20 апрель 2019 3 950

Кава латте — що це таке, як правильно приготувати

Ви коли-небудь пробували справжній кава латте? Це невимовне насолоду, коли з кожним ковтком розум мимоволі забирає серце в найвіддаленіші куточки сонячного пристрасного континенту, а душа наповнюється особливим лагідним теплом домашнього вогнища. Кава латте — що це таке? Зараз ви всі дізнаєтеся.

Caffe latte – шматочок молочного щастя

Історія цього напою йде корінням в Італії, а точніше, в звичайну дружню люблячу сім'ю.

Якось раз одна з італійських жінок вирішила, що її домашні при будь-яких обставин просто зобов'язані збиратися рано вранці за великим кухонним столом і насолоджуватися чашкою ароматної кави за приємною бесідою. Цей своєрідний «дорослий» напій не дуже-то сподобався її дітям і щоб вони не відокремлювалися від сім'ї, жінка вигадала розбавляти кави солодким коров'ячим молоком.

Так і з'явився перший італійська кава латте. Його рецепт передавався з уст в уста, з покоління в покоління, поки не знайшов свої ідеальні інгредієнти і пропорції. Напій удосконалювався багато років, жадібно поглинаючи різні тонкощі приготування. І все ж він зберіг в собі те саме первозданне почуття душевного єднання, тепла і затишку.

Багато людей впевнені, що називаючи цей кави «латтЕ», вони не допускають ніяких помилок. Це оману, навіяне впливом французької мови. Насправді, слово «латте» коректно вимовляти з наголосом на перший склад, як і інші італійські слова.

Латте в усьому розмаїтті: види і склад напою

Як багато різних видів смачної кави латте придумано рукою майстра! Причому кожен з них наділений своєю секретної тонкістю. Але все ж, є три особливих напою, які явно виділяються із всієї цієї кавовій маси смакоти:

  • традиційна кава latte;
  • листковий latte macchiato;
  • листковий dolce latte macchiato.

Кожен з представлених видів має свої інгредієнти і пропорції. Одне залишається незмінним: основа для абсолютно будь-якого виду кави латте – молоко.

Для кава-латте краще всього використовувати жирне молоко. Ідеальний варіант – 3,2 %. Якщо віддасте перевагу відсоток нижче, напій буде таким же похмурим і тьмяним на вигляд, і на смак.

Щоб усмак відчути всю принадність цього напою, перш за все, потрібно навчитися його правильно готувати. Робити це потрібно в спеціальному склянці для латте. Їх об'єм зазвичай 150 мл. Важливо знати, що без кави-машини тут, на жаль, не обійтися. Розглянемо найсмачніші рецепти кава-латте.

Рис з куркою і овочами — візьміть на замітку рецепт, який стане вашим улюбленим.

Як приготувати смачний рецепт супу з фрикадельками читайте в нашій статті.

Заливний пиріг з начинкою з яєць і зеленого лука — смачна домашня випічка за домашніми рецептами.

Традиційний італійський кави latte – як правильно його приготувати
Інгредієнти Кількість
спеціальний стакан - 1 шт.
пінчер - 1 шт.
свіжоприготований еспресо - 30 мл
молоко - 100-120 мл
Час приготування: 1 хвилин Калорійність на 100 грам: 175 Ккал

У пинчере потрібно гарненько збити молоко, скориставшись сильним потоком гарячого пара кава-машини. Мета – добитися м'якої щільної піни. Збите молоко вливається в склянку так, щоб не порушити пінку. Далі в центр посуду вливається еспресо. Інгредієнти змішуються, виходить кава теплого бежевого кольору.

Латте: рецепти кави з родзинкою

З року в рік кави latte розвивався і вдосконалювався як у смакових якостях, так і у зовнішніх. Розглянемо кілька усталених рецептів, смак яких був визнаний і схвалений різними кавовими гурманами.

Latte macchiato

Родзинка рецепта latte macchiato в його шарах. Над ними не потрібно довго вчитися, ідеальні шари виходять самі собою, ніби за помахом чарівної палички.

Багато горе-барісти в меню прирівнюють latte macchiato до традиційного latte. Вони вважають, що це одне і те ж. Це помилкова думка. Latte і latte macchiato — два абсолютно різних види кави! Перший за традицією однорідний, а другий прикрашають шари.

Нам знадобляться:

  • стакан для latte;
  • пінчер або інший посуд з «носиком» для молока;
  • 30 мл тільки що зробленого еспресо;
  • 115 мл молока.

Приготування latte macchiato займе 1,5 хвилини.

Як і традиційний lattе, в macchiato на 100 мл 175 Ккал.

Молоко збиваємо під паровий трубкою кава-машини в пинчере. Домагаємося густої піни. Вона повинна бути більше, ніж у традиційного кави латте. Наповнюємо склянку готовим молочком, не зруйнувавши пінку.

Акуратно, тоненькою цівкою, строго по центру не поспішаючи додаємо еспресо.

Після цього не рухаємо склянку, поки шари не розподілятися. Прямо на очах повинні з'явитися три шари: холодно-білий світло-деревне і кавово-теплий.

Dolce-latte-macchiato

Рецепт кави ввібрав в себе солодку карамельну нотку. Dolce-latte – дуже гарний листковий напій. Всього в ньому чотири шари.

Потрібні інгредієнти для dolce-latte-macchiato:

  • latte-стакан;
  • пінчер (можна замінити зручним посудом з «носиком»);
  • 30 мл свіжого еспресо;
  • молоко, 110 мл;
  • ложка з подовженою ручкою;
  • 5-10 мл карамельного сиропу.

Dolce-latte-macchiato готується приблизно 3 хвилини.

В середньому його калорійність на 100 мл близько 207 Ккал.

Спочатку в склянку вливається солодкий сироп. Молоко в пинчере потрібно збити пором до появи щільної піни. Потім введіть ручку ложки на склянку, не зачіпаючи сироп на дні, але як можна ближче до нього.

Не поспішаючи і дуже акуратно вливайте молоко таким чином, щоб воно стікало в склянку на ручці ложки. Два шари готові! Далі в центр, так само як і в рецепті latte-macchiato, цівкою вливаємо еспресо.

Головне, зробити це акуратно, а в шари воно розподіляється саме. В результаті вийде шар сиропу, потім шар молока, далі перехідний шар світло-коричневого кольору і шар еспресо на завершення.

Кілька тонких деталей про каву латте

Поради майстрів ніколи не бувають зайвими. Ось деякі з них.

  1. Стакан повинен бути добре прогрітим. Всі інгредієнти латте добре прогріваються: еспресо кава-машиною, а молоко потужної парової струменем. Якщо помістити їх у холодний склянку, вони віддадуть йому все своє тепло. Замість смачного гарячого латте в результаті доведеться пити ледве тепленький кави.
  2. Молочна пінка має бути без великих бульбашок. Бульбашки роблять вид кави неестетичним. Якщо все ж вони надулися, від них можна легко позбутися. Обережно постукайте дном пінчера про стіл. Бульбашки почнуть лопатися, зливаючись з однорідною пінкою.
  3. Використовуйте ваніль або корицю. Присипте пінку готового напою однієї з цих прянощів. Їх аромат у поєднанні з запашним кави латте просто зводить з розуму!

Рідко можна зустріти людину, який би не любив традиційна кава з молоком. У наш час кава латте став настільки різноманітний, що кожен любитель цього молочно-кавового напою знайде для себе відповідний смак.

Як пити латте: цікаві факти

Гості кав'ярні часто переймаються питанням про те, як сповна розкрити весь чудовий смак кави латте. Як правильно пити напій? Єдиного правила тут немає. Смак латте розцвітає на вустах.

Що стосується latte-macchiato і dolce-latte-macchiato, то насолоджуватися ними можна перемішавши шари або навпаки, залишивши їх в цілості й поступово, шар за шаром випивати напій через соломинку.

Важлива інформація для майбутніх і годуючих мам

Не дивлячись на те, що фундамент будь-якої кави латте — молоко, його не рекомендується вагітним жінкам. Чому?

Кофеїн еспресо нікуди не зник і не розчинився. Молоко його просто разбавило, пом'якшивши щільну консистенцію. Наслідки для великих любителів кави жахливі, оскільки ви:

  • ризикуєте життям дитини;
  • можете викликати пологи передчасно;
  • сприяєте передчасного відшарування плаценти;
  • сильно підвищуєте тиск;
  • ризикуєте отримати печію;
  • обезвоживаете себе.

Годуюча мама теж отримує табу на каву латте. Адже разом з її молоком слабкий маленький дитинка буде приймати шкідливий кофеїн. Що ж буде далі?

  • рівень цукру в крові буде нестабільним, а це вказує на розвиток хвороб;
  • дратівливість і стреси;
  • нездорова збудженість;
  • різкий занепад сил після дії кофеїну.

А чи знаєте ви, що...

Коли готовий кави еспресо ллється в кухлик перші 10 секунд, ні краплі кофеїну в ньому немає. Крім різних запашних масел, у нього нічого не виділяється. І вагітна, і годуюча мама може сміливо насолодитися кави латте з такого еспресо.

Що ще почитати: