30 май 2019 1 348

Як варити каву в турці на плиті — розкриваємо всі секрети!

За словами французької письменниці Аньєс Мартен-Люган, щасливі люди читають книги, п'ють каву. І тут не посперечаєшся, балувати себе кава дійсно звикли щасливі люди — у них немає проблем з серцем, вони енергійні і сам процес його споживання приносить їм насолоду, умиротворення, а комусь і натхнення.

За чашкою кави найчастіше відбуваються ділові переговори і значущі бесіди. Це питво — супутник тих, хто не бажає витрачати час на сон і хоче все встигнути, і протягом останніх п'яти століть цей підбадьорливий напій справляється із завданням і займає лідируючі позиції серед енергетиків.

За останні три роки продажу кави в світі зросли на 25%, вчені припускають, що на цьому цифри зростання не зупиняться, так як чисельність населення теж збільшується і шанувальників еспресо, американо або латте стає на 23 330 осіб на добу більше.

Про скільки нам відкриттів дивних готує кавовий світ!

Сучасний світ налічує близько п'ятисот видів кавових дерев, які, до речі кажучи, більше схожі на кущі. Плоди дерев – різнокольорові боби (червоні, сині, бордові), які в усьому світі називають зернами.

Але, незважаючи на таку кількість видів кавових дерев, широку популярність у світі здобули лише два сорти – арабіка і робуста (іноді зустрічається як «рубуста»). Інші сорти часто додають до вищезгаданих сортів при приготуванні напою.

Залежно від способу збору, свіжі зерна розрізняють за вартістю, дозрілі боби оцінюються вище, а ось недозрілі плоди продають дешевше. Досі боби збирають вручну.

Після збору зерна відокремлюють від шкірки і складають у мішки. Ступінь витримки зерен після збору теж впливає на ціну, у Бразилії витримують десять і більше років, а деякі компанії – всього три роки.

Смажити або не смажити?

При всьому цьому найважливішим смаковими критерієм кави є його ступінь підсмажування:

  1. Легка ступінь прожарювання – самий м'який смак напою, максимально зберігає оригінальний смак зерен, так як плоди менше всього піддаються термальній обробці, такий вид найчастіше дорожче інших;
  2. Середня ступінь прожарювання – смак напою виходить міцніше, ніж при легкій прожарювання, зменшується кислотність смаку;
  3. Сильна ступінь прожарювання – кава володіє самим міцним смаком і яскравим ароматом, що нагадує солодкувато-копчений аромат, в основному використовується для экстракрепкого еспресо, вкрай рідко відрізняється дорожнечею.

Вибір джезви для напою зі смаком Сходу

З плодами підбадьорливого дерева і підготовкою до вживання його зерен розібралися. Як же готувати правильну каву?

Справжні гурмани та поціновувачі готують його в джезві, широкій публіці більше відомої під назвою «турка». І вона використовується для приготування рецепту «по-турецьки».

Правильно вибрати турку не складе труднощів, якщо дотримуватися простого правила: посудину повинен бути широким до низу і вузьким у шийки. Така форма дозволяє воді проваритися через зерна, просочившись ароматом і смаком повністю, не віддаючи аромат з парою. Пара збирається вгорі судини, створюючи ароматну пінку.

Так як кавовий напій прийнято подавати гарячим і тут же вживати його, вибираючи турку, слід звернути увагу, що якщо посудина буде великого обсягу, то приготовлена рідина буде залишатися в охолодженому вигляді, адже це напій не для повторного розігрівання.

Що стосується матеріалу для виготовлення турки, то, звичайно ж, – це мідь (обов'язково оброблена зсередини захисним шаром). Сплав легко і рівномірно нагрівається, що дозволяє уникнути згоряння. Але підійдуть і нержавіюча сталь і алюміній.

Інші моменти у виборі турки не відіграють особливої ролі: візерунок, ручка, колір – на вибір гурмана.

Замінити турку можна і металевої кухлем, але найчастіше на заміну приходить гейзерна кавоварка, на смак ви не зможете відрізнити, приготований кави в турці або гейзерном апараті, але простіше, звичайно ж, використовувати турку (і мити її теж легше).

Правила приготування ароматної кави в турці на плиті

Отже, головне питання: як варити каву в турці на плиті? Відповідаємо!

В першу чергу необхідно помолоти зерна. Зазвичай це роблять при покупці в магазині. Будьте обережні, у магазині в кавомолці можуть заважати різні сорти продукції, з-за чого ваш напій може бути неоднозначного смаку.

Чим менше і свіже мливо, тим краще.

  1. Вода повинна бути теж приготованою. Якщо використовувати неякісну воду, це може відбитися на смак;
  2. На дно турки слід висипати чайну ложку з гіркою меленої кави (з розрахунку на 1 порцію), близько 3-5 гр мелених зерен;
  3. Якщо кава має бути солодким, то цукор теж слід насипати слідом за порошком. Тут вже хто скільки любить;
  4. Заливаємо водою в кількості 5/4 від чашки, ¼ піде на вбираність кавовій гущі;
  5. Варити, саме варити – не кип'ятити, слід на повільному вогні близько 3-4 хвилин, помішуючи, до появи пінки. Вважається, що пінка повинна бути однорідною, без великих міхурів або кавових залисин. Як йдеться пінка – особа напою;
  6. Як тільки напій буде готовий до закипання, турку можна знімати з вогню і наливати в чашку.

Момент насолоди смаком і ароматом!

Ось вони, всі секрети турецької кави:

Варіанти на тему смакових добавок

Крім природного смаку сорти можна пофантазувати зі смаками і з допомогою спецій, топінгів та інших добавок. Серед безлічі рецептів в добавках фігурують кориця, мускатний горіх, цедра апельсина, кардамон, палички ванілі, гвоздика, коньяк, віскі, молоко і, звичайно ж, вершки.

При приготуванні кави в турці з добавками, залежно від того, який результат ви хочете отримати, добавки слід додавати в самому початку, відразу після подрібненого порошку, таким чином смак добавки буде яскравіше і більш насиченою.

При додаванні спецій під час варіння спеція віддасть лише нотку свого смаку, але більше буде присутній в ароматі кавового напою.

Рецепт кави в турці з перцем чилі
Інгредієнти Кількість
мелених кавових зерен - 1 ч. л.
коричневого цукру або гречаного меду - 1 ч. л.
бутильованої води - 200 мл
кориці, солі і чорного перцю - по дрібці
перець чилі мелений - на кінчику ножа
Час приготування: 5 хвилин Калорійність на 100 грам: 21 Ккал

Насипаємо кави в турку і близько 20 секунд підсмажуємо на повільному вогні прямо в турці, далі насипаємо цукор або мед, слідом корицю і заливаємо водою. Помішуємо до моменту закипання і перед зняттям з вогню, додаємо сіль і чорний перець.

Даємо охолонути протягом хвилини, засипаємо мелений перець чилі або кидаємо шматочок сушеного перцю, знову ставимо на повільний вогонь і протягом хвилини доводимо до кипіння.

Даний рецепт не відноситься до частих у вживанні, але вважається одним з найбільш дієвих у своєму настирливому ефекті.

Заваривши підбадьорливого кави, можна швиденько приготувати галетне печиво до нього, яке так всім знайоме з дитинства. Корисне галетне печиво: ексклюзивні рецепти. Спробуйте, адже напевно ви його купували в магазинах.

Торт «Дамські пальчики» — це хороший десерт для зустрічі гостей. Готувати його не так вже довго. За рецептом сюди. У цього торта і вигляд, і на смак оригінальні.

Щоб солодка випічка стала хоч трохи корисніше, в неї потрібно додати фруктів або ягід. Наприклад, тут є рецепт пирога з брусницею. І ласуни залишаться задоволені, і організм поповниться вітамінами.

Кава по-турецьки без турки

Трапляється, що турки під рукою немає, а дуже хочеться свіжого і правильно звареної кави. У такому випадку можна використовувати звичайну каструльку або черпак.

Доведеться насипати помелу на пару порцій більше, ніж в турці, і, відповідно, варити довше до закипання. При цьому ретельно контролюйте процес приготування, не забувайте помішувати протягом всього часу і не дозволяйте рідини закипіти і перетравитися.

Після приготування кави слід перелити в кавник або керамічний чайник, можна навіть в термос і після насолоджуватися правильним питвом в охолодженому або теплому вигляді.

Дивіться відео нижче, як варити каву на плиті без турки:

Корисні рекомендації

  1. Якщо ви не чуєте» аромату кави в магазині при покупці, то швидше за все він давнього помелу або просто напросто старий, не варто купувати його, а краще попросіть намолоти свіжого;
  2. Ідеальний кави має зерна однакового кольору і розміру;
  3. Воду в турку слід наливати тільки холодну. Тепла вода швидше закипіла, а зерна не встигнуть проваритися повністю;
  4. Піна в турці тримається довше, якщо при приготуванні з самого початку в каву додати цукор;
  5. Кавову гущу можна використовувати не тільки для ворожіння про долю, а і в косметичних цілях. Мелкомолотый кави послужить відмінним скрабом для тіла і антицелюлітного масажу. Після кавових масок шкіра володіє неймовірною ніжністю і бархатистістю і менше піддається впливу зморшок. Ось вже воістину підбадьорливий напій!
Багато вважають, що кава шкідлива і виключають його з раціону в періоди перебування на дієтах. І це груба помилка, так як без добавок у вигляді молока або цукру кава не містить в собі жодної калорії, а містить лише кофеїн, який прискорює процес обміну речовин.

Тому, сидячи на дієті, можна сміливо вживати улюблений напій без шкоди для фігури.

Кава володіємо великою кількістю корисних властивостей, а також містить велику кількість поживних речовин і антиоксидантів, перешкоджає розвитку цукрового діабету, хвороби Паркінсона і Альцгеймера, цирозу печінки і просто живить мозок протягом робочого дня.

Заварюйте правильно кави і пийте цей чарівний енергетичний напій з насолодою і задоволенням!

В якості заключної нотки в цій статті представляємо відео-рецепт приготування кави по-віденськи:

Що ще почитати: