05 апрель 2019 64

Як швидко і смачно загасити кабачки в сметані

Кабачок – універсальний овоч. Він може готуватися як основне блюдо, може виступати в ролі гарніру або закуски. При цьому готувати будь-яку страву з цього овоча вкрай просто і швидко. А низька калорійність робить кабачок бажаним продуктом на столі будь-якої жінки!

Кабачки в сметані з часником
Інгредієнти Кількість
кабачків - кілограм
лука - велика голівка
часнику - пару зубчиків
сметани - 200 мл
борошна - 100 г
масла - 30 мл
спецій - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал
Дане страву можна готувати як гарнір до м'яса або як окрему страву (закуску). При цьому його можна і гарячим, і холодним, ніжний смак овочів не змінюється.
  1. Кабачки підготувати, видаливши насіння і шкірку. Якщо овоч молодий і шкірка тонка, то можна не зчищати її;
  2. Нарізаємо овоч на тонкі кружечки товщиною в сантиметр;
  3. Борошно змішати зі спеціями, а масло розжарити на сковороді;
  4. Кожен гурток вмочити в борошно і спеції, і викласти на сковороду. Смажити на середньому вогні до зарум'янювання;
  5. Як тільки кружечки будуть рум'яні з двох сторін відставити їх;
  6. Цибулину очистити і нарізати півкільцями. Швидко обсмажити до золотистого кольору;
  7. На сковороді, викласти кабачки, зверху – цибулю, потім знову кабачки;
  8. Приготувати заливку. Для цього сметану розвести невеликою кількістю холодної кип'яченої води так, щоб по густоті вона нагадувала кефір. Якщо сметана сама по собі рідкувата, то розводити її не треба;
  9. Разом зі спеціями додати в сметану подрібнений часник і добре перемішати;
  10. Овочі залити отриманою заливкою і тушкувати під кришкою на маленькому вогні протягом 15-20 хвилин.

Тушковані овочі з помідорами в сметані

Іноді на обід хочеться простого і швидкого страви, яке буде смачним, але не жирним. І тут на допомогу приходять овочі, а саме кабачок з помідором. Саме їх поєднання і трохи зусиль дають у підсумку просте і смачне блюдо!

Склад:

  • 4 кабачка;
  • 2 помідори;
  • 2 ст. ложки сметани і рослинного масла;
  • зелень за смаком;
  • сіль, мелений перець по 0,5 ч. л.

Час приготування: 25 хвилин.

Калорійність: 150 калорій.

  1. Очищені від шкірки кабачки порізати на середні шматочки;
  2. На великому вогні швидко обсмажити протягом 10 хвилин;
  3. З помідорів зняти шкірку. Для цього зробити на них хрестоподібні розрізи і обдати окропом. Порубати кубиками і додати до кабачків;
  4. Смажити все на протязі 5 хвилин, після вилити до овочів сметану, додавши спеції та зелень;
  5. Протягом 8 хвилин добре протушкувати під кришкою на повільному вогні.

Рецепт кабачків зі сметаною, шинкою і сиром

Ця страва може стати прекрасним доповнення святкового столу або ж зробити звичайний сніданок – святковим. Але смак цієї страви точно сподобається кожному, хто його спробує!

Продукти:

  • кабачок – 0,7 кг;
  • шинка – 0,3 кг;
  • сир – 200 гр;
  • сметана – 200 мл;
  • перець болгарський – 0,3 кг;
  • зубчик часнику;
  • пару гілочок петрушки;
  • спеції за смаком;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час: 40 хвилин.

Калорійність: 160 калорій.

  1. Кабачки з перцем очистити від насіння, помити і нарізати невеликими однаковими кубиками (2-3 см);
  2. Шинку нарізати такими ж кубиками, а сир натерти на тертці;
  3. Часник почистити і подрібнити;
  4. Кабачки з перцем на великому вогні довести до золотистого кольору. В процесі посолити-поперчити;
  5. Додати до овочів шинку. Тримати на вогні 8 хвилин;
  6. У сметану додати сир і часник, добре перемішати до однорідності;
  7. Залити овочі сметанною заправкою і залишити тушкувати на 5-8 хвилин під кришкою;
  8. Подавати, прикрасивши зеленню.

Овочеве рагу в мультиварці

Кабачки з картоплею – це половина стандартного рагу, але, якщо хочеться чогось незвичайного, можна просто додати до них сметану і трохи інші спеції і отримати незвичайне і нове блюдо. А використовуючи мультиварку – скоротити свою участь у процесі наполовину!

Склад:

  • пару кабачків;
  • 5 картоплин;
  • 1/3 склянки води;
  • 2 ст. л сметани;
  • цибулина;
  • морква;
  • спеції за смаком;
  • 200 г петрушки.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 175 калорій.

  1. Всі овочі очистити від шкірки і помити;
  2. Цибулю порізати півкільцями, моркву натерти на тертці, а картоплю і кабачки порізати кубиками;
  3. На режимі «Смаження» в чашу налити олію і прогріти його. Обсмажити протягом 5 хвилин цибулю;
  4. Потім додати моркву і потримати їх разом ще якийсь час;
  5. Залишилися овочі перемішати, посолити (можна використовувати будь-які спеції на смак) і кинути в чашу мультиварки;
  6. Налити в каструлю води і перевести на режим «Гасіння» на 40 хвилин;
  7. За 10 хвилин до закінчення часу, додати сметану, добре перемішати;
  8. При подачі тушковані кабачки в сметані з картоплею прикрасити зеленню.

Рулет з лаваша з різними начинками — прочитайте як можна урізноманітнити закуски з допомогою декількох простих рецептів.

Візьміть на замітку рецепт запеченої риби з картоплею з цибулею і спеціями.

Фото рецепт ароматної юшки з коропа в нашій статті.

Додайте брокколі

Кабачки чудово поєднуються з будь-яким видом овочів. Якщо стушкувати їх разом із суцвіттями брокколі – у результаті вийде не тільки смачне і ароматне блюдо, але і вкрай корисне, оскільки обидва овоча містять в собі величезну кількість вітамінів і мікроелементів.

Використання мультиварки не тільки зберігає всі вітаміни, але і робить страву більш корисним і дієтичним.

Інгредієнти:

  • один кабачок;
  • середня морквина;
  • 0,2 кг брокколі;
  • дві картоплини;
  • два помідора;
  • масло рослинне для обсмажування;
  • 100 мл води і сметани;
  • зелень;
  • сіль, перець за смаком;
  • 0,5 ч. л. куркуми, гірчиці, перцю горошком, хмелі-сунелі.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 220 калорій.

  1. Підготувати овочі: кабачки очистити від шкірки і насіння (при необхідності), моркву і картоплю почистити і порізати середніми кубиками разом з кабачками. Броколі розділити на невеликі суцвіття;
  2. В мультиварці на режимі «Смаження» (на таймері виставити 10 хвилин) розігріти невелику кількість соняшникової олії. Додати в гаряче масло всі спеції, крім солі і трохи обсмажити їх так, що масло придбало їх аромат і смак. Якщо ж блюдо повинне бути максимально корисним, замість рослинного масла варто взяти оливкова або ж використовувати невелику кількість води;
  3. Морквину висипати в миску і трохи обсмажити під кришкою мультиварки;
  4. Потім додати до моркви кабачки, картоплю і брокколі. Долити в чашу 100 мл води;
  5. Виставити режим «Гасіння» і тушкувати овочі 40 хвилин, періодично перемішуючи;
  6. Через півгодини з помідорів зняти шкірку і, нарізуючи дрібними шматочками, додати до інших овочів;
  7. Все посолити;
  8. За 5 хвилин до закінчення режиму «гасіння» додати до овочів сметану;
  9. Як тільки пролунає сигнал – посипати страву різаною зеленню і подавати до столу. Тушковані кабачки в сметані з овочами вразять всіх свої чудовим смаком!

Корисні поради

Як і будь-який овоч, кабачок можна використовувати скрізь і змішувати його з будь-якими овочами і м'ясом. Але щоб його смак відчувався в страві, а сам овоч не перетворився в кашку, можна скористатися деякими кулінарними хитрощами:

  1. Краще всього для звичайних страв використовувати молоді кабачки – у них можна не видаляти ні тонку шкірку, ні маленькі насіння, смак овоча так буде соковитіше;
  2. А ось для консервації або приготування ікри варто брати великі переросли екземпляри, але добре очищати їх від насіння і обов'язково чистити від шкірки;
  3. Якщо кабачки тушкуються, то не можна до них додавати занадто багато води – вони перетворяться в несмачну кашу і повністю втратять привабливий вигляд;
  4. Сметану можна замінити вершками або майонезом, трохи розведеним з водою;
  5. Мультиварка чудово замінюється звичайної глибокої сковорідкою;
  6. А при гасінні кабачків з іншими овочами можна викладати всі разом і відразу гасити, а можна додавати овочі послідовно – смак не сильно змінитися;
  7. Цукіні — це овоч, який можна використовувати в рецептах з кабачками оскільки вони є одним підвидом овочів.

Точно дотримуючись рецепту і застосовуючи кулінарні хитрощі, можна отримати прекрасне блюдо, яке стане відмінним вечерею або частиною святкового столу!

Що ще почитати: