21 март 2019 6 053

Як правильно варити сочевицю різних сортів

Сочевиця являє собою плоскі насіння однойменного однорічної рослини з сімейства бобових продуктів.

Насіння багаті рослинним білком і в їжу вживаються вже давно.

Є різні види сочевиці, які багато в чому впливають на її кінцевий смак.

Приміром, коричневий сорт після варіння дає легкий горіховий аромат.

Це рослина називаються одних з найдавніших культурних видів.

Археологи виявили зерна цих бобових у великій кількості в будівлях бронзового століття, знайдених на території сучасної Швейцарії.

Жителі Давнього Єгипту також активно використовували цю рослину в їжу, готуючи різні страви і навіть випікаючи хліб з сочевичну борошна.

Стародавні греки навіть придумали прислів'я, пов'язану з цією рослиною: Розумна людина завжди відмінно готує сочевицю.

У Стародавньому Римі продукт використовувався не тільки в їжу, але і як лікарський засіб.

Щоб вона повною мірою розкривала всі свої корисні властивості і виявилася максимально здоровою їжею для будь-якої людини, її треба правильно варити.

Тут багато що залежить від конкретного сорту.

Як правильно готувати сочевицю?

Основна схожість сочевиці з іншими бобовими рослинами – це великий вміст білка і волокон при практично повній відсутності жиру.

Але ось відрізняє сочевицю від інших бобових продуктів те, що її відносно швидко можна приготувати.

З різноманіття видом завжди виділяється:

    • Зелений сорт (французька). Зелені зерна хороші тим, що не розварюються при приготуванні, але саме час приготування буде більше часу;

 

    • Коричневий сорт готується швидше, але, якщо розварити, то зерна перетворяться в кашоподібну масу;

 

  • Червоний сорт (єгипетський). Підходить тільки для приготування пюре.

Підготовка продукту

Перед початком варіння будь-якого сорту, то на суп, то на гарнір, треба помити зерна в холодній воді і видалити сміття, який залишиться на поверхні.

На відміну від гороху або квасолі зерна цієї рослини не обов'язково замочувати у воді.

Варити можна в солоній або підкисленою воді, але тоді час варіння збільшується.

Тому, найкраще солити страву вже на завершальному етапі його приготування.

Щоб не переварити продукт, кухарі радять закладати його у вже киплячу, а не холодну воду.

Коли вода з сочевицею закипить, вогонь зменшується до мінімуму і зерна варяться 10-40 хвилин (залежить від сорту) під закритою кришкою.

Скільки часу готуються різні сорти:

  1. Для червоних зерен буде досить 25-30 хвилин;
  2. Зелені сорти треба варити близько 40 хвилин;
  3. Коричнева сочевиця вариться всього 20-25 хвилин;
  4. Помаранчева варитися близько 20 хвилин.

Як правильно варити в каструлі

Коли підготовчий етап миття пройде, треба на склянку зерен брати дві склянки води.

Поставити воду закипати і висипати продукт в киплячу воду.

Знову довести до кипіння.

Щоб сочевиця вийшла м'якше, під час варіння можна додати одну ложку оливкової олії.

Періодично помішувати, а потім додати сіль десь за п'ять хвилин до закінчення приготування.

Чечевичная каша дуже смаку зі свіжою зеленню.

Вона готується досить швидко, так як сочевицю замочувати не слід, а потрібно тільки перебрати і вона готова до приготування.

В мультиварці

Для приготування таким способом на два з половиною склянки гарячої води необхідно взяти півтори склянки червоної сочевиці.

Навіть потрібна одна цибулина і морквина, чотири столові ложки аджики, пару зубчиків часнику, а сіль і перець додати за бажанням.

Цибулю дрібно нарізати кубиком, морквина треться на великій тертці.

Овочі відправити в мультиварку на чверть години в режимі «Випічка».

В середині процесу додати дрібно порізаний часник.

Підготовлену сочевицю через 20 хвилин додати до продуктів.

Потім влити воду, сіль і перець, домашню аджику.

Готувати 40 хвилин в режимі «Рис», «Плов» або «Гречка», також можна використовувати режим «Каша».

Суп із сочевиці
Інгредієнти Кількість
сочевиці - 200 грамів
моркви - 2 шт.
цибулин - 1 шт.
вершків - 200 мл
зелені - за смаком
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 129 Ккал

Щоб приготувати перше блюдо з сочевиці, свою увагу треба звернути саме на супи-пюре.

Зерна рослини добре розварюються тому для такого варіанту перших страв вони підходять ідеально.

У каструлю влити півтора літра води і додати перець, сіль.

Моркву почистити і розрізати на великі шматочки, відправити у воду.

Цибулю порізати часточками і також відправити у воду.

Потім додати промиті зерна описуваного продукту, приправи, сіль.

Варити всього двадцять п'ять хвилин.

Після цього весь вміст подрібнити за допомогою блендера і додати вершки.

Довести суп до кипіння, не забувати помішувати.

Це лише базові способи, як саме варити сочевицю, щоб їсти у вигляді каші або робити суп.

Корисні властивості чорної квасолі, яка є однією з різновидів квасолі, заслуговує вашої уваги.Що ви знаєте про знежиреному плавленном сирі? У цій статтіви знайдете відповідь.

Тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/zhiry/chto-takoe-tranjiru.htmlможна дізнатися і прочитати про те, чи містяться трансжири в рафінованій олії?

Але зі звареної сочевицею можна готувати безліч страв.

Вона добре поєднується практично з усіма овочами, різними видами м'яса.

Остиглу відварену сочевицю можна також додавати в салати.

Важливо стежити за зернами в процесі приготування і не дати їм розваритися, якщо зворотного не вимагає рецептура.

Що ще почитати: