23 апрель 2019 5 405

Як зробити домашню ковбасу з курки

Для створення ароматною, смачною, соковитою ковбаси в домашніх умовах не потрібна велика кількість м'яса. Зупинивши свій вибір на свіжих продуктах, користь зробленого самостійно м'ясної страви збільшиться, а близькі завжди будуть раді такому неповторному ласощів.

Курячу домашню ковбаску можна використовувати як частування на будь-яке свято, брати з собою на пікнік, а так як вона не приносить шкоди організму, навіть подавати кожен день на сніданок, до обіду і вечері.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
куряче м'ясо (без кістки) - 1 кг
свиняче сало - 0,4 кг
молоко - 1 склянка
приправа до м'яса - 10 г
сіль - 2,5 ч. л.
часник - 20 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 270 Ккал

Магазинні ковбасні вироби містять цілий ряд шкідливих барвників, стабілізаторів, не рахуючи нітрозаміни і ПАУ (поліциклічні ароматичні вуглеці). Їх шкоду організму людини просто жахливий.

Але так хочеться іноді смачного смачного бутерброда з маслом і ковбасою, коли часу приготувати повноцінний ситний сніданок не вистачає, а до обідньої перерви далеко.

Зробивши домашню ароматну, ніжну курячу ковбасу, питання про користь продукту просто пропаде.

На початку потрібно підготувати продукти та кухонне обладнання. Для основного процесу створення будуть потрібні свинячі кишки, ніж, м'ясорубка з насадками для створення ковбаси, каструля, щільні нитки, глибока посуд. Поетапне приготування холодної закуски проходить наступним чином:

  1. В першу чергу краще зайнятися м'ясними продуктами. Для цього сало злегка заморозити, щоб легше було нарізати його спочатку на тонкі пласти, а потім подрібнити на маленькі кубики;
  2. М'ясо розрізати на дрібні шматочки, змішати з салом, приправою, сіллю і часником, який просто очистити і розрізати на пластинки;
  3. Молоко повинно бути кімнатної температури, влити його в м'ясну масу, яку необхідно після вимішувати в глибокій ємності до появи клейкості;
  4. Куплені в магазині свинячі кишки слід промити, розрізати на частини потрібної довжини майбутньої ковбаси;
  5. На спеціальну насадку, що йде в комплекті з м'ясорубкою, натягується кишка, кінець якої перев'язується ниткою;
  6. Курячої масою необхідно наповнити кишку, після чого перев'язати інший її кінець;
  7. Таким чином сформувати всі ковбаски, помістити в киплячу воду і варити двадцять хвилин.

Такий простий процес приготування домашньої ковбаси дозволяє її відразу подати до столу, обсмажити на сковорідці, запекти в духовій шафі або зберегти в морозильній камері до наступного вживання.

Ковбаса дієтична з курки в домашніх умовах

Найпопулярніше м'ясо, яке готується практично на кожній кухні світу, є куряче. Його калорійність значно знижується, коли видаляються зайві при дієті, жирні складові у вигляді шкіри, хрящів, кісток.

А так як ковбасу люблять і дорослі, які стежать за фігурою, і дітки, яким не можна вживати даний магазинний продукт з високим вмістом консервантів і барвників, прекрасним рішенням стане виготовлення такого дієтичного, дуже ніжного, м'якого курячого вироби вдома. Для приготування ковбаси з курки будуть потрібні:

  • куряче філе – 0,5 кг;
  • молоко – 60 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • спеції для курки, сіль – по 1 ч. л.;

Зробити ковбаску можна за півтори години. Харчова ж цінність 100 г буде рівною 143 ккал.

Філе на початку процесу готування потрібно промити, позбавивши від залишків зайвої рідини. Потім нарізати на кілька шматочків середнього розміру, щоб було зручно їх перемолоти в блендері або два рази на м'ясорубці до однорідної консистенції.

Після м'ясна маса солиться, вбивається в неї сире яйце, приправи додаються, молоко. Всю курячу основу ковбаски слід вимісити, збити до повітряного стану. На столі розкласти шматок харчової плівки, який повинен бути на п'ять сантиметрів довше з двох сторін, ніж майбутня ковбаска.

Курячу масу викласти з одного краю і загорнути в плівку, сформувавши одну ковбаску, краї якої повинні щільно зав'язатися нитками. З залишилася частиною м'ясної вчинити так само.

З даних продуктів виходить три вироби середньої довжини. У киплячу воду опустити згорнуту в плівці курячу масу, повільно варити протягом години.

Ковбасу залишити остигати, потім покласти під прес, відправити в холодильник на ніч, щоб плівка добре відстала від ковбаси, яка після легко нарізується.

Рецепт домашньої ковбаси з курки з желатином

Жоден святковий стіл не обходиться без холодних закусок. Саме тому всі близькі та гості будуть раді скуштувати справжню курячу ковбасу, приготовлену в домашніх умовах, без змісту багатьох шкідливих компонентів. Для створення виробів з желатином будуть потрібні:

  • грудка куряча – 1,2 кг;
  • часник – 15 г (3 зубчики);
  • приправа для курки, сіль і перець – по 1 ч. л.;
  • харчовий желатин – 30 р.

Ковбаса готова буде лише на наступний день, але активність у процесі приготування варто проявляти всього протягом півгодини. У ста грамах такої ароматної, смачної домашньої ковбаси міститься 160 ккал.

Для готування такої ковбаси потрібно тетрапак. У ньому продаються соки, тому його краю потрібно обрізати по шву з двох сторін, але не видаляти кришку. Внутрішність такого пакета варто добре промити.

Із грудки зняти шкіру, видалити кістки, м'ясну частину промити і розрізати на кубики розміром не більше одного сантиметра. Виклавши їх в глибоку ємність, потрібно додати спеції, сіль, перець, перемішати і залишити маринуватися на годину.

Після цього в курячу масу всипати сухий желатин, знову перемішати і наповнити нею підготовлений тетрапак, який помістити в рукав для запікання. Вигнавши з пакету повітря, закріпити його краю. Викласти майбутню ковбасу в каструлю, залити водою за рівнем м'яса і відправити варитися у вертикальному положенні на тридцять хвилин. При цьому після закипання вогонь повинен бути максимально зменшено.

В кінці приготування рукав видаляється, а остиглий пакет поміщається в холодильник на ніч в такому ж положенні, як і при варінні. З ковбаси перед подачею акуратно знімається, видаляється тетрапак.

Як приготувати дієтичну шарлотку з бананами читайте в нашій статті.

Пісні гречані котлети за нашим рецептом виходять дуже ситними і смачними.

До святкового столу приготуйте буженину з свинини запечену з пряними травами і спеціями. Рецепти тут.

Домашня варена ковбаса з курки з гречкою в кишках

Самі улюблені гарячі страви і холодні закуски завжди віднімають якийсь час при приготуванні. Домашня ковбаса не є винятком і, хоча багато вважають, що процес її створення потребує багато сил, але це не так.

Принцип її готування не надто відрізняється від приготування котлет – шматочок м'яса перетворити у фарш і піддати термічній обробці. Варто один раз зробити смачну, ароматну варену ковбаску з гречаною крупою і близькі просто відмовляться від магазинного виду холодної закуски. Для її приготування знадобляться:

  • м'ясо курки (з стегон, ніжок, грудинки) – 0,5 кг;
  • сало – 100 г;
  • гречка – 165 г (1 склянка);
  • часник – 20 г;
  • сіль – 20 г;
  • спеції (мелений перець, паприка) – 10 г;
  • кишки (очищені).

Зробити такий вид ковбасного виробу будинку вдасться за півтори години, а от калорійність 100 г дорівнює 237 ккал.

Гречану крупу відварити. Шкірку зняти з сала і теж проварити. Варена ковбаса повинна бути м'якої, ніжної, тому потрібно блендер. У нього завантажити нарізане шматками філе, остигнула кашу, дрібно нарізану шкірку і сало. Подрібнити всю м'ясну частину, кашу до однорідного стану схожого більше на крем, ніж на фарш, додати спеції, сіль (на кожен кілограм фаршу – 20 г солі), знову перемішати.

Встановити м'ясорубку з ковбасної насадкою, на яку натягнути кишку. Один край її перев'язати ниткою, наповнити фаршем необхідну по довжині ковбасу, перетягнути ниткою іншого її край. Обрізавши ковбаску також вчинити з рештою м'ясної масою.

Краю кожної ковбаски пов'язати між собою, утворюючи колечка, проколоти голкою в декількох місцях і відправити варитися в киплячу воду на тридцять хвилин. Їсти можна таку домашню варену ковбасу відразу або обсмаживши трохи на сковороді.

Як зробити швидку домашню ковбасу з курки без кишок

Виявляється, щоб зробити смачну, м'яку домашню ковбасу з курки, не потрібно довго бігати по ринку в пошуках кишок. При цьому її можна буде використовувати як для бутербродів на сніданок, так і для салату на святковий стіл. Для швидкого приготування домашньої холодної закуски потрібні всього:

  • куряче (з грудки, стегна) – 0,6 кг;
  • часник – 10 г;
  • вершки – 200г;
  • сіль, спеції для курки – по 1 ч. л.;
  • картопляний крохмаль – 30 г;
  • желатин – 15 р.

Активну час створення ковбаси дорівнює двадцяти хвилинах, а ось термічна обробка, охолодження і застигання проходить протягом 5 годин. Харчова цінність соковитого і ніжного домашнього ласощі дорівнює 120 ккал в 100 р.

Також слід підготувати окремо від продуктів: рукав для запікання, пергаментний папір, нитки для формування ковбаси. М'ясну частину слід порізати на шматочки, перемолоти у фарш за допомогою м'ясорубки. Часник подрібнити, додати у фарш. В цю ж масу всипати спеції, сіль, ввести повільно картопляний крохмаль і дрібний желатин, щоб не утворилося грудочок, а також вершки. Курячу масу добре вимісити.

На столі розстелити шматок паперу для випічки, викласти фарш з одного боку і, скручуючи акуратно, формувати ковбасний виріб. Краї паперу щільно перев'язати ниткою, а потім кілька разів обернути нею і ковбасу. У такому вигляді ласощі поміщається в рукав, краї якого на десять сантиметрів повинні бути довшим кінцем пергаменту.

Повітря з рукава виганяється, краю перев'язуються. Ковбаса поміщається у воду, яка повинна покрити виріб, а кінці рукава знаходитися вище поверхні води. Варити потрібно в накритому каструлі двадцять п'ять хвилин. Після рукав видаляється, а готова ковбаса остигає і переміщається в холодильник. Зберігати її можна в пергаментному папері, в яку була загорнута.

Рецепт нарізаної ковбаси з курки з горіхами в домашніх умовах

Куряче м'ясо чудово поєднується з багатьма спеціями, пряними травами. Волоські горіхи надають курці особливий чудовий аромат, яким просочується вона вся. Таким способом можна зробити і прекрасну порізану ковбасу самостійно в домашніх умовах. Для створення смачної закуски будуть потрібні:

  • куряче м'ясо (з окостів, без кістки) – 1 кг;
  • відварена морква – 100 г;
  • волоські горіхи – 100 г;
  • часник – 20 г;
  • сіль – 20 г;
  • желатин – 30 г;
  • приправа до м'яса – 10 г;
  • вода – 2,5 л.

Півтори години цілком вистачить для готування страви, при цьому активність варто проявляти лише протягом п'ятнадцяти хвилин. Кілокалорій на блюді буде міститися 151 од. в ста грамах.

Куряче м'ясо промивається, а скориставшись паперовим рушником з нього можна видалити зайву вологу. Потім його потрібно нарізати дрібними шматочками. Горіхи мелько поламати, а попередньо відварену моркву порізати кубиками. У глибокій ємності змішати м'ясо з горіхами, морквою, приправою, сухим желатином, натертим або подрібненим під пресом часником, сіллю. Всю масу добре перемішати і розділити на чотири рівні частини.

Для формування ковбаси слід взяти прямокутний шматок харчової плівки, викласти по краю одну частину курячої маси і щільно згорнути трубочкою, надаючи виробу форму. Краї загорнути і зв'язати ниткою. Так поступити і з іншими частинами курячого рубленого фаршу.

Всі ковбаски укласти в окремі поліетиленові прозорі пакетики, щоб сік не витікав при варінні, зав'язати, вигнавши повітря. У ємність налити воду, покласти ковбаски, зверху поставити прес, щоб вони не спливали. Варити п'ятдесят хвилин на мінімальному вогні після закипання.

Остигати їм потрібно поступово в теплій кімнаті, потім потрібно зняти верхні пакети і відправити ковбасу в холодильник на ніч.

Корисні поради

Цікавим фактом є те, що магазинні ковбасні вироби зберігаються довше в морозильній камері, ніж домашні. Це, безсумнівно, обумовлюється вмістом в них великої кількості шкідливих добавок. Домашню ковбасу з курки можна зберігати не більше тижня в холодильнику, а може навіть так не вийде, тому що близькі з'їдять її набагато швидше. Важливо знати, що:

  1. М'ясні продукти при створенні ковбаси повинні бути тільки свіжими, якісними;
  2. Спеції додавати до курячого м'яса можна за особистим розсудом і бажанням;
  3. При варінні ковбасу повинна покривати вода, якщо ж ні преса – потрібно повертати кожні десять хвилин її з боку на бік.

Турбота про рідних, особливо про дітей, що передбачає турботу про їх організмі, харчуванні. Боятися готувати ковбасу дома не потрібно. Процес створення досить не хитромудрий і простий – варто лише спробувати.

Що ще почитати: