15 март 2019 858

Як смачно приготувати куряче філе на сковороді

Куряча грудка – це джерело легко засвоюваного білка, вітамінів групи B, PP, H. І це все при практично повній відсутності жирів. Вживання в їжу білого курячого м'яса здатне подарувати красу, здоров'я й стрункість фігури. Головне — навчитися вибирати якісний продукт і смачно його готувати.

Що потрібно знати про курячому філе перед приготуванням

Перед тим, як приступити до приготування курячого філе, необхідно знати, як вибрати свіже та якісне м'ясо, щоб в результаті отримати смачну страву, а не візит до лікаря. Впоратися з цим завданням допоможуть наступні поради:

  1. Вибираючи філе, потрібно звернути увагу на термін придатності. У охолодженого м'яса він не може бути довше 5 днів, а у замороженого – більше 6 місяців. Якщо термін придатності закінчився або більше, ніж існуючі нормативи, від покупки слід утриматися;
  2. Зовнішній вигляд у свіжої охолодженої курячої грудки – це блідо-рожевий колір, суха поверхня без слизу, синців і неприємного запаху. При натисканні ямка вирівнюється, і м'ясо приймає первісний вигляд;
  3. Заморожене філе не повинна мати на своїй поверхні льоду і не бути гігантських розмірів, оскільки є ризик, що недобросовісні виробники за рахунок води намагалися збільшити вагу продукту.

Скільки часу можна смажити м'ясо, щоб не пересушити

Будь-яке м'ясо, не тільки грудка курки, якщо його пересмажити, стає несмачним і жорстким. Але дати точну відповідь, скільки хвилин потрібно смажити філе не вийти, оскільки час смаження залежить від багатьох факторів: величина шматків, потужність конфорок плити, товщина дна сковороди і матеріал, з якого вона зроблена.

Орієнтовний час, який необхідно, щоб філе приготувалося:

  • для філе, нарізаного невеликими шматочками близько 15 хвилин;
  • для відбивних – теж 15 хвилин;
  • обсмажити до готовності ціле куряче філе можна за 25 хвилин на середньому вогні;
  • гасити ціле філе під кришкою потрібно 30 хвилин.

Це орієнтовний час, після якого слід куштувати м'ясо на готовність. Зробити це можна дерев'яною зубочисткою або шпажкою. Якщо проткнути шматок м'яса і шпажка буде легко входити, а його волокна будуть білими – м'ясо готове.

Однозначно можна сказати тільки те, що не можна курячу грудинку смажити більше 40 хвилин. Після цього страву однозначно буде зіпсовано.

Баурсаки — рецепт казахського страви, яке чудово поєднується з овочами або гострим соусом.

Котлети з фаршу з додаванням кабачка виходять незвичайно соковитими і смачними, спробуйте!

Що можна приготувати з тушкованої яловичини читайте в нашій статті.

Рецепт приготування курячого філе в вершках
Інгредієнти Кількість
курячого філе - 700 г
вершків - 250 мл
ріпчастої цибулі - 100 г
борошна - 30 г
рослинної олії - 40 мл
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал

Існує багато страв, які можна приготувати з курки, так само багато і соусів, з якими можна подавати курку. Умовно всі соуси можна поділити на червоні і білі. Серед білих соусів більшою популярністю користується вершковий. Свою популярність він здобув завдяки своєму неповторному смаку і ніжності, яку він додає м'ясу.

Алгоритм дій:

  1. Грудку курки помити, обсушити і нарізати невеликими шматочками, цибулю почистити і нарізати кільцями;
  2. М'ясо обсмажити на розпеченій сковороді з рослинним маслом, потім додати до нього кільця цибулі. На цьому етапі, якщо готувати не лише одну курку, можна так само додати гриби або овочі;
  3. Коли цибуля стане м'яким, зверху рівномірно просіяти борошно і перемішати. Обсмажити все ще 1-2 хвилини;
  4. Потім залити вміст сковороди вершками, все посолити, поперчити і тушкувати ще не менше 10 хвилин до готовності.

Як посмажити філе курки в клярі на сковороді

В якості основи для кляру курячого м'яса можна взяти молоко, вершки, пиво, мінеральну воду. В якості сухого інгредієнта найчастіше виступає пшеничне борошно, але може використовуватися і крохмаль, мелені сухарі, вівсяні пластівці. Продукт, що зв'язує рідку основу і сухий інгредієнт – курячі яйця.

Процес приготування м'яса в клярі можливий двома способами. Перший: замішують рідке тісто, до нього занурюється м'ясо і обсмажується. У другому варіанті шматочки м'яса умочують в рідку складову, а потім в панірування (борошно, сухарі). Процес повторюють кілька разів, а вже потім смажать.

Крім перелічених основних продуктів в кляр можуть додаватися й інші, наприклад, твердий сир. Щоб приготувати куряче філе в клярі з хрусткою сирною скоринкою потрібно взяти:

  • 500 г курячого філе;
  • 2 яйця;
  • 100 г сиру;
  • 2 столові ложки майонезу;
  • 60-90 г борошна;
  • сіль і спеції за смаком;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час приготування займе не більше 40-50 хвилин.

У 100 грамах курочки в сирній скоринці 222,2 кілокалорії.

Етапи роботи:

  1. Чисте і сухе м'ясо нарізати пластинками довільної форми товщиною 0,5 див. Відбити і обтерти їх сіллю та спеціями, потім відкласти, поки буде готуватися кляр;
  2. Для кляру яйця збити разом з дрібкою солі, потім додати майонез і борошно;
  3. Сир натерти на дрібну тертку і перемішати разом з рідким кляром;
  4. У сковороду налити рослинного масла. Його шар повинен бути близько 5 мм, так шматочки курочки не будуть плавати, але і не зможуть пригоріти;
  5. Шматочки м'яса занурити в кляр і обсмажити на розпеченому маслі. Коли вони будуть обсмажуватися з другої сторони, можна накрити сковороду кришкою і дати їм трохи пропарити.

Як посмажити філе з овочами

Філе з овочами добре тим, що кожен може приготувати його, орієнтуючись на свої смакові вподобання і вибираючи найбільш улюблені овочі. У зимовий період, коли свіжі овочі коштують дорого і їх якість часто залишає бажати кращого, можна скористатися замороженими. Це може бути готова суміш з холодильника або дари власного городу, що зберігаються в надрах морозильника.

Отже, для курячого філе з овочами знадобляться:

  • 500 р філе курки;
  • 500 г овочів (кабачок, морква, болгарський перець, спаржева квасоля, баклажани, томати, кукурудза, брокколі, брюссельська або білокачанна капуста і т. д.);
  • 4 столові ложки рослинної олії;
  • 2 чайні ложки соєвого соусу.

Час приготування складе 30-40 хвилин активних дій.

Калорійність курки з овочами – 112,5 ккал/100 р.

Послідовність приготування:

  1. Грудку підготувати: помити, обсушити і порізати шматочками. Потім викласти на сковороду з 2 столовими ложками рослинного масла, побризкати соєвим соусом і обсмажити до красивої скориночки. Готове філе з сковороди, викласти на тарілку;
  2. Овочі помити, якщо потрібно почистити і нарізати: цибулю, кабачок і баклажан – кубиками, моркву – кружальцями або теж кубиками, томати – на часточки, капусту нашаткувати, а брокколі чи кольорову розібрати на суцвіття;
  3. У сковороду, в якій смажилося м'ясо, влити масло, що залишилося, викласти овочі, які так само полити соєвим соусом, і обсмажити до готовності;
  4. Коли овочі будуть готові, до них викласти курку, перемішати, накрити кришкою і тушкувати близько 5 хвилин, щоб вони встигли «подружитися» і насититися ароматами один одного.

Смачне куряче філе з картоплею і цибулею

Куряче філе з картоплею – це смачне і дуже ситне блюдо, а готується вона на сковороді досить швидко. У ньому об'єднуються користь овочів і поживні властивості м'яса. Але щоб філе в процесі приготування не стало сухим і жорстким, є маленький секрет – його потрібно попередньо замаринувати.

Для смаженої картопельки з курячим філе і цибулею, будуть потрібні:

  • 500 г картоплі;
  • 250 г курячого філе;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 2 столові ложки майонезу;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування з урахуванням часу на маринування м'яса становитиме 50-60 хвилин.

Калорійність дуету картоплі і курячого філе — 165,3 ккал/100 р.

Кулінарні процеси:

  1. Спочатку потрібно зайнятися куркою. Підготовлене м'ясо нарізати шматочками зі сторонами 3 див. Цибулю почистити і теж нарізати кубиками. Змішати м'ясо і цибулю з майонезом, залишити хвилин на 30, щоб все добре добре просочилося;
  2. Поки курка маринується, потрібно почистити, помити і нарізати брусочками картоплю;
  3. Замариноване м'ясо обсмажити на сковороді з рослинним маслом. Як тільки філе трохи зарум'яниться викласти до нього брусочки картоплі. Накрити кришкою і смажити до готовності, не забуваючи періодично все помішувати;
  4. За кілька хвилин до закінчення приготування страву посолити і додати спеції. З картоплею і куркою добре поєднуються пряні трави, паприка, запашний перець і лавровий лист.

Підказки кулінарів

Існує два способи приготувати куряче філе на сковороді:

  • гасіння, коли м'ясо гаситься під кришкою в рідині або якому-небудь соусі. Філе, яке приготували таким чином, завжди виходить ніжним і соковитим, тому гасіння дуже популярно;
  • обсмажування на маслі в сковороді, не накритою кришкою. Цей спосіб таїть в собі небезпеку пересушити м'ясо, тому доводиться вдаватися до деяких хитрощів, щоб зберегти соковитість філе.

Щоб куряче філе, приготоване на сковороді, вийшло соковитим і смачним, потрібно:

  1. Нарізати м'ясо на шматочки тільки поперек волокон;
  2. Відбивати м'ясо дуже ніжно, щоб не пошкодити сильно м'ясні волокна. Підготовлене для відбивної філе, можна просто покласти між двох аркушів пергаменту і розкачати качалкою;
  3. Використовувати кляр або паніровку при обсмажуванні відбивних і окремих шматочків м'яса;
  4. Попередньо маринувати м'ясо. Для маринаду можна використовувати соєвий соус, лимонний сік або майонез і сметану.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: