17 апрель 2019 4 291

Як швидко і смачно приготувати кабачки в духовці

Корисний і недорогий овоч – кабачок — стане прекрасним доповненням раціону будь-якої сім'ї. З смачного кабачка можна приготувати безліч різноманітних страв. Досвідчені господині використовують цей овоч для смаження, варіння, маринування і запікання.

Кабачки були дуже популярні у індіанців племені ірокез. Це була їх основна їжа, крім кукурудзи, гарбуза і квасолі. У п'ятнадцятому столітті їх завезли з Америки в Європу. Але в європейських країнах цілком кабачки стали вживати в їжу не відразу, спочатку їли тільки насіння цього овоча. В Росію він прийшов з Європи в дев'ятнадцятому столітті, і з тих пір досить популярний у нашій країні.

Найбільш смачними виходять страви з кабачків, запечені в духовці. Великий плюс цих страв в тому, що вони прості у виконанні і, в той же час, ситні. Страви з кабачків можна готувати як в якості повсякденного вечері, так і пригощати ними гостей під час святкових заходів. Пропонуємо розглянути рецепти.
Запечені в духовій шафі кабачки
Інгредієнти Кількість
кабачків - один кілограм
рослинного або вершкового масла - одна столова ложка
кетчупу - пара столових ложок
майонезу - пара столових ложок
часнику - пара зубчиків
солі - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 130 Ккал
  1. Миємо кабачки і очищаємо від шкірки гострим ножем, а потім нарізаємо кружечками. Солимо ці кружечки;
  2. Форму для випічки або деко змащуємо рослинним або вершковим маслом, акуратно викладаємо кабачки;
  3. Зверху промазуємо кружечки сумішшю кетчупу та майонезу;
  4. Духовку добре розігріваємо і запікаємо кабачки двадцять хвилин.

Кабачки з сиром у духовці

Інгредієнти:

  • пара кабачків;
  • два яйця;
  • сто грам сиру;
  • пара зубчиків часнику;
  • одна чайна ложечка гірчиці;
  • три столові ложки сметани;
  • сіль, перець, зелень.

На приготування смачних кабачків з сиром знадобиться одну годину.

Калорійність страви на сто грам – дев'яносто сім кілокалорій.

  1. Вимиті і очищені кабачки ріжемо на дрібні кубики, солимо і перчимо;
  2. Часник подрібнюємо ножем або за допомогою чеснокодавкі, змішуємо з кабачками;
  3. Дрібно посічену зелень також додаємо до овочів;
  4. В окремому посуді змішуємо гірчицю зі сметаною і трьома столовими ложками тертого сиру;
  5. Яйця добре збиваємо і додаємо до сирно-сметанному соусу;
  6. Кабачки рівномірно розподіляємо в сухій формі для запікання і заливаємо соусом, зверху посипаємо залишками тертого сиру;
  7. Запікаємо овочі в розігрітій до двохсот градусів духовці двадцять п'ять — тридцять хвилин.

Кабачкова запіканка

Інгредієнти:

  • два кабачка;
  • один помідор;
  • сто п'ятдесят грам твердого сиру;
  • два склянки борошна;
  • вершкове масло
  • три яйця;
  • сіль, перець, зелень.

Час приготування запіканки – одна година.

Калорійність страви на сто грам – сто сорок дві кілокалорії.

  1. Очищені від шкірки кабачки натираємо на крупній тертці;
  2. Сир натираємо або подрібнюємо у блендері;
  3. Помідор ріжемо кільцями;
  4. В окремій мисці перемішуємо кабачки, яйця, борошно, зелень. Додаємо спеції за смаком;
  5. Форму для випічки промазуємо вершковим маслом, і в неї виливаємо отриману кабачкову суміш;
  6. Кільця помідорів викладаємо зверху і запікаємо в розігрітій духовці півгодини;
  7. Виймаємо запіканку, посипаємо її тертим твердим сиром і ставимо в духовку ще на п'ять хвилин. Запіканка повинна покритися ароматною рум'яною скоринкою.

Кабачки в сметані – просто і смачно

Інгредієнти:

  • кілограм кабачків;
  • склянка сметани;
  • три яйця;
  • вершкове масло;
  • сіль, перець, петрушка.

Час приготування цього оригінального блюда – годину двадцять хвилин.

Калорійність страви на сто грам – сорок три кілокалорії.

  1. Кабачки добре миємо та очищаємо ножем від шкірки, якщо овоч молодий і шкірка тонка, то можна її залишити. Нарізаємо кружальцями товщиною приблизно один сантиметр;
  2. Тепер їх потрібно посолити, поперчити і залишити хвилин на десять;
  3. Кабачки перекладаємо в каструлю і заливаємо склянкою сметани, перемішуємо. Закриваємо каструлю кришкою і тушкуємо протягом тридцяти хвилин. Воду додавати не потрібно, так як овоч буде виділяти сік;
  4. Тим часом дрібно рубаємо петрушку;
  5. Через тридцять хвилин виймаємо кабачки шумівкою з каструлі. Отриману рідину охолоджуємо, додаємо туди яйця, петрушку, сіль і перемішуємо;
  6. Сковороду або форму для випічки рясно промазуємо вершковим маслом. Кабачки викладаємо рівномірно, бажано в один, але можна і в два шари;
  7. Заливаємо овочі сметано-яєчним соусом;
  8. Запікаємо кабачки в духовці близько тридцяти хвилин.

Варення із соснових пагонів — це смачне блюдо, яке має масу корисних інгредієнтів.

Кабачки-човники фаршировані рисом або м'ясом, це відмінне ситне блюдо на кожен день.

Візьміть на замітку цікаві страви з замороженої капусти.

Як готувати кабачки з рисом і фаршем

Інгредієнти:

  • три кабачка;
  • чотири помідора;
  • сто грам твердого сиру;
  • сто п'ятдесят грам фаршу;
  • пара столових ложок рису;
  • пара столових ложок сметани;
  • двісті грам води;
  • одна столова ложка томатної пасти;
  • сіль, перець.

Час приготування кабачків з фаршем – одна година.

Калорійність страви на сто грам – вісімдесят кілокалорій.

  1. Спочатку потрібно відварити рис. Для цього поміщаємо його в холодну воду, доводимо до кипіння і варимо десять – п'ятнадцять хвилин до готовності;
  2. Змішуємо рис з фаршем, додаємо солі і перцю;
  3. Кабачки очищаємо і ріжемо тонко кружечками;
  4. Помідори також нарізаємо тонкими кружальцями;
  5. Беремо кожен кружечок кабачка, викладаємо на нього ложку фаршу, а зверху кладемо помідор;
  6. Кабачки з фаршем і помідором укладаємо боком на лист, в кілька рядів;
  7. В окремій ємності змішати томатну пасту, сметану і воду;
  8. Цією сумішшю заливаємо овочі з фаршем. Запікаємо в розігрітій духовій шафі тридцять п'ять хвилин;
  9. За кілька хвилин до готовності потрібно вийняти деко і засипати овочі з фаршем тертим твердим сиром і знову відправити в духовку хвилин на п'ять.

Рецепт приготування кабачків по-середземноморськи

Інгредієнти:

  • п'ятсот грам кабачків;
  • два помідора;
  • пучок зеленої цибулі;
  • по парі гілочок кропу, петрушки і м'яти;
  • чайна ложка цукру;
  • три — чотири столові ложки рослинної олії;
  • сто грам твердого сиру;
  • пара столових ложок сухарів для панірування;
  • пара столових ложок борошна;
  • сіль.

На приготування цієї страви знадобиться одну годину.

Калорійність страви на сто грам – сто двадцять кілокалорій.

  1. Кабачки нарізаємо тоненькими кружечками, солимо, обвалюємо кожен в борошні і смажимо на сковороді з розігрітим рослинним маслом;
  2. Готуємо соус. Для цього обсмажуємо в сотейнику подрібнений зелений лук і часник . Додаємо до цих інгредієнтів цукор, зелень і нарізану шматочками помідор. Соус тушкуємо близько п'яти хвилин;
  3. Частина кабачків викладаємо у форму для запікання і заливаємо соусом. Зверху викладаємо другу частину овочів;
  4. Змішуємо тертий сир і сухарі для панірування і засипаємо цією сумішшю кабачки;
  5. Відправляємо страву в розігріту духовку і запікаємо приблизно двадцять п'ять хвилин.

Кабачкова фріттата (омлет)

Інгредієнти:

  • двісті грам кабачків;
  • п'ять яєць;
  • цибулина;
  • морква;
  • зелень;
  • рослинна олія;
  • вода;
  • сіль, перець.

Час приготування фріттати – одна година.

Калорійність страви на сто грам сто сімдесят кілокалорій.

  1. Моркву натираємо на дрібній тертці, цибулю нарізаємо. Смажимо цибулька пару хвилин на рослинній олії, додаємо до нього моркву, воду і тушкуємо три хвилини;
  2. Кабачок очищаємо і нарізаємо маленькими кубиками, додаємо до моркви і цибулі і тушкуємо ще п'ять хвилин. Потім солимо і перчимо;
  3. Міксером або блендером добре збиваємо яйця, солимо їх і додаємо дрібно посічену зелень;
  4. Змішуємо в мисці овочеву суміш з яєчної і виливаємо у форму для запікання. Випікаємо в духовій шафі;
  5. Час приготування страви може варіюватися від десяти до сорока хвилин. Все залежить від форми для запікання. Якщо вона широка і невисока, і фріттата виходить не товста, то час приготування мінімальне. Якщо товщина страви чотири – п'ять сантиметрів, то і запікати її потрібно не менше сорока хвилин. Страва готова, коли яєчна суміш стає твердою.

Корисні поради

Для приготування ароматних страв з кабачків в духовці важливо правильно вибрати цей овоч. Перевагу при покупці варто віддавати кабачків невеликих розмірів, оптимальна довжина до двадцяти сантиметрів.

Шкірка повинна бути пружною і гладкою без вм'ятин і темних плям, які говорять про те, що овоч починає гнити.

Невеликі кабачки ідеальні для запікання, так як на відміну від великих екземплярів, в них маленькі насіння, м'якоть м'яка, а шкірка ніжна.

Великі кабачки дуже добре підійдуть для фарширування. При приготуванні фаршированих кабачків всі великі насіння видаляються, а сам овоч досить добре пропікається в духовій шафі. Приємного апетиту!

Що ще почитати: