07 июнь 2019 3 545

Як приготувати листкові язички з готового тіста

Листкове тісто можна назвати самим універсальним. З нього готують як солодку, так і несолодке випічку. Це і листкові бантики, вушка, куточки, трояндочки, пиріжки, трубочки, круасани, рогалики, рулети, булочки, різного виду пироги, і торт Наполеон, а також прямокутні язички з цукровою або сирною скоринкою і всілякими начинками.

Язички можуть бути з листкового дріжджового або бездріжджового тіста, солодкими або ні, з начинкою або без неї. Їх можна пекти з купленого продукту з магазину або приготованого самостійно.

У рецептах, які наведені нижче, для кожного виду язичків знайдеться рецепт, а також розказано про способи приготування двох видів листкового тіста.

Подушечки з листкового тіста з цукром
Інгредієнти Кількість
борошна - 250 г
вершкового масла - 200 г
води - 100 мл
солі - 3 р
цукру - 50-60 г
яєць - 1 шт.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 425 Ккал

Порядок роботи:

  1. Замісити два види тіста, які потім з'єднаються воєдино в листкове. Перше з води, солі і 200 грамів борошна. Друге з вершкового масла і 50 грам борошна. Обидва тесту відправити на 20 хвилин у холодильник;
  2. Прісну масу розкачати в прямокутник. Подумки поділити його на 3 частини, дві з них змастити масляною сумішшю, відступаючи від краю по сантиметру;
  3. Стороною без масла накрити половину промасленого прямокутника, а потім частиною прямокутника з олією, що залишилася, накрити зверху. Таким чином, повинно вийти 3 шару;
  4. Всі три шари защипнути по краях разом, накрити харчовою плівкою і відправити на 30 хвилин у холодильник;
  5. З холодильника масу покласти на стіл вузькою стороною до себе і розкачати. Потім повернути його під прямим кутом, скласти втричі і знову розкачати. В цілому повинно бути 6 таких раскаток;
  6. Після всіх маніпуляцій накрити харчовою плівкою і відправити в холодильник на 30 хвилин;
  7. Формування цукрових скоринки на язычках можна зробити двома способами. Перший: охолоджене тісто розрізати на прямокутники (язички), укласти на деко, посипаний борошном або застелений папером для випічки, змастити яйцем і посипати цукром;
  8. Другий спосіб: стіл рясно посипати цукром, тісто з холодильника покласти зверху на цукор і трохи розкачати качалкою, щоб цукор трохи вдавился. Потім розрізати його на прямокутники, які укласти цукром вгору на деко;
  9. Випікати і в першому і в другому випадку слід 20 хвилин при 220-250 градусів. Обов'язково слід стежити за цукровою скоринкою, щоб вона не пригоріла.

Салат з шинкою і огірками — прості рецепти на різні випадки.

Читайте як смачний і просто приготувати соковитий рис з кукурудзою.

Як приготувати рецепт молочної манної каші в мультиварці читайте в нашій статті.

Язички з яблуками з готового листкового тіста

Випічка з яблуками – це завжди смачно. Можна, звичайно, просто яблука натерти на тертці, посипати цукром і кориці, а можна витратити всього лише трохи більше часу, і приготувати дуже смачну яблучну начинку.

Для випічки листкових язичків з яблуками потрібно подбати про наявність таких інгредієнтів:

  • 500 г готового листкового тіста;
  • 600 р яблук із щільною м'якоттю (Семеренко, Грені Сміт, Голден);
  • 30 г вершкового масла;
  • 50 г родзинок;
  • 1 яйце;
  • 60 г цукрового піску;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 20 мл лимонного соку;
  • 3 г кориці.

Приготування начинки і випічка займуть 40-50 хвилин.

Калорійність слойок з яблуком – 225,3 ккал/100 р.

Алгоритм процесів випічки:

  1. Розморозити тісто, але робити це краще не при кімнатній температурі, а залишивши його на ніч на нижній полиці холодильника;
  2. Для начинки яблука помити, зрізати шкірку, вирізати насіння і порізати сантиметровими квадратиками, побризкати лимонним соком;
  3. У сковороді з товстим дном розтопити вершкове масло, викласти в неї яблука, а зверху посипати ванільним і звичайним цукром;
  4. Помішуючи яблука силіконової або дерев'яною лопаткою, стежити, щоб сироп і яблука не підгоріли, а вся рідина випарувалася;
  5. Після цього додати розпарені родзинки і трохи кориці, згасити ще не багато, щоб рідина випарувалася остаточно;
  6. Тісто дістати з холодильника, розкачати товщиною 0,8 см і нарізати на квадрати 12 на 12 див. Краї квадратів змастити збитим білком;
  7. Потім кожен квадрат подумки поділити навпіл, на одну половину покласти яблука, а на другій зробити три діагональних надрізи, і накрити вільної стороною начинку зверху. Краї защипнути;
  8. Змастити зверху слойки збитим жовтком і відправити зарум'янитися в гарячій духовці (220 градусів) хвилин на 20-30.

Рецепт випічки з несолодкої начинкою

Як несолодкої начинки язичків можна взяти гриби, ковбасу, солоний сир з зеленню, бринзу, курку, фарш, яйця і так далі. Формуються такі слойки так само, як і з яблуками.

Але є дуже цікавий рецепт язичків з беконом, які формуються у вигляді закручених спіральок. Чоловіки оцінять ці язички за те, що вони чудово поєднуються з пивом і футболом, а жінки – за простоту приготування.

Для язичків з беконом знадобляться:

  • 500 г листкового бездріжджового тіста;
  • 300 г довгих тоненьких скибочок бекону;
  • 100 г Російського сиру;
  • 2 жовтка;
  • 30 г кунжуту.

На формування і випічку слойок з готового тіста піде 35-45 хвилин.

У 100 г паличок з беконом буде 393,2 ккал.

Послідовність дій:

  1. Пласт готового тіста розкачати так, щоб він був, сантиметра на 2 довший скибочки бекону, і розрізати на смужки шириною приблизно рівній ширині бекону або трохи ширше;
  2. На кожну смужку покласти бекон і защипнути короткі кінці разом, щоб бекон опинився всередині. Потім згорнути язичок спіралькою, зробивши 3-4 витка;
  3. Спіральки укласти на деко змастити яєчним жовтком, посипати дрібно натертим сиро і кунжутом. Випікати 25 хвилин в гарячій духовці (220 градусів)

Як приготувати слойки з сиром з дріжджового тіста

Приготування листкового дріжджового тіста тривалий і трудомісткий процес, але беручи до уваги те, що воно може довго зберігатися в морозилці, його можна приготувати заздалегідь, а потім просто діставати з морозилки і радувати домашніх смачними язичками, наприклад, з сиром.

Для випічки знадобиться:

  • 300 мл молока;
  • 15 г пресованих дріжджів;
  • 60 г цукру;
  • 5 г кухонної солі;
  • 350 г вершкового масла;
  • 500 г борошна;
  • 150 г твердого сиру;
  • 50 г насіння кунжуту або кмину за смаком;
  • 1 жовток.

Час приготування тіста від 13 до 21 години (в залежності від часу останньої витримки), а на самі язички піде 30-40 хвилин.

Калорійність випічки – 412,2 ккал/100 р.

Етапи замішування і випічки язичків:

  1. З 100 мл молока, цукру, дріжджів і 160 г борошна зробити опару, яка має підходити 30-40 хвилин в теплому місці;
  2. Потім в опару додати молоко, що залишилося, сіль, борошно і 50 г вершкового масла і замісити, вимішувати не більше 15 хвилин і відправити на 3-4 години в холодильник;
  3. Охолоджене дріжджове тісто розкачати в прямокутник товщиною не більше 1 см і змастити маслом, як в рецепті бездріжджового листкового;
  4. Потім скласти його в три шари, які має розділяти масло, трохи розкачати, повернути на 90 градусів і повторити складання, знову розкачати і скласти. За цей час вона встигне нагрітися, тому його потрібно відправити в холод на 1 годину;
  5. Через годину масу знову потрібно скласти і розкачати три рази, потім знову на годину в холод. Після цього повинна бути третя розкочування, в результаті якої повинно вийти 81 шар тіста. Вищий рівень майстерності 4 розкочування і 243 шару, але для першого разу вистачить і 81. Готове тісто повинно провести ніч або хоча б 3-4 години в холодильнику;
  6. Приготоване тісто розкачати в 1 см завтовшки, нарізати на прямокутники, змастити жовтком і посипати тертим сиром і кунжутом (або кмином). Випікати 20-30 хвилин в розпеченій духовці.

Корисні поради

Листкове тісто не вибаглива в процесі роботи, його важче приготувати, але все ж є дві основні хитрощі:

  1. Готове листкове тісто для язичків не варто повністю розморожувати, щоб вони краще піднялися, і в них утворилося більше шарів.
  2. Духовка, навпаки, повинна бути гарячою – 220 градусів. Якщо температура буде менше, то масло просто витече, і шари не вийдуть.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: