22 июнь 2019 1 631

Як правильно варити домашній курячий бульйон

Курячий бульйон – одне із самих корисних і смачних страв. Корисний він, більшою мірою, своїми можливостями в лікуванні. Напевно, багатьом відомо, що це блюдо використовується для лікування від застуди, але мало хто знає, що в лікарнях, людям, які знаходяться на реабілітації, дають саме його.

Це роблять із-за того, що в курячому бульйоні великий вміст ненасичених жирних кислот, амінокислот і пептидів, які дуже позитивно діють на організм в цілому.

Крім того, курячий бульйон є і засіб для схуднення, яке останнім часом часто лають дієтологи. Причина цього – жирність, однак, при дієті бульйон сприяє нормалізації травлення. Головне правило при такому схудненні – відокремлювати при варінні жир від м'яса і не є занадто багато.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
курятина - 0,5 кг
сіль - за смаком
чорний перець - за смаком
зелень - за смаком
вода - 1,5 л
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 15 Ккал

Першим ділом потрібно набрати води в каструлю. Те, скільки ви наллє, залежить від того, скільки м'яса ви взяли і який насиченості бульйон вам потрібен. Далі треба взяти його і промити під прохолодною водою, після чого покласти в каструлю. Запам'ятайте – промивати курятину гарячою водою не можна, від цього м'ясо втрачає свої смакові якості.

Каструлю потрібно поставити на сильний вогонь і почекати до кипіння. Перший бульйон необхідно злити, так як він накопичує в собі велику частину шкідливих речовин, які містяться в м'ясі. Потім потрібно промити каструлю, покласти туди м'ясо і залити води.

Далі потрібно знову поставити каструлю на сильний вогонь і почекати до кипіння. Коли вода закипить – потрібно зменшити вогонь і злегка прикрити каструлю кришкою. Варити так потрібно близько півгодини і слід не забувати знімати пінку.

За п'ять хвилин до того, як буде готове м'ясо, бульйон потрібно посолити і, якщо він не від застуди, поперчити. Подавати страву можна з м'ясом і зеленню.

Як правильно варити бульйон з курячої грудки

Час готування – 1 годину. Калорійність – 14 ккал.

Для початку потрібно зняти шкірку з курячих грудок без неї бульйон вийде смачніше і, крім того, сподобається дітям, адже вони так не люблять їсти куряче м'ясо зі шкіркою.

Цибулю і моркву потрібно помити і нарізати на середні шматочки – найкращим варіантом буде нарізати «кільцями». Зелень теж потрібно помити і подрібнити. Далі всі овочі, але не зелень, кладуть разом з грудкою в невелику каструлю, після чого заливаються двома літрами води – бажано холодної води. Потрібно додати запашного перцю.

Каструля далі ставиться на вогонь і доводять до кипіння. Перший бульйон зливати при цьому не треба. Коли вода закипить, потрібно її посолити, зменшити вогонь і продовжувати варити ще близько години. Наприкінці варіння додаються зелень і спеції, після чого страву можна вважати готовим.

Не варто забувати, що за стравою потрібно стежити, щоб вчасно зняти пінку, яка, якщо її залишити, перетвориться в негарні частинки, що будуть плавати серед решти інгредієнтів.

Легкий бульйон для хворого за бабусиним рецептом

Час готування – 1 годину. Калорійність – 13 ккал.

Першим ділом потрібно помити зелень і цибулю, після чого їх потрібно порізати, бажано не сильно дрібно. Далі треба промити курятину – слід мити холодною водою, гаряча може знизити смакові і корисні якості.

Далі знадобиться глибока, маленька каструля. Туди складаються всі інгредієнти, крім спецій, і ставлять на сильний вогонь. Відмінним рішенням буде – покласти лавровий лист, але це залежить від ваших смаків – в чистому бульйоні він має трохи не такий присмак, як в супах. Потрібно дочекатися появи пінки і зняти її. Після цього можна буде посолити і поперчити страву.

Коли вода закипить, треба буде зменшити вогонь і продовжувати варити до тих пір, поки не звариться м'ясо.

Подавати такий бульйон, краще окремо від м'яса, щоб його можна було випити швидше – дрібними порціями він не такий корисний, як випита невелика тарілка. Від зелені та цибулі в цьому випадку можна позбутися проціджуванням через друшляк або марлю.

М'ясо ж, можна з'їсти вже після – воно смачніше тепле, ніж гаряче.

Як варити курячий суп з локшиною

Час приготування: 1 годину 15 хвилин. Калорійність – 22 ккал.

Потрібно промити холодною водою м'ясо – гаряча може знизити смакові якості м'яса. Далі курятина кладеться в каструльку і заливається водою. Далі її потрібно поставити на сильний вогонь і варити до готовності – не можна забувати про пінці, яку обов'язково необхідно зняти, інакше не уникнути некрасивих пластівців, плаваючих серед інгредієнтів.

Зварену курятину потрібно перекласти в окремий посуд, а бульйон процідити, щоб він став більш прозорим. Далі треба промити й нарізати дрібно цибулю з зеленню, після чого їх потрібно відправити в каструлю і поставити на вогонь. Варити потрібно близько 10 хвилин і при цьому потрібно посолити.

Потім додається яєчна локшина, перець горошком і лавровий лист. Після цього продовжуємо варити до готовності локшини – це займе хвилин 5-10.

Останнім штрихом буде відділення м'яса від кісток, дрібна його нарізка і додати в бульйон. Слідом потрібно відправити і дрібно порізану зелень. Блюдо готове.

Скільки варити суп з стегенцями з яйцем в мультиварці

Час готування – 1 година 30 хвилин. Калорійність – 18 ккал.

Першим ділом треба стегенця промити під холодною водою. Гарячою і теплою водою мити не рекомендується – так м'ясо втрачає смак і корисні властивості. При бажанні можна зняти шкірку – її не дуже люблять діти, а в її складі мало корисних речовин.

Далі стегенця кладуться в мультиварку. Туди ж додаються заздалегідь помита і нарізана будь формою моркву. Потім все потрібно посолити, поперчити, додати лавровий лист і перець горошком. Чистіть і нарізані цибулю і теж кидаєте туди. Після цього в каструлю заливається вода.

Після всіх приготувань бульйон можна починати варити. Чаша ставиться в мультиварку і щільно закривається кришкою. Виставити потрібно режим «Гасіння» і тримати так близько півтора годин. При цьому не забувайте поглядати за стравою – треба обов'язково зняти пінку, яка з'явиться приблизно через півгодини після початку варіння.

Останньою справою треба зварити круто яйця в окремій каструлі. Після того, як вони будуть готові, треба зняти шкаралупу і нарізати їх на чотири часточки. Додати в бульйон треба за п'ять хвилин до його готовності, а можна і після. Головне, щоб після закипання бульйон постояв – так яйця їм просочаться. Додавати їх заздалегідь не можна – вони можуть просто розваритися і почати плавати шматочками по всьому блюду, що виглядає не дуже красиво і на смак не зовсім приємно.

Здавалося б вареники не потребують доопрацювання, але і це блюдо можна зробити ще смачніше приготувавши з нього запіканку з вареників з картоплею.

Технологія самогоноваріння дуже складна, але ми розкриємо вам деякі її секрети.

Що таке кебе і як приготувати це екзотичне блюдо, читайте в нашій статті.

Як варити дієтичне блюдо

Час готування – 1 година 30 хвилин. Калорійність – 10 ккал.

Для початку треба промити м'ясо холодною водою – гарячої не можна, тому що так м'ясо втратить корисні і смакові якості. Далі треба зняти шкірку – в ній є зайвий жир і немає нічого корисного. Далі потрібно зрізати увесь жир.

Потім нарізаємо моркву, але не занадто дрібно – чим вона більше, тим менше загубиться корисних речовин. Цибулю і корінь петрушки теж нарізаємо і теж не надто маленькими шматочками.

Потім треба покласти м'ясо в каструлю, залити водою і поставити на сильний вогонь. Треба дочекатися закипання, після чого почекати кілька хвилин і зняти каструлю з вогню. Перший бульйон треба вилити, а м'ясо промити холодною водою і покласти назад в каструлю, після чого знову залити водою і поставити на вогонь. Слідом, туди треба додати інші інгредієнти.

Вогонь треба зробити поменше і варити близько години, періодично знімаючи каламуть. Коли страва буде готове, його потрібно процідити. Петрушку і цибулю можна викидати, а залишити лише моркву і м'ясо.

Корисні поради

  1. Перед варінням можна знімати шкірку з курячого м'яса, так як вона не несе ні користі, ні смаку;
  2. З м'яса можна зрізати увесь жир, щоб блюдо не вийшло каламутним і занадто жирним;
  3. Бульйон часто використовують як основу для супу, а не лише як кінцевий продукт;
  4. Кількість інгредієнтів для бульйону потрібно підбирати самим, так як від цього залежить насиченість бульйону і його густота;
  5. Спеції найкраще додавати після закипання, за винятком приготування в мультиварці – в ній процес варіння відрізняється від звичайного.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: