22 май 2019 3 834

Готуємо швидкий і смачний обід на швидку руку

Кожна господиня була в такому становищі, коли ось-ось треба подавати обід, а на підготовку столу залишається всього лише годину. У сформованій ситуації господиню виручать рецепти страв за півгодини, які допоможуть накрити пристойний стіл.

Корисний обід: що рекомендується готувати?

Фахівці стверджують, що відмова від полуденної їжі також шкідливий, як і щільний обід. Вони однаково негативні і часто призводять до сонливості і зниження працездатності. Тому запорука відмінного настрою і стану – збалансоване харчування (не людям, котрі худнуть) та дієтичні обіди.

Збалансований обід складається з:

  1. Першого – овочеві, сирні, грибні супи і курячий бульйон;
  2. Другого – гарнір, овочі, нежирне м'ясо чи риба;
  3. Третього – кисіль, компот, чорний чай.

Збалансоване харчування грунтується на багатьох засадах, але важливими вважаються такі:

  • Навчитися правильно співвідносити вживання білків, жирів і вуглеводів. Цифрами ця енергетична цінність виглядає так 1:2:3;
  • Дієтологи радять правильно ділити вжиті за день калорії. Сніданок повинен складати 25% від загальної кількості, обід – 50%, вечеря – 25%;
  • Вважати калорійність кожної страви.

Поради дієтологів:

  1. Щоб не перевантажувати шлунок, їжте маленькими порціями;
  2. Обов'язково додайте в щоденний раціон фрукти, олію, білок – морепродукти і м'ясо (не жирне), сирі або приготовані на пару овочі та зелень;
  3. Збільшення проміжків між прийомами їжі призведе до надмірної ваги і стресу;
  4. Не відмовляйте шлунку в задоволенні щодня вживати в їжу супи;
  5. Частіше пийте бульйони, особливо курячі. В них міститься лизоцизм – фермент, що підвищує імунітет.

Ось приклад швидкого і легкого супу, рекомендованого дієтологами.

Сирний суп грибний
Інгредієнти Кількість
Гриби (бажано печериці) - 250 г
Холодна вода - 2 л
Плавлений сир або «Сирок для супу» - 100 г
Масло рослинне - 45 мл
Бульби картоплі - 2 шт.
Цибулина - 1 шт.
Невелика морква - 1 шт.
Макаронні вироби - 2 ст. л.
Зелень, сухарі - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 55 Ккал

Кухарі створили понад 100 рецептів різних супів швидкого приготування. Розповісти про кожного, звичайно, можна, але знати хоча б один буде корисно.

Поетапний технологічний процес:

Каструлю, наповнену водою поставити на сильний вогонь;

Поки рідина закапає, обсмажте в олії до золотистої скоринки все дрібно нарізані овочі, крім картоплі, і додайте у вскипевшую воду;

Нарізану кубиками картоплю, також надсилається в каструлю;

Зваріть овочі і тільки потім додайте сир. Заважайте суп до повного його розчинення;

Киньте макарони, варіть ще 3 хвилини вимкніть вогонь;

Розлийте суп по тарілках, посипте зеленню і киньте в центр кілька сухарів.

Порада: чим дрібніше нарізка овочів, тим швидше закінчиться варіння. Для економії часу використовуйте локшину швидкого приготування.

Рецепти знайомі з дитинства

Господині вважають печінку примхливим інгредієнтом, так як нерідко з його приготуванням виникають проблеми. Але після приготування печінки по-строгановськи за запропонованим нижче рецептом, ви зрозумієте наскільки це просто, і головне, швидко.

Для страви потрібно:

Продукт Назва
Печінка (яловича) 0.7 кг
Морква 1 шт.
Олія рослинна 30 мл.
Сметана 50 гр.
Томат 2 шт.
Борошно 30 гр.
Цибулина 1 шт.
Спеції, сіль

Час приготування: 25-30 хвилин.

Калорійність – 150 ккал на 100 гр.

Технологія приготування:

  1. Печінку промиваємо і зчищаємо плівкову частина. Потім нарізаємо смужками (ширина – 1,5 см, довжина – 5 див.);
  2. Ріжемо півкільцями цибулю, а моркву крупно натираємо;
  3. Протягом трьох хвилин займаємося обсмаженням печінки;
  4. В окремому сотейнику або сковороді приступаємо до пассировке цибулі і моркви;
  5. Беремо посуд, змішуємо сметану зі спеціями і сіллю. За бажанням можна посипати рубану зелень;
  6. У сковороду, де смажиться печінка, всипаємо борошно. Якщо до того часу сталося випаровування вологи, доливаємо трохи олії. Обсмажуємо борошно;
  7. Слідом додаємо підготовлену сметану;
  8. Як тільки суміш овочів на іншій сковороді знайде золотисту скоринку, додаємо їх до печінки;
  9. Після цього зменшуємо вогонь і переходимо до гасіння страви близько 10 хвилин.

Якщо в холодильнику не виявилося яловичої печінки, то її можна замінити будь-який інший на ваш розсуд.

Ще одним легким і швидкісним стравою стане ароматний і смачний гуляш.

Для приготування потрібно:

Продукт Кількість
Бульйон 750 мл
Яловичина 0.8 кг
Цибулина середнього розміру 1 шт.
Борошно 2 ст. л.
Томатна паста 1 ст. л.
Морква середнього розміру 2 шт.
Перець чилі 1 шт.
Сіль 2 гр.
Лавровий лист 10 гр.
Часник 2 зубчики
Перець мелений 2 гр.
Рослинна олія 1 ч. л.

Час приготування: 1 год.

Калорійність – 109 ккал на 100 гр.

Технологічний процес приготування:

  1. Нарізане кубиками м'ясо обсмажити;
  2. Моркву натерти, цибулю нашаткувати;
  3. До м'яса додати луки морква;
  4. Потім додати перець чилі і посолити;
  5. Подрібнити часник;
  6. Наступним етапом стане додавання до м'яса часнику, борошна і томатної пасти. Вміст сковорідки ретельно перемішати;
  7. Залити бульйон, кинути лаврове листя і ще раз перемішати;
  8. Закриваємо кришку, тушкуємо страву на мінімальному вогні до готовності.

Паличка-выручалка: що приготувати на швидку руку в мультиварці

Завдяки швидкісним режимам мультиварка — найкращий помічник господині, коли до приходу гостей залишився всього годину.

Запечене під сирною скоринкою куряче філе

Продукт Кількість
Куряче філе 3 шт.
Сир 6 скибочок
Томати 2 шт.
Велика цибулина 1 шт.
Спеції для курки 1 ч. л.
Сіль 2 ч. л.

Час приготування: чверть години на підготовку + 45 хвилин запікання.

Калорійність без сиру – 93 ккал на 100 гр.

Поетапний технологічний процес:

  1. Цибулю і помідори нарізати кільцями. Сир скибочками;
  2. Філе промити, висушити і натерти спеціями;
  3. Розстелити невеликий шматок фольги і викласти філе. Зверху накрити нарізаними овочами і скибочкою сиру;
  4. По краях підняти фольгу, таким чином, щоб отримати бортик. Це дозволить зберегти сік;
  5. Розкладаємо човники з фольги в мультиварку. Включаємо режим випічки і встановлюємо час 45 хв і чекаємо на сигнал закінчення готування.

Сирний пиріг з крабовими паличками

Він сподобається всім гостям, а господиня отримає задоволення від самого приготування, адже тут все просто: досить крабові палички подрібнити, змішати з іншими компонентами, а решту зробить мультиварка. Чим не диво?

Для приготування пирога потрібно:

Продукт Кількість
Молоко 100 мл
Соняшникова олія 100 мл
Яйця 3 шт.
Борошно пшенична 200 гр.
Розпушувач 1 ч. л.
Сіль 1 ч. л.
Крабові палички 200 гр.
Твердий сир 100 гр.

Час приготування: 1 год.

Загальна калорійність пирога: 355 ккал.

Приготування:

  1. Злегка збити молоко, яйця та олію;
  2. Всипати сухі інгредієнти і інтенсивно перемішати;
  3. Крабові палички нарізати дрібними кубиками;
  4. Сир натерти, змішати з попереднім інгредієнтом і залити тестом;
  5. Змастити маслом чашу кухонного апарату і викласти тісто;
  6. Встановлюємо режим випічки, а час – 60 хвилин.

Через годину дістаємо готовий пиріг ріжемо порційними шматками і подаємо до столу.

Святковий обід на швидку руку: дивуємо неочікуваних гостей

Найпростіше готується птах, тому для святкового обіду вона буде в якості основного блюда.

Для курки, приготованої у власному соку потрібно:

Продукт Кількість
Тушка курки близько 1 кг
Сіль і перець
Упаковка приправ для птиці 1 пакетик

Час підготовки інгредієнтів займе чверть години, а сама готування 30 хвилин.

Калорійність – 183 ккал на 100 гр.

Процес приготування:

  1. Розморозьте птицю і почніть оброблення;
  2. Зріжте ніжки, потім крильця. Відокремте від спини грудку. Грудку поділіть на кілька частин, а спинку рівно на 2, тобто поперек хребта;
  3. Дно жаровні посипати сіллю з перцем і щільно викласти всі частини птиці. Знову посоліть і посипте сумішшю приправ;
  4. За бажанням між шматочків курки можна розкласти лаврове листя;
  5. Відправляємо курочку в духову шафу і через півгодини ароматне гаряча страва святкового обіду готово.

Стільки було сказано про перших і других стравах, а про десерт зовсім забули. Який святковий стіл без солодкого завершення?

Безумовно, підготовка основної частини обіду забирає чимало сил, тому для десерту потрібно вибирати самий простий, але смачний рецепт. Наприклад, сирний торт з основою з печива.

Необхідні інгредієнти:

Продукт Кількість
Пісочне печиво квадратної форми 0.5 кг
Сирна маса або м'який сир 0.25 кг
Згущене молоко (можна взяти варену) 1 банку
Фрукти (свіжі) 150-200 гр.
Солодкий чай (кава) 250 мл

Час приготування: 30-40 хвилин.

Калорійність – 297.78 ккал на 100 гр.

Поетапний технологічний процес:

  1. Сирну масу розтерти зі згущеним молоком;
  2. Фрукти подрібнити;
  3. Взяти тортницу або глибоке блюдо і почати збір десерту;
  4. Кожне печиво вмочити в склянці чаю (кави). Розкласти по дну в одному напрямку. Зверху промазати сирною сумішшю і посипати шматочками фруктів;
  5. Наступний шар печива розкласти в протилежному першого шару напрямку. Також промазати сирним кремом і викласти фрукти;
  6. Після того, як торт отримав потрібну висоту, прибираємо його на пару хвилин в морозилку;
  7. Після того, як основа з сирною начинкою «схопилися», змастіть краї і поверхню торта залишками крему і посипте крихтою.

Тушкована капуста з грибами в мультиварці за нашим рецептом, вразить вас своїм неперевершеним смаком і ароматів. Читайте секрети, які допоможуть зробити це просте блюдо більш насиченим. і смачним.

Різноманітні варіанти салатів з фунчозой: з м'ясом, з морепродуктами, вегетаріанський або теплий, який може замінити повноцінний прийом їжі. Читайте рецепти тут.

Подивіться відео як готувати ніжний десерт: класичний чизейк «Нью Йорк».

Це лише мала частка рецептів, призначених для зустрічі нежданих гостей. А надати обіду урочистість і естетичну красу допоможе пляшка хорошого вина і ваза з квітами. Отримуйте задоволення від процесу приготування, навіть якщо іноді це доводиться робити в швидкісному режимі.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: