20 март 2019 1 230

Як приготувати азу по-татарськи: рецепти з фото

У кожного народу є власні кулінарні традиції і свої улюблені і шановані страви, рецепти яких передаються від батьків до дітей.

Але нерідко трапляється так, що те чи інше національне блюдо стає загальносвітовим надбанням. До числа таких унікальних страв відносяться, наприклад, салат Олів'є, курка під соусом каррі і, звичайно, азу по-татарськи.

Трохи з історії страви

Азу – це, мабуть, найвідоміше блюдо татарської кухні. В його приготуванні використовується м'ясо з додаванням овочів.

Для татарської кухні характерно достаток смачних м'ясних страв, що не дивно, якщо згадати, що предки цього народу були кочівниками, і основним в їх раціоні було м'ясо.

Що стосується азу, то сама назва цієї страви, мабуть, дуже давнє, так як є думка, що воно походить від слова «аздык», яке з татарського перекладається як «їжа». А з перської мови «азу» перекладається як «шматочки м'яса». Що, загалом-то, теж їжа.

Правда, дійшов до наших часів рецепт приготування азу не такий вже давній. Обов'язковими складовими цієї страви є картоплю і солоні огірки, а ці овочі, як відомо, на території Європи з'явилися не дуже давно.

Однак і 200-300 років теж не малий термін, за який блюдо стало популярним, і початок подорож по кухнях різних народів, а в рецепті з'явилося безліч доповнень, змін і навіть модернізацій. Але той самий традиційний рецепт азу по-татарськи теж не забутий.

Традиційний (класичний) рецепт
Інгредієнти Кількість
М'ясо, бажано, яловичина - 0, 5 кг
Картопля (середнього розміру) - 6-7 штук
Морква - 1 шт
Цибулю - 2 середніх цибулини
Огірки солоні - 2 штуки
Свіжі помідори - 2-3 штуки
Топлене масло - 200 грам
М'ясний бульйон - 200 мл
Приправи і сіль - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 164 Ккал

У відповідності з цим рецептом страва готується з м'яса, зазвичай використовується яловичина, рідше баранина або конина. Але ніяк не курка і, вже звичайно, не свинина, яку мусульмани в їжу не вживають.

Крім цього, для приготування азу використовується казан. В татарської кухні в нього готують різні страви, варять, тушкують і смажать. Чавунний казан хороший тим, що він дозволяє одночасно просмажити і протушкувати великий обсяг різноманітних продуктів.

Процес приготування покрокового рецепта азу по-татарськи з фото:

  1. М'ясо порізати на довгасті шматочки завбільшки з палець;
  2. Цибулю порізати півкільцями, а солоні огірки без шкірочки і моркву – невеликими шматочками. Помідори обшпарити окропом і, звільнивши від шкірки, порізати кубиками;
  3. Добре прожарити казан і в топленому маслі обсмажити м'ясо. Робити це рекомендується на досить сильному вогні, щоб на шматочках швидко з'явилася скориночка і м'ясо не встигло дати сік. Потім м'ясо вийняти на тарілку;
  4. Додати в казан ще масла і посмажити цибулю;
  5. Як тільки цибуля буде золотистого кольору, повернути м'ясо назад в казан, додати моркву, сіль і приправу із суміші перців, гарненько перемішати і відправити до м'яса і цибулі помідори;
  6. Трохи потомити, постійно помішуючи. Кришкою закривати не потрібно, це дасть можливість випаруватися з помідор зайвої вологи. Додати в казан м'ясний бульйон і продовжувати тушкувати під кришкою до повної готовності м'яса;
  7. Поки гаситься м'ясо, в невеликій кількості бульйону припустити огірки, почистити і порізати кубиками картоплю і посмажити його в топленому маслі;
  8. Коли м'ясо приготується, додати до нього огірки і картоплю, перешкодити і тушкувати ще хвилин 10-15;
  9. Готове азу посипати сумішшю дрібно посіченою часнику, петрушки і кінзи.

Процес приготування цієї страви покроково нешвидкий, але воно того варто. Блюдо виходить дивовижно смачне, ароматне, а м'ясо — соковите і ніжне.

А тепер дивіться відео, в якому показані всі етапи приготування цього поживного м'ясної страви:

Сучасні різновиди азу по-татарськи

Кажуть, скільки господинь, стільки і рецептів. І в даний час існує безліч різновидів цієї страви. Часом спільними для них залишаються тільки основні інгредієнти, такі як м'ясо, огірки і картоплю.

Та й то не завжди, є, наприклад, рецепт азу з риби. Готується воно приблизно так само, тільки замість яловичини беруть філе риби, як правило, червоною. А вже м'ясо для азу використовують саме різне: курку, індичку, кролика, свинину.

У ряді рецептів топлене масло замінюють соняшниковою, свіжі помідори томатною пастою, а суміш перців гострої аджикою. Поряд з цибулею, нерідко додають моркву, а іноді навіть родзинки.

Гірше від цього блюдо не стає, навпаки, воно набуває нові відтінки смаку.

Прогрес не стоїть на місці, з'являються різноманітні технічні нововведення і пристосування, що полегшують нелегку працю кулінара. Так, багато сучасні господині із задоволенням готують їжу в мультиварці.

Азу по-татарськи з баранини в мультиварці

Склад продуктів:

  • М'ясо (бараняча лопатка) – 0,5 кг;
  • Картопля – 5-6 штук;
  • 1 цибулина;
  • Морква – 150 грам;
  • Огірки солоні – 2-3 штуки;
  • Родзинки – 150 грам;
  • Часник – три часточки;
  • Вода – 2 склянки;
  • Томатна паста – 2 столові ложки;
  • Олія соняшникова;
  • Сіль і прянощі (перець, лавровий лист і так далі).

Подбайте про меню на свята заздалегідь. Як приготувати святкового гусака в духовці: рецепти та поради. Готуйте з любов'ю!

У наступній статті ви знайдете чудові рецепти м'ясного суфле, яке готується швидко і легко.

Побалуйте себе, кохану, тортом Рафаелло. Тут читайте покрокові рецепти. Так, багато калорій, але ж не кожен день ви його готуєте. Іноді можна собі дозволити, адже це маса задоволення!

Приготування:

  1. Кубиками порізати м'ясо, моркву і картоплю, дрібно покришити цибулю;
  2. На дно мультиварки налити олію і обсмажити м'ясо до хрусткої скоринки;
  3. Покласти овочі і обсмажити разом з м'ясом протягом 5-10 хвилин;
  4. Не змінюючи режиму смаження, додати огірки, посмажити ще 2 хвилини і вимкнути мультиварку;
  5. Покласти в м'ясо і картопля овочі, томатну пасту і родзинки, а ще прянощі і часник, пропущений через часникодавку. Перемішати овочі та прянощі, залити водою, посолити;
  6. Закрити кришкою і готувати азу протягом 1 години в режимі, призначеному для приготування рідких страв.

Це, звичайно, не класичне азу по-татарськи, але, безсумнівно, смачне і поживне блюдо.

Радимо подивитися відео-рецепт, в якому використовується мультиварка.

Тільки замість баранини в рецептурі буде традиційна для цієї страви яловичина.

Поради хазяєчкам

  • Якщо є бажання приготувати азу у відповідності з традиційним татарським рецептом, а казана на кухні не знайшлося, то можна використовувати будь-яку товстостінну (краще чавунну) каструлю, наприклад, гусятницю або сковороду з високими стінками. Приготувати це блюдо можна і на соняшниковій олії, але найсмачніше азу виходить, якщо використовується топлене масло;
  • У страву слід додавати саме солоні (а краще бочкові) огірки, так як мариновані мають зовсім інший смак і містять оцет;
  • Приготувавши азу по-татарськи, слід пам'ятати, що найкращим доповненням до нього будуть свіжі, м'які коржі.

Азу по-татарськи – це дуже смачне блюдо, яке по праву користується популярністю.

Маючи багатовікову історію, воно не втратило своєї привабливості і сьогодні. До того ж, традиційні страви – важлива частина культури народу, і знайомство з кулінарної стороною цієї культури може бути не тільки корисно, але й приємно.

Що ще почитати: