01 март 2019 57

Як смачно і просто приготувати сочевицю на гарнір

Корисна і поживна сочевиця готується досить швидко. Вона ідеально підходить на гарнір як в літній період, так і в зимовий. Зігріваюча, поживна, неймовірно смачна і універсальна! Такі боби чудово поєднуються з овочами, тому їх дуже люблять вегетаріанці. Але їх можна подавати і з рибою, і з м'ясом.

Як варити сочевицю на гарнір
Інгредієнти Кількість
води - 0,4 л
сочевиці - 180 г
солі - 5 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 87 Ккал

Як приготувати:

  1. Перебрати, промити боби, дати їм стекти, після чого перекласти в сотейник.
  2. Налити вказану кількість води і поставити на вогонь.
  3. Дати закипіти. Варити після цього мінімум двадцять хвилин, якщо коричнева сочевиця. Якщо це зелений продукт, потрібно сорок хвилин, а якщо червоний — досить і півгодини.
  4. За п'ять хвилин до готовності посолити.
  5. Подавати до столу з рубаною зеленню.

Як смачно приготувати зелену сочевицю з овочами

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
петрушки 10 г
зеленої сочевиці 360 г
спецій за смаком
часнику 3 зубця
цибулин 2 шт.
паприки 5 г
моркви 1 шт.
болгарських перців 1 шт.
помідорів 2 шт.
олії оливи 25 мл
зіри 5 г

Знадобиться на приготування – 1 годину.

Скільки калорій – 157.

Як приготувати:

  1. Промити боби, залити їх водою і відварити майже до готовності. Варити треба під прочиненими кришкою приблизно півгодини, вогонь зробити слабкий.
  2. Зняти лушпиння з цибулин і нашаткувати їх тонкими пір'ям.
  3. Морква без шкірки порізати соломкою.
  4. Влити в сковороду масло оливи і розігріти його, а потім перекласти сюди цибулю і готувати три хвилини.
  5. Додати подрібнену моркву і готувати ще п'ять хвилин.
  6. Всі овочі почистити і вимити, а потім нашаткувати соломкою побільше, ніж морква.
  7. Перекласти в сковорідку і тушкувати ще двадцять хвилин.
  8. Дрібно посікти часник і вмішати його до овочів, приправити.
  9. Далі додати готову сочевицю і готувати все ще десять хвилин, час від часу перемішуючи.
  10. Подавати до столу з рубаною петрушкою.

Як готувати червону сочевицю з цибулею

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
моркви 1 шт.
часнику 2 зубці
олії оливи 45 мл
цибулин 2 шт.
томатної пасти 5 г
спецій і солі за смаком
сочевиці 250 г

Знадобиться на приготування – 45 хвилин.

Скільки калорій – 216.

Як приготувати:

  1. Очистити від сміття боби і потім промити їх.
  2. Закип'ятити воду в невеликій каструлі і перекласти сюди боби. Води повинно бути в два рази більше обов'язково.
  3. На маленькому вогні під кришкою готувати хвилин двадцять.
  4. У цей час потрібно натерти очищену моркву, можна на крупній тертці.
  5. Дрібно нашаткувати часник і цибулю без лушпиння.
  6. Розігріти масло в сковороді, перекласти сюди овочі. Щоб вийшло більш ніжне блюдо, варто використовувати керамічну сковорідку.
  7. Обсмажити до м'якості протягом чотирьох хвилин, а потім вмішати спеції і томатну пасту.
  8. Готові боби вмішати до м'яких овочів, додати часник. Можна підлити трохи води.
  9. Під кришкою тушкувати ще п'ять хвилин.
  10. Перед подачею дати настоятися хвилин п'ятнадцять.

Рецепт приготування гарніру з печерицями

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
олії оливи 50 мл
суміші перців 2 г
води 0,4 л
цибулин 1 шт.
шампіньйонів 0,4 кг
часнику 3 зубця
моркви 2 шт.
солі 5 г
червоної сочевиці 0,2 кг

Знадобиться на приготування – 25 хвилин.

Скільки калорій – 93.

Як приготувати:

  1. Крупно натерти моркву без шкірки.
  2. Цибулину нашаткувати пір'ям.
  3. Очищені від сміття гриби нарізати слайсами, не дуже тонкими.
  4. На гарячому оливковій олії обсмажити моркву з цибулею 2-3 хвилини.
  5. Додати шампіньйони і готувати ще хвилин сім. Часто заважати не треба.
  6. Промити боби і додати їх в сковороду, перемішати.
  7. Залити зазначеною кількістю окропу. Приправити. Накрити кришкою, готувати п'ятнадцять хвилин.
  8. Коли повністю зникне вода, до продуктів потрібно додати подрібнений часник. Можна додати зелень.
  9. Настояти п'ять хвилин і потім подавати до столу.

Про користь цих надзвичайно смачних бобових ми розповіли у статті: Властивості сочевиці для організму.

Читайте тут, як зварити смачний суп із сочевиці з м'ясом.

А тут ви дізнаєтеся, які ще страви можна приготувати з сочевиці.

Як зварити у вершковому соусі

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
меленого коріандру 2 г
зеленої сочевиці 0,4 кг
гострого перцю 1 г
цибулин 3 шт.
куркуми 3 р
вершків 33% 150 мл
часнику 3 зубця
солі 5 г
масла вершкового 20 г
кропу 10 г
моркви 1 шт.

Знадобиться на приготування – 35 хвилин.

Скільки калорій – 179.

Як приготувати:

  1. Приблизно 800 мл води залити промиті боби. Поставити на вогонь і після закипання готувати приблизно п'ятнадцять хвилин.
  2. Сочевицю відкинути на сито або друшляк, приблизно склянку відвару потрібно зберегти, він стане в нагоді пізніше.
  3. Великими кубиками нашаткувати очищені цибулини.
  4. Невеликими брусочками моркву порізати без шкірки.
  5. Обидва ці продукту потрібно обсмажити на невеликій кількості олії.
  6. Навпіл розрізати очищений часник.
  7. До розм'якшеним овочів додати сочевицю і залишений відвар. Перешкодити і приправити, додати часник.
  8. Кріп дрібно порубати і всипати його сюди ж.
  9. Далі додати трохи вершкового масла, тушкувати протягом п'яти хвилин.
  10. Збовтати вершки і влити їх сюди, дати їм час просочити боби.
  11. Перемішати і подавати до столу.

Сочевичний гарнір у вершково-томатному соусі

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулі-шалот 1 шт.
зеленої сочевиці 0,2 кг
олії оливи 7 мл
базиліка 20 г
консервованого томатного пюре 0,3 л
масла вершкового 5 г
вершків 140 мл
імбиру 10 г
петрушки 20 г
гострого перцю 2 г
часнику 1 зубець

Знадобиться на приготування – 35 хвилин.

Скільки калорій – 127.

Як приготувати:

  1. По інструкції на упаковці відварити боби. Їх попередньо обов'язково потрібно перебрати.
  2. Цибулю нашаткувати тонкими кільцями. Так само потрібно подрібнити і часник.
  3. Змішати обидва види олії на сковороді і розігріти, потім перекласти сюди шалот з часником і трохи обсмажити.
  4. Зняти шкірку з імбиру і дрібно його натерти або збити блендером.
  5. Додати до пассерованному луку томатне пюре і імбир, перемішати і дати закипіти.
  6. Після цього викласти сюди готові боби і приправити.
  7. Влити збовтані вершки і перемішати.
  8. Дати закипіти, після чого всипати сюди всю дрібно порубану зелень.
  9. Перешкодити і відразу зняти з вогню, розкласти по тарілках. Можна подавати як самостійне блюдо.

Хитрощі в приготуванні

Нерідко до сочевиці додають досить оригінальні інгредієнти: обсмажений бекон, біле вино, огірки, оливки, гірчицю, м'яту, кунжутную пасту і т. д. Іноді боби навіть загортають в лаваш і подають як роли, додають в супи, запіканки, пироги. До неї часто додають східні соуси, наприклад соєвий або теріякі. Всім цим можна доповнювати стандартний гарнір з першого рецепта.

Боби досить важко перетравлюються організмом, тому їх краще їсти на обід. Людям, які мають проблеми з травленням, стоїть перед готуванням сочевицю замочити на кілька годин, а краще на ніч. Після цього готувати як зазвичай. Під час замочування варто залишити боби в теплому місці.

Для того щоб продукт краще засвоївся, варто використовувати такі спеції: імбир, куркуму, коріандр, асафетіду, чорний мелений перець.

Ніжна сочевиця – це прекрасне джерело білка. Готується вона швидше квасолі або гороху, володіє відмінним смаком і легко поєднується з різними продуктами. Це варто спробувати приготувати і включити в свій раціон назавжди!

Що ще почитати: