17 июнь 2019 48

Як приготувати «Празький» торт в домашніх умовах

Торт «Празький» користується популярністю ще з часів молодості наших бабусь і дідусів. Але і в наш час він не втрачає своєї популярності. Сам по собі цей десерт являє собою бісквіт з дуже ніжним смаком, приємно дополняемым шоколадом.

Торт «Празький» приготувати досить непросто. Особливо це стосується класичного рецепту. Іноді цей рецепт ще й доповнюється просоченням на основі лікеру. Але в наш час дещо спростили завдання, завдяки використанню мультиварки.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
курячих яєць - шість штук
жовток - від одного курячого яйця
цукру - 150 грам
борошно пшеничне - 115-120 грам
какао-порошку - не більше 35 грам
масло вершкове - 280 грам
згущене молоко - в межах 120 грам
ванільний цукор - 2 чайні ложки
джем (абрикосовий) - 50 грам
чорний шоколад - 80 грам
очищена вода - 20 мл
Час приготування: 900 хвилин Калорійність на 100 грам: 375 Ккал

Приготування цього торта ділиться на три основних етапи: підготовка основи (бісквіта), приготування просочення (крему), процес складання ласощі і завершальна обробка глазур'ю на основі шоколаду.

Перший етап приготування:

  1. У дві ємності розділити підготовлені курячі яйця на жовтки і білки;
  2. Яєчні білки в ємності збити з використанням звичайного домашнього міксера до отримання однорідної щільної піни. Додати половину підготовленого цукру і знову збивати міксером до утворення щільної блискучої маси;
  3. У ємність з жовтками висипати другу частину підготовленого цукру і також збити міксером до утворення пишної і повітряного складу;
  4. Борошно обов'язково просіяти через сито разом з першою половиною підготовленого какао;
  5. У загальній ємності з'єднати збиті жовтки і білки, додати борошно з какао. Дуже обережно, але ретельно вимішати суміш;
  6. Розтопити вершкове масло вагою 40 грам і залишити для охолодження до кімнатної температури;
  7. У суміш влити обережно вершкове масло. Бажано це робити вздовж стінки ємності. Все знову обережно перемішати;
  8. Форму Ø20 см обробити олією і відразу ж обсипати борошном в невеликій кількості. Вилити в неї підготовлений склад і помістити в заздалегідь нагріту до 200 С духовку;
  9. Час випікання зазвичай становить близько півгодини;
  10. Вимкнути духовку і залишити там отриманий бісквіт до повного охолодження;
  11. Потім викласти бісквіт на решітку і залишити відпочивати на 12 годин.

Другий етап приготування:

  1. У ємність відокремити один яєчний жовток і додати до нього 20 грам очищеної води. Ретельно перемішати;
  2. Додати підготовлене кількість ванільного цукру і згущеного молока. Знову ретельно вимішати;
  3. Помістити на водяну баню і готувати, при цьому помішуючи, до отримання густої суміші;
  4. Залишити склад для придбання температури кімнати;
  5. Масло вершкове вагою 200 грамів, розм'якшене до кімнатної температури збивати з допомогою міксера до отримання абсолютно білого кольору;
  6. Продовжувати збивати масло і в цей же час обережною тоненькою цівкою вливати отриманий солодкий сироп на основі згущеного молока;
  7. Додати до отриманого в кінцевому підсумку крему какао в кількості 10 грам і знову ретельно збити складу. Крем повністю готовий.

Третій етап приготування:

    1. Відпочилий бісквіт обережно розділити на три однакових коржа;
    2. Верхню частину останнього коржі змастити абрикосовим джемом і помістити торт у холодильну камеру;
    3. Для приготування глазурі, решта 40 грам вершкового масла розтопити. До нього також додати підготовлений шоколад. У результаті повинна вийти темна глазур;
    4. Верхня частина охолодженого торта дуже акуратно змащується шоколадною глазур'ю.

Також торт «Празький» можна додатково прикрасити різними вершковими прикрасами і написами.

«Празький» торт з лікером

Лікер дуже добре доповнює шоколадний смак торта і це робить його ще більш ароматним і незабутнім. Для приготування потрібно:

  • три курячих яйця;
  • повний стакан + 4 столових ложки цукру або цукрового піску;
  • повний стакан сметани середньої жирності;
  • борошно пшеничне – приблизно 1 ½ стандартного склянки;
  • какао – чотири або п'ять столових ложок;
  • згущене молоко – одна банка;
  • сода в кількості однієї чайної ложки;
  • ванільний цукор – кількість залежить від особистих уподобань кухаря;
  • лікер «Амаретто» — приблизно 70 мл;
  • вершкове масло, розм'якшене до кімнатної температури – 200 грам;
  • свіже молоко – дві столові ложки.

Час приготування – 15 годин.

Калорійність – 517 ккал.

Докладний приготування десерту з лікером:

  1. У ємність вбити підготовлені яйця і додати повний стакан цукру або цукрового піску. Збити з використанням звичайного міксера;
  2. Додати сметану і половину згущеного молока, знову збити міксером;
  3. У збиту суміш просіяти борошно, додати дві столові ложки какао, вальний цукор і соду. Ретельно перемішати суміш;
  4. Підготовлене тісто розділити на чотири однакових частини. Кожну з них випікати в круглій формі Ø22 см в духовці, розігрітій до 200 С протягом 20 хвилин;
  5. Для того щоб приготувати крем для торта потрібно вершкове масло в кількості 150 грам змішати з другою половиною згущеного молока. Збити суміш міксером. Також до суміші додати ванільний цукор і одну-дві столові ложки какао. Ретельно перемішати отриманий крем і помістити в холодильну камеру;
  6. До цього часу всі коржі повинні бути готові. Залишити до повного охолодження, а потім їх необхідно просочити лікером «Амаретто»;
  7. Після цього промазати кожен з коржів підготовленим і охолодженим кремом, поступово накладаючи один на одного. Верх останнього коржа залишити чистим, без крему;
  8. Підготувати глазур. Для цього 50 г вершкового масла, молоко, чотири столові ложки цукру і одну столову ложку какао ретельно перемішати загальної ємності;
  9. Самий верхній корж залити підготовленою глазур'ю і також не забути обмазати бічну частину торта;
  10. Помістити повністю готовий «Празький» торт у холодильну камеру на 12 годин. Там він повинен повністю просочитися кремом.

У нашій статті ви зможете прочитати як приготувати дієтичну запіканку з сиру — просто перейдіть по посиланню.

Як приготувати смачні роли з сиром Філадельфія читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт соковитою тріски, приготованої за нашим рецептом з допомогою мультиварки.

Рецепт торта «Прага» в мультиварці

Завдяки мультиварці приготування цього торта стає значно простіше і швидше. Для цього процесу необхідний наступний перелік складових:

  • два свіжих курячих яйця;
  • стакан + ½ склянки стандартних розмірів цукру або цукрового піску;
  • стакан + дві столові ложки сметани середньої жирності;
  • одна банка згущеного молока;
  • борошно пшеничне – 1 ½ стандартного склянки;
  • сода харчова – одна чайна ложка без гірки;
  • три столові ложки какао-порошку;
  • вершкове масло, доведене до температури приміщення – 150 грам + 50 грам;
  • вода очищена – одна столова ложка.

Час приготування – 3 години.

Калорійність – 355,6 ккал.

Безпосередній процес приготування «Празького торта в мультиварці:

  1. Підготовлені яйця збити з цілим склянкою цукру. В окрему ємність вилити склянку сметани і додати соду. Вимішати, а після додати половину підготовленого згущеного молока і знову збити міксером;
  2. Всі підготовлені суміші з'єднати у спільній посуді і продовжувати збивати міксерів, при цьому поступово додаючи просіяне борошно з однією столовою ложкою какао;
  3. Мультиварочную чашу обробити рослинним маслом і вилити туди підготовлене тісто;
  4. Поставити прилад в режим «Випічка» і залишити бісквіт випікатися на одну годину;
  5. Після закінчення заданого часу дістати готовий корж охолодити, а потім розділити на два коржа однакового розміру;
  6. Для приготування крему збити в загальній ємності 150 грам м'якого вершкового масла і половину згущеного молока;
  7. Промазати кремом поверхню першої частини бісквіта і розмістити на ньому другу частину;
  8. Тепер потрібно глазур. Для її приготування необхідно дві столові ложки сметани, ½ склянки цукру, дві столові ложки какао і столову ложку води перемішати в металевій ємності, помістити на водяну баню і варити в киплячому режимі до одержання густої маси. В самому кінці додати 50 грам м'якого вершкового масла;
  9. Залити поверхню торта отриманої глазур'ю.

Корисні поради

  1. Торт «Празький» вийде смачнішим, якщо бісквіту після ч надати час для відпочинку. Оптимальний час складе від 3 до 6 годин.
  2. Десерт виходить набагато більш насиченим і соковитіше при просочення коржів сиропом на основі лікеру і какао. Для дітей можна замінити алкогольну просочення завіреним какао.
  3. Перед подачею на стіл готового торта необхідно постояти протягом 14-16 годин.

Незважаючи на те, що класичним рецептом торта «Празький» вже багато років, і донині люблять і часто готують. Це обумовлено тим, що цей десерт дуже смачний і дивує своєю вишуканістю.

Що ще почитати: