04 июнь 2019 47

Як приготувати домашню сиров'ялену ковбасу

Якщо вам вже порядком набридли ковбасні вироби, які запропоновані у магазині в величезному асортименті, то пора б вже приготувати її самостійно.

Думаєте це складно і нереально? Та нічого подібного, все можна зробити. Тим більше магазинні ковбаси мають сумнівну якість і хімічні добавки, які надають шкідливий вплив на здоров'я.

Тому вже потрібно переходити тільки на натуральну їжу. Отже, як приготувати цей делікатес самостійно?

Вибір і попередня підготовка м'яса

Для сыровяленой ковбаси підходить будь-яке м'ясо – яловиче, свиняче, бараняче і м'ясо птиці. Воно повинно бути хорошої якості і бажано охолоджене.

Після забою його потрібно покласти у прохолодне місце на 1-2 дні. Після цього м'ясо треба звільнити від кісток, великих сухожиль і різних грубих сполучних плівок.

Під час оброблення яловичини потрібно зрізати весь зайвий жир, інакше він може зіпсувати весь смак ковбаси. Якщо використовується свинина, то весь шпик і грубі сухожилля зрізаються.

М'якоть м'яса розрізається на середні шматки вагою 250 грам. Шматки засипають сіллю, селітрою і забираються на 2-3 дні в прохолодне місце.

Рецепт ковбаски з яловичини
Інгредієнти Кількість
М'якоть яловичого м'яса - 1 кілограм
Солоне сало - 200 грам
Сіль - 1,5 великих ложки
Цукор - 1 ч. ложка
Чорний мелений перець - 2 маленькі ложечки
Сода - щіпка
Червоний мелений перець - щіпка
Коріандр - 1 велика ложка
Яблучний оцет - трохи
Час приготування: 8200 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Як приготувати:

Шматок яловичини добре промиваємо, видаляємо все зайве і розрізаємо у вигляді квадратів або смужок;

Коріандр викладаємо на суху сковороду і обсмажуємо. Далі подрібнюємо його кавомолкою;

У миску кладемо коріандр, сіль, червоний і чорний мелений перець, харчову соду і цукровий пісок. Всі компоненти перемішуємо;

Шматочки яловичини натираємо з усіх боків оцтом і обвалюємо в сухої суміші спецій для маринаду;

Далі шматочки зі спеціями викладаємо в емальований ємність, закриваємо кришкою і придавлюємо вантажем;

Ємність з м'ясом і маринадом ставимо в холодне місце на 12 годин. Через 6 годин яловичі шматочки перевертаємо і залишаємо маринуватися під гнітом ще на 6 годин;

Після 12 годин готуємо оцтовий розчин. На 1 літр води буде потрібно 2 ст. ложки яблучного оцту;

Далі промаринованное м'ясо кладемо в оцтовий розчин на 5-7 хвилин. Потім виймаємо їх звідти і добре віджимаємо;

Після цього шматочки пропускаємо через м'ясорубку у подрібнений фарш;

Тепер готуємо сало. Його треба засолити за пару днів до початку приготування ковбаси. Готове просолене сало ріжемо середніми брусками і викладаємо в ємність з фаршем, перемішуємо;

Приступаємо до формування ковбасок. В харчову плівку викладаємо фарш у вигляді ковбаси і загортаємо;

Готові ковбаски кладемо на грати і прибираємо в місце з хорошим вітром. Відмінним варіантом буде підвіконня;

Приблизно через 5 днів їх вже можна буде вживати в їжу.

Куряча ковбаса в'ялена

Складові компоненти:

  • Півкілограма курячого м'яса;
  • Маленька ложечка гранульованого часнику;
  • Трохи солі;
  • 1 маленька ложечка меленого коріандру;
  • Щіпка чорного меленого перцю.

Час приготування – 14-19 днів.

Калорійність в 100 гр. – 130 Кл.

Готування:

  1. М'якоть курки промиваємо, просушуємо серветками з паперу. Поміщаємо в морозильник на 1,5 години;
  2. Потім за допомогою ножа з гострим лезом м'ясо розрізаємо на тонкі скибочки;
  3. У мисці змішуємо сіль, мелений коріандр, чорний мелений перець, гранульований часник;
  4. Суміш спецій засипаємо в фарш і перемішуємо до однорідності;
  5. В харчову плівку або в промиті свинячі кишки викладаємо курячий фарш. Викладаємо його щільно, щоб він їх повністю заповнив. Зав'язуємо ниткою або мотузкою з обох сторін, щоб вийшла ковбаса у вигляді кільця
  6. Викладаємо ковбасу в ємність, придавлюємо вантажем і ставимо в холодне місце на дві доби;
  7. Після цього протягом наступних 2-3 днів в денний ковбасу потрібно розвішувати в провітрюваному приміщенні, а в нічний поміщати під гніт в холодне місце;
  8. В кінці ковбасу потрібно розвісити для в'ялення в провітрюваному приміщенні на 1,5-2 тижні;
  9. Після цього її можна буде вживати в їжу.

Як зробити домашню ковбасу без кишок

Що нам знадобиться:

  • М'якоть будь-якого м'яса – 1,5 кг;
  • Солоне сало -200-300 грам
  • 60 грамів кухонної солі;
  • Щіпка чорного меленого перцю;
  • Маленька ложечка цукрового піску;
  • Харчова сода — ¼ ч. ложки;
  • Яблучний оцет;
  • 1 маленька ложечка коріандру.

Час приготування – 5 днів.

Калорійність на 100 грам – 350 Кл.

Як зробити:

  1. М'ясо обробляємо н шматочки і натираємо оцтом;
  2. Далі натираємо сумішшю спецій і ставимо під гніт на 12 годин у холодне місце;
  3. Промариновані шматочки вимочуємо в розчині з води і яблучного оцту хвилин 15-20. На 1 літр кладемо 2 ст. ложки яблучного оцту;
  4. Потім разом із салом пропускаємо через м'ясорубку або кухонний комбайн;
  5. На суху поверхню, можна використовувати обробну дошку, викладаємо фарш у формі довгих ковбасок квадратної або круглої форми;
  6. Ставимо форму з ковбасою на провітрюване місце, наприклад підвіконня і залишаємо на 1 день. За цей час вони покриються щільною кіркою;
  7. Далі їх можна підвісити на 2-3 дні для подальшого в'ялення;
  8. Після цього ковбаски охолоджуються в холодильнику і подаються на стіл.

Ковбаса з конини: особливості приготування м'яса

Які інгредієнти нам знадобляться:

  • М'ясо конини — вирізка на 1 кілограм;
  • 200-300 грам солоного сала;
  • 1 ч. ложечка чорного меленого перцю;
  • Червоний мелений перець – щіпка;
  • ¼ Ч. ложки харчової соди;
  • Коріандр – 1 ч. ложка;
  • Оцет яблучний;
  • Трохи солі.

Час приготування – 11 днів.

Калорійність – 230 Кл.

Як готується:

  1. Конину промиваємо, очищаємо від жил, плівок і розрізаємо на смуги завдовжки 2 см;
  2. Далі готуємо суміш для засолювання. Коріандр обсмажуємо на сухій сковороді і перемелюємо кавомолкою. Далі висипаємо в миску, також додаємо до нього інші спеції і перемішуємо;
  3. Шматочки конини натираємо яблучним оцтом з усіх сторін;
  4. Далі посипаємо їх сумішшю спецій;
  5. Викладаємо шматочки м'яса зі спеціями у велику тару з нержавіючої сталі, накриваємо кришкою і ставимо на неї вантаж. Поміщаємо ємність в холодильник на 12 годин. Через 6 годин все перемішуємо і знову ставимо зверху вантаж;
  6. Через 12 годин готуємо слабкий оцтовий розчин. Для цього у воду наливаємо яблучний оцет і розмішуємо. На 1 літр потрібно 2 великі ложки оцту;
  7. В оцтовий розчин викладаємо промариновані шматочки, обполіскуємо в ньому і тримаємо там хвилин 5;
  8. Після цього м'ясо віджимаємо і вивішуємо в добре провітрюваному приміщенні на 5 діб;
  9. Через 5 діб конину разом із солоним салом пропускаємо через м'ясорубку або кухонний комбайн;
  10. Потім на обробній дошці розстилаємо харчову плівку і викладаємо на неї фарш у вигляді ковбаски довжиною і загортаємо. Так робимо кожну ковбасу;
  11. Далі перекладаємо ковбасу на решітку і поміщаємо в добре провітрюване приміщення на 5 діб;
  12. Після цього часу ковбаса з конини буде готова.

Приготуйте печена картопля в духовці — це дуже корисно, смачно і просто.

А ви знаєте як приготувати топлене молоко в мультиварці. Обов'язково прочитайте статтю, і візьміть на замітку цей корисний рецепт.

Найпростіші рецепти випічки на швидку руку. Збережіть цю сторінку в закладки, такі рецепти потрібно завжди мати під рукою!

Традиційна свиняча сыровяленная ковбаска

Які компоненти потрібно підготувати:

  • 2 кілограми свинячого м'яса;
  • Півкілограма сала і шпику;
  • 1,5 великі ложки кухонної солі;
  • 50 грам приправи для ковбасних виробів;
  • 20 грам чаберу;
  • 1 ч. ложка чорного меленого перцю;
  • Черева;
  • Шпагат.

Час приготування – 15 днів.

Калорійність на 100 грам — 400 Кл.

Як робиться:

  1. М'ясо промиваємо, очищаємо від плівок, прожилок і розрізаємо на середні шматочки;
  2. Прокручуємо шматочки через м'ясорубку. Бажано використовувати велику решітку, щоб м'ясо вийшло у вигляді шматочків;
  3. Далі сало ріжемо на дрібні брусочки;
  4. Фарш викладаємо в глибоку чашку, додаємо до нього шматочки сала і перемішуємо;
  5. Потім фарш з салом солимо, приправляємо меленим перцем, чабером, приправами і добре змішуємо;
  6. Ємність з готовим фаршем накриваємо целофановим пакетом або поліетиленовою плівкою і ставимо на добу в холодне місце;
  7. Після цього череву або кишки промиваємо з внутрішньої сторони;
  8. За допомогою м'ясорубки кишки набиваємо фаршем. Набивати їх потрібно щільно, оскільки в процесі сушіння обсяг ковбасок зменшиться. Бажано наприкінці набивання ковбасу проколоти шпажкою в деяких місцях і доповісти фарш руками;
  9. Перев'язуємо готові ковбасні вироби з двох сторін і формуємо з них коляски;
  10. За допомогою шпагату підвішуємо їх над витяжкою і залишаємо протягом двох тижнів;
  11. На 3 день приминаем їх звичайної качалкою, вони повинні стати трохи плескатими і знову підвішуємо;
  12. На другий тиждень, на ніч їх слід прибирати в холодильник, а в денний час вивішувати;
  13. На 14 день ковбаски будуть готові, їх можна вживати в їжу.

Правила зберігання та корисні поради

  • Ковбасні вироби власного виготовлення слід зберігати в холодильнику, попередньо загорнувши їх в пергаментний папір, фольгу. Також їх можна скласти в спеціальний контейнер;
  • Не бажано загорнути ковбасу в поліетиленові пакети. Оскільки всередині пакету підвищується вологість, термін придатності виробу буде низький;
  • Солі треба класти в міру. Не досоленный продукт не вийде смачним, але й пересолений теж не варто робити. Краще всього на 1 кілограм м'яса класти 50-60 грам солі;
  • Замість кишок можна використовувати харчову плівку, матеріал, пергаментний папір, а також штучні оболонки;
  • Небажано використовувати м'ясо старих тварин. Після приготування ковбаса вийде жорсткою і її буде важко прожувати. Для ковбасних виробів потрібно використовувати молоде і ніжне м'ясо.

Сиров'ялені ковбаси, зроблені вдома, дійсно відмінними і без жодного консерванту. Цей делікатес вийде набагато краще того, що продається в багатьох магазинах.

Адже для його приготування використовується тільки справжнє якісне м'ясо і спеції. Головне — правильно готувати і виконувати всі рекомендації.

Що ще почитати: