Як приготувати ірландський кави в домашніх умовах
Кавові напої користуються величезною популярністю. Деякі з них настільки незвичайні у виготовленні і за своїм складом, що можуть бути віднесені до розряду десертів, або коктейлів. Це, насамперед, стосується ірландського кави (інакше, Irish Coffe).
За даними Вікіпедії айріш кава дійсно входить в «загін коктейльних», і для цього є підстави. Ларрі Нівен також висловлювався про те, що приготування цього напою по-справжньому клопітка заняття, яке вимагає наявності особливих інгредієнтів, ємностей і навичок.
Історія походження
Існує досить багато теорій щодо того, як був створений Irish Coffe. Основна версія пов'язує цю подію з ім'ям Джозефа Шерідана, який був працівником бару в ірландському міжнародному аеропорту «Шаннон».
Джо помітив, що візитери, транзитом, що прибули з США, ніяк не могли зігрітися, хоча і замовляли звичайні гарячі напої. Тоді, вареної кави, бармен додав у нього справжній ірландський віскі і подав те, що вийшло відвідувачам.
Всім незабаром стало набагато тепліше, а коли виникло питання щодо походження напою Джозеф, не розгубившись, відповів, що це «кава по-ірландськи».
Незабаром, завдяки одному журналісту, також отримав у той день свою порцію тепла, Irish Coffe придбав всесвітню популярність.
Особливість напою
Така конституція тари дозволяє не обпалюватися і разом з тим, зберігати необхідний температурний рівень в процесі створення коктейлю (перш, ніж айріш кава опиниться в келиху, посуд прогрівають гарячою водою).
Потрібно відзначити, що раніше такі склянки застосовувались у першу чергу для подачі пива. Не дивно, що Джо скористався саме цієї посудом, адже він працював у барі і нічого іншого під рукою просто не виявилося.
Айріш – єдиний містить кави коктейль з тих, що відносять до класичних. Також його схвалила Міжнародна Асоціація Барменів і внесла у свою карту, назвавши коктейлем з вершками.
Читайте як приготувати рулет із сала — цікава закуска для любителів цього продукту.
Читайте як приготувати смачну курочку фарширований овочами.
Домашній рецепт шаурми з курячої начинкою — відмінний варіант для перекусу. До того ж тут є де проявити фантазію.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гарячий чорний кава - | 170 г |
віскі - | 30 мл |
свіжі збиті вершки - | 40 мл |
цукор тростинний - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 114 Ккал |
Даний Irish Coffe готується з використанням справжнього ірландського віскі (Old Bushmills Irish Whiskey). Можна сказати, що це справжня класика.
Рецепт приготування ірландського кави:
- Зварити мелену зернову каву в турці (він повинен обов'язково вийти міцним);
- Спеціальний келих для айріш (або просто той келих, з якого ви збираєтеся пити Irish Coffe) прогріти, акуратно заповнивши його гарячим окропом;
- Злити воду, замість неї додати в келих Whiskey;
- До віскі додати цукор і зверху влити раніше приготований кави, все розмішати;
- На поверхні напою сформувати подобу повітряного хмари з вершків, перемішування його з основою коктейлю не потрібно;
- Irish Coffe готовий.
Варіації кава по-ірландськи
Ще одна дивна особливість ірландського кави полягає в наступному: незважаючи на те, що сам напій є національним, рецептів її приготування існує величезна безліч, і кожен може фантазувати в цьому відношенні на свій розсуд.
З корицею
У даному рецепті обсяг інгредієнтів розрахований на 2 порції напою.
Інгредієнти:
- віскі (ірландська) – 60 мл;
- вода – 0,25 л;
- кориця (у вигляді паличок) – ¼ палички;
- кава (мелена) – 4 чайних ложки;
- цукор коричневий — 1 чайна ложка;
- цукор білий – 2 чайних ложки;
- вершки – 100 мл;
- кориця (мелена) – ½ чайної ложки.
Час приготування: 40 хв (з урахуванням підготовки).
Калорійність: 120 ккал.
Хід приготування:
- Каву бажано перемолоти самостійно за допомогою млина і в процесі додати до нього частину коричної палички;
- Отриманий порошок помістити в турку, зверху всипати коричневий цукор і додати чверть літра холодної води;
- Поставити турку на вогонь, почекати поки кава почне (тільки почне!) закипати і підніметься пінка, прибрати ємність з вогню, почекати поки вона трохи охолоне і знову поставити на вогонь (повторити цей пункт ще 2-3 рази);
- Збити разом вершки і білий цукор (припинити збивання, коли з'являться м'які піки);
- Розігріти келих для коктейлю окропом, потім, використовуючи ситечко влити в нього гарячу каву і присмачити його віскі;
- Покрити поверхню напою збитими вершками;
- Присипати вершки меленою корицею;
- Айріш коктейль готовий!
Гарячий напій по-ірландськи з лікером «Бейліс»
Напій, приготований за цим рецептом, чудово підходить для того, щоб перечекати зимову холоднечу в приємній компанії. Вважається, що він навіть здатний стати протиотрутою від насувається депресії.
Інгредієнти:
- кави (свіжозварений) – 160 мл;
- лікер «Бейліс» — 40 мл;
- цукор – 2 чайні ложки;
- вершки (домашні) – 40 мл
Час приготування: 25-30 хвилин.
Калорійність: 116 ккал.
Хід приготування:
- Розігріти склянку з допомогою окропу, влити в нього 40 мл лікеру;
- При бажанні додати цукор, заповнити склянку свіжозвареним кави до 2/3 загального обсягу (кава вливати поступово і постійно помішувати, щоб цукор міг розтанути);
- Вершки збивати потрібно акуратно, використовуючи найменшу швидкість міксера;
- Щоб влити вершки на поверхню напою слід скористатися спинкою теплою ложки (вершки та кава не змішують);
- Irish Coffe з лікером готовий до вживання (при бажанні верхівку цього коктейлю можна присипати тертим шоколадом).
Корисні поради
- Всі предмети, з якими стикаються вершки, повинні бути теплими, оскільки від холоду цей продукт згортається;
- Зігріваючи келих окропом потрібно дотримуватися обережності, якщо наливати окріп занадто різко, то скло може лопнути і келих буде зіпсований;
- Більш естетично при приготуванні ірландського кави будуть виглядати саме магазинні вершки, а натуральні, швидше за все, виявляться занадто важкими і потонуть;
- Односолодовий віскі дає більш яскравий смак, ніж інші його різновиди;
- Вершки рекомендується наносити на поверхню напою, використовуючи кондитерський пакет (починати треба від країв склянки, за які вершки будуть «триматися», а після рухатися по спіралі до центру);
- Айріш подають з легкими десертами, приготованими з суфле або тірамісу.
Мистецтво приготування Irish Coffe досить важко освоїти, але, дотримуючись наведені рекомендації, ви зможете зробити це в рази швидше.