04 март 2019 2 108

Як приготувати шинку з курки в домашніх умовах

М'ясо курки високо цінується завдяки вмісту в ньому різних мінеральних сполук, до того ж, воно зовсім не шкодить фігурі при правильному приготуванні. З курячого м'яса можна зробити безліч смачних страв, одним з яких є домашня шинка.

Вибір і підготовка м'яса

Перш за все, важливо правильно підібрати м'ясо і підготувати його до приготування шинки. Для того щоб шинка вийшла не тільки смачною, але і якісною, потрібно взяти до уваги кілька правил вибору м'яса:

  1. Зовнішній вигляд. При виборі курки потрібно звертати увагу саме на круглясте тіло: кістки не повинні сильно стирчати. М'ясо молодої курки пружне, в той час як старе відрізняється своєю жорсткістю. Якщо розмір грудки не пропорційний іншим частинам тіла, це означає, що курка була зроблена штучним шляхом. Також на хорошому м'ясі виключені зовнішні дефекти, такі як пошкодження;
  2. Пружність. Вибираючи м'ясо, можна провести експеримент. Для цього потрібно акуратно натиснути на грудку. Якщо від пальця залишиться ямка, значить м'ясо навряд чи свіже. Хороша грудка швидко поверне свою форму в початкове положення;
  3. Колір. Відомо, що грудка молодої курки завжди ніжніше і смачніше на смак. Вона має світлий рожевий колір. На лапках можуть просвічувати лусочки. Стара курка відрізняється жовтим забарвленням тіла;
  4. Запах. Незважаючи на те, що в магазинах продають сире м'ясо курки, воно не повинно віддавати неприємним запахом. Таким чином, виключений сирої або гнилий запах;
  5. Температура. Краще вибирати охолоджене м'ясо, так як саме така температура оптимальна для збереження текстури;
  6. Предназначаемое блюдо. Потрібно вибирати курку, відштовхуючись від того, що з неї буде приготовано. Наприклад, при бажанні посмажити м'ясо краще купувати курчат-бойлерів. У випадку з шинкою краще купувати саме філе – це полегшить підготовку;
  7. Термін придатності. Наостанок, важливо поглянути на дату упаковки і термін придатності продукту. Це застереже від невдалої покупки.
При підготовці м'яса перед приготуванням слід звернути увагу на його вид. Якщо буде використано куряче філе, то проблем не виникне – його достатньо промити і позбавити від жирової плівки.

Курку ж чекає ретельна підготовка:

  • Насамперед, важливо промити чистою водою;
  • Далі, потрібно зняти з курки її шкіру. Яким би страшним і складним не здавався цей процес, зробити це дуже просто: достатньо глибоко надрізати її. Після надрізу потрібно витягти жир курки, а потім її внутрішні частини;
  • При нарізанні на шматки курки потрібно прибирати залишився жир, а також жирову плівку.

Корисні поради при приготуванні шинки

При приготуванні шинки з курки також краще дотримуватися корисних порад. Таким чином, можна уникнути багатьох помилок, а також досягти неймовірного результату.

  1. Краще не намагатися приготувати товсту шинку. Так, вона повністю не приготується і буде сирою в центрі. Тоді доведеться витрачати час на допікання;
  2. Потрібно дотримуватися часу, вказаного в рецепті приготування шинки. В іншому випадку результат може бути непередбачуваний. Наприклад, якщо перетримати шинку в духовці або мультиварці, вона вийде сухий;
  3. Бажано готувати шинку саме за допомогою мультиварки. Це дуже полегшить рецепт, а також заощадить сили і час. Зрозуміло, якщо мультиварки не є, можна готувати шинку іншими зручними способами.

Рецепти приготування шинки з курки

Класична шинка в каструлі
Інгредієнти Кількість
Куряче філе - 800 г
Желатин - 15 г
Часник - 4 зубчики
Сіль і перець - по 1/2 ч. ложки (можна більше за смаком)
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 118 Ккал
Класичний рецепт приготування курячої шинки точно потрапить кожному, так як не має в складі зайвих інгредієнтів. Друга його назва – універсальний. Така шинка підійде як для вечері, так і для сніданку.

Крім того, при запіканні знадобиться спеціальний рукав.

Насамперед слід підготувати м'ясо до приготування так, як це було описано вище. При використанні курки, а не філе, що залишилися кістки бажано не викидати: їх можна залишити для іншого рецепту, наприклад, для приготування курячого супу. З жиру також згодом можна зробити фарш.

Підготувавши м'ясо, потрібно розділити його на кілька рівних невеликих шматочків. Для цього краще використовувати хороший гострий ніж. При бажанні можна додати сіль або перець, але головне – не переборщити. Також за допомогою дрібної терки потрібно подрібнити зубчики часнику і додати їх до м'яса. М'ясо, приправи і часник необхідно як слід перемішати між собою.

Далі, потрібно рукав. Його обсяг повинен становити не більше 40 сантиметрів. Важливо сформувати усередині пакета рулет так, щоб в ньому не залишилося вільного простору і повітря.

При бажанні можна також використовувати щільні нитки, обмотавши ними рукав: це забезпечить надійність при приготуванні.

Потім слід налити в каструлю середнього розміру чистої води і поставити на вогонь. Потрібно відразу ж занурити у воду рулет, не чекаючи кипіння. Рівень вогню повинен бути мінімальним, а час приготування – приблизно 60-80 хвилин.

Після того, як шинка зварилася, потрібно злити воду з каструлі, потім покласти шинку остуджувати. Так, вона може залишитися в холодильнику на всю ніч.

Шинка з коньяком в мультиварці

Є також дуже смачний рецепт курячої шинки, який трохи відрізняється від класичного. Для особливого аромату і присмаку при приготуванні використовується невелика кількість коньяку. Таким чином, потрібні наступні інгредієнти:

  • Куряче філе – 800 г;
  • Коньяк – 2,5 ст. ложки (можна трохи більше за смаком, головне – не переборщити);
  • Морква – 2 шт;
  • Жовтий або червоний болгарський перець – 1 шт;
  • Желатин – 15 г;
  • Часник – 4 зубчики;
  • Сіль, перець – 1/2 ч. ложки (можна більше за смаком).

Насамперед необхідно підготувати курку до приготування в звичайному порядку. Якщо для рецепта використовується куряче філе, то це полегшує процес. Але курку потрібно буде промити і розділити від кісток, а при крайній необхідності – позбавити від зайвого жиру.

Як і в попередньому рецепті, або філе слід розрізати на кілька маленьких рівних шматочків.

До шматках м'яса слід додати спеції при бажанні, а також коньяк і желатин. Як слід перемішавши всі компоненти, потрібно поставити курку охолодити на кілька годин.

У цей час можна розібратися з використовуваними овочами. Моркву треба не тільки як слід очистити від бруду, але й позбавити її від шкірки. З перцю слід витягти серцевину з насінням. Овочі потрібно розрізати маленькими шматочками, не забуваючи також про зубчиках часнику.

По закінченню 2 годин можна дістати з холодильника курку, додати до неї овочі і ретельно замішати все компоненти.

Спеціальний рукав для запікання потрібно набити отриманою сумішшю і як його слід загорнути. Краще скріпити його щільними нитками по краях. Тепер рулет необхідно занурити в мультиварку, а також налити в її чашу чистої води.

По температурі вода може бути теплою або трохи гарячої, щоб приготування йшло швидше. Але не слід наливати крутий окріп. Закривши каструлю, залишається настроїти відповідний режим та час варіння на 1-1,5 години.

Після приготування краще не виймати рулет відразу, щоб не обпектися. Почекавши 30 хвилин, слід прибрати його в холодильник до повного остужения (можна на ніч).

Шинка з грибами в духовці

Ще одна варіація приготування домашньої курячої шинки – з використанням грибів. Для цього більше підходять печериці, тому що відрізняються своїм ніжним смаком і бюджетностью. Отже, для рецепта знадобляться:

  • Куряче філе – 800 г;
  • Гриби печериці – 150 г;
  • Рослинна олія для смаження;
  • Желатин – 15 г;
  • Жовтий або червоний болгарський перець – 1 шт;
  • Часник – 4 зубчики;
  • Сіль і перець – 1/2 год ложки (можна більше за смаком).

Підготувавши куряче філе, слід нарізати його на дрібні шматочки.

Печериці необхідно дрібно нарізати, а потім посмажити на будь-якій рослинній олії. Краще використовувати оливкову, так як воно дасть приголомшливий аромат, а також корисно для здоров'я. Поки печериці смажаться на дрібному вогні, можна швидко вимити і нарізати болгарський перець кубиками.

Після того, як печериці будуть обсмажені, їх потрібно змішати з м'ясом, додавши перець, часник, желатин і спеції за смаком. Як зазвичай, інгредієнти важливо ретельно перемішати один з одним. Можна робити це навіть чистими руками.

Для приготування шинки в духовці необхідний або рукав для запікання, або харчова плівка. Зробивши з шинки своєрідний рулет і закріпивши його нитками, потрібно також обернути його за допомогою фольги.

Тепер залишається покласти майбутню шинку на деко і завантажити останній в духовку. Час приготування варіюється від однієї години до півтора. Температура духовки повинна бути стандартна, тобто 180 градусів.

Як і в попередніх рецептах, шинку слід охолодити перед подачею на стіл.

Кабачки запечені в духовці — це закуска, без якої не обійдеться жоден пікнік.

Салат з копченою курячою грудкою і грибами, рецепт тут.

Як зробити домашню шинку з свинини в домашніх умовах, читайте.

Кулінарні підсумки

Таким чином, домашня шинка з курки – дуже корисна страва. Традиційно воно робиться з свинини, але завдяки курячому м'ясу його шкоду і калорійність знижується до мінімуму. Також можна було зробити наступні висновки:

  • Перш ніж зробити курячу шинку в домашніх умовах, слід віддати належну увагу вибору якісного м'яса;
  • М'ясо перед приготуванням слід підготувати, особливо це стосується цілісної курки, адже її важливо відокремити від кісток, жиру та шкіри;
  • Шинка з курки – дуже бюджетне блюдо. Основними інгредієнтами виступають м'ясо та желатин;
  • Щоб урізноманітнити класичний рецепт, можна додавати за смаком овочі і гриби. Також шматки курячого м'яса можна доповнювати м'ясом індички.

Для того щоб не помилитися при приготуванні, краще спиратися на корисні поради.

Що ще почитати: