14 март 2019 4 460

Як приготувати смачну шарлотку без яєць

Шарлотка з яблуками відноситься до числа найбільш широко відомих і поширених видів випічки. І це цілком зрозуміло: проста рецептура робить такий пиріг бажаним доповненням до будь-якого чаювання.

Легкі зміни в переліку інгредієнтів дозволять добитися абсолютно нових відтінків смаку, а трохи поекспериментувавши, можна створити щось своє, цілком оригінальне і відмінне від початкового рецепта.

Секрети випічки без яєць

Яйця в складі будь-якого рецепту можна замінити, виходячи з того, яку конкретно функцію вони повинні виконувати в процесі приготування:

  1. Мастило для пирогів.

Перш, ніж поставити пиріг в духовку, його поверхню необхідно змастити яйцем, щоб скоринка могла підрум'янитися. Але аналогічного результату можна досягнути, скориставшись солодким чорним чаєм. Якщо випічка повинна бути несолодкою, то чай слід замінити томатним соком.

  1. Склеювання і пом'якшення тесту.

З цією метою в якості заміни для одного яйця можна використовувати пару столових ложок розмоченого у воді геркулеса, або столову ложку крохмалю. Якщо мова йде про солодкій випічці, то в цій ролі може виступати банан, або кілька столових ложок яблучного пюре.

Рецепт шарлотки з яблуками
Інгредієнти Кількість
сироватка молочна - 0,5 кг
борошно - 0,3 кг
цукор - 150 г
сіль - за смаком
манка - 50 г
масло вершкове - 1 їдальня ложка
розпушувач - 1,5 чайні ложки
яблука - 0,7 кг
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 185 Ккал
Найпростіший і доступний рецепт шарлотки, що дозволяє обійтися без яєць. Замість сироватки можна використовувати молоко, але тоді потрібно додати крохмаль.

Хід приготування:

  1. Яблука як слід вимити і нарізати на тонкі скибочки, після скласти в глибоку миску і ненадовго залити слабосоленої водою (це необхідно, щоб шматочки не потемніли);
  2. В молочну сироватку (обов'язково кімнатної температури, не з холодильника) засипати цукровий пісок і розмішувати, поки він повністю не розчиниться;
  3. Далі до молочній сироватці поступово додається борошно, сіль і розпушувач, при цьому тісто потрібно безперервно розмішувати;
  4. Сумішшю з манної крупи і вершкового масла обробити внутрішню поверхню форми для випічки, це запобігає прилипання до неї пирога;
  5. Викласти у форму яблучні скибочки так, щоб вони закривали дно, зверху залити шаром тіста і помістити в попередньо розігріту до 180 С духовку;
  6. Випікати 30-40 хвилин, після дати трохи охолонути і можна подавати на стіл частування.

Яблучна шарлотка на кефірі

Використовуючи для приготування шарлотки кефір, можна домогтися ніжного і соковитого смаку, який дуже вдало поєднується з ягідними та фруктовими начинками. Цей варіант бісквіта практично універсальний для всіх різновидів солодких пирогів.

Інгредієнти:

  • манка— 150 г;
  • яблуко — 3 штуки;
  • борошно — 150 г;
  • кефір — 200 мл;
  • цукор — 150 г;
  • сіль – за смаком;
  • розпушувач — 10 г;
  • олія соняшникова — 1/2 склянки.

Час приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 275 ккал.

Хід приготування:

  1. У ємності достатнього обсягу змішати борошно, манну крупу, розпушувач, цукровий пісок і сіль;
  2. Додати масло і кефір, ретельно вимісити всі компоненти до отримання однорідної маси;
  3. Яблука вимити, звільнити від серцевини і нарізати тонкими скибочками;
  4. Змастити форму олією і викласти в неї скибочки яблук;
  5. Залити яблука шаром тіста;
  6. Поставити шарлотку в духовку і випікати протягом десяти хвилин при температурі 200° С, а після знизити її до 180° С і готувати ще близько півгодини;
  7. Через відведений час пиріг готовий до подачі на стіл (при бажанні таку шарлотку можна приправляти фруктовими соусами або джемами).

Шарлотка на молоці з бананами

Використовуючи цей рецепт, ви зможете спекти оригінальну шарлотку. Незважаючи на високу щільність тіста, випічка буде досить пишною, завдяки молоку, а банановий смак вразить любителів незвичайних страв.

Інгредієнти:

  • яблуко — 3 штуки;
  • банан (середній) — 1 штука;
  • цукор — 150 г;
  • молоко — 0,2 л;
  • борошно — 400 г;
  • розпушувач — 10 г;
  • кориця – ½ чайної ложки;
  • цукрова пудра – ½ чайної ложки;
  • рослинне масло — 30-40 мл

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 205 ккал.

Хід приготування:

  1. Вимити яблука, вийняти з них серцевини, подрібнити;
  2. Взяти ємність для тіста і розім'яти в ній банан і цукром, додати туди ж масла і молока;
  3. Змішати борошно з розпушувачем, поступово всипати ці інгредієнти в молоко, ретельно вимішуючи получающееся тісто;
  4. Промаслить донну частину форми і розкласти по ній шматочки яблук;
  5. Залити тісто всередину форми, трохи струшуючи, щоб воно змогло розподілитися до самого дна між усіма шматочками;
  6. Випікати близько сорока хвилин при температурі 180 °С;
  7. Коли пиріг буде готовий, дати йому трохи охолонути, після посипати цукровою пудрою і корицею і подавати на стіл.

Як приготувати шарлотку для веганів

Щоб отримати з звичайного рецепту веганські, то достатньо всього лише всі інгредієнти, що мають тваринне походження, замінити рослинними. Зробити це зовсім неважко, оскільки більшу частину подібних продуктів можна відшукати практично повсюдно.

Інгредієнти:

  • яблуко — 3 штуки;
  • пальмовий (кокосовий) цукор — ½ склянки;
  • борошно — 200 г;
  • манка — 200 г;
  • імбир (мелений) — ¼ чайної ложки;
  • кориця (мелена) — 1 чайна ложка;
  • кокосове молоко — ½ склянки;
  • вода — 200 мл;
  • сода (гашене) — ½ чайної ложки.

Час приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 169 ккал.

Хід приготування:

  1. Нарізати яблука, попередньо видаливши насіння;
  2. Змішати цукровий пісок, манну крупу, спеції, сіль і борошно;
  3. Потроху вливати в ємність з борошном воду і кокосове молоко, постійно помішуючи получающееся тісто;
  4. Далі додати гашеної оцтом соди і знову все ретельно вимісити;
  5. По дну форми для випічки розсипати трохи манної борошна (щоб пиріг до неї не брався і не пригорав);
  6. Покрити дно невеликим шаром тіста, викласти яблучні скибочки, а зверху залити їх залишками тіста;
  7. Поставити в духовку розігріватися (на 180°), почекати 5 хвилин, після забрати в неї форму з майбутньою шарлоткою;
  8. Запікати пиріг не змінюючи температуру протягом 40 хвилин, після можна подавати його на стіл.

Кекс зі згущеним молоком — смачна випічка простим, домашніми рецептами.

Рецепти смачною смаженої цвітної капусти в нашій статті. Візьміть на замітку наші варіанти страви.

Читайте як приготувати смачні рецепти дріжджових пирогів з капустою.

Як спекти пиріг в мультиварці

Приготування яблучної шарлотки в духовці зовсім не скрутне заняття, а якщо мова йде про мультиварці або аерогрилі, то все ще більш просто. Звичайно, зробити її настільки ж пишною не вийде і можливо вона буде трохи більш вологим, ніж звичайний пиріг, але зате її смакові якості виявляться відмінними. Крім того, можна урізноманітнити класичну яблучну рецептуру з допомогою груші і меду.

Інгредієнти:

  • мед — 3 столові ложки;
  • груша — 1 штука;
  • яблуко — 2 штуки;
  • окріп — 200 мл;
  • цукор — 1/2 склянки;
  • цедра лимона – 1 штука;
  • масло рослинне — 1/2 склянки;
  • ванілін – ½ чайної ложки;
  • кориця — ½ чайної ложки;
  • розпушувач — 1 чайна ложка.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність: 170 ккал.

Хід приготування:

  1. Цукровий пісок і спеції змішати з медом і окропом у досить глибокій ємності;
  2. Влити в отриману суміш рослинне масло і додати подрібнену цедру;
  3. Просіяне борошно змішати з розпушувачем, а після і з усіма рідкими компонентами і ретельно вимісити, щоб сформувалася однорідна маса;
  4. Вимити, звільнити від серцевин і нарізати яблука і груші;
  5. Влити тісто в мультиварочную чашу, попередньо покривши її стінки шаром рослинної олії, туди ж викласти шматочки фруктів;
  6. Включити функцію «Випічка» і виставити час 65 хвилин;
  7. Через зазначений час пиріг готовий.

Підказки господаркам

Приготувати ідеальну шарлотку без яєць зовсім неважко, якщо врахувати наведені нижче рекомендації:

  1. Найбільше для такої випічки підходять яблука твердих сортів, який надає їй трохи кислуватий присмак. При цьому самі скибочки не розварюються і зберігають форму. Переконайтеся також, щоб плоди не виявилися занадто м'якими і пом'ятими. Краще всього, якщо яблука володіють вираженим ароматом і приємним смаком;
  2. Якщо у вашому розпорядженні є тільки солодкі яблука, то необхідну кислинку можна отримати з журавлини або смородини, або додавши лимонний сік;
  3. Не відкривайте духовку в процесі готування, інакше пиріг опаде і після виявиться невибагливим як на вигляд, так і на смак;
  4. Діставши шарлотку з духовки, найкраще викласти її з форми за допомогою вологого рушника.

Насправді, практично кожна домогосподарка має свої улюблені способи приготування шарлотки. Хтось віддає перевагу шарлотку з лимоном, а хтось з горіхами, але, як і у всьому іншому, в таких побажаннях потрібно дотримувати помірність, щоб смак шарлотки все ще залишався впізнаваним.

Що ще почитати: