14 март 2019 190

Як зварити юшки з стерляді в домашніх умовах

Страви з риби (особливо річковий) ніколи не перестануть підкорювати серця справжніх гурманів. І найчастіше кулінари вважають за краще готувати рибні супи, які не тільки корисні, але ще і неймовірно смачні. Стерлядь – це практично делікатес, зустріти який на звичайних ринкових прилавках досить складно. Однак, якщо все ж пощастить, обов'язково варто спробувати цей чудовий і смачний продукт в приготуванні запашної юшки.

Як правильно чистити рибу

Спочатку слід починати з обробки самої риби, а саме видалення слизу з її поверхні, адже без цього подальша оброблення просто неможлива. Далі необхідно дотримуватися наступної схеми:

  1. Видалення луски – тут, до речі, варто одразу наголосити, що даний вид риби лускою як такої не має, натомість присутні невеликі кістяні нарости. Найбільші з них потрібно видаляти за допомогою гострого ножа, інші ж можна зіскоблити звичним способом;
  2. Відрізати хвіст;
  3. Акуратно розпороти черевце і видалити нутрощі (жир видаляти не потрібно так само, як і ікру, якщо вона є);
  4. Акуратно відокремити голову риби від тулуба;
  5. Наявний плавець на спинці риби слід зрізати за допомогою того ж гострого ножа;
  6. Отриману тушку нарізати поперек хребта на невеликі шматочки товщиною не більше 5 див.
Рецепт царської юшки з стерляді в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
Стерлядь свіжа - 2-3 шт (кожна приблизно по 200-250 г)
Морква велика - 1 шт.
Вода - 2 л
Сіль - 1 ч. л.
Цибулю - 2 головки
Картопля середнього розміру - 2-3 шт.
Запашний перець - за смаком
Лист лавровий - 2-3 шт.
Кріп свіжий - 0,5 пучка
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 г: 76 Ккал

Приготувавши чудову юшку «по-царськи», та ще з стерляді (дорогого сорти риби), будь-яка господиня назавжди запам'ятається гостям як чудова майстриня з частини делікатесів.

Покрокове приготування царської юшки:

  1. Починати необхідно з риби: її треба промити відчистити від плавників, хвоста і нутрощів (за вищевказаною схемою), після чого нарізати на середні шматочки товщиною 7-8 см кожний;
  2. Наступним кроком необхідно промити і почистити наявні овочі;
  3. Картоплю і цибулю необхідно порізати четвертинками, а морква – кільцями;
  4. Рибу і овочі необхідно помістити в невелику каструлю, залити їх приблизно літром води, туди ж додати духмяний перець і лавровий лист, відставити убік;
  5. Взяти каструлю набагато більшого обсягу, влити в неї половину води, всипати необхідну кількість солі і поставити на вогонь;
  6. Як тільки вода почне кипіти, полум'я необхідно зменшити і помістити у велику каструлю весь вміст маленької каструльки;
  7. Накрити каструлю кришкою і варити юшку протягом 3 год у середньому (як мінімум 2 год);
  8. Готовий суп з стерляді необхідно розлити по тарілках і присипати невеликою кількістю зелені.

Простий рецепт

З стерляді можна приготувати звичайну вуха, при цьому вона нітрохи не втратить свого привабливого смаку і корисних властивостей. Отже, що потрібно для такої страви:

Що знадобиться Кількість необхідних продуктів
Стерлядь свіжа 1 кг
Корінь селери 20 гр
Петрушка, кріп За смаком
Корінь петрушки 20 гр
Цибулина 1 шт
Запашний перець Кілька горошин
Перець, сіль За смаком
Вода 1,5 л

Приблизний час приготування даного страви — близько 2 год 30 хв. Калорійність – 92 ккал на 100 гр.

Покрокове приготування простий юшки:

  1. Як і зазвичай, спочатку необхідно почати з риби промити, відчистити, порізати на невеликі шматочки;
  2. Корінь петрушки і селери помістити в блендер, перемолоти їх до стану дрібно стружки;
  3. Наявну зелень слід дрібно порубати;
  4. Цибулину відчистити від лушпиння, але не нарізати;
  5. У каструлю з водою помістити рибу, висипати туди ж подрібнений корінь селери і петрушки, додати горошини перцю, зелень і вкласти цілісну цибулину;
  6. Поставити каструлю на вогонь, варити юшку на середньому вогні, після закипання максимально зменшити вогонь, зняти піну, що утворилася, посолити, поперчити і варити ще 1 год;
  7. Після приготування вуха необхідно потримати під кришкою 15 хв, після чого розлити в тарілки, прикрасити невеликими шматочками лимона.

Візьміть на замітку рецепт пряних маринадів для грибів. Ми пропонуємо вам кілька варіантів для різних видів грибів.

Курячі фрикадельки в сметанному соусі — приготуйте їх за нашими рецептами. Цікаві варіанти страви, які підійдуть до будь-якого гарніру.

Ви не знаєте як готувати баранину? Візьміть на замітку рецепт хашлама по вірменськи, читайте в нашій статті.

Корисні поради

Є кілька дуже важливих порад по видаленню твердих кістяних наростів з поверхні тушки стерляді:

  • насамперед слід розпороти черевце і видалити нутрощі, після чого відокремити голову;
  • готову до приготування тушку стерляді слід злегка обдати окропом, а потім на деякий час помістити в глибоку посудину з гарячою водою таким чином, щоб вода повністю покрила її. Після даних дій кістяні нарости стерляді розм'якнуть, і їх легко видалити за допомогою ножа.

Також абсолютно всі кухарі світу радять знімати слиз з поверхні тушки за допомогою звичайної солі (для цього рибу необхідно розтерти нею). До речі, таким способом обробки риби користувалися на Русі придворні кулінари в середні століття.

Щоб без зусиль видалити верхній плавник, можна обережно зробити надріз уздовж усього хребта, після чого за допомогою виделки або ножа без праці витягти його. Однак, якщо ж риба досить велика, то в такому разі простіше буде спочатку порізати її на шматочки, а потім відокремити плавець від кожного з них. До речі, цей плавник дуже шкідливий для вживання в їжу, адже в ньому містяться шкідливі речовини. По-науковому він називається визигу і швидше нагадує звичайний хребет.

Також існує кілька порад щодо приготування юшки з стерляді:

  1. Якщо під час приготування страви в нього додати трохи сухого вина (білого або червоного, це не настільки важливо), то рибний суп набуде по-справжньому делікатесний і розкішний смак;
  2. Подавати юшку рекомендується зі свіжими грінками і келихом білого вина;
  3. Під час приготування разом зі стерляддю в суп можна додати і інший вид риби, наприклад, судак або окунь;
  4. Стерлядь чудово поєднується з томатним смаком, тому юшку можна сміливо приправляти томатним соусом або додавати натуральні подрібнені помідори;
  5. І все ж досвідчені кулінари радять якомога менше додавати прянощів та інших приправ дане блюдо, адже вони можуть перебити неповторний смак цієї делікатесної риби.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: