20 март 2019 31 626

Як приготувати поживний суп з курячої грудки

В процесі термічної обробки м'ясні вироби втрачають дуже багато своїх корисних вітамінів і мінералів. Для правильного приготування супу з курячої грудки, для збереження великої частини її корисних речовин потрібно знати, як правильно підготувати цей вид м'яса, скільки часу повинен займати процес створення страви.

Скільки варити курячу грудку

Одним з найбільш доступних і популярних м'ясних продуктів по праву вважається м'ясо з курячої грудини.

Більшість господинь вважають, що під час процесу варіння біле м'ясо курки стає жорстким і прісним, а найкраще цей вид м'яса підходить для готування в смаженому, тушкованому вигляді або для салату. Ця думка дуже помилкова – для приготування грудки потрібно просто знати, як правильно її вибрати, скільки часу потрібно виділити на процес варіння.

У магазинах і супермаркетах курятину продають в охолодженому або замороженому вигляді. Перед початком приготування грудки слід розморозити м'ясо при кімнатній температурі, а потім починати подальшу термічну обробку. Головними секретами отварки білого м'яса для бульйону і супу є:

  1. Куряче філе не потрібно відокремлювати від кістки, знімати з нього шкірку для більшої насиченості, аромату страви;
  2. Вода повинна бути холодною, покривати м'ясо;
  3. Сіль і спеції додавати тільки після закипання;
  4. Вогонь після кипіння слід зменшити, щоб процес варіння був повільним і поступовим, а грудка була потім більш соковитою;
  5. При приготуванні супу варити філе слід не більше двадцяти хвилин після закипання;
  6. Зелень, лавровий лист слід додавати в кінці приготування, щоб м'ясо та інші продукти не горчили;
  7. Для зменшення всього процесу готування можна попередньо нарізати м'ясо на шматочки.

Ще одним важливим фактом, який впливає на весь процес варіння курячої грудки, є те, що курка може бути вирощена в домашніх умовах і процес її приготування обов'язково збільшиться у часі. Щоб перевірити готовність слід всього лише проткнути м'ясо виделкою і побачити колір випливає соку – червоний і рожевий свідчать про неготовність білого м'яса.

Рецепт на швидку руку
Інгредієнти Кількість
куряча грудка - 450 г
морквина - 100 г
картопля - 400 г
цибулю - 100 г
вода - 2,5 л
спеції і сіль за смаком - ≈ 5 г
кріп - 30 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 29 Ккал
Користь рідкого та гарячого страви з курячим філе переважно полягає в тому, що м'ясо на ¼ складається з білка, воно низькокалорійне і чудово підтримує імунітет, приносячи в організм вітаміни групи В, С, РР, А, мінерали – залізо, натрій, магній, калій, хлор та багато інших.

Грудку охолодити при нормальній кімнатній температурі, промити, нарізати на шматочки розміром на три сантиметри і викласти в каструлю, заливши холодною водою. На плиті після початку кипіння, знімаючи піну, варити десять хвилин.

Паралельно процесу отварки очистити овочі. Нарізати квадратиками картоплю, моркву соломкою, цибулю дрібно довільно. Відправивши овочі до м'яса, варити десять хвилин, а після перевірити картоплю на готовність і всипати сіль, спеції і кріп дрібно нашатковану. Доварити у разі необхідності п'ять хвилин на слабкому вогні.

Супу з курячої грудки треба дати настоятися хвилин п'ятнадцять і можна подавати до столу зі свіжими овочами, зеленню, житнім хлібом.

Дієтичний суп з курячої грудки

При дотриманні дієти за хвороби або просто для зниження ваги і підтримки водного балансу в організмі кращим варіантом буде вживання супу з курячою грудкою. Дане біле м'ясо містить багато корисних мікроелементів і вважається легкозасвоюваним. Для приготування супу з білого м'яса буде потрібно всього:

  • грудка куряча – 400 г;
  • морква – 150 г;
  • картопля – 300 г;
  • солодкий перець – 200 г;
  • зелень – 40 г;
  • цибуля – 100 г;
  • сіль, спеції – 5 м;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • вода – 2,5 л.

Створення дієтичного курячого супу займає всього тридцять хвилин, а харчова цінність ста грам досить низька і становить 25 ккал.

На початку готування м'ясо слід охолодити і розрізати на шматочки розміром на три сантиметри. У каструлю налити холодну воду і викласти філе. Відваривши його до готовності – це займе десь п'ятнадцять хвилин, зняти піну і вийняти з бульйону всю відварену курячу грудку.

Поки вариться м'ясо, всі овочі готуються – чистяться і ріжуться кубиками різного розміру: картопля крупно, моркву і перець кубиками по сантиметру, а краще нарізати цибулю тонкими півкільцями. У бульйон від м'яса відправляється спочатку картоплю, варять до м'якості. Потім засипаються інші овочі, додається сіль, спеції.

Через п'ять хвилин закидається назад м'ясо, а також лавровий лист і дрібно порізана обрана зелень. Після цього суп можна зняти з плити і залишити настоюватися на десять хвилин.

Обов'язково перед подачею вийняти лавровий лист – він може дати непотрібну гіркоту дієтичного супу. Збільшити корисні властивості супу можна додаванням гречаної крупи замість картоплі.

Суп з курячого філе з вермішеллю

Все ж найголовнішою особливістю рідкого страви з курятиною не варто вважати тільки користь і багатий вітамінний комплекс м'ясного продукту, але і час приготування. Процес створення супу з курячої грудки дуже легкий, простий навіть з додаванням вермішелі, яка не тільки чудово поєднується з усіма інгредієнтами, але і надає насиченість і ситність. Для приготування гарячого і смачного страви будуть потрібні:

  • картопля – 300 г;
  • вермішель (дрібна) – 70 г;
  • філе з курячої грудинки – 400 г;
  • цибуля – 100 г;
  • масло пісне – 20 г;
  • морква – 100 г;
  • перець, спеції, сіль – по 5 г;
  • лавровий лист за смаком;
  • вода – 2 л

Ароматне, ситне перше блюдо буде готове всього за сорок хвилин, його калорійність на сто грам — 45 ккал.

Принцип приготування зовсім простий, а починати процес краще з м'яса. Його потрібно розморозити, промити і нарізати шматками. Склавши в каструлю, залити водою і відправити на сильний вогонь, який після закипання зменшити. Кілька разів потрібно зняти шумівкою піну.

Картоплю почистити, розрізати на невеликі кубики. Закинути до курячого філе, коли бульйон прокипить двадцять хвилин. Варити, додавши спеції, перець і сіль до тих пір, поки картопля не буде м'якою. За цей час інші овочі потрібно почистити, нарізати довільно за бажанням і трохи обсмажити на олії.

За пару хвилин до кінця приготування всипати підсмажені цибулю, моркву, а в самому кінці закинути вермішель, дрібно нарізану зелень і, давши закипіти, відразу вимкнути.

Суп можна подати разом зі свіжими і консервованими овочами, домашньої не надто жирною сметаною і хлібом.

Класичний вінегрет з квасолею — самий популярний салат на зимовому столі. Готувати його просто, впорається кожен.

Рецепт смачного салат з капустою і оцтом читайте тут.

Грибний суп з перловкою — наваристое, ситне блюдо на кожен день. Наш рецепт.

Наваристий супчик з курячої грудки з яйцем

Перше гаряче блюдо можна готувати практично з будь-якої частини тушки курки. Але саме суп з грудкою має:

  • прекрасним зігріваючим ефектом;
  • є легкозасвоюваним, низькокалорійним;
  • містить білки, вуглеводи і меншу кількість холестерину і жирів у порівнянні з іншими м'ясними продуктами.

Продуктів, які можуть додати велику ситність і насиченість супу дуже багато. Частина філе курячої грудки в бульйоні чудово поєднується з яйцем. Для відтворення дуже простого, швидкого приготування рецепту знадобиться:

  • грудка куряча – 400 г;
  • морква – 100 г;
  • картопля – 300 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 70 г;
  • зелень на смак – 40 г;
  • сіль, спеції – по 7 г;
  • вода – 2 л

Всього тридцять хвилин часу буде потрібно для створення супу, а калорійність ста його грам буде дорівнює 38 ккал.

На початку приготування влити в каструлю воду і викласти в неї нарізану невеликими шматочками куряче філе.

Поставити на плиту, варити на сильному вогні до закипання, а потім на повільному вогні протягом 10 хвилин. Слід не забути прибрати піну шумівкою, посолити бульйон і всипати спеції.

Поки проходить процес відварювання м'яса, потрібно швидко очистити овочі і довільно нарізати, але, бажано, морква товстими брусками, картоплю великими кубиками, а цибулю дрібними. Спочатку в бульйон з відвареної грудкою відправляється моркву, потім цибулю. Коли ці овочі отварятся, всипається і картоплю.

Яйця потрібно вбити в окрему ємність і збити до утворення пінки. Коли всі овочі в супі вже готові, його потрібно швидко заважати, одночасно вливаючи дуже тонкою цівкою яйця – вони повинні згорнутися тонкими ниточками на поверхні страви. Потім додаємо зелень, гарячий супчик настоюється десять хвилин.

Подати можна з салатом зі свіжих, маринованих овочів, гірчицею і сметаною.

Корисні поради

Існує дуже мало рецептів, які можуть використовувати навіть недосвідчені кулінари для приготування страви. До них відноситься дуже корисний суп, який містить цілий ряд вітамінів, мінералів у всіх інгредієнтах, в тому числі і курячої грудки. Є кілька простих порад, якими варто скористатися при створенні смачного, ситного і швидкого рідкого страви:

  1. Аромат, красивий колір бульйону з вермішеллю допоможуть додати овочі – додавання не повністю очищеної цибулини, коріння моркви, селери, петрушки, які потім буде легко видалити супу;
  2. Слід правильно розрахувати кількість макаронів для рідкого страви – додавши їх багато можна отримати не суп, а кашу;
  3. Якщо хочеться приготувати страву з прозорим бульйоном, слід повільно варити на малому вогні, не накриваючи кришкою;
  4. Додавати сіль краще в кінці варіння курячої грудки, після зняття всієї піни;
  5. Для зменшення калорійності потрібно зняти шкірку і видалити кістки з м'ясної частини, а для збільшення ситності, наваристості бульйону навпаки залишити їх і варити грудинку цілком.

Суп з курячої грудки вийде смачним у будь-якому випадку – головне не пересолити. Всі продукти, особливо овочі і куряче філе, прекрасно поєднуються, приносячи організму тільки самі корисні речовини.

Що ще почитати: