22 июнь 2019 30

Які страви можна приготувати з сочевиці просто і смачно

Культивований продукт сімейства бобових використовується в кулінарії з давніх часів. У християн сочевиця — основою продукт харчування під час Великого посту. За рахунок малого вмісту калорій, сочевиця вважається дієтичним продуктом.

Швидко розварюється, не вимагає попереднього замочування. Страви з сочевиці ситні, їх воліють прихильники правильного харчування і вегетаріанці. З неї варять супи, готують гарніри, додають у випічку.

Особливою популярністю користується суп-пюре з сочевиці. У продажу представлені кілька сортів — коричнева, червона, зелена, французька сочевиця.

Особливості приготування

Червоний вид сочевиці готується швидше, її найчастіше використовують для варіння супів. Французька — відмінно тримає форму при термічній обробці, смачна, ароматна в будь-якому вигляді. Ідеально для салатів і закусок.

Коричневий сорт універсальний, підходить для сміливих кулінарних експериментів. Відмінно поєднується з морепродуктами. Зелена — чемпіон швидкого приготування, додавати в супи за кілька хвилин до готовності інших компонентів.

Перевірити готовність страви можна на око, якщо маса збільшилася вдвічі, пора знімати з вогню. Варити її треба на повільному вогні, винятком може служити суп-пюре. Солити перед зняттям з вогню.

Якщо додати сіль на початковому етапі, вона буде жорсткою. Пропорції води і сочевиці 2:1. Бобова культура любить, коли до неї додають оливкове масло, екзотичні спеції, часник і зелень. Нижче ми розповімо, як готувати страви з сочевиці просто і смачно. Отже, ось рецепти.

Сочевичний суп з томатами
Інгредієнти Кількість
сочевиця - 350 г
часник - за смаком
цибулина - 1 шт.
морква - 1 шт.
томати - 300 г
оливкова олія - 20 мл
шафран, базилік, орегано, сіль - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 169 Ккал
  1. Сочевицю промити, залити водою, поставити варитися на піч.
  2. Поки суп готується, необхідно очистити цибулину, помідори, моркву. Овочі подрібнити як на суп.
  3. Помідори перебити в блендері помідор, процідити від насіння. Замість помідорів можна брати томатний сік.
  4. На сковороді розжарити масло, всипати туди цибулю з морквою. Піджарку довести до золотистого кольору. Потім влити до овочів томатну масу. Зменшити вогонь, щоб овочі протомились.
  5. Коли сочевиця буде готова, бульйон потрібно посолити. Влити в каструлю томатну піджарку. Під кінець варіння всипати спеції.

Готовий суп знайде красивий червоний колір і густу консистенцію. Перед подаванням у тарілку з супом видавити трохи часнику, додати свіжий базилік. Ситний суп, за рахунок свого складу і додавання вишуканих спецій, порадує любителів корисної їжі, а так само гурманів.

Котлети з сочевиці з гарбузом

Необхідні інгредієнти:

  • сочевиця варена — 400 гр;
  • гарбуз — 180 гр;
  • зубчик часнику;
  • яйце;
  • спеції, сіль;
  • панірувальні сухарі;
  • олія для смаження.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 244 ккал на 100 грам.

  1. Заздалегідь відварену сочевицю в підсоленій воді, розім'яти виделкою або подрібнити в блендері.
  2. Натерти на тертці очищену від шкірки гарбуз. Додати її до бобам. Вбити туди куряче яйце. Видавити через прес часник. Всипати спеції, при необхідності сіль.
  3. Котлетну масу добре перемішати. Дати їй трохи настоятися, щоб всі продукти «подружилися». Формувати невеликі за розміром котлетки, попередньо змоченими у воді руками.
  4. Вмочити в панірувальні сухарі, смажити на сильному вогні. Як тільки одна сторона підрум'яниться, перевернути котлети. Зменшити вогонь, накрити кришкою. Це робиться для того, щоб пропарилася всередині гарбуз.

Готові котлети подавати зі сметанним або будь-яким іншим соусом. Може виступати самостійним блюдом, а також подавати з гарніром. Смачні котлети не залежуються на обідньому столі, їх будуть з'їдати дуже швидко.

Дієтичний салат з французької сочевицею

Необхідні інгредієнти:

  • французька сочевиця — 180 гр;
  • зелень базиліка;
  • помідори черрі — 7 шт;
  • лляна олія — 15 мл;
  • перепелині яйця — 3 шт;
  • сіль.

Час приготування: 15 хвилин (без урахування часу на приготування сочевиці).

Калорійність: 119 ккал на 100 грам.

  1. Щоб швидко приготувати дієтичний і корисний салат, потрібно заздалегідь відварити сочевицю. Вона повинна охолонути.
  2. Для салату потрібно перепелині яйця, при їх відсутності можна взяти курячі. Розрізати яйця по довжині на 4 частини.
  3. Помідори черрі промити, просушити серветкою, розрізати навпіл. Подрібнити зелень базиліка.
  4. У глибоку миску висипати основний інгредієнт, додати помідори, базилік. Посолити, полити олією. Все гарненько перемішати. Зверху викласти яйця. Прикрасити гілочками зелені.

Дуже зручно для цього рецепта мати варену сочевицю в холодильнику. Салат буде також колоритно виглядати, якщо взяти інший сорт бобової культури. Ситний, і в той же час низькокалорійний салат, стане улюбленцем на обідньому столі навіть у тих, хто не дотримується дієт.

Медовик з заварним кремом — цей рецепт стане вашим улюбленим.

Баклажани в мультиварці — візьміть на замітку цю добірку рецептів.

А ви знаєте процес приготування буженини з свинини в домашніх умовах? Рецепти тут.

Суп-пюре з грінками

Необхідні інгредієнти:

  • сочевиця — 300 гр;
  • цибулина;
  • морква — 1 шт;
  • картопля — 2-3 шт;
  • олія для смаження;
  • багет — 100 гр;
  • паприка, сіль.

Час приготування: близько 60 хвилин.

Калорійність: 202 ккал на 100 грам.

  1. Сочевицю залити водою як на суп, поставити на вогонь, варити 10 хвилин.
  2. Тим часом, поки суп буде варитися, потрібно підготувати овочі. Очистити моркву, цибулю, картоплю. Цибулю і моркву подрібнити, обсмажити до золотистого лука.
  3. Багет нарізати кубиками, злегка підсолити, змішати з паприкою. Помістити майбутні сухарики в духовку, щоб їх підсушити на 3-5 хвилин.
  4. Коли провариться крупа, в суп додати нарізану картоплю. Довести його до напівготовності на середньому вогні.
  5. Посолити. Відправити в каструлю цибульно-морквяну піджарку. Дати супу закипіти, зняти з вогню.
  6. Подрібнити до пюре образного стану з допомогою блендера. Розлити суп-пюре по тарілках, зверху присипати сухарями з паприкою.

Блюдо виходить дуже ситним, корисним і дієтичним. На додаток до сухариків можна додати зелень зі сметаною.

Сочевиця з цукіні

Необхідні інгредієнти:

  • сочевиця червона — 250 гр;
  • цукіні — 800 гр;
  • вершки — 3 ст. л;
  • олія для смаження;
  • часник — 2 зубчики;
  • цибуля-порей 100 гр;
  • спеції, сіль.

Час приготування: 45-50 хвилин.

Калорійність: 95 ккал на 100 грам.

  1. Сочевицю потрібно відварити до напівготовності. Частина води після варіння залишити в якості бульйону.
  2. Цибулю порей нарізати півкільцями, цукіні — кубиками.
  3. На розігріту сковороду з високими бортами покласти цукіні. Періодично помішуючи, обсмажити їх до красивого золотистого кольору. Додати цибулю-порей, посмажити його до м'якого стану.
  4. Далі в сковорідку всипати сочевицю. Влити бульйон, щоб він покрив вміст посуду. Дати страві закипіти, зменшити вогонь.
  5. Приправити страву нежирними вершками, сіллю, спеціями.
  6. Тушкувати під кришкою до готовності. За пару хвилин до завершення готування видавити часник в сковорідку.

Подавати можна в гарячому вигляді або коли страва охолоне. Зверху в тарілку додати сметану або вершки. Добре буде поєднуватися з зеленню базиліка.

Бобові з куркою і чебрецем

Необхідні інгредієнти:

  • філе курки — 500 гр;
  • сочевиця — 450 гр;
  • цибулина;
  • болгарський перець — 1 шт;
  • олія для смаження;
  • чебрець, перець, сіль.

Час приготування: близько 45 хвилин.

Калорійність: 189 ккал на 100 грам.

  1. Перш за все, потрібно замаринувати курку відварити сочевицю. Курку нарізати шматочками довільної форми. Перемолоти блендером болгарський перець. Додати подрібнений перець, сіль, чебрець до курки. Все гарненько перемішати.
  2. Варити сочевицю залежно від її сорту до готовності. В кінці не забуваємо посолити за смаком.
  3. На розпечену сковороду викласти промаринованную курку. Обсмажити її, постійно помішуючи. У процесі смаження додати нарізану цибулю. Довести інгредієнти до готовності. Якщо є сумніви, просмажиться з куркою цибуля, його можна приготувати окремо.
  4. З'єднати разом основний інгредієнт і курку, злегка приправити чебрецем. Можна подавати до столу.

Завдяки болгарського перцю курка обдере красивий колір і приємний смак. Чебрець додасть страві пікантних ноток. Аромат цієї страви зведе з розуму, воно стане популярним на вашому столі.

Закуска з курячою печінкою

Необхідні інгредієнти:

  • червона сочевиця -1 склянка;
  • куряча печінка — 300 гр;
  • тарталетки — 8-10 шт;
  • цибулина;
  • орегано, сіль;
  • олія для смаження;
  • маслини без кісточок 2 ст. .л;
  • петрушка.

Час приготування: близько 50 хвилин.

Калорійність: 279 ккал на 100 грам.

  1. Курячу печінку промити, очистити від плівок, висушити на серветці і обсмажити на розпеченій сковороді з ріпчастою цибулею до готовності. При необхідності смажити під кришкою. По завершенні додати сіль.
  2. Відварити до готовності основний інгредієнт. З'єднати її з печінкою, присмачити перцем і орегано.
  3. Подрібнити блендером всі інгредієнти, повинна вийти маса, як на паштет.
  4. Перед наповненням паштетом тарталеток, спробуйте його на сіль. Ложечкою викласти начинку у вигляді гірки. Зверху оформити маслинами і зеленню.

Закуска ідеально підійде для святкового столу. Здогадатися, що в тарталетках корисна бобова культура, неможливо. У смаку переважає куряча печінка, однак користі в закусці стало більше. Смачних вам експериментів!

Що ще почитати: