03 май 2019 19 761

Як приготувати класичну шарлотку з яблуками

Пишна, ніжна і просто тане в роті шарлотка не може не подобатися! Цей солодкий, яблучний десерт родом з Німеччини. Він давно підкорив всіх своєю простотою і незабутнім смаком. Вміти готувати його має кожна справжня господиня. Можна скористатися наступними безпрограшними рецептами.

Класична шарлотка з яблуками в духовці
Інгредієнти Кількість
борошна вищого сорту - 1 гранований стакан
цукру - 1 гранований стакан
курячі яйця - 4 шт.
розпушувач тіста або сода гашене оцтом - 1/2 ч. л.
яблук - 3-4 великих
вершкове масло - для змащування форми
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Цей рецепт є базовим варіантом випікання. Такий яблучний пиріг завжди виходить дуже смачним.

Покрокова інструкція приготування:

  1. У глибоку посудину розбити яйця, висипати весь цукор і збити міксером або віночком. Отримана заготовка для тіста збільшиться в розмірі приблизно в три рази, вона повинна вийти ніжно кремового кольору;

  1. В декілька заходів просіваємо борошно, кожен раз перемішуємо, щоб не було грудочок. Борошно заздалегідь змішати з розпушувачем або гашеного содою;
  2. Суміш збити кухонним міксером на невеликій швидкості. Збивати недовго, до отримання однорідного стану;

  1. Яблука необхідно відчистити від шкірки, вирізати середину і нарізати не дуже товстими скибочками або кубиками. Після змішати тісто з нарізаними яблуками;

  1. Вилити рідке тісто в змащену вершковим маслом ємність для готування. Помістити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 40-45 хвилин. Зокрема, саме від висоти ємності змінюється час випічки, чим вище форма, тим довше готується, і навпаки. Готовність можна перевірити, скориставшись дерев'яним сучком або зубочисткою. Необхідно проткнути пиріг в самому товстому місці, якщо паличка суха, значить, готово.

Приємного апетиту!

Шарлотка на кефірі: простий рецепт

Існує варіація в приготуванні класичного яблучного пирога. Це шарлотка з використанням кефіру. Така випічка з яблуками особливо ніжна і повітряна.

Необхідні продукти:

  • Борошно пшеничне вищого сорту ― 1.5 склянки (~150 г);
  • Жирне масло ― 120 г;
  • Курячі яйця ― 2 шт.;
  • Кефір (жирність на особистий розсуд) ― 200 г;
  • Цукор ― 1 стакан (~170 м);
  • Чайна ложка розпушувача або соди (без гірки);
  • Яблука — 3-4 шт.;

Загальний час приготування – 60 хвилин (20 хвилин на заготівлю тіста і 40 хвилин на випікання).

Калорійність шарлотки на кефірі декілька вище, ніж класичної, так як в рецепті використовується вершкове масло. Калорійність такого пирога дорівнює 180 ккал на 100 грам продукту.

Етапи приготування:

  1. Масло повинно бути розм'якшене, ретельно перемішати його з цукром;
  2. Яйця по черзі вмішувати в масляно―цукрову суміш, перемішати;
  3. Кефір, кімнатної температури, налити в отриману масу, добре перешкодити до однорідності;
  4. Борошно з розпушувачем поступово просіяти. Також ретельно перешкодити.
  5. Яблука необхідно помити, відчистити. Порізати можна будь-яким способом. Додати яблука в замішане тісто;
  6. Заготовлене тісто перемістити до раніше промазану маслом ємність для випікання. Помістити в нагріту до 180 градусів духовку, тримати 40-45 хвилин. Вже готовий пиріг залишити остигати всередині духовки дверцята краще відкрити.

Приготування класичної яблучної шарлотки в мультиварці

Крім духової шафи, можна приготувати дуже смачний яблучний пиріг в мультиварці. Мультиварка — універсальна річ, готувати на ній-одне задоволення, здоба пишна, ніжна і повітряна.

Необхідні продукти:

  • Пшеничне борошно ― 100 г (1 склянка);
  • Цукор ― 170 г (1 склянка);
  • Курячі яйця середнього розміру ― 4 шт.;
  • Розпушувач для тіста — 1 ч. л.;
  • Сіль ― 1/2 ч.;

Загальний час приготування – 90 хвилин, 20 хвилин на заготівлю тесту та 60 хвилин на випікання.

Калорійність шарлотки приготовленої в мультиварці, приблизно така ж, як і в класичній, тобто дорівнює 165 ккал на 100 грам.

Етапи приготування:

  1. Готуємо тісто. Гарненько відмити під проточною водою яйця, можна мити з содою. Взяти глибоку миску і розбити туди яйця. Насипати відразу все 170 г цукру. Збивати міксером, починаючи з мінімальної швидкості, поступово збільшуючи її. Яєчна суміш повинна бути пишною і пузыристой;
  2. Просіяти борошно, змішану з розпушувачем для тесту. Перемішати до однорідного стану, повинно бути, без борошняних грудок, консистенція схожа на густу сметану;
  3. Яблука можна не чистити, а просто гарно помити і нарізати великими шматочками. Додати їх у тісто, перемішати;
  4. Чашку від мультиварки необхідно промазати невеликою кількістю вершкового масла і злегка присипати цукром. Ще одне яблуко порізати акуратними скибочками і викласти на дно чаші. Тепер залити в ємкість тісто і рівномірно пригладити;
  5. У будь мультиварці потрібно випікати шарлотку на функції «Випічка». Триває готування зазвичай 60 хвилин. Після закінчення часу даємо шарлотці трохи охолонути. Злегка остиглий пиріг потрібно вийняти, перевернувши на решітку для готування на пару. Пишна і повітряна шарлотка з мультиварки готова!

Супи з морських коктейлів — це відмінне джерело мікроелементів і вітамінів. Такі супи потрібно обов'язково включати в свій раціон.

Рис з овочами досить просто приготувати в мультиварці. Читайте кращу добірку рецептів.

Тефтелі в томатно-сметанному соусі — прекрасна добавка до будь-якого гарніру. Рецепт тут.

Секрети вдалої шарлотки

Шарлотка — нескладне блюдо, кажуть, що навіть дитина впорається з її приготуванням. Але є деякі тонкощі і секрети, які допоможуть зробити її ще смачніше.

  • Кращим сортом яблук, які максимально розкривають свій смак при випічці, вважається Антонівка. Вони дуже ароматні. Їх кислинка відмінно доповнює солодкий бісквіт шарлотки.
  • Чим пишніше буде збита яєчна маса, тим повітряніше буде пиріг.
  • Ставити тісто потрібно тільки в добре розігрітий, до необхідної температури, духова шафа. Це дуже важливо. Завдяки цьому у пирога буде не тільки апетитна скоринка, але і пропеченная серединка.
  • Ні в якому разі не потрібно заглядати в духовку під час приготування. Шарлотка не любить протягів і перепадів температури, від них вона осідає.
  • Спочатку, випікати потрібно було саме в чавунній сковорідці, це сприяло появи прекрасною золотої скоринки пирога.
  • Додавання в тісто лимонної або апельсинової цедри, кориці, ванільного цукру, меду або какао, зробить пиріг більш цікавим і незвичайним. Не бійтеся експериментувати. Додати можна практично все що завгодно. Це може бути навіть кардамон або мускатний горіх.

Шарлотка відмінно підходить до чаю або кави. Її можна вживати, як і абсолютно самостійний десерт. Подача шарлотки, в якійсь мірі, теж мистецтво. Смачніше всього, це свіжоспечений пиріг, він теплий і ароматний.

Ідеально подавати шарлотку з кулькою легкого вершкового морозива. Якщо трохи притрусити цукровою пудрою, пиріг стане ще більш привабливий і апетитний. Особливо гармонійне поєднання у шарлотки та сметанного крему. Існує безліч варіацій, потрібно лише проявити фантазію.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: