясний делікатес буде настільки смачним і соковитим, що вже ніколи не захочеться йти в магазин для покупки шинки.

Як правильно і яку вибрати свинину

Для початку необхідно правильно вибрати свинину. Для її приготування використовують шию або свинячий окіст. Також нерідко, коли готують з лопаток або грудинки.

Якщо вибір припав на окіст, то краще брати нижню частину, так як у верхній частині багато жиру, хрящів і її буде важко нарізати. Готувати шинку потрібно з свіжого охолодженого м'яса.

Вибір м'яса також залежить від того, якою мірою жирності хочеться її бачити. Наприклад, з грудинки шинка вийде жирної, а з лопатки пісної. У цьому випадку при приготуванні можна змішувати різний вигляд свинини.
Шинка з свинини: готуємо вдома
Інгредієнти Кількість
Окіст свинини - 1500 м
Вода - 1 літр
Сіль - 0,1 кг
Спеції - за смаком
Перець чилі - 1 стручок
Час приготування: 4600 хвилин Калорійність на 100 грам: 148 Ккал

Такий вид шинки готується дуже легко, хоча займає чимало часу для її витримки. Приготувавши за цим рецептом, гості та домочадці будуть в захопленні від смакової гами м'ясного делікатесу.

Спосіб приготування:

Для початку необхідно приготувати маринад для м'яса. Воду закип'ятити, додати в неї сіль, перець і будь на свій смак спеції. Проварити кілька хвилин і вимкнути;

Маринад потрібно остудити і набрати його в великий шприц. Тепер шприцом наповнюємо м'ясо, обкаливая з усіх боків. Важливо проткнути в різній мірі поглиблення шприца, від цього залежить соковитість і смак шинки;

Опустити в залишився маринад м'ясо і накрити тарілкою з вантажем. Відправити на 3 дні на холод. Для рівномірного просолювання бажано кожен день м'ясо повертати на іншу сторону;

Через 3 дні окіст перетягнути мотузком або щільно загорнути в харчову плівку;

Тепер залишилося зварити. Щоб шинка не вийшла вареної її не можна готувати у вируючій воді;

Довести температуру води до 80 градусів і опустити в неї шинку. Варити таким чином 2,5 години. Щоб вода не закипіла періодично в каструлю потрібно додавати холодну воду. Готовність залежить від розміру м'яса;

Після закінчення часу дістаємо шинку і обливаємо холодною водою. Після того як охолоне, вона повинна ще кілька годин пролежати в холоді.

Шинка готова!

Свиняча рубана шинка як готувати її будинку

Мінусом приготування шинки самостійно є довгий процес приготування. Але воно того варто, м'ясо виходить дуже соковитим і ароматним. Для приготування цього виду шинки потрібно використовувати два види м'яса: пісне і пожирніше.

Перед приготуванням м'ясо потрібно добре промити в прохолодній воді, очистити від жилок і жиру, а потім насухо промокнути.

Інгредієнти:

  • Свинина (лопатка) – 0,7 кг;
  • Свиняча грудинка – 0,3 кг;
  • Сіль;
  • Часник сухий або свіжий;
  • Перець;
  • 0,1 л холодної води.

Спосіб приготування:

  1. Дрібно нарізати грудинку, а не жирний вид свинини (лопатка) великими шматочками. Жирна частина м'яса повинна становити третину від всієї ваги м'яса;
  2. М'ясо посолити. Сіль береться з розрахунку 15 г на 1 кг м'яса;
  3. Викласти все в глибокий посуд і залити прохолодною водою. Суміш з м'яса потрібно перемішувати руками протягом 15-20 хвилин. Отриманий фарш з рубленого м'яса повинно бути однорідним і трохи липковатым;
  4. Помістити масу в целофан і чекати готовності в холодильнику 2-3 доби. Після закінчення 3 днів дістаємо м'ясо. Воно повинно стати червоного насиченого кольору;
  5. Додати сухий або подрібнений свіжий часник, перець і будь-які на свій смак спеції. Ретельно перемішати масу руками і залишити в холоді ще на 2 години;
  6. Готову масу потрібно буде викласти в спеціальний пакет-оболонку для приготування ковбас і шинки, її можна придбати в магазині;
  7. Опустити оболонку на кілька хвилин у воду для розм'якшення;
  8. Тепер потрібно пакет-оболонку наповнити м'ясом. Для зручності можна скористатися насадкою у м'ясорубці. Якщо такого пристосування немає, то оболонку можна набити вручну, формуючи в цьому випадку маленькі ковбаски;
  9. Тепер потрібно зварити ковбаски. Опустити в холодну воду на плиту, варити 3 години при температурі 50 градусів. Потім підвищити на 30 градусів і варити ще годину, за умови, що ковбаски невеликого розміру. За необхідності збільшити час на півгодини.

Рубана шинка зі свинини готова, залишилося тільки її охолодити і подати на стіл.

Печінкові оладки з курячої печінки рецепт на кожен день.

Як приготувати яловиче легке, так щоб було дуже смачно, читайте наші рецепти.

Що таке бекон, як його правильно приготувати — читайте.

Корисні поради

Якщо м'ясо спочатку було заморожено, то ні в якому разі його не можна розморожувати, опустивши в теплу воду або поставивши в мікрохвильовку. Свинина не тільки може втратити свої смакові якості, але і зіпсуватися.

Для смакових якостей готувати свинячу шинку слід з додаванням різних спецій і прянощів. Це може бути будь-який вид перців (білий, чорний, горошком), лавровий лист, коріандр, суміш спецій для свинини, італійська суміш трав і т. д.

Щоб надати шинці гостроту, її потрібно змастити гірчицею.

При варінні дуже важливо дотримуватися спеціального температурного режиму, інакше шинка може просто зваритися. Для цього бажано користуватися кухонним градусником.

При витримці м'яса протягом декількох днів, його постійно треба перевертати, не тільки для рівномірного маринування, але і для збереження рівного відтінку.

Тепер можна сміливо готувати шинку в домашніх умовах і вживати тільки свіжу, без різних консервантів.

Що ще почитати: