20 июнь 2019 2 137

Як швидко і смачно приготувати баклажани з м'ясом

Баклажан не даремно називають овочем, який продовжує життя. Вважається, що вживання цих плодів позитивно позначиться на роботі серця, печінки, нирок, шлунка і кишечника.

Допоможуть баклажани і в боротьбі із зайвою вагою. Хочете навчитися швидко та смачно готувати? Тоді для вас наша добірка корисних і смачних страв, на приготування яких доведеться затратити трохи більше години.

Тушковані баклажани з м'ясом
Інгредієнти Кількість
м'яса (м'якоті) - 0,5 кг
баклажана - 2 шт.
моркви - 3 середньої величини
цибулин - 1 шт.
олії (бажано оливкової) - 60 р масла
солі - 8 г
перцю - 2 г
прованських трав - на кінчику ножа
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 125 Ккал

Почнемо з самого простого рецепту. Для приготування страви можна використовувати м'ясо в залежності від своїх смакових переваг. Гарне поєднання: баклажани і баранина.

Для приготування страви потрібно вибрати шматок досить жирного баранячого м'яса. Нарізати м'якоть, з розрахунку два шматки на порцію, відбити, приправити спеціями. Нашаткувати великими шматочками моркву, ріпчасту цибулю і очищені від шкірки баклажани.

Розігріти каструлю або казан з олією, викласти на дно одну частину овочів, посолити, додати дрібку прованських трав. Поверх овочів покласти м'ясо і закрити його залишилися овочами, додати сіль і прованські трави.

Влити в каструлю півсклянки гарячої води (можна бульйон), щільно закрити підходящої кришкою. Тушкувати до м'якості на повільному вогні.

Приблизний час приготування – 1 годину. По своєму смаку посипати зеленню готову баранину. Можна узяти петрушку або кріп.

Телятина по-царськи

М'ясо по-царськи – це, звичайно, телятина і все, що до неї додається. Це блюдо виглядає апетитно і красиво, і тому цілком може бути царським.

Вимагається:

  • телятина – 0,3 кг;
  • 1 помідор;
  • 1 великий баклажан;
  • 1 морква (не обов'язково);
  • 1 червоний болгарський перець;
  • 100 г масла топленого;
  • цибулина;
  • спеції — за смаком;
  • 2 гілочки зелені.

Щоб приготувати м'ясо, знадобиться 1 годину. Готове блюдо розраховане на 4 порції по 119,3 ккал в кожній.

Спочатку приготувати м'ясо. Для цього телятину порізати кубиками, моркву і цибулю соломкою. Взяти каструлю з потовщеним дном або казан.

У розігрітому маслі спочатку обсмажити телятину до рум'яної скоринки, потім додати моркву, цибулю і теж підрум'янити. Залити м'ясо одним літром окропу.

Зменшити вогонь, накрити каструлю щільною кришкою і дати покипіти приблизно 20 хвилин.

Тим часом порізати кубиками інші овочі. Спочатку до телятини додати перець болгарський, через 5 хвилин – помідорів і баклажанів.

Додати сіль, спеції, дати покипіти ще 7 хвилин. Гарнір відварити окремо.

По тарілках розкладається спочатку обраний по своєму смаку гарнір, зверху викласти м'ясо з овочами. Готову страву прикрашають зеленню.

Розрахунок готового страви:

Найменування вуглеводи білки жири цінність
телятина 0 59,1 3,6 268,8
морква 6,5 1,04 0,39 32,5
перець (солодкий) 7,41 1,69 0 36,4
баклажан 22 2,4 0,4 101,2
масло (топлене) 0,6 0,3 98 885,6
цибулина 7,6 1,36 0 35,84
Разом: 44,1 65,9 102,4 1360,3
На 100 г: 3,9 5,8 9 119,3

Баклажани, фаршировані м'ясом, запечені в духовці

Це блюдо краще готувати з курячого філе. До фаршированим овочам можна окремо подати кефір, змішаний з дрібно нарізаним часником.

Продукти на 4 порцій:

  • 800 г баклажан;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • 1 велика головка цибулі;
  • 400 г курячого м'яса;
  • 5 ст. ложок протертих помідорів (або соусу томатного);
  • 2 гілочки зелені петрушки;
  • 10 г солі;
  • 2 щіпки перцю;
  • 1 стакан тертого сиру.

Для соусу: кефір, часник – за смаком.

Готувати потрібно 40 хвилин. Блюдо в розрахунку на одну порцію містить 117,4 ккал.

Із м'яса приготувати фарш. Баклажани помити, розрізати кожен уздовж на дві половинки. Не виймати серцевину, її треба акуратно надрізати маленькими кубиками, не доходячи до шкірки приблизно 1 див.

Порізані синенькі змастити оливковою олією, трохи посолити і поставити в розігріту духовку. Приблизно через 20 хвилин м'якоть стане м'якою. За допомогою ложки видалити з них внутрішню частину. Вийшли «човники», які будемо фарширувати.

Готуємо начинку: обсмажити на оливковій олії порізану шматочками курячу м'якоть, відкласти на тарілку. У тій же сковороді підрум'янити цибулю, додати до нього 5 столових ложок протертих помідорів (або томатного соусу), м'якоть, вийняту з баклажана, приправити і готувати 3 хвилини.

Викласти курку та овочі в «човники», посипати тертим сиром і довести до готовності в духовій шафі. Петрушку порубати і посипати приготоване блюдо. Окремо подати соус з кефіру з часником.

Характеристика харчових продуктів

Інгредієнти жирів білків вуглеводів калорії
куряче м'ясо 4 92 0 126,5
помідори 0 1,2 5,8 28
цибуля 0 1,02 5,7 26,88
баклажан 0,5 3 27,05 126,5
рослинна олія 49,9 0 0 449,1
сир 47,1 36,74 0 570,85
Разом: 101,5 134 39 1605,3
На 100 г: 7,4 9,8 2,9 117,4

Спосіб приготування ситного страви в горщиках

Завдяки керамічним горщикам можна легко і швидко приготувати смачну страву. Даний рецепт приготування баклажанів з м'ясом і картоплею в горщиках буде до смаку навіть найвередливішим гурманам.

Для його приготування знадобиться:

 

  • 1 великий баклажан;
  • 500 г картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 600 г яловичини;
  • 10-16 помідорів черрі;
  • масло рослинне – 60 грам;
  • спеції – за смаком.

Час приготування становитиме 1 год. Рецепт розрахований на 4 порції, в кожній по 153,3 ккал.

Очищені синенькі, картоплю нарізати кубиками і окремо трохи обсмажити в рослинній олії. Цибулину нашаткувати кільцями і підрум'янити в олії. Яловичину, порізану на дрібні шматочки, трохи обсмажити в гарячому маслі з усіх боків.

У керамічний горщик покласти шматочки яловичини, потім цибулю, зверху картоплю, баклажани і помідори черрі. Приправити все перцем, сіллю. Влити в кожен горщик гарячий бульйон або воду, достатньо буде трьох столових ложок. На півгодини поставити для гасіння в духовку.

Характеристика продуктів:

інгредієнти білки вуглеводи жири ккал
яловичина 157,38 0 102,48 1551,84
картопля 6 51,1 0,3 263,1
цибуля 0,85 4,75 0 22,4
баклажан 2,7 24,75 0,45 113,75
рослинна олія 0 0 59,88 538,92
помідори 1,02 4,93 0 23,8
Разом: 168 93,5 163,1 2513,9
На 100 г: 10,2 5,7 9,9 153,3

Рецепт мусака по-грецьки — візьміть на замітку цей рецепт. Це незвичайне блюдо, яке прийшло до нас із середземномор'я обов'язково варто того, щоб навчитися його готувати.

Смачний рубаний біфштекс з яловичини — читайте цікаві як приготувати його в нашій статті.

Філе індички в сметанному соусі, це те що зробить м'ясо незвичайно смачним і соковитим. Читайте рецепт тут.

Готуємо легко і просто в мультиварці

Мультиварка чудово приготує тушковані баклажани з кабачками і м'ясом. Переконайтеся самі! А щоб блюдо вийшло більш «наваристое», можна використовувати для його приготування м'ясо жирних сортів.

Вимагається:

  • баклажани середньої величини – 1 штука;
  • 70 грам ріпчастої цибулі;
  • 50 мл олії рафінованої соняшникової;
  • для прикраси зелень;
  • за смаком перець;
  • 1 помідор;
  • 8 грам солі;
  • 1 кабачок;
  • прованські трави;
  • 1 болгарський перець;
  • 200 г м'яса;
  • часник (зубчики) – 2 штуки.

На приготування знадобиться 55 хвилин, енергетична цінність на 100 г готового продукту складе 94,2 ккал.

Приготувати соус з часнику, цибулі і помідорів. Для цього всі інгредієнти подрібнити і обсмажити на розігрітій олії. Спочатку в олію покласти часник, потім цибулю. Коли вони трохи підрум'яняться додати нарізаний помідор. Накрити сковорідку кришкою, зменшити вогонь і готувати 2-3 хвилини.

Баклажан і кабачок очистити від шкірки. Нарізати ці овочі півкільцями. М'ясо подрібнити кубиками. В чашу «мультиварки» влити трохи олії і викласти всі інгредієнти шарами. Перший – баклажан, потім кабачок. Приправити овочі сіллю, прованськими травами і поперчити.

Розкласти зверху шматочки м'яса і порубаний кубиками солодкий перець. Тонким шаром залити овочі з м'ясом, приготованим соусом. Вибрати на мультиварці відповідний режим. В даному випадку підійде «гасіння».

Розрахунок приготованої страви:

продукти білків жирів вуглеводів калорійність
м'ясо (яловичина) 51,6 33,6 0 508,8
цибуля 1,28 0 7,13 33,6
баклажан 2,76 0,46 25,3 116,38
рослинна олія 0 64,87 0 583,83
болгарський перець 2,99 0 3,11 64,4
кабачок 2,1 1,05 19,95 97,65
Разом: 61,5 100 69,3 1422,9
На 100 г: 4,1 6,6 4,6 94,2

Кулінарні хитрості

Приготувати смачні страви допоможуть наші поради:

  1. Купівля: вибирати баклажан пружний, з блискучою шкіркою без пошкоджень. Віддавати перевагу плодам середньої величини, з щільно облягають зеленими листочками свіжої плодоніжкою;
  2. Очищення: діяти у відповідності з рецептом. Якщо смажити, то очищати не варто, а от для приготування в мультиварці або горщику краще почистити;
  3. Замочування: щоб прибрати гіркоту, необхідно порізаний баклажани опустити на 15 хвилин у підсолену воду;
  4. Приготування: баклажан як губка вбирає масло і стає дуже калорійним продуктом. Щоб цього уникнути, можна перед смаженням відправити баклажан на кілька хвилин у духовку або замочити його в солоній воді або зробити легкий білковий «кляр».

Баклажани і м'ясо – прекрасне поєднання. І корисно, і смачно. Так, що прихильників правильного харчування не обійтися без баклажана. У ньому є і вітаміни, і мінерали, його легко готувати.

Що ще почитати: